H.O.T. 1999

Vaatteet

Armeijatyyli: vihreä ja khaki

Armeija on chic! Kevään armeijatyylin vihreä ja khaki ovat hyviä harmaan korvikkeita niille, jotka eivät halua näkyä kotoa kaupalle. Armeijatyyliin kuuluvat tietysti univormumaiset vaatteet, jotka käyvät både och miehelle ja naiselle. Armeijaan uskoo vahvasti ainakin Ralph Lauren, Louis Vuitton, Prada ja Max Mara.

Glamous-hippeys

Sivareita varmaan miellyttää hippityyli enemmän. Nyt hippeyteen vaan kuluu rahaa, sillä Guccin oppien mukaan hipin tulee olla glam: kimalteleva ja loistava.

Sporttisuus

Muuan amerikkalaissuunnittelija Bill Blass teki sporttisia vaatteita jo kauan ennen kuin muut olivat niistä edes kuulleet. Nyt 1990-luvun suurin muotivirtaus realisoituu jo kauppojen kassoihinkin, kun lähes kaikki vaatemerkit - Ralph Lauren etunenässä - ovat kehitelleet omat sportti- ja casual-mallistonsa; on Mexx Sporttia, KappAhl Fridayta, Seppälä Baytä, GAP Athleticia ja Sportmaxia. Ja sporttiuskossaan Benetton avaa syksyllä Helsinkiin oman sporttivaate ja -välinekauppansa Playlifen. Playlife-kauppoja on avattu jo Osloon ja Tukholmaan.

Pastellivärit

Hei hei harmaa ja musta. Pastelleista voi nyt valita minkä värin tahansa. Calvin Kleinille se oli jäänsininen, Donna Karanille ja Ralph Laurenille vaaleanpunainen. Vaaleanvihreään ja -keltaiseen uskovia löytyi myös. Mikä tärkeintä Gwyneth Paltrow oli Oscar-gaalassa vaaleanpunaisessa. Ne, jotka eivät ole tottuneet ylimakeaan ulkonäköön, yhdistävät pastellit khakiin.

Valkoinen

Hei, hei harmaa ja musta osa 2. Valkoinen tulee. Valkoista on puvuissa, naruhousuissa, mekoissa, paidoissa. Se on puhdasta ja luonnonvalkoista. Puhdas valkoinen oli suurten designerien - Armani, Valentino, Prada, Yohji Yamamoto, Ferragamo - omissa värivaaleissa kevään ja kesän ykkösväri. Kuvassa Calvin Kleinin näkemys.

I´ll be back

Harmaa tekee comebackin syksyllä. Silloin harmaan paras kaveri on valkoinen.

Pellava

Vuoden 1994 yleismateriaali palaa. Nyt pellavaa saa myös värjättynä ja sekoitteena.

Japani

Se, että Madonna teki japanilaistyylisen videon, riittää saamaan aikaan Japani-hypen, mutta kun japanilaiset suunnittelijat - Yohji Yamamoto etunenässä - valtaavat maailman catwalkeja, Chanel ja Benetton käyttävät japanilaisen näköisiä/japanilaisia malleja ja vaatteissa näkyy japanilaistyyli, on ilman muuta kyse Japani-kuumeesta.

Itämaiset ja tuoksuvat tuoksut

Tuoksu tuoksuu taas joltain, ei vain vedeltä. Vahvat, aromikkaat ja "itämaiset" tuoksut ovat haisseet markkinoilla jo vuoden.

Naisille:
Emporio Armani: She
Issey Miyake: Feu d´Issey
Nina Ricci: Les Belles Spicy delight
Calvin Klein: Contradiction

Miehille:
Calvin Klein: Contradiction for men
Chanel: Allure homme
Kenzo: Jungle
Emporio Armani: He.
50 ml:n edp- ja edt-hinnat vaihtelevat: 200-400 markkaa.

Aurinkolasit

Eikä vaan mitkä tahansa aurinkolasit, vaan isot ja mustat Jackie O:n tyyliin. Aurinkolaseja käytetään nyt kuin elvikset; päivin ja illoin auringosta riippumatta.

Pinnalla juuri nyt

1. Klassiset, mukavat vaatteet, joita voi käyttää vielä kolmen tai neljän vuoden päästä, esimerkiksi Helmut Langin vaatteet ovat kestäviä. (www.helmutlang.com) Hyvä esimerkki klassikosta on valkoinen paita.

2. Tyylien ja materiaalien sekoittelu, esimerkiksi villatakki ja nahkahousut.

3. Versacen puku suurissa tilaisuuksissa. Tämän kauden parhaimmaksi Cindy valitsi vaaleanpunaisen villamekon, jossa on kultakoristeluja.
"Minua kuvataan aina juhlissa, jos minulla on Versacen puku päällä."

4. Housu- tai jakkupuku liiketapaamisiin, yleensä Armanin tai Pradan. Tältä kaudelta Cindy valitsi Armanin silkki-pellavasekoitteisen sinisen housupuvun ja sen kanssa sandaalit.

5. Yksilöllisyys.

Lähde: Red-lehti 3/99

Cindy Crawford
Malli

Rusketus

Vielä kaksi vuotta sitten ruketus ei olisi tullut kuuloonkaan. Nyt tulee, mutta kohtuus kaikessa: ruskettunut iho ei saa näyttää grillimakkaralta. Palamiselta suojaa Nivean aurinkospray, jota suihkautetaan auringon suojaksi. Suihke ei tahraa ja imeytyy nopeasti. Suojaa tulee kertoimista 5 ja 10.

Nivea sun spray 56-59 mk.

Valkoinen paita

Valkoinen paita ei ole ollut moisessa nosteessa sitten 1980-luvun. Ja siinä ei ole kerrassaan mitään pahaa. Paitapusero piilottaa kätevästi makkarat ja se näyttää hyvältä lähes kaikilla. Cindy Crawfordkin valitsi sellaisen Red-lehdessä kevään garderoobiinsa.

Hupparit ja anorakit

Anorakkitakkiblues soikoon: anorakki kelpaa nyt paidaksi ja takiksi. Olennaista sporttilookissa on myös huppu, joka on lisukkeena monissa paidoissa.

1. Asusteet. Erityisesti dekoratiiviset käsilaukut, joissa voi olla paljetteja, helmiä ja sulkia. Käsilaukun tulee olla yksilöllinen. Myös korut palaavat.
2. Luxussport
3. Merkkivaatteet. Merkkivaatteet ovat in, mutta merkki ei saa näkyä.
4. Individualismi.
5. Pitkä tukka, hyvä vartalo, rusketus. Vrt. Oscar-gaala.

Tarralenkkarit

1980-luvun paluusta on puhuttu jo viimeiset kolme vuotta, mutta ei voi sanoa, että 1980-luku olisi tullut takaisin, ennen kuin kaupasta saa sähkönsinistä ripsiväriä, valkoisia paitapuseroja ja tarralenkkareita. Nyt niitä kaikkia saa ja tarralenkkarit ovat kevään kuumin kapistus. Kohtuuhintaisia tarriksia on ainakin Caterpillarilla ja Vagabondilla, joita myydään esimerkiksi Spirit Storessa.

Mustat mallit

Oli aikoja, jolloin musta malli Voguen kannessa oli luonnon oikku tai sitten täysi mahdottomuus. Sitten tuli Naomi Campbell, joka sai rasistisimmatkin miehet hulluiksi himosta. Nyt musta malli on jo peruskalustoa.

Tänä vuonna Arena- ja Elle-lehti kuvasivat muotikuvansa mustien päällä. Mustia malleja seikkailee myös Ralph Laurenin ja YSL:n kuvissa.

Pienet logot

John F. Kennedy juniorin vaimo, maailman muotiprinsessa, Carolyn Bessette-Kennedy pyysi Pradan liikkeessä myyjiä leikkaamaan ostamistaan vaatteista merkit irti. No, myyjät ryhtyivät Carolynin tuumasta toimeen. Bessette-Kennedyn mielestä ei siis merkillisyys, eikä merkkien esitteleminen ole muotia. Tähän ovat päätyneet myös monet vaatevalmistajat, jotka eivät enää myy maksullisia mainospaitoja entisellä teholla. Myös urheilujätit - Nike ja Reebok - ovat pienentäneet logojaan. Jos he haluavat meidän käyttävän heidän mainospaitojaan, maksakoon he meille siitä!

Ylimääräiset hihat

Hollywood-kaunottaret - mm. Beverly Hillsin Tiffany Amber-Thiessen eli Valery - ovat jo pitkin kesää peitelleet paljaita käsivarsiaan ylimääräisillä hihoilla. Häh? City Marketteihin ei tämä villitys ole vielä eksynyt, mutta ensi elokuussa saa Spirit Storesta ainakin Björn Borgin hihoja. Sinne!

Piilonapit

Napit piiloon miesten ja naisten paidoissa ja takeissa. Max Mara ja Filippa K näyttävät esimerkkiä.

2/3 hiha

Hiha loppuu kesken kaiken. Kukaan ei tiedä, kuka tämänkin villityksen on keksinyt, mutta 2/3-hihoja näkyy kaikissa haute couture sun muissa-mallistoissa.

Naruhousut

Jos ostit viime vuonna naruhousut, ne ovat yhä viimeisintä huutoa. Miehille naruhousuja löytyy ainakin Matiniquen mallistosta, naisille Sandista ja Hennesistä.

Reisitaskuhousut

Ei enää piukkana, vaan löysänä, määräävät suuret muotitalot. Reisitaskuhousu kuuluu olennaisena osana armeija-lookiin. Reisitaskuhousuja myyvät Hennes&Mauritz, Esprit, Marc O‘Polo ja Sand.

Ei solmiopakkoa

Amerikassa ei casual fridayna tarvitse käyttää töissä solmiota. Eikä sitä käytetä enää välttämättä muotikuvissa pukujenkaan kanssa: Kenzo, Ralph Lauren, Matinique esittelivät kaikki pukumiehiä ilman hirttonarua. Timo Harakkahan ei solmiota koskaan käytä, koska se on muinaisjäänne; peräisin 30-vuotisesta sodasta, jolloin kroaattisotilaat käyttivät kaulassaan roikkuvaa liinaa.

Canvas-takki

Tennarikankaasta tehty takki on käytännöllinen miehen elämän iloissa ja suruissa. Canvas-takki näyttelee merkittävää sivuosaa ainakin Hennesin&Mauritzin ja Boss Sportin kuvissa. Canvas-takki siis Hennesiltä.

Sandaalit

Ilmaa varpaille. Varpaat saavat ihmetellä maailmaa koko kesän sandaaleista. Ja mikä tahansa sandaali kelpaa: varvastossu, korkokenkäsandaali, sporttisandaali. Sandaali kelpaa nyt myös miehille esimerkiksi pellavapukujen kanssa ja naisille jakkupukujen kanssa. Jos et usko, katso kenkiä vaatemainoksissa ja Vogueiden ja Ellejen kuvissa. Sandaaleja mm. Björn Borgilla, Bronxilla, Marc O`Pololla.

Varpaat

No, on tietenkin ilmiselvää, että sandaalit aiheuttavat Schollin osastolla vipinää. Kuka haluaa esitellä sandaaleissaan rumia varpaita? Jalat hoidetaan ensin asianmukaisesti (myös miehet!) ja varpaat lakataan joko beessillä tai pinkillä.

Jalanhoitotuotteita mm. Hennesillä&Mauritzilla H&M RESQ foot system: cooling foot bath, cooling foot spray, cooling foot scrub ja cooling foot lotion 19,90 mk.

V-kaulaneule

Miesten paidoissa ei järin suuria mullistuksia minään vuonna koeta. No, tänä vuonna kaula-aukko on kuitenkin v-mäinen, mutta vain lievästi. V-mäisiä paitoja myyvät Hennes&Mauritz, 4you, Marc O‘Polo.

Hillityt tai yksiväriset solmiot

Niille, jotka solmioita kaikesta huolimatta haluavat käyttää/joutuvat käyttämään, jatkavat viime vuonna alkaneella selkeällä linjalla: yksivärisyys tai hillityt kuviot.

Laukut miehillä

Calvin Klein, Miu Miu ja Bally mainostavat kovasti miehiä laukkujen kanssa. Tottahan se on, että miehilläkin on taakkaa kannettavanaan ja salkku ei vain jotenkin sovi rannalle tai baariin. Katukuvassa nuoria miehiä Marimekon postilaukkuineen on näkynyt jo pitemmän aikaa. Nyt miehille tarjotaan myös ultramuodikkaita vyölaukkuja sun muita. Monen valmistajan laukut ovat vielä hyvin naisellisia, Björn Borgin laukuissa lienee joku sopiva miehenkin kannettavaksi.

Siirtomaatyyli miesten puvuissa

Onko tämä sitten Siirtomaa-aikakaudelta vai Miami Vicea uudessa muodossa? Valkoisissa pellavapuvuissa olevat miehet ovat vallanneet muotikatalogit.

Peili

Prada liimasi kassiinsa tänä vuonna peilinpaloja ja siitä tuli maailman muotilehtiin varsinainen ykkösuutinen. Ei ole itseään kunnioittavaa raamattua, joka tästä ihmetyksestä ei mainitsisi. Se on siis muotia.

Vetoketjut

Avaa ja sulje. Nyt niitä ilmestyy mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, joten älä hämmästy uusista avautumismahdollisuuksista.

Kirjailu

Pieni kiva lisä paidassa: kirjailu. kauniit ristipistot ja mummon ompelutaito ovat taas kunniassaan. Lontoolaisille tätä mannaa on tietenkin tarjoiltu jo viime syksynä. Tänä keväänä kirjailtuja vaatteita esiteltiin ainakin Max Maran ja Morganin katalogeissa. Ehkä me käytämme näitä vuoden päästä?

Polvipituinen hame

Polveen, eikä yhtään yli tai muotipoliisit antavat sakkoa. Miniä ei nähty tänä vuonna oikeastaan missään vaatekokoelmissa. Voguesta ja Ellestäkään niitä on turha etsiä. Ilmeisesti pitkiä hameita inhoavat italialaisnaisetkin yritetään nyt pakottaa pidempään hameeseen. Onneksi tätäkään käskyä ei ole pakko totella.

Hihaton poolo

Hyvä perusvaate, jota saa nyt putkisuorana, vartaloa myötäilevänä tai ilman poolokaulusta venekauluksellisena. Olennaisinta on ylellinen materiaali; sekoitus villa tai silkkiä. Hihatonta pooloa ainakin DKNY:n, Max Maran ja In Wearin mallistoissa.

Siniset silmät ja vaaleanpunainen suu tai naturelli look

Helena Rubinsteinilla silmät ovat keväällä selkeän siniset (tietäisittepä vain kuinka selkeän huh, huh). Sinistä silmämeikkiä on näkynyt muissakin meikkikokoelmissa mm. Nivealla ja Lancômella. Olennaista on yhdistää siihen vaaleanpunainen huulipuna ja kynsilakka.

Lumene (Chic beige) ja Revlon (SandStorm) taas luottavat yhä toisen meikkitrendin taikaan: luonnollisuuteen, helmiäiseen ja beessiin. Tähän yhtyvät maailman suurimmat meikkinimet catwalk-ilmeistä päätellen. Naturaaliin lookiin kuuluu beessi lakka ja huulikiilto. Viimeisimmistä villityksistä kiinnostuneet lisäävät luonnolliseen lookiinsa metallihohtoa.

Maybelline sähkönsininen Royal blue ripsiväri 39 mk
L‘Oréal Rouge virtuale vaaleanpunainen 216 49 mk
Lumene Super gloss toffeemaista kuultoa 39 mk
Make Up Storen metallihohtoisissa kynsilakoissa erinomainen värivalikoima n. 50 mk
Mavalan Candy Colors-kynsilakoissa hyviä pinkkejä 26 mk.

Piukat ja leveät caprihousut

Viime kesänä caprihousut olivat vielä piukat, nyt ne kelpaavat löysänäkin. Caprihousuja saa mm. Vero Modasta ja Hennesistä.

Luonnolliset, puhtaat pitkät hiukset

Hyviä uutisia kaikille aamutorkuille. Tänä vuonna kampaajat käskivät mallien saapua näytöksiin yksinkertaisesti vain hiukset pestyinä, eikä niitä oikeastaan juuri kuohittu takahuoneessakaan. Hiuksia ei siis tarvitse laittaa; ne kelpaavat luonnollisina ja ovat itse asiassa siten kaikkein trendikkäimmät.

Pinnalla juuri nyt

1. Innovaatio
"En kopioi muotia orjallisesti."

2. Yksinkertaiset leikkaukset ja suorat housut puvuissa.
"Minun kaikki pukuni ovat aina tyylikkäitä."

3. Puhtaat alusvaatteet

4. Sininen ja ruskea
"Ne näyttävät aina hyviltä."

5. Vaatevarastoa voi täydentää joillain muotivaatteilla.

Vincent Bakkum
Malli

Poncho

Ruotsalainen Elle esitteli taannoisessa numerossaan erilaisia ponchomalleja. Tuo outo 20 vuotta vanha vaatekappalehan ei ole vielä päässyt 1990-luvun kierrätykseen mukaan. Nyt se ainakin catwalk-raporttejen mukaan kovasti yrittää.

Preeriapaita

Valkoisen paitapuseron kesäinen kevennys on ns. preeriapaita. Tänä vuonna monen suunnittelijan vaatekokoelmassa vilahti romanttisia hameenhelmoja ja paidan kulmia. Preeriapaita on yksi esimerkki romanttisen lookin voittokulusta.

Merkkimuoti

Se kuihtui 1980-luvun lopulla. Now it´s back alive and kicking. Jokamiehen merkit - Hennes&Mauritz, Din Sko, Esprit, Mexx, Benetton, Sisley - jatkavat levittäytymistään kaupungissa. Uusina yrittäjinä ovat tulleet mukaan GAP Sokokselle, Axara Ateneuminkujan Serpenttiiniin ja Englannin Kookaï French Connection Fredalle Gaudeteen.

Myös ns. kovemman luokan merkit ovat saaneet tänä keväänä jalansijaa: Stocka on raivannut tilaa DKNY:lle, Polo Sportille. Sokos ja Kuusinen antoivat tilaa Tommy Hilfigerille. Kuusiselle tuli myös nuorekas Ellegal. Lacoste avaa oman shoppinsa Kämpin kauppakeskukseen. Kämpin kauppakeskukseen aukeaa myös virolaissuunnittelija Ivo Nikkolon vaatteita myyvä liike. Fredan Gaudetesta saa Helmut Langia. Designfarkut - DKNY jeans, Calvin Klein jeans - vievät tilaa perusleviksiltä.

Syksyllä palaa jälleen yksi muinaisjuppimuisto 1980-luvulta: Ciesse Puminin toppatakit Lillyyn ja Lallyyn Korkeavuorenkadulle. Kuka vielä väittää, ettei merkkimuoti voisi hyvin.

90-luvun muoti

Olemme villiintyneet 1990-luvulla jo kerran pellavasta. Rakastuneet huppareihin ja löntystelleet platformeilla.

1970-luvulta muistetaan kapea linja, pienet paidat, leveät lahkeet ja hipsterit, 1980-luvulta alitajuntaan jäi olkatoppaukset, löysä linja ja asiallinen pukeutuminen. Entä sitten 1990-luku? Mitä vaatteita kauhistellaan kymmenen vuoden päästä? Mitä koko vuosikymmenen fuusio- ja kopiomuodista jää mieleen?

"1990-lukua voi todella kutsua retrovuosikymmeneksi", sanoo stylisti Outi Broux. Mutta jotain kyllä keksittiinkin.

"Sporttihenkisyys ja urheilullisuus ovat olleet 90-luvun omia keksintöjä ja myös suuria kaupallisia menestyksiä. Nuorisomuodista on tullut suuri vaikuttaja myös ns. aikuisten muotiin."

Kaupallisen muodin suunnitteleminen ei olekaan aivan niin helppo nakki, mitä luulisi: muutaman vuoden takaiset tuubitoppi ja yhden olan paita eivät olleet kaupallisia menestyksiä.

"Ilman rintaliivejä käytettävät tuubitoppi ja yhden olan paita vaativat erinomaisia, lähes täydellisiä rintoja. Harvalla niitä on."

Kuluttajat osaavat tehdä siis järkeviä päätöksiä. Mutta tämänkin väitteen voi kyseenalaistaa, kun muistelee1990-luvun muotia.

"Vuosikymmen alkoi 1960-luvun comebackilla: irtoripset, push up brat, eyelinerit tulivat takaisin. Sen vastapainoksi nousi grunge-muoti; epäsiistit asut, lävistykset ja villapipot. Samaan aikaan hiphop alkoi jalostua ghettopukineesta tavalliseksi streetvaatteeksi ja jalostui siitä myöhemmin sporttisuudeksi."

Vuosikymmenen puolivälissä vaatteet olivat ekoeko, askeettisuus ja luonnollisuus olivat päivän jos toisenkin sana. Pellava oli ekoin materiaali. Miami Vice palasi hetkeksi kaduille.

Samaan aikaan unmatching, vaatteiden, kuosien ja asusteiden järjetön yhteensekoittaminen, sai jalansijaa. Kuka muistaa eriväriset verkkosukkahousut päällekkäin?

"1970-luku palasi kaksi vuotta sitten. Gucci esitteli hipstereitä, piukkoja rinnan alle aukiolevia paitoja, keinoturkiksia ja leveitä lahkeita."

Samaan aikaan palasi myös 1980-luvun Madonna-muoti: hame housujen päällä ja napapaita. Madonna 80-muoti saa milleniumin lähestyessä enemmän tuulta siipiensä alle, kun korut palaavat.

"Nyt eletään 1980-luvun retroa: japanilaiset avant garde-vaatteet tulevat, housut ovat leveitä, linjat ovat leveitä, selkeästi vartalosta irti."

P.s. Ja on niitä miehilläkin hulluja muoteja ollut, esimerkiksi roikkuvat hip hop-housut.

Voi, kuinka me teitä niin kaivataan

1990
1960-luvun paluu, isot korut, hupparit, Pertti Palmrothin kiiltonahkakengät, kirjoneuleet, harmaa, leveälahkeinen hamehousu.
Häntä me kopioimme: Madonna, Julia Roberts.

1991
Minihameet, hatut, bodyt, pastellivärit, piukat trikoopuserot.
Häntä me kopioimme: Julia Roberts, Madonna

1992
Maihinnousukengät, minishortsit, hatut, grunge, hip hop, leveät lyhyet solmiot.
Häntä me kopioimme: Madonna, Sharon Stone.

1993
Maihinnousukengät, pellava, valkoinen, pitkät hameet, alushame, pitsisukat, kerrospukeutuminen, grunge, ylisuuret farkut.
Häntä me kopioimme: Madonna, Winona Ryder, Demi Moore, Kate Moss

1994
Pellava, napapaita, kaiken mittaiset hameet, platform-kengät, ruskea, tweed, saappaat, ylisuuret farkut, Adidas, pinnit hiuksissa, polvisukat ja korkokengät.
Häntä me kopioimme: Madonna, Kelly Klein, Kate Moss

1995
Alusvaatemekot, pastellit, napapaidat, eläinkuosi, liituraita, Caterpillarit, lyhyt musta nahkahame, minit.
Häntä me kopioimme: Madonna, Kate Moss.

1996
Kiina-mekot, Caterpillarit, strech-housut, läpinäkyvyys, musta-valkoisuus, kotelomekko.
Häntä me kopioimme: Madonna, Gwyneth Paltrow, Carolyn Bessette-Kennedy, Spice girls.

1997
Hipsterit, polvipituiset hameet, piukat paidat, läpinäkyvyys, kapea linja, luumu, harmaa, saappaat, kapeat solmiot, ruskea, takkimekko.

Häntä me kopioimme: Jennifer Aniston, Elizabeth Hurley, Madonna, Spice girls, Gwyneth Paltrow.

1998
Harmaa, polvipituiset hameet.
Häntä me kopioimme: Cameron Diaz, Minnie Driver, Madonna, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi