Ravintolatutka: 4 erilaista tartaria

TableOnline ja City löivät viisaat päänsä yhteen ja metsästivät Helsingistä 4 hyvää tartarpihviä.

Ravintolatutka on Cityn ja TableOnlinen yhteinen juttusarja, jossa esitellään kiinnostavia annoksia helsinkiläisissä ravintoloissa. Ensimmäisessä jutussa maistellaan tartarpihvejä. 

Tartargeimi käy kovana Helsingissä. Niin kovana, että olemme kuulleet yhden jos toisenkin ravintola-alalla lausuvan paljon puhuvat sanat suustaan: "tartar on uusi burgeri". Oli miten oli, klassikkoherkkua saa monenlaisena versiona - ja jotta kaupunkilaiset tietäisivät minne mennä, kun tartarhimo iskee, maistoimme neljä erilaista annosta. Tässä ne ovat (eivät paremmuusjärjestyksessä): 

Ravintola Oxin tartar on kuin taideteos.
Ravintola Oxin tartar on kuin taideteos.

Herkkä ja moderni

Missä: Ravintola Ox, Pieni Roobertinkatu 13
Mitä: karitsatartar, savustettua luuydinmajoneesia, pikkelöityä keltajuurta, kirvelipölyä, ankanmaksaa, mustatorvisieni-dukkah ja kaurapuurokeksi. Liha: uusiseelantilaista karitsaa. Hinta 16 euroa.
Millainen: Moderni, raikas, taiteellinen annos, jossa hyvä suola. Keltajuuresta annos saa kirpeää raikkautta ja uutta tekstuuria pehmeään lihaan, ja kirvelipöly on kiinnostavan erilainen twisti. Hauska kaurapuurokeksi tuo kaivattua rapeutta annokseen. Annos on kauniisti vain lautasen toiselle puolelle aseteltu, ja elementit ripoteltu tasapainoisesti niin, että haarukkaan saa halutessaan joka kerta kaikkea. Makujen yhteentulo on jokaisella suupalalla kiinnostava ja kekseliäs. Esillepano ja maku ovat molemmat gourmetluokkaa.
Kenelle: tartarvaihtelua kaipaavalle kulinaristille.


BasBasin tartar on simppeli, mutta leikkisä.
BasBasin tartar on simppeli, mutta leikkisä.

Raikas italialainen

Missä: BasBas, Tehtaankatu 27-29
Mitä: härkätartar italialaisittain, rucolaa, parmesania, oliiviöljyä, suolaa, pippuria, sitruunaa. Liha: black angus -luomuhärkää Ranskasta. Hinta 12 euroa.
Millainen: Yksinkertainen, raikas tartarannos, joka on yhtä aikaa perinteinen ja moderni. Tämä tartar on hyvä esimerkki siitä, että joskus less is more. Annos toteuttaa koko ravintolan filosofiaa, rentoa meininkiä, konstailemattomuutta ja puhtaita makuja. Juusto on taivaallista, ja annoksen päälle puristettava sitruuna tekee siitä juuri niin kirpeän kuin itse haluaa. Keittiöstä kerrotaan, että ravintolan listalla on aina tartar, mutta sen esillepano ja tyyli vaihtelee - tämä on versio simppeleimmillään. 
Kenelle: rennon meiningin ja yksinkertaisen herkullisuuden ystävälle.


Meritorpan tartar on marinoitu ginillä.
Meritorpan tartar on marinoitu ginillä.

Yllättävä twisti

Missä: Ravintola Meritorppa, Kalastajatorpantie 1
Mitä: Napue ginissä marinoitu karitsatartar tillibriossin päällä, marinoitua fenkolia, pikkelöityä retiisiä, sinappiemulsio ja tillimalto. Liha: ahvenanmaalaista luomukaritsaa. Hinta 14,90 euroa. 
Millainen: Yllättävä tartar, jossa paljon makua ja sinappisuutta. Ginimarinadi tekee lihasta suolaisen herkun, jolle tillimalto toimii vastapainona, melkein makeana karkkina, joka sulaa suussa ja tarttuu jopa hauskasti hiukan hampaisiin. Annoksessa on monta elementtiä, joten jokaisella suupalalla voi luoda erilaisen makuelämyksen. Meritorpan tartar on maistetuista annoksista ruokaisin ja täyttävin, ja runsas tilli tekee siitä persoonallisella tavalla raikkaan.
Kenelle: voimakkaista mauista pitävälle, nälkäiselle ihmiselle.


Carelian tartar on klassikkomateriaalia.
Carelian tartar on klassikkomateriaalia.

Perinteinen klassikko

Missä: Ravintola Carelia, Mannerheimintie 56
Mitä: tartarpihvi naudan jauhelihasta, luomukananmunan keltuainen, tattarijuureen leivottua leipää. Lihaan leivottu salottisipulia, rakuunaa, kirveliä, kapriksia ja talon tartarkastiketta. Liha: ahvenanmaalaista luomunaudan sisäpaistia. Hinta 13 euroa alkuruokana, 24 euroa pääruokana. 
Millainen: Perinteinen klassikkotartar, joka on säilynyt ravintolan listoilla muuttumattomana jo vuosia. Tällainen tartar puhtaimmillaan on, ja se sopii Carelian miljööseen kuin nenä päähän. Liha sulaa suussa, ja erikseen tarjoiltu rapeakuorinen tattarileipä tekee isohkosta annoksesta vieläkin ruokaisamman. Keittiöstä kerrotaan, ettei tartarin kanssa koskaan kikkailla - vaan se tehdään joka kerralla edellistä paremmin. Perinteikkyydestä huolimatta tartar on silti omintakeinen, ja tartarkastikkeen potku tuo siihen modernia lisää. 
Kenelle: aloittelijalle tai klassikoiden ystävälle.

Kerro meille, missä tarjoillaan sinun suosikkitartarisi!

2 kommenttia

noppari

29.10.2016 19:39

Basbas, Pastis ja Bistro O Mat mainittava tartareidensa puolesta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tartar-ukko

31.10.2016 12:29

Bar & Bisrto Kiusaus. 55 koetun tartarin joukosta parsta Helsingissä. Todella erilainen, kun muut. Ei klassikko. Kantsii käydä muutenkin testaa paikka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi