Nimettömien tekijöiden taide-esitys ja reivit valtaavat Malmin lentokentän

Anōnumos-teos kätkee sisälleen kysymyksiä, mystiikkaa ja teknoa. Ryhmä haluaa taistella näkymätöntä valtaa vastaan.

Kuva: Anōnumos

Malmin lentokentällä nähdään marraskuun lopulla jotain uutta ja mystistä. Lentokenttä muuttuu viiden päivän ajaksi reivausalueeksi, joka muodostaa taiteen ja teknon keinoin uudenlaisen teoskokonaisuuden.

"Kuinka monta kertaa sinulla on mahdollista reivata Museoviraston suojelemalla lentoasemalla?"

Näin kysyy tiedotteessaan anonyymiryhmä, joka haluaa taistella näkymätöntä valtaa vastaan. Ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä Anōnumos, haluaa pysyä täysin tuntemattomana. Jo pelkästään anonyymiteetti tekee tapauksesta kiinnostavan, joten soitimme ja kysyimme asiasta lisää.

"Anōnumos", puhelimeen vastaa miesääni.

Moi, mitä taistelu näkymätöntä valtaa vastaan oikein tarkoittaa ja miksi se tapahtuu nimettömänä?

"Immersiivinen teos 'anōnumos' ei paljasta tekijöitään, koska se luo maailman, joka ei perustu yksilöön. Samalla teos hyökkää nimettömyydellä näkymätöntä sortoa, nimetöntä vallankäyttöä ja tuntematonta kauhua vastaan. Taidemaailma asettuu usein kaupallisuuden vastakohdaksi, ja juuri siitä syystä tekijät haluavat pysyä tuntemattomina, eikä lähteä ratsastamaan henkilöbrändeillä", kertoo puhelimeen nimettömänä vastannut miesääni.

"Taistelemme kaikkea sitä egoistista maailmanmenoa vastaan, jossa taide tukahdetutaan. Esimerkiksi yksikään instituutti ei varmasti olisi ottanut tätä näytöstä esittääkseen", hän jatkaa.

Anonymiteettiin johtaa taiteenhistoria, jossa kautta aikojen on käytetty salanimiä paljastamaan sortoja ja epäoikeudenmukaisuutta - varsinkin sensuurin aikoina. Samaa anonymiteettiä ilmenee teknon syvimmässä undergroundissa, jossa liian tunnetuksi tulleet DJ:t vaihtavat nimeään. Nimettömänä oleminen luo vapautta ja rohkeutta olla radikaali.

Itse teos koreografioi mellakoita ja radikaalia läheisyyttä. Malmin lentokentän ympäristö ja miksatut soundit tekevät tapahtumasta ainutlaatuisen kokemuksen.

"Malmin lentokentän arkkitehtuuri inspiroi meitä. Se edustaa sellaista keskeneräistä ja hajoamaisillaan olevaa paikkaa, joka sopii tähän mainiosti. Sitä paitsi siellä on helvetin siistiä reivata", kertoo henkilö puhelimessa.

Saimme myös vihiä, että esitys on osittain raju ja osittain seksuaalinen.

"Esitys voi olla rajukin. Siinä otetaan mukaan intimiteetti ja seksuaalisuus. Kuitenkin otamme vakavasti koko yleisön suojan ja mukaan ei revitä ketään, vaan jokainen saa itse päättää haluaako rikkoa rajojaan. Lähiaikoina on puhuttu paljon hyväksikäyttöasioista, ja me suhtaudumme asiaan vakavasti", haastateltava kommentoi asiaa.

Ajatus tapahtuman jatkumisesta on ryhmän kesken heitetty ilmaan, mutta jää vielä toistaiseksi yhtä anonyymiksi kuin tekijätkin.

Liput tapahtumaan ovat 20 euroa ja niitä voi ostaa Holvin sivuilta. Tapahtuma on ja pysyy utopistisella alustalla. Ainoastaan lipun ostajille paljastetaan tarkka sijainti ja muuta infoa.

Esitykset joka päivä 28. marraskuuta - 2. joulukuuta kello 19 alkaen.

1 kommentti

Eturauhanen vaivaa

14.11.2017 15:34

Jaa, hyvät tulee tapahtumia

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi