Aamiaistesti

City testaa. City neuvoo. City opastaa. Kävimme maistelemassa helsinkiläiskahviloiden aamiaisia.

Lasipalatsin perusaamiainen.
Lasipalatsin perusaamiainen.
Jokainen peruskoulun kesken jättänytkin tietää, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Antaa olla vaan. Jos pitää valita kahden välillä, uni on usein helpompi ja huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto.

Mitä sitä alkaa aamulla huseerata kiireessä munien ja makkaroiden kanssa. Hyvä kun suihkuun ehtii mennä. Kaverit työpaikalla arvostavat sitä varmasti enemmän kuin täyttä vatsaa.

Onneksi on olemassa vaihtoehto, joka korvaa takuuvarmasti menetetyn unen. Nouse ylös puoli tuntia normaalia aikaisemmin ja mene kahvilaan aamiaiselle.

Kahvilassa voit sitten heräillä kiireettömästi aamun tunnelmista nauttien. Kaikki tehdään valmiiksi. Sinun tarvitsee vain maksaa. Selaile lehtiä. Kelaile juttujasi. Ravitse sielua ja ruumista. Katkaise aamurutiinisi, ja huomaat olevasi paremmalla tuulella koko päivän.

Aamutunnelmat kahviloissa vaihtelevat. Tunnetko olosi miljoonaksi euroksi? Vai oletko hieman downandout?

Olipa olosi mikä tahansa, halusitpa sen millaiseksi tahansa, kaupungissa on juuri sinulle sopiva aamiaishuone.

Hiljainen buumi

Suomessa aamiaiset ovat olleet pitkään lähes ainoastaan hotellien varassa. Ylihinnoiteltuina, ylimitoitettuna ja usein ikkunattomassa tilassa tarjoiltuina ne eivät kuitenkaan vastaa huutoon. Kovin ovat juhlallisia. Kovin ovat aikaa vaativia.

Hätä ei ole enää tämän näköinen. Vähitellen monet kahvilat ovat alkaneet tarjoilla aamiaista pitämättä siitä sen suurempaa meteliä.

Sana on kuitenkin levinnyt. Välillä hyvät kellot kuuluvat kauas ilman rumpujakin.

Kahviloiden pitäjät puhuvat kuin yhdestä suusta.

Asiakkaita riittää, vaikka heitä ei useinkaan ole houkuteltu edes katupuhujalla.

Uusia aamiaisvirityksiä kehitellään ja omasta aamiaisesta ollaan ylpeitä.

Kaikkea on, mutta...

Yksinkertaisimmillaan helsinkiläinen kahvila-aamiainen on tuore croissant, mehu ja kahvi. Monipuolisimmillaan runsas buffet.

Kautta linjan kahviloissa luotetaan suhteellisen vakiintuneisiin ratkaisuihin. Kokoonpanot vaihtelevat. Ajatus ei. Mukavan poikkeuksen muodostavat erilaiset luomu-, energia- ja kesäaamiaiset. Hauska ylläri on myös kierroksen hyvin yksinäinen karjalanpiirakka.

Silti havaitsimme pari ilmeistä puutetta.

Yleislinjainen munattomuus kummeksuttaa. Jos munia on, ne ovat lähes poikkeuksetta keitettyjä. Hey come on! Munastahan saa vaikka mitä. Kokkelia, uppoa, erilaisia omeletteja. Ja leivän kanssa se on aina tosi nannaa.

Myös puurot ovat kateissa. Velleistä puhumattakaan. Kaurapuuro on suomalainen aamiaisklassikko, jota soisi saavan hyvin tehtynä myös kahviloissa. Neljän viljan Nalle ja ruispuuro putoavat varmasti myös muille kuin meille. Voisilmän kanssa, totta kai.

Ehkä joku voisi yhdistää kahdesta puutteesta erinomaisen tuotteen. Ehkä joku voisi alkaa tarjota suomiaamiaista eli suomiaista ruisleipineen, puuroineen, munineen ja marjamehuineen kilpailemaan kontinentaalien, englantilaisten, ranskalaisten ja muiden merkkiaamiaisten kanssa. Idea on vapaasti käytettävissä.

Latte maistuu, mutta...

Juomapuolella cafe lattet ja au lait´it ovat kunnossa. Samaa ei voi sanoa suomikahvista. Jo yrityksen nimi ´kahvila´ kertoo, mistä liiketoiminnassa on pohjimmiltaan kysymys.

Siksi on outoa, ettei hyvää ja maistuvaa suomikahvia osata valmistaa. Puhtaat laitteet. Oikea annostelu. Eikä seisoteta kahvista sumppia. Capisce? Ei todellakaan kovin monimutkaista. Monethan onnistuvat tässä ihan kotikonstein. Tosin yhtä monet eivät.

Teet ovat olleet myös perinteisesti rempallaan suomalaisissa kahviloissa. Surullisen koominen Lipton-humidori ei vielä tee teestä maistuvaa saati oikeaoppista. Kunnollinen englantilainen tee sopii aamiaiseen kuin aamiaiseen. Ja kunnollisen teen kuten kahvinkin pitäisi olla kahvilayrittäjälle kunnia-asia.

Monissa paikoissa mehut puristetaan paikan päällä. Hyvä. Monissa paikoissa on tarjolla vain appelsiini. Paha. Vaihtoehtoja on tarjolla niin valmiissa mehuissa kuin luontoäidin monipuolisissa antimissa. Engineered by god takaa rajattomat mahdollisuudet.

Aamulla saa, mutta...

Suomi elää vielä vahvasti protestanttisen etiikan ja työmoraalin kahleissa. Ainakin kahvilayrittäjien mielestä.

Tiukat aamiaisajat ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Jotkut ovat onneksi ymmärtäneet, että ihmiset heräävät kun heräävät. Non-stop -aamiaista saa kuin saakin jo muutamasta paikasta.

Outoa on myös, ettei aamiaista useinkaan tarjoilla viikonloppuisin. Siloinhan ihmisillä on nimenomaan aikaa istuskella kahviloissa. Ylös, ulos ja kaupungille on monen mielessä lauantai- ja sunnuntaiaamuisin. Ei tosin ehkä vielä kahdeksalta.

Hyvä kahvilayrittäjä. Aamiaissetin tarjoaminen ei ole kateriski. Se on mahdollisuus lisäbisnekseen.

Maksaahan se, mutta...

Vaikka kuulummekin kriittiseen koulukuntaan, meidän on pakko antautua helsinkiläisten kahvila-aamiaisten edessä.

äläkä nyt yritä yhtään väittää vastaan. Toki aamiaisen hinnalla saa kotiinsa jos jonkinlaisia tarvikkeita. Herkkuja, jotka riittävät useampaankin aamiaiseen, varsinkin kahden hengen talouksissa. Se ei kuitenkaan ole pointtina tässä.

Pointti on, että yhtä et rahalla saa. Kahvilan tunnelma aamuisin on ainutlaatuinen. Revi sinäkin siitä jo huomenna.

Hinta/laatusuhde mitattiin kahvikupeissa. Parhaille kolme, onnettomille yksi.

CAFE TIN-TIN TANGO CAFE JAVA EKBERG CAFE FONTANA
MITä? Iso Roobertinkatu 14 Bulevardi 9 Eteläesplanadi 2
Kahvia, croissantia juustolla tai kinkulla, Egg McMuffineja, jogurttia ja donitseja erilaisina yhdistelminä. Croissant marmeladilla tai tuorejuusto-marmeladi toast. Café au lait ja omena- tai appelsiinimehu. Kevytvaihto- ehtona jogurtti ja mysli. Pikku-buffet. Hotelliaamiainen kaikilla herkuilla pienoiskoossa. Tässä valikoimassa on varmasti syötävää jokaiseen aamiaismakuun. Kaksi hintakategoriaa. Toisessa kahvi, mehu ja croissant tai karjalanpiirakka. Toisessa kahvi, mehu, jogurtti ja toast tai sämpylä.
MILLAISTA?
Hyvälaatuiset, sympaattiset annokset. Antaa, minkä lupaa. Toast on todella hyvä! Harmi, että aamiainen sisältää niitä vain yhden. Tuore croissant puolestaan taattua tavaraa, se ei petä koskaan. Oman leipomon croissantit, sämpylät ja leivonnaiset ovat aina tuoreita ja erinomaisia. Lähes täydellisen kokonaisuuden heikko lenkki on leikkeleiden ja juustojen tason harmittava vaihtelu. Huoltoasema-mainen standardi. Kovin arkista ja itsetunnotonta.
KAHVI
Kahvinarkit huom! Suomikahvia saa aamiaisella ryystää niin paljon kuin hampaaseen mahtuu. Höyryävä café au lait tarjoiltiin oikeaoppisesti laakeasta kulhosta. Kahvi ei ole kovin kummoista. Toisin soisi. Helsinkiläisessä kahvilaklassi-kossa pystytään kyllä parempaan. Kahvi maistui jo aamulla hieman seisseeltä. Täydentää mukavasti tarjonnan kokonaiskuvion.
MILLOIN/MITä MAKSAA?
  Arkisin 7-02 ja la-su 10-02. Hinnat 20-40 mk. Arkisin 8-12 ja lauantaisin 9-12. 20/25 mk. Arkisin ja lauantaisin 8-11. Ark. 45 mk, la. 50 mk Arkisin 7.30-11. La 7.30-12. 20/30 mk.
FIILIS
Tin Tin Tangon konsepti on klassikko. Aamiaista, saunomista ja pyykinpesua samassa paketissa. Viehättää kiireettömällä epätrendik-kyydellään, ja siksi suositeltava kohde myös jokaiselle trendisepolle. Miellyttävä raukean heräilevä tunnelma. Javan aamuhetken viipyilevyys saa arkiaamun tuntumaan sunnuntailta. Ekberg on Ekberg. Hyvässä ja pahassa. Fiilis iskee jos on iskeäkseen. Etelähelsinki- läisen porvariston hillitty charmi ei puhuttele kaikkia. Vaikka bensa-asemat ovat kadonneet keskustasta, voi tänne tulla aistimaan niiden baarien fiiliksiä.
MUUTA
Tin Tin Tango tarjoaa aamiaista non-stop. Urbaanin kiitäjän on hyvä muistaa tämä, jos joskus sattuu heräämään esimerkiksi aamulla kello 21.00. Soundtrack vaimeine pan-huiluineen ja sanomalehden kahinoineen on niin viettelevä, että Javaan tekisi mieli jäädä hengailemaan koko aamupäiväksi. Goddam! Tällaiset paikat pitäisi kieltää lailla protestanttisen työetiikan Suomessa. Aamiainen huipentuu upean leivostarjottimen ääressä. Jos käy oikein hyvä tuuri, saat Napoleonin. Eikä tietenkään pidä unohtaa juustotarjotinta hedelmineen ja rypäleineen. Pieniruokaiselle kallis, nälkäiselle ahtaajalle perfetto. Sijainti Havis Amandaa vastapäätä on mitä mainioin. Kierroksen ainoasta karjalanpiirakasta iso hali. Laaja kansainvälinen lehtivalikoima kielii turistien suosiosta.

HINTA/LAATU-
SUHDE

Hinta/laatusuhde mitattiin kahvikupeissa. Parhaille kolme, onnettomille yksi.

MCDONALD´S CAFÉ ESPLANAD CAFÉ SUCCES CAFE LASIPALATSI
MITä?        
Kahvia, croissantia juustolla tai kinkulla, Egg McMuffineja, jogurttia ja donitseja erilaisina yhdistelminä. Cappuccino, croissant ja mehu. Café au lait, korvapuusti ja mehu. Café au lait, mehu ja kinkku- tai juustosämpylä. Cafe Esplanadin isosisko tarjoaa samaa aamiaista kuin sukulaisensa. Kahvia, mehua, sämpylä, juustoa, leikkelettä, salaattia, vihanneksia ja hedelmiä. Kesäaamupalas- sa kahvia, tuoremehua, jogurttia, mysliä, hedelmäsalaatti, croissant tai sämpylä.
MILLAISTA?
Egg McMuffin ei ole ihan niin paha kuin voisi kuvitella. Se on yllättävän kevyt ja kuohkea. Sinappi tosin puuttui. Donitsi aamiaisella sopii muillekin kuin poliiseille. Helevetin hyvä sämpylä! Juustoa säästämättä, majoneesista tinkimättä. Siksi emme voi epäillä korvapuustin emmekä croissantinkaan tasoa. Otamme croissant-kommenttimme takaisin. Ainakin Aura-juustolla se on ikävän rasvainen. Lautanen sanoo hyvää huomenta. Persoonallisen tyylikkäästi aseteltu ja runsas leikkelelautanen on ilo silmälle. Ja makunystyröille. Pahaa sanottavaa ei ole kesäaamiai-sestakaan. Paitsi ehkä hinnasta.
KAHVI
Aamukahvin nauttiminen pahvikupista ei ole nautinto. Oikeaoppinen café au lait. Trés bien. Cappucinon maitovaahtopilvi oli sangen kuohkea ja runsas. Hyvää suomikahvia.
MILLOIN/MITä MAKSAA?
  Arkisin 7-10. la-su 7-11. 10/15/20 mk. Arkisin 8-10. 25/30/35 mk. Arkisin 8-10. 25/30/35 mk. Arkisin 7.30-10. 30/38 mk.
FIILIS
Lähes tyhjä aamuinen McDonald’s on aika karu kokemus. Tältäkö täällä oikeasti näyttää? Tosin tuskin kukaan sitten Rolssin jengin kulta-ajan on tullut hampurilais-ravintolaan viihtymään. Eteläranskalainen tunnelma. Kaupungin komeiten katettu lasivitriini ja hymyilevä henkilökunta. Ei ihme, että paikassa on melko täyttä myös aamuisin. Succes on vanhentunut kauniisti ja arvokkaasti. Se on kuin tyylikäs vanha rouva olematta silti pätkääkään mummo. Testiaamuna oli kovasti hiljaista, ja se ei välttämättä ole aamulla ollenkaan paha asia. Tyylikästä funkismiljöötä vaivaa pieni hallimaisuus. Ei aivan rauhallisimpiin aamutunnelmiin. Urbaania sykettä tarjolla sitäkin enemmän. Kesäisin myös terassilla.
MUUTA
Lähes tyhjä aamuinen McDonald’s on aika karu kokemus. Tältäkö täällä oikeasti näyttää? Tosin tuskin kukaan sitten Rolssin jengin kulta-ajan on tullut hampurilais-ravintolaan viihtymään. Paikka puhisee laatua, ja ehkä juuri siksi aamiainenkin on hieman hintava. Olemme ehkä rajoittuneita. Korvapuusti tuntuu hieman oudolta vedolta aamiaisella, vaikka juhlitusta tuotteesta onkin kysymys. Jos jostain syystä haluat nauttia aamiaisen työpaikallasi, niin täällä toimii myös take-away.

HINTA/LAATU-
SUHDE


Hinta/laatusuhde mitattiin kahvikupeissa. Parhaille kolme, onnettomille yksi.

ERROR ERROR ERROR
CAFE AALTO SMöRREBRöD TONY´S DELI MOKKA PANNU
MITä? Keskuskatu 1 Mikonkatu 8, Aikatalo Bulevardi 2 Kapteeninkatu 7
Kahvi, appelsiinimehu, juusto, leikkelelautanen ja paahtoleipä. Kahvia, mehua, leikkelelautanen, vihanneksia, muna, marmeladia ja paahtoleipää. Café au lait, italialaisista herkuista koottu leikkelelautanen, juustoa, vihanneksia ja sämpylä. Kahvi, appelsiinimehu, muna ja juusto- tai kinkkusämpylä. Tarjolla myös aamupuuro 7 markalla.
MILLAISTA?
Tasainen kokonaisuus. Arkisen kotoinen. Peruskinkku, perusjuusto, peruskaikki. Maalaismaisen reilu aamiainen ensiluokkaisista raaka-aineista. Olemme sanattomia. Kuolaamme vieläkin. Ken on Tony’s Delistä herkkuja joskus kotiinsa vienyt, tietää miksi. Bella Italia, bella Roma. Aitoa kuusikymmen- luvun Suomea. Sedille ja tädeille tulee varmasti lapsuus mieleen.
KAHVI
Ihan oikeaa Presidenttiä. Ei kuitenkaan parhaalla mahdollisella tavalla valmistettuna. Suomikahvia isoista kupeista ja lisää saa ottaa. Silti kahvi maistui hieman seisseeltä. Kierroksen paras au lait. Täällä tunnetaan kahvin valmistuksen salat. Au laitin voi vaihtaa muihin kahveihin. Hyvää suomikahvia.
MILLOIN/MITä MAKSAA?
  Ma-la 9-11. 37 mk. Arkisin 7-10. 28 mk. Ma 11-pilkkuun. Ti-la 10-pilkkuun. 38 mk. Arkisin 7-17. Lauantaisin 9-16. 25 mk.
FIILIS
Akateeminen on maailman hienoin kirjakauppa. Pakkohan sen älyllis-esteettisen tunnelman on tarttua kahvilaankin. Café Aalto on oiva paikka intellektuelli-sävytteiseen joutilointiin. Aika tanskalainen juttu. Mukavan konstailematon ja punavalkoinen. Isoista ikkunoista on mukava katsoa toimistoihin kiirehtiviä humanoideja. Lähes tuntee olevansa New Yorkissa. Tällaisen aamiaisen jälkeen ei päivä voi epäonnistua. Muista Tony’s Deli kun haluat tehdä vaikutuksen vielä aamullakin. Breakfast of the champions. Jos Frankit olisivat päässeet Eiraan olisi tämä heidän kanta-aamiaispaikkan- sa. Ei-Frankin kannattaa tulla Eiran (oikeasti Ullanlinnassa) helmeen kokemaan tyylipuhtaudes- saan ainutlaatuinen aikasiirtymä.
MUUTA
Täällä on pöytiin tarjoilu. Harmi, että siitä joutuu maksamaan lähes kohtuuttoman hinnan. Toisaalta persaukiset haisevat teini-älyköt eivät pilaa tunnelmaa. Tanskalaisissa kahviloissa erityisen hienoa on pöytään tuotava pressopannu. Se toimisi täälläkin. Ainakin me olisimme maksamaan siitä jopa kympin lisää. Emmekö ole hehkuttaneet jo tarpeeksi? Pieni vinkki vielä loppuun. Lisämaksusta voit nostaa lähes rajattomasti aamiaisesi gourmet-kertoimia. Halvempaa kuin Italiaan matkustaminen. Forza! Trendejä kumartamaton sisustustaan myöten. Tehkää tästä suojelukohde yhdessä pienten kivijalkojen lamppu- ja kangaskauppojen kanssa. Nämä katoavat Helsingistä surullisen kovaa vauhtia.

HINTA/LAATU-
SUHDE


Hinta/laatusuhde mitattiin kahvikupeissa. Parhaille kolme, onnettomille yksi.

ERROR ERROR ERROR  
CAFE ENGEL ELIEL SALVE  
MITä? Aleksanterinkatu 26 Rautatieasema Hietalahdenranta 11  
Viisi vaihtoehtoa. Ranskalainen, Englantilainen ja Engelin aamiainen sekä Energia- ja Luomuaamiainen. Jokaiselle mielialan mukaan kaikkea mahdollista hyvää. Seisova pöytä leikkeleineen, uunimunakokke-leineen ja puuroineen. Vertaa vaikka vanhoihin Viking Linen meriaamiaisiin. Ainakin paketillinen pekonia, kaksi paistettua munaa, persiljaa, paahtoleipää, hilloa, voita, mehu ja kahvia.  
MILLAISTA?  
Runsasta, herkullista ja tyylikästä. Muodostunut jo käsitteeksi, eikä ihme. Kaikki syötävää ja välttävää. Hirveästi ei voi kehua, mutta ei myöskään haukkua. Pekonit paistettu rapeiksi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Munat tehty samassa hengessä.  
KAHVI  
Ranskalaisen aamiaisen café au lait oli erittäin hyvä. Eikä täältä huonoa kahvia saakaan. Haaleaa ja laihaa suomikahvia. Suomikahvi tarjoillaan perinteisestä kuparipannusta. Asiaa.  
MILLOIN/MITä MAKSAA?  
  Ma-la 7.45-12. Su 11-15. 39/44 mk. Ma-la 7-10.30, su 8-10.30 9 – pilkku joka päivä, 50 mk  
FIILIS  
Kiireetön ja leppoisa. Kesällä on kiva katsella turistibusseista pursuavia empiren pällistelijöitä. Engelissä on alusta asti ollut viihtymään ja oleilemaan kutsuva ilmapiiri. Aika ainutlaatuista helsinkiläisten kahviloiden joukossa. Kylmien asemien yksinäisiä miehiä… Ihmisiä rajatilassa, tulossa, menossa, vaan ei vielä perillä. Irrallista ja hieman epätodellista. Rauhallista aamuhetkeä ei täältä kannata hakea. Jo vuodesta 1897 Salve on toiminut omalla merimieshenki-sellä konseptillaan. Harmi, ettemme olleet krapulassa. Tänne olisi voinut jäädä nuokkumaan vaikka koko aamupäiväksi. Palaamme asiaan.  
MUUTA  
Kaupungin ainoa luomuaamiainen. Kaupungin ainoa brittiaamiainen. Hyvä lehtivalikoima ja ihana henkilökunta täydentävät upean aamiaisen. Buffet’ssa voit ladat itsesi turvoksiin. Erittäin kätevää, jos olet menossa esimerkiksi Rovaniemelle. Välipaloja et tarvitse ennen Seinäjokea. Jos silloinkaan. Terveysintoilevat hienopieru-vegaanit älkööt vaivautuko. Tämä on tosi miehille ja kunnon äijän köriläille. Tämän aamiaisen jälkeen rakentaa helposti esim. risteilyaluksen.  

HINTA/LAATU-
SUHDE

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi