World Restaurant Awards haastaa pölyttyneet ravintolalistaukset: "Kaikki keskittyvät fine dining -paikkoihin, joissa valkoiset heteromiehet valmistavat ruokaa ylemmälle keskiluokalle"

Ravintolakriitikot Joe Warwick ja Andrea Petrini kyllästyivät näkemään aina samat ravintolat ranking-listojen kärjessä.

Andrea Petrini (vas.) ja Joe Warwick haluavat nostaa esiin ravintolakentän monimuotoisuuden.
Andrea Petrini (vas.) ja Joe Warwick haluavat nostaa esiin ravintolakentän monimuotoisuuden.

Kun ravintolajournalisti ja -kriitikko Joe Warwick oli mukana perustamassa World’s 50 Best Restaurants -listausta reilut 15 vuotta sitten, hän ei osannut odottaa mitä tuleman pitää. Listaus vakiinnutti pian asemansa ravintolakentän suunnannäyttäjänä ja siitä tuli omanlaisensa instituutio, joka nostaa vuosittain esiin maailman huippuravintoloita.

“Minulla on kaksijakoinen suhtautuminen siihen. Se on kuin äpärälapsi, josta olen samaan aikaan ylpeä ja häpeissäni”, Warwick sanoo nyt.

Hän näkee ongelmallisena sen, että listaus nostaa esiin lähinnä kalliita Michelin-ravintoloita, joihin tavallisilla tallaajilla harvoin on asiaa. Ongelman tiedostaa myös Andrea Petrini, jonka kanssa Warwick on nyt luomassa uutta palkintogaalaa, jonka tarkoitus on tuoda esiin myös kansanomaisempia ravintoloita.

“Kaikki listaukset ja oppaat keskittyvät lähinnä eurooppalaiseen keittiöön, ja siellä on enimmäkseen fine dining -paikkoja, joissa valkoiset heteromiehet valmistavat ruokaa ylemmälle keskiluokalle. Niin ravintolakulttuuri on kehittynyt viimeiset pari sataa vuotta ja niin se tulee olemaan vielä jonkin aikaa, mutta asiat ovat muuttumassa. Haluamme tuoda esiin myös muuta todellisuutta”, Petrini sanoo.

“Alun perin halusimme herättää 50 Best -listauksella keskustelua siitä, mikä tekee ravintolasta hyvän. Emme tarkoittaneet sitä sellaiseksi, mitä se on nyt. Nyt se on tulkittu siten, että pitää olla vähintään kaksi Michelin-tähteä ja olla jotain luksusta. On muunlaisiakin hyviä ravintoloita”, Warwick sanoo.

Monipuoliset palkintokategoriat

World Restaurant Awards pyrkii ottamaan huomioon ravintoloiden monimuotoisuuden. Kansainvälisessä gaalassa palkitaan ravintoloita useissa eri kategorioissa.

Miehet haluavat välttää sanaa “paras”. Palkintogaalassa huomioidaan muun muassa vuoden tulokas, vuoden tapahtuma ja vuoden ravintola, mutta myös eettiselle toiminnalle, hyvälle tunnelmalle sekä omaperäisyydelle on tulossa omat kategoriansa.

Palkittavat ravintolat valitaan asiantuntijaraadin avulla. Sadan hengen raati koostuu kokeista sekä median edustajista, joista puolet ovat naisia, puolet miehiä.

“Otamme samalla kantaa siihen, että tällä hetkellä miehet nostetaan alalla helpommin esiin. Se, että raadissa on puolet naisia, ei ole mikään tae sille, että naisten pyörittämät ravintolat saisivat enemmän mainintoja, sillä niitä ei ole vielä riittävän paljon, mutta ainakin nostamme asian keskusteluun”, Warwick sanoo.

Ensimmäinen World Restaurant Awards -gaala järjestetään helmikuussa 2019 Pariisissa.

“Jos edes puolet palkituista ravintoloista on uusia nimiä, joita ei aiemmissa listauksissa ole nähty, olemme onnistuneet.”

World Restaurant Awards, 18. helmikuuta 2019, Pariisi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi