Citytyylin kuraattori Naomi Matthes ei osta lainkaan uusia vaatteita: “Fuck Your Excuses”

Muodin asiantuntija liikuttuu nuorista edelläkävijöistä.

Citytyyli on suomalaisen katumuodin elävä arkisto, jota pyörittää tyylikuraattori Naomi Matthes. Mukaan pääsee käyttämällä Instagramissa hashtagia #citytyyli. Matthes valikoi kuvavirrasta mielenkiintoisimmat asut ja lataa ne Citytyylin tilille.

“Kuvissa tärkeintä on asun lisäksi selkeys ja hyvät värit, ei mielellään omituisia filttereitä. Huonolaatuiset kuvat eivät haittaa, kunhan ne on hyvin tai hauskasti otettu. Budjettia ei siis tarvita”, Matthes kertoo.

Matthes on itse japanilaisen katumuodin vaikutuksen alla kasvanut ja nykyään hänen omat asunsa mukailevat “hautajaishoro” eli funeral slut -estetiikkaa. Se tarkoittaa yleisen goottiviban lisäksi sitä, että Matthes saapuu kotibileisiin kokopitkän mustan hunnun kanssa, jos hänestä tuntuu siltä.

“Mun tyyli on mukautunut monen vuoden ajalta mun lempijutuista. Saan inspiraatiota kaikesta mitä mä nään. Videopeleistä, muotinäytöksistä, leffoista, frendeistä, ihan kaikesta”, Matthes kuvailee.

Muoti onkin ollut Matthesille aina luonnollinen tapa ilmaista itseään pukeutumisen kautta. Hänelle on erityisen tärkeää ekologisuus.

“En osta mitään vaatteita uutena, eikä pitäisi kenenkään muunkaan. Fuck your excuses.”

Hän on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja toivoo, ettei kukaan ostaisi massatuotettua muotia. Vaatejätettä syntyy Suomessa vuosittain kymmeniä tuhansia tonneja.

“Ekologisuus on nyt kaikkien huulilla ja muutosta tapahtuu koko ajan. Jengi on herännyt siihen muotiskenessä ja uusia materiaaleja syntyy. Vaatteen valmistuksessa tulisi käyttää mahdollisimman vähän resursseja”, Matthes sanoo.

Nuoret edelläkävijät

 

A post shared by @citytyyli on

Citytyyli on tarkasti, mutta rakkaudella kuratoitu arkisto suomalaista katutyyliä. Matthes sisällyttää kuvastoon erilaisia ja kaikennäköisiä ihmisiä tarkoituksella. Hänestä on inspiroivaa, kuinka käyttäjät esittelevät tyylinsä kokonaisuudessaan Instagramissa, aivan kuin tilit olisivat ruohonjuuritason muotilehtiä.

“Mä tykkään Instagramista tosi paljon alustana. Mä koen sen kivana matalan kynnyksen platformina valloittaa maailma. Tosin mua harmittaa stoorien tuleminen, se pakottaa sen feedin tarkemmin kuratoiduksi”, Matthes kertoo.

Matthes on optimistinen maailman suhteen, kun hän näkee työssään nuorten innostuksen toisiaan kohtaan. Esimerkiksi käyttäjän kaverit saattavat kommentoida monta kertaa kuvan alle “#citytyyli”, ja näin myös Matthes huomaa otoksen helpommin.

“Musta on ihanaa, miten suomalainen nuoriso on ottanut kotimaisen designin haltuun ja miten hyvin nuoret nykyään pukeutuu. Itse vanhana japanin katumuodin ystävänä on liikuttavaa, että tuolla ne 16-vuotiaat pyörii pyjamahousut ja pandareput selässä”, Matthes sanoo.

 

A post shared by @citytyyli on

Muodin kokonaisvaltaiseen tuntemiseen kuuluu tietysti ennustaminen, joten kysyimme Matthesilta mahdollista seuraavaa hittitrendiä. Vastaus on tyylitietäjältä tarkkaan harkittu.

“Puolen vuoden päästä muodissa on batiikkivärjäys. Sellanen ryönäsen psytrancehipin subkulttuurillinen omiminen high end -tasolle”, Matthes toteaa.

Lisää Citytyylejä voit bongata lauantaina 2. kesäkuuta Merikerhon terassilla, vapaa pääsy.

1 kommentti

Yose

1.6.2018 22:50

Maailmanparantaja funeral slut kertoo muille etta fuck your execuses. Aika vasynytta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi