Suuri aamiaistesti 2008

Tuomas Vimma etsi ja löysi kaupungin parhaan aamiaisen. Hyvää ruokahalua.

Tuomas Vimma (ei kuvassa) maistoi kahdeksan aamiaista.
Tuomas Vimma (ei kuvassa) maistoi kahdeksan aamiaista.

Tsekkaa vuoden 2012 aamiaistestit!

Jo Kafka kirjoitti, että aamiainen on päivän tärkein ateria (tosin syömishäiriön, masennuksen ja tubin riivaamalta eksistentialistilta ei varmaankaan pitäisi ottaa elämänohjeita vastaan). Yön aikana on yleensä kulunut melkoisesti aikaa viimeksi nauttimastamme ateriasta ja kehomme on vajonnut eräänlaiseen paastotilaan. Tuhti fiksi hiilihydraatteja, rasvaa, proteiineja sekä vitamiineja potkaisee päivän aivan eri tavalla käyntiin kuin pelkkä työmatkalla mukaan noukittu latte. Aivomme tarvitsevat ennen kaikkea hiilareita lähteäkseen kunnolla käyntiin. Lukuisat testit ovat osoittaneet, että aamupuuronsa kiltisti lusikoineet pärjäävät koulussa ja työelämässä paremmin.

Kunnollisen aamiaisen löytäminen Helsingistä ei aina ole ollut helppoa, mutta hotellien rinnalle on viime vuosina ilmestynyt melkoinen määrä aamiaista tarjoavia ravintoloita. Ekbergin aamiaispöytä on ehtinyt jo muodostua suoranaiseksi käsitteeksi. Kuudellatoista eurolla saa viettää vaikka koko sunnuntaiaamunpäivän Aleksanterinleivoksia mässäten. Ekbergin ovatkin löytäneet – ylläri pylläri – raskaana olevat naiset. Vaikka 16 euroa saattaa kuulostaa jonkun mielestä kovalta hinnalta, ei se ole kuitenkaan lähimainkaan kaupungin kallein aamiainen. Hotelli Tornin ylimmässä kerroksessa tarjoiltava ateljeeaamiainen upeine näköaloineen köyhdyttää 35 euroa, jolla saisi jo kahden ruokalajin lounaan Chez Dominiquesta.

Parempi myöhään

Kaupungin aamiastarjontaan tutustuessa yllättää positiivisesti se, että lähes kaikissa kiinteähintaisissa brekkaripaikoissa aamiaista saa aina puoli yhteentoista saakka. Monella edellisenä iltana hippajalassa olleella matkustavaisella on hotellin aamiaisbuffetti jäänyt pelkästään huhupuheiden varaan sen päättyessä käsittämättömän varhain. Ainakin Torissa, Bar 9:ssä sekä Tin Tin Tangossa aamiaista saa koko päivän, aina keittiön sulkeutumiseen saakka.

Ylivoimaisesti suosituin tuntuu olevan pohjoismaalainen muunnelma mannermaisesta aamiaisesta, joka sisältää leikkeleitä, juustoja, muroja, keitettyjä ja paistettuja munia sekä erilaisia leipiä. Mehu tarjoillaan jostain syystä lähes poikkeuksetta puolen desilitran shottilaseista, oli kyse sitten Juissista tai kalliista ruotsalaisesta tuorepuristetusta nektaarista. Hedelmätarjonta osoittautui Kämpiä lukuun ottamatta heikoksi.

Louniainen vai aamas?

Baijerilaiset, puolalaiset sekä hobitit nauttivat perinteisesti kaksi aamiaista. Kakkosbrekkaria ei pidä sotkea brunssiin – paremman väen aamiaisen ja lounaan välimuotoon – joka tarjoillaan yleensä klo 10–12. Brunsseja tarjoavia ravintoloita on nykyisin Helsingissä kiitettävän paljon. Tyylikkäitä vaihtoehtoja sunnuntaibrunssin nauttimiseen ovat Töölönranta, Rivoli, Fabian sekä Fanny goes to Hollywood.

Yleinen nyrkkisääntö maailmalla on se, että mitä pohjoisemmassa asutaan, sitä tukevampi on aamun ensimmäinen ateria. Esimerkiksi Englannissa perinteisesti ainoa tapa syödä hyvin on ollut nauttia aamiainen kolme kertaa päivässä. Perinteistä englantilaista aamiaista papuineen ja paistettuine tomaatteineen löytyy ainakin Iso Roobertinkadun Bali-Haista sekä Kämpistä. Toinen herrasmiehen aamiaiseen luontevasti istuva elementti taas loisti poissaolollaan. Yhtään ravintolaa, josta saisi ostereita ennen kello kymmentä aamulla, ei kaupungista löytynyt.

Vaikka croissant ei ole alunperin ranskalainen keksintö, vaan se on 1600-luvun Budapestista, omaavat ranskalaiset kiistatta ylimmän auktoriteetin mitä voisarviasioihin tulee. Moni Ranskassa asunut valitteleekin kunnollisten croissantien puuttumista Helsingissä. Pariisilaiset kriteerit (sisältä pehmeä, ulkoa rapea) täyttävän voisarven löytäminen osoittautuikin lähes ylivoimaiseksi tehtäväksi. Lähimmäksi pääsi yllättäen rautatieaseman ravintola Eliel kahden euron croissantillaan, jonkalaisen olisi melkein voinut kuvitella saavansa Boulevard St. Germainin varrelta. Pinnat Avecralle.

Ylös, ulos ja drinkille!

Perinteisesti on pidetty sääntönä, että ainoa alkoholijuoma, jota voidaan tyylikkäästi nauttia ennen puoltapäivää on samppanja. Tuoremehun kanssa yhdistettynä siitä syntyy nestemäinen aamiainen nimeltä Mimosa, jonka piristävän vaikutuksen nimeen monet vannovat. Etikettisäännöille kintaalla viittaavat, ja hiukan terävämpää starttia päiväänsä haluavat, ovat yleensä tilanneet Bloody Maryn, Ramos Gin Fizzin tai brandylla vahvistetun kahvin (café carajillo tai café coretto kielestä riippuen). A-oikeuksilla varustettuja aamiaispaikkoja Helsingistä löytyy lukuisia, eikä yhdessäkään niistä katsottu kieroon aamuista tissuttelua. Tyylikkäin ympäristö aamusamppanjalle on itseoikeutetusti Kämp, jossa päivän ensimmäisen Bollingerin voi poksauttaa auki heti yhdeksältä. Myös Stockmannin baari on kuulemma ollut aamujanoisten suosiossa jo pidemmän aikaa.

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa henkilöä kohden – lähes kymmenen kiloa vuodessa. Höyryävä kupillinen arabicaa muodostaakin monen mielestä aamiaisen selkärangan. Siksipä kaupungin parhaasta aamiaisesta kirjoittaessa ei kahvia voida sivuttaa olankohautuksella. Kahvin laatu vaihtelee kahviloissa ja ravintoloissa teenmakuisesta litkusta todellisiin laatukahveihin. Ei lienekään yllätys, että kaikki monen kympin luksushotelliaamiaisten kanssa tarjoillut kahvit olivat ensiluokkaisia. Kaupungin parhaan kahvikupin koti oli kuitenkin Kalevankadulla sijaitseva Gran Delicato.

Kuinkas sitten kävikään?

Entäs se kaupungin paras aamiainen? Parhaiten aamiaisasioissa hemmoitellaan Bulevardin kulmilla asuvia. Vaikka Ekbergin aamiainen onkin erästä huippukokkia lainatakseni ”melkoisen väsähtänyt näinä päivinä”, pärjää se kilpailussa silti kunnialla. Mutta jos otetaan huomioon hinta-laatusuhde, tarjoiluajat, valikoimien laatu sekä määrä, palvelu, siisteys, tarjolla olevat lehdet sekä kuun asento, aamiaiskilpailun voittajaksi nousee kulman takana sijaitseva Krulla ja sen 10,30 euroa maksava kaupungin paras aamiainen. Suosittelemme. Heikoimmalla tolalla aamiaiset olivat Kalliossa, josta ei irronnut Picnicin patonkia kummempaa ennen kello kymmentä aamulla. Yhdeksältä olisi tosin ollut tarjolla kahden euron keskioluttuoppeja tai 40 euron thaimaalaista hierontaa happy endingillä.

Oliver Werner Krulla’s

Fredrikinkatu 41

  • Milloin aamiaista: Aamiaisbuffet ma–pe 7.30–10.30, la–su brunssi 10.00–15.30
  • Mitä maksaa: Aamiainen 10,20 e
  • Kahvi: Keskitasoa selvästi parempaa.
  • Tarjolla: Melko pieni paikka, joten lounasaikaan saattaa olla ryysistä.
  • Ruuhka-aika: Pekonia, makkaroita, munia, erilaisia aamiaismuroja, tuoremehuja, hyvä juusto- ja leikkelevalikoima, hedelmäsalaattia, oliiveja, silliä, sekä korvapuusteja.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Jos pekonit ja makkarat jättäisi väliin, olisi aamiainen silti hintaansa nähden kaupungin paras.
  • Lehdet: Hyvä valikoima naistenlehtiä, iltapäivälehdet, Hesari.
  • Arvosana: 10-
  • Plussat: Tarjolla lukuisia erikoiskahveja sekä laaja tee- ja kaakaovalikoima. Paras hinta-laatusuhde.
  • Miinukset: Ei alkoholitarjoilua.
  • info: www.krullas.com, 09 497 530

Hotelli Kämp / Yume

Kluuvikatu 2

  • Milloin aamiaista: ma–pe 6.30–10.30, la–su 7.00–11.00 (myös juhlapyhinä)
  • Mitä maksaa: 15 e – 29 e
  • Kahvi: Erinomaista.
  • Tarjolla: Ranskalaisesta aamiaisesta (16 e) mannermaiseen aamiaiseen (25 e) ja englantilaiseen aamiaiseen (26 e). Runsas buffetpöytä (29 e), jossa graavikaloja, juustokärry, pekonia, munia, kymmentä eri leipää.
  • Ruuhka-aika: Kannattaa varata pöytä aina.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 1h
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Kaupungin paras hedelmävalikoima.
  • Lehdet: Kansainväliset bisneslehdet hyvin edustettuina.
  • Arvosana: 9 ½
  • Plussat: Räävitöntä porsastelua suuren maailman tyyliin.
  • Miinukset: Se hinta...
  • info: www.hotelkamp.fi, 09 584 09356

Café Ekberg

Bulevardi 9

  • Milloin aamiaista: ma–pe 7.30–10.30, la–su 8.30–17, su 10–17
  • Mitä maksaa: 8,80 e arkisin, 16 e la–su
  • Kahvi: Erinomaista.
  • Tarjolla: Täysi buffetaamiainen pekoneineen, munineen, muroineen, puuroineen, juustoineen, leikkeleineen sekä leivoksineen.
  • Ruuhka-aika: Tasaisesti pitkin päivää.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Leivokset korvaavat nakit.
  • Lehdet: Hesari, Kauppalehti, Sport & Hälsa, Svenska Dagblaget sekä Navigare.
  • Arvosana: 9
  • Plussat: Upea miljöö, leivonnaisia buffetissa, A-oikeudet.
  • Miinukset: Ei juurikaan huomautettavaa.
  • info: www.cafeekberg.fi, 09 681 1860

Karl Fazer Café

Kluuvikatu 3

  • Milloin aamiaista: ma–pe 7.30–10.30, la 9–11.30
  • Mitä maksaa: 9,90 e arkisin, 15,50 e la brunssi
  • Kahvi: Maistuvaa.
  • Tarjolla: Hieman vajaa buffetaamiainen. Kahta leikkelettä, kahta juustoa, perusvihannekset, keitettyjä kananmunia, hedelmäsalaattia, jogurttia, puuroa, minicroissanteja, kahvia, mehuja, smoothieita sekä kakkua.
  • Ruuhka-aika: hyvin väljää aamuisin
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Perussetti ei ehkä aivan hintansa väärti.
  • Lehdet: Financial Times, HBL, Hesari.
  • Arvosana: 8
  • Plussat: Tyylikäs sali, loistavaa kakkua, langaton internetyhteys, erikoiskahvi puoleen hintaan.
  • Miinukset: Perusbuffetin puutteet (makkarat, pekonit sekä munakokkeli uupuivat).
  • info: www.fazergroup.com, 020 729 6702

La Société de Cochon

Mannerheimintie 14

  • Milloin aamiaista: ma–pe 8–10.30
  • Mitä maksaa: 6,50 e – 9,50 e
  • Kahvi: Hyvää.
  • Tarjolla: Erikokoisia valmiita aamiaissettejä. 8,50 euron Leijona-aamiainen sisältää ruis- tai täysjyväleipää, kurkkua, tomaattia, muutaman viipaleen juustoa ja kinkkua, salaattia, keitetyn munan, tuorepuristettua appelsiinimehua.
  • Ruuhka-aika: 140 asiakaspaikkaa takaa tilaa aamuisin.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Muutakin kuin munaa ja kinkkua tarjolla.
  • Lehdet: Deko, Image, Anna, Gloria, City, Tekniikan maailma sekä Tuulilasi.
  • Arvosana: 8
  • Plussat: Vertti Kiven suunnittelema tyylikäs sali.
  • Miinukset: vessapoletit
  • info: www.cochon.fi, 020 761 9888

Ravintola Bali-Hai

Iso Roobertinkatu 35

  • Milloin aamiaista: ma–pe 11–22, la–su 12–22
  • Mitä maksaa: 10 e
  • Kahvi: ok
  • Tarjolla: Pekonia, kananmunia, juustoa, papuja, salaattia sekä leipää. Erityispyynnöstä paistettuja tomaatteja.
  • Ruuhka-aika: Lounasaikaan sekä töiden jälkeen.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min – 1h
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Jättää kasvissyöjän melko kylmäksi.
  • Lehdet: Iltapäivälehdet.
  • Arvosana: 8
  • Plussat: Ystävällinen palvelu, A-oikeudet, aamiaista tarjolla koko päivän.
  • Miinukset: Myöhäinen aukeamisaika.
  • info: 09 179 904

Ravintola Tori

Punavuorenkatu 2

  • Milloin aamiaista: ma–pe 10–22, la 12–22, su 14–23
  • Mitä maksaa: 1,8 e – 8,5 e
  • Kahvi: ok
  • Tarjolla: Aamiaislistasta voi valita mielensä mukaan. Jogurttia ja mysliä (2,4e), puuroa (2,7e), makkaroita (3e), paistettuja munia (3e), pekonia (2,5e) sekä omeletteja (5,2–6 e). Toasteja sekä lämpimiä leipiä (3,5 – 8,5 e).
  • Ruuhka-aika: Lounasaikaan ja iltaisin usein tukossa.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min – 1h
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Valikoima on melko lihapainotteinen.
  • Lehdet: Iltapäivälehdet, Hesari, Viini, Suomen Kuvalehti sekä sekava lajitelma muita.
  • Arvosana: 8-
  • Plussat: Aamiaista aamusta iltaan, A-oikeudet.
  • Miinukset: Toisinaan vaikea saada pöytää.
  • info: www.ravintolatori.fi, 09 687 43790

Café Tin Tin Tango

Töölöntorinkatu 7

  • Milloin aamiaista: ma–to 7–24, pe 7–02, la 9–02, su 10–24
  • Mitä maksaa: 4,50 e – 7,80 e
  • Kahvi: ok
  • Tarjolla: Erilaisia aamupalalautasia, joista löytyy kahvia, kananmunia, leipää, juustoa, meetvurstia, croissanteja sekä jogurttia.
  • Ruuhka-aika: Ei pahempaa ryysistä.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Aamiaisvaihtoehtojen ainoa hedelmä on omena.
  • Lehdet: Iltapäivälehdet, sekava lajitelma muita
  • Arvosana: 7 ½
  • Plussat: Lämmitetty terassi, aamiaista aamusta iltaan, pesukoneet, sauna.
  • Miinukset: Tylsähköt aamiaissetit.
  • info: www.tintintango.info, 09 270 90972

14 kommenttia

Wannabebrunssailijalle

13.3.2008 22:48

Herra Vimman toteamus "Kakkosbrekkaria ei pidä sotkea brunssiin – paremman väen aamiaisen ja lounaan välimuotoon – joka tarjoillaan yleensä klo 10–12." vaikuttaa sangen töksähtävältä kun kollaan omien iltapäivien brunsisessioiden muistikuvien tueksi artikkelin esimerkkiravintoloiden mainostamat exaktit brunssiajat: 12-17 Töölönrannassa, 12-17 Fabianissa, 11-15 Fanny goes to Hollywood:ssa ja 13-17 Rivolissa.
Suuressa aamiaistestissä oli myös jätetty testaamatta Engelin aamiaisherkut, joille riittää sunnuntaisin kysyntää jonoksi asti. Testattuihin aamiaispaikkoihin liittyen ei itselläni ole kokemusta kuin Kämpin aamiaisesta, jolla en kylläkään kaivannut ostereita. Nämä meren antimet sopivat omaan makuuni paremmin vaikkapa Rivolin brunssilla. Kannattaa kokeilla -mutta vasta klo 13 jälkeen...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kieppu

14.3.2008 12:21

Kallion aamiaistajille: Aleksis Kiven kadun ja Fleminginkadun kulmassa sijaitsee mainio kahvila/baari Luft, josta saa la ja su ainakin brunssia aina iltapäivään saakka hyvinkin kohtuulliseen hintaan (jos en väärin muista, oli 8-10 €). Hyvältä näytti sapuskat kun olin itse iltapäiväkaffea nauttimassa :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kalliottaren_kokemus

15.3.2008 16:00

Suosittelen Luftin kaikille rennon aamiaisen ystäville. Paikka on kyllä kovin täysi, joten pari kertaa on pitänyt retkeillä Hakaniemen Javaan. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Luftista

15.3.2008 20:07

Luft aukeaa vasta klo 10...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kürbiskernl

22.3.2008 01:12

Minne jäi vanhan kunnon Primulan kulman aamiainen arvosteluista?!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Weaner1683

26.3.2008 09:38

Vai että croissant (oikeasti Kipferl) keksitty Budapestissä? Onkohan toimittaja kenties ollut siellä matkalla ja uskonut kaiken mitä paikalliset ovat hänelle kertoneet?

Keksintö on kyllä Wieniläinen, 2. Turkkilaispiirityksen jälkeen voitonmerkiksi leivottu, mallia otettu tietysti hävinneiden turkkilaisten lipun puolikuusta. Ranskaan croissant tuli Marie Antoinetten (alunperin itävaltalainen prinsessa) mukana, fransut sitten kehittivät siitä oman ihraisen versionsa. Pariisista ei saa kunnon croisantteja, vähän kun vertaisia artesaanileipää ja big maccia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

26.3.2008 12:32

Pari sanaa croissantin historiasta.

Voisarven keksimisestä ovat yrittäneet omia kunnian monet kansat. Artikkelia kirjoittaessani tutustuin useaan tarinaan, mutta -- kuten lähes aina ruoka-asioissa -- minulla on tapana luottaa keittiöraamattuun Larousse Gastronomiqueen, joka ei vielä kertaakaan ole jättänyt minua pulaan.

Viittaan nyt Larousse Gastronomiquen ensimmäiseen, ranskankieliseen laitokseen vuodelta 1938 (vapaasti kääntäen):

Tohtori Alfred Gottschalk kertoo sarven syntyneen Budapestissä, jossa paikallinen leipuri alkoi myydä kuunsirpin muotoisia leivonnaisia sen kunniaksi, että Budapestiä piirittäneet turkkilaiset oli lyöty vuonna 1686.

Budapestistä croissantit kulkeutuivat Wieniin, ja -- aivan kuten kerroit -- sieltä Ranskaan.

Wikipedia on ihan kiva juttu, mutta gastronomiaan liittyvissä asioissa suosittelen siihen sokeasti luottamisen sijasta tutustumaan vaikkapa edellämainituun teokseen. Siitä on olemassa myös kohtuullisen hyvä englanninkielinen käännös, jonka voi hankkia mm. Akateemisesta.

Mitä pariisilaisiin croissanteihin tulee, niin suosittelen asioimaan joko Le Quartier du Painissa (aivan Eiffel-torinin vieressä) tai rue Vercingétorixilla sijaitsevassa Le Moulin de la Viergessä. Turistipaikoista saa toki aivan luokattoman huonoja voisarvia, mutta Pariisia ei pidä niiden takia syyttä tuomita.

Hauskaa keväänalkua toivottaen,

Tuomas Vimma

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuomas Vimma

27.3.2008 11:17

Croissantin historiasta vielä.

Vaikka croissantien alkukotina pidetäänkin 1600-luvun Budapestia, ensimmäiset kirjalliset viittaukset siihen löytyvät vasta 1800-luvulta, ja silloin nimen omaan Ranskasta.

Kirjahyllystäni löytynyt vuonna 1853 julkaistu "Des substances alimentaires" mainitsee croissantin "fantasia- ja luksusleivonnaisena, jota syödään Pariisin hienostokahviloissa".

Pienellä etsimisellä (järjestelin samalla kirjahyllyni kokkiosaston uuteen uskoon) löytyi vuodelta 1906 oleva Nouvelle Encyclopedie culinaire, jossa annettu croissantresepti muistutti jo suuresti nykyisesti Ranskassa käytettyä.

Itse pidän enemmän pariisilaisista croissanteista, jotka ovat jonkin verran hiivaisempia ja makeampia kuin wieniläiset. Koska Suomesta on kertakaikkisen mahdotonta saada kunnollisia pariisilaisia voisarvia, annan tässä asiasta enemmän kiinnostuneille reseptin, jolla itse leivon sunnuntaicroissantini.

Sekoita 25g tuorehiivaa sekä 2,5dl kädenlämpöistä kulutusmaitoa.

Sekoita 500g vehnäjauhoja 65g sokeria sekä 7g suolaa keskenään.

Tee kuivan ainesosan keskelle syvennys ja kaada neste siihen.

Sekoita sormin, ja heti kun neste on imeytynyt jauhoihin, peitä kankaalla ja anna levätä 30-60 min (huoneenlämmöstä riippuen).

Kaulitse neliönmupotoiseksi levyksi. Voitele reilusti (250g voita). Taittele taikina kaksinkerroin ja anna levätä 30 min.

Kaulitse levy n. 45 x 15 cm -kokoiseksi levyksi. Leikkaa (haluamasi kokoisiksi) kolmioiksi. Rullaa croissantit ja taivuta ne kuunsirpin muotoisiksi.

Anna nousta vedottomassa tilassa vielä 15-45 min.

Voitele vatkatulla munankeltuaisella.

Paista 220-asteisessa uunissa n. 10 min.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Satunnainen brunssailija

12.7.2009 21:03

Kävin juuri pitkästä aikaa Ekbergin brunssilla. Joskus artikkelin kirjoittamisen jälkeen sieltä on kadonnut leivokset ja hinta noussut. Leivosten tilalla oli hiukan eläneen näköinen kakku. Muutenkin yleisilme muistutti keskitasoisesta hotellista. Kahvila on edelleen kaunis tosin ja tilaa oli todella hyvin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

a_d

30.8.2009 23:59

Kävimme Ekbergillä sunnuntaina ja olihan se pettymys. Hinta on noussut 18 euroon, mikä antaa odottaa jo laatua, valikoimaa ja toimivampaa pöytää. Mitä vielä, tarjoiluastiat ovat suht pieniä, joten joku tuote on koko ajan loppu, tosin niitä kyllä tuodaan lisää - juuri kun on luovinut takaisin pöytäänsä. Lautaset ovat minikokoa, samoin lasit, joten hakuja tulee useita, ainakin minusta isommat astiat helpottaisivat jonotusta. Tai oikeammin kurkottelua muiden yli. Valikoima ei ole loppujen lopuksi kaksinen, vaikka joitain mukavuuksiakin kyllä pöydästä löytyi, maukas munakokkeli ja porkkanakakku, croissantitkin olivat tuoreita. Tuntuu kyllä siltä, että en taida mennä toiste.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

annastinaA

18.12.2009 23:53

millä Krulla toimittajia lahjoo. Ystäväpiiristäni on tehty useita käyntejä ko paikkaan. jokainen on ollut erittäin tyytymätön.
lähes ammattilaisesti kahviloita käyttävänä vähän ihmettelen myös Ekbergin kehumista. pahempaa kahvia joutuu etsimään ja mm kluuvikadun Fazun tarjonta aamiaisella hakkaa Ekbergin mennen tullen varsinkin kakkutarjonnassa. muuten Fazua ei paljon voi nykyään kehua. henkilökuntaa on kovasti mutta mm pöydät siistimättä ja seisovassa pöydässä puutteita, sotkuista, tyhjiä vateja jne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

dsas

22.12.2009 11:42

"millä Krulla toimittajia lahjoo. Ystäväpiiristäni on tehty useita käyntejä ko paikkaan. jokainen on ollut erittäin tyytymätön."

Krullan tilalla on nykyään Kakkugalleria, joten ei tarvitse enää stressata Fredalla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

reissaajat

3.7.2011 21:09

Eikö Vimma voisi tehdä tällaisia selvityksiä laajemmaltikin, esim. Euroopasta, jotta tietäsi sitten seuraavan kerran vaimon kanssa lomaillessa, että minkälaista aamiaista mistäkin saa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ambigita

30.8.2011 11:05

Tiesittekö, että taiteilijan aamiainen on brunssi, joka sisältää munaa ja pekonia ja joka nautitaan yleensä kotona? Aamun ja päivän taittavaa napanderia käytetään sitäkin kotoa käsin eksistentiaalisen ahdistuksen sekä rasvaisen lihan loiventamiseen..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi