Lahjat kuoriutuvat kääreistään, joulumätöt alumiiniastioistaan ja kämppä koristeistaan – Kuinka joulu laitetaan roskiin?

Joulun jälkeinen jätteen määrä on valtava, ja on hyvä tietää, mikä roju laitetaan minnekin.

Joulun jälkeinen iso roskamäärä ja siivo odottavat montaa juhlijaa.
Joulun jälkeinen iso roskamäärä ja siivo odottavat montaa juhlijaa. Kuva: Ramil Gibadullin/Fotolia.com

Joulu jättää jälkeensä roskaa jos jonkinlaista. Erityisesti lahjapapereiden ja joulukoristeiden kierrätys saattaa aiheuttaa päänvaivaa. Ruoanlaitosta syntyy sekä bio- että metallijätettä, kun laatikoita valmistetaan alumiiniastioissa.

Lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen, sillä ne sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti liputtaa myös uudelleenkäytettävien lahjapussien puolesta, jotta paperijätettä ei syntyisi niin paljon.

Rikkoutuneet led-kynttilät ja valosarjat tulee viedä sähkölaitekeräykseen, ei sekajätteeseen.

"Konvehtirasioiden suklaista nautitaan lähes jokaisessa kodissa jouluna. Rasian pahvinen kuori tulee laittaa kartongin keräykseen. Rasian muovinen kääre ja suklaiden muovialusta kuuluvat muovipakkauksiin", Partti kertoo.

Alumiiniroskat kuten vuoat ja tuikkukynttilöiden kuoret laitetaan metallikeräykseen. Rikkoutuneet joulukoristeet kuten joulupallot ja kimallenauhat kuuluvat sekajäteastiaan. 

HSY kannustaa aineettomien lahjojen hankintaan, jolloin ylenpalttista tavaran määrää ei kerry. Ihmiselle, jolla muutoinkin saattaa kaapit tursuta turhanpäiväistä tavaraa, on hyvä antaa lahjaksi jokin palvelu, elämys tai omaa aikaa. Anna jotain muuta -vinkkisivusto listaa erilaisia aineettomia lahjaideoita.

Kinkkurasvan paikka ei ole viemärissä. Kinkkutemppu-sivustolta voit helposti tarkastaa lähimmän kierrätyspisteen kinkun tai kalkkunan paistirasvalle. Valuta rasva vain putsattuun maitotölkkiin, sulje tölkki esimerkiksi teipillä, anna rasvan hyytyä ja kiikuta se sitten lähimpään kierrätyspisteeseen.

Kinkkutemppu-kampanja järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Paistinrasvat kierrätetään hyvään tarkoitukseen, sillä Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa vähävaraisia lapsiperheitä tukevalle Hope ry:lle.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi