Helsinkiin avataan tammikuussa Säsong – ainutlaatuinen ravintola, joka on auki vain neljä kertaa vuodessa

Lapinlahteen aukeaa kiinnostava lähiruokaravintola, mutta vain yhdeksi viikonlopuksi.

Thomas Hudson ja Markus Fogelholm, miehet Säsongin takana (ja edessä).
Thomas Hudson ja Markus Fogelholm, miehet Säsongin takana (ja edessä).

Helsinkiin avataan tammikuussa ainutlaatuinen ravintola. Sen ovet ovat avoinna vain kaksi päivää, ja ateriat, joita siellä tarjoillaan, tehdään suoraan tuottajilta saaduista, valikoiduista raaka-aineista.

Projektin nimi on Säsong, ja tammikuinen ravintolaviikonloppu on nimeltään Vinter.

“Tiedämme, ettemme tee mitään uutta ja ihmeellistä. Teemme sitä, mitä haluamme tehdä ja mikä on meille tärkeää”, sanoo Thomas Hudson, toinen Säsongin takana olevista kokeista.

Hän on oikeassa. Lähiruoka, sesonkiruoka tai paikalliset raaka-aineet eivät ehkä ole uusi juttu. Mutta se on, että ravintola on auki vain neljä viikonloppua vuodessa, joka kerta vaihtuvassa paikassa. Ja silti pääosaa näyttelevät suomalaiset maatilat.

“Haluamme nostaa esille suomalaisia tuotteita ja niiden tuottajia. Samalla vahvistamme omia suhteitamme paikallisiin maatiloihin”, täydentää Markus Fogelholm.

Fogelholm ja Hudson ovat molemmat silminnähden innoissaan. Se on helppoa, kun ruoka on intohimo ja projekti kiinnostava. Tämä ei ole tosin ensimmäinen kerta, kun kaksikko työskentelee yhdessä. He tapasivat toisensa samalla tavalla kuin monet muutkin huipputason kokit Suomessa: ravintola Savoyn keittiössä.

“Katseemme kohtasivat kiireisessä keittiössä, ja loppu on historiaa”, Hudson runoilee.

Hudson on työskennellyt Savoyn lisäksi muun muassa Postresissa, Chez Dominiquessa ja Olossa. Fogelholm on keskittynyt viime aikoina hävikkiravintola Loopiin ja Reginaan, jossa hän on osaomistajana. Lisäksi hän on mukana Suomen Gastronomian Akatemiassa, joka kouluttaa ja palkitsee ruoka-alan ammattilaisia.

Vuodenaikojen armoilla

Säsong on nimensä mukaisesti sesonkiravintola. Vuoden 2017 aikana nähdään siis neljä eri ravintolaviikonloppua, joiden teemana on aina vuodenaika. Jokainen viikonloppu järjestetään eri paikassa, vuodenajan ja mahdollisuuksien mukaan. Ensimmäinen ravintola, Vinter eli talvi, avautuu tammikuussa Lapinlahden vanhaan sairaalaan, ravintola Loopin tiloihin.

“Haluamme, että ravintolatila kuvaa myös vuodenaikaa: Lapinlahdessa on tunnelmallista ja lämmintä, ja se sopii talveen. Kesällä olemme ehkä ulkona metsässä, mistä sitä tietää”, Hudson sanoo.

Seitsemän ruokalajin illallinen maksaa 72 euroa, ja siihen suunniteltu viinipaketti noin 40–50 euroa.  Hinnat ovat varsin maltilliset, kun kyseessä on näin ainutlaatuinen kokemus. Ruokailijoitakin mahtuu vain 25 henkilöä per kattaus, ja niitä on yhdessä viikonlopussa neljä. (Lipuista kiinnostuneiden kannattaa siis olla nopeita.)

Ajatus Säsongista syntyi, kun kokit turhautuivat siihen, että yhteys raaka-aineiden ja keittiön välillä tuntui katoavan. Jos tuoreita mansikoita voi tilata tukusta minä tahansa vuodenaikana, ja ne saapuvat ravintolaan seuraavana päivänä, on jokin pielessä.

“Emme halua käyttää samoja raaka-aineita koko ajan”, Hudson kertoo.

Miehet haluavat haastaa paitsi itseään keittiössä, myös ruokailijoita ajattelemaan, mistä raaka-aineet tulevat. Sesonkiruokia joutuu suunnittelemaan tarkemmin, ja toisaalta sitä on säiden armoilla: kylmä kesä näkyy esimerkiksi marjasadossa, ja jos järvi on jäässä, vaikuttaa se siihen, mitä kalaa saadaan ja kuinka paljon.

Tärkeät perunat

Pientuottajien kanssa on paitsi hyödyllistä, myös kiinnostavaa työskennellä. Kun Fogelholm otti yhteyttä perunatilaan, joutui hän kertomaan yksityiskohtaisesti, mihin perunat käytetään.

“Minun piti melkein lausua ansioluetteloni perunoiden tuottajalle. Minusta on upeaa, että hän halusi tietää tarkkaan, kuka perunoita käyttää ja mihin, eikä myydä niitä vain myydäkseen”, hän sanoo.

“Meillä on luottamus molempiin suuntiin: me saamme parhaat mahdolliset raaka-aineet ja tuottajat tietävät, että teemme niistä parasta mahdollista ruokaa.”

Hudson ja Fogelholm haluaisivat nähdä myös muiden ravintoloiden ja ruokatuottajien tekevän jotakin samankaltaista. Tulevaisuudessa keittiöillä ja paikallisilla tuottajilla voisi olla kattava verkosto, jonka puitteissa kaikki voisivat toimia.

“Kuten sanottu: tiedämme, ettei lähiruoan ajatus ole uusi. Muttei se tarkoita, ettei sitä voisi toteuttaa”, Hudson sanoo.

Säsong – Vinter 20.–21.1.2017. Liput tulevat myyntiin 2.1.2017 Tableonlinessa.

2 kommenttia

Arto 58

27.12.2016 15:39

Hieno homma.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mikkelistä

27.12.2016 19:39

Hieno ja upea juttu! Odotellaan mielenkiinnolla ! Tsemppiä

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi