Akateemiset salaseurat

Cityn opas akateemisiin klubeihin.

Opiskelijaelämä on tunnetusti muutakin kuin ryppyotsaista raatamista. Siitä pitävät huolen korkeakouluissa ja yliopistoissa toimivat lukuisat kulttuuri- ja harrastusjärjestöt, joskus ongelmaksikin asti. Moni tahkoaa ensimmäisiä opintoviikkojaan vielä vuosien kuluttua fuksiaisista. Syynä on usein yhdistystoiminta, akateeminen musta aukko.

Useimmille kerhot ovat kuitenkin vain vastapainoa opiskelulle. Osallistumisen vapaamuotoisuuden vuoksi yhdistysten tarkkoja jäsenmääriä voi olla hankala ilmoittaa.

“Suurimmissa järjestöissämme on noin 200-500 jäsentä” sanoo järjestösihteeri Marika Lindström Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta HYY:stä.

Polyteknikkojen legendaarinen maine viihdepuolen megamaistereina on ansaittu. Otaniemestä löytyy satakunta kiltaa, kerhoa tai yhdistystä, joista noin puolet on pyhitetty jonkinasteiselle kulttuurille.

Mitä sitten on tarjolla? Vasemmistolaisia ekonomiopiskelijoita ja raittiita teekkareita. Kansantanssia, radioamatöörejä, tyrskyturskaajia, teknobiittiä, vapaamuumeja, väittelyä, suomalais-ugrilaista musiikkia, meditointia, eläintensuojelua, roolipelejä, animaatioita - ja tietysti olutta, viinejä ja viskiä.

Urheilua löytyy lätkästä lasketteluun, kuorot ja orkesterit ovat vakiokalustoa. Periaatteena on jokaiselle jotakin: “HYY hyväksyy alaisuuteensa uusia järjestöjä kaksi kertaa vuodessa. Hakemuksia tulee yleensä 30-40 vuodessa, joista noin puolet menee läpi. Mitään erityistä trendiä tai painotusta ei ole havaittavissa, sillä tarjontaa on oltava laidasta laitaan,” kertoo Lindström.

Jotkut järjestöt kelpuuttavat mukaansa myös muita kuin opiskelijoita. Yleensä pelkkä kiinnostus asiaan riittää, ja mahdollinen jäsenmaksu on usein nimellinen - kuten Kari Peitsamon Teekkarikuuntelijoiden 1,50 euroa ja tammenterho.

Kokosimme tähän 60 hulvatonta, omituista tai muuten vain hyödyllistä järjestöä Suomen suurimmista yliopistokaupungeista. Kirjat odottavat kyllä.

Helsinki

OLALLE, VIE!
Joskus armeija ei vain riitä. Mikäli huomaat muistelevasi lämmöllä rynkyn kokoamisohjeita, harmaita kalsareita ja muita intin ihanuuksia, liity Akateemiseen maanpuolustusyhdistykseen. ARU:un ovat tervetulleita kaikki sukupuoleen ja sotilasarvoon katsomatta. Militantti mielenlaatu tosin on eduksi. Luvassa muun muassa ammuntaa, kursseja, maastoleirejä, sotilaskohteita ja saunailtoja.
Haluatko mukaan? aru-ry@helsinki.fi

IN VINO VERITAS
Eurooppalainen, itseään kunnioittava yliopisto ilman viinikerhoa ei liene mahdollista. Pääkaupungissa tämän raskaan velvollisuuden hoitaa Akateeminen viiniseura ry. Toiminnan runkona ovat kuukausittaiset viininmaistajaiset, lisäksi arvostettuja vierailijoita, kulttuuria ja koulutusta. Viini on viisasten, mutta ei tiukkalätsäisten juoma. Täällä sen saa jopa niellä.
Haluatko mukaan? avs-ry@helsinki.fi

PARASTA E-RYHMÄÄ
Oletko pääkaupungin opiskelijoiden ehdotonta eliittiluokkaa? Siinä tapauksessa saatat saada kutsun Akateemisiin elitisteihin. Järjestö harjoittaa toimintaansa - estotonta elitismiä - useimmiten elokuvallisissa, savuisissa kulmakuppiloissa. Punaviinilasi ja tupakka istuvat todellisen elitistin käteen kuin korsolainen Datsuniin.
Haluatko mukaan? Wannabe kysyy, miten. Aito elitisti tietää jo.

ROOLIPELIFRIIKEILLE
Pyrkiikö toinen minäsi esiin? Haluatko pukeutua viittaan ja olla joku muu? Jos vastasit kyllä, eikä Hesperiasta soitella perääsi, Alter Ego ry saattaa olla juuri sinulle. Roolien ohella pelivälineiksi kelpaavat myös kortit ja laudat. Saunasessioita ja kehittävää keskustelua.
Haluatko mukaan? Mikko Heimola 040 735 7270

LE BISNES
Kauppakorkeakoulussa toimiva Chic on kerho Ranskan friikeille. Ranskalaista kulttuuria vaalitaan tietenkin viineillä ja juustoilla. Ja kauppaa kun tehdään, toimintaan kuuluvat myös sopivat yritysvierailut. Kielitaito tai sen puute ei ole este, kepeä ranskalainen elämänasenne riittää.
Haluatko mukaan? Elina Rinta 040 8487 786

KYSY! KRITISOI! KOMMENTOI!
Vaikeneminen ei ole kultaa. Debating Society kokoaa yhteen poliitikonalut ja paavoväyryset, agitaattorit ja provokaattorit, paasaajat ja pälättäjät - ja sitten väitellään. Maailman tila, talous ja tulevaisuus lienevät perinteisimmät aihealueet, mutta rajojahan rikotaan aina. Joukkoon kelpuutetaan, vaikkei ihan Sarasvuo vielä olisikaan. Puhumisen jalon taidon oppii vain puhumalla.
Haluatko mukaan? Adrian Solitander 040 7486 566

TEKNO EI KUOLLUT
Jos tupsulakki vaihtuu välillä piikkitukkaan ja juomalaulut tajuttomaan teknobiittiin, Entropy on osoitteesi. Yhdistys on elämäntapa ja intohimo, strobovaloja ja uv-välkettä, psykedeelistä pamputusta, takovaa trancea. Entropy järjestää sinut matkoille ja parhaimpiin bileisiin. Jos olet dj-to-be, saat ehkä breikkausmahdollisuuden.
Haluatko mukaan? entropy@hut.fi

HIPPU HISTORIAA
Keskiajalla oli kaikki paremmin. Glossan portit ovat avoinna kaikille nykyajan ritareille ja linnanneidoille, joiden mielestä bileet päättyivät viisisataa vuotta sitten. Jatkot pitää Keskiajan tutkimuksen seura ry, joka myös opettaa, konsultoi ja julkaisee. Filosofointia feodalismista ja ryyppyä rautapikarista - kuka sanoikaan, että keskiajalla oli pimeää?
Haluatko mukaan? Sini Kangas 040 7373 735

TEETÄ JA TOLKIENIA
Helsingin Akateemiset Tolkienistit -kerhossa tapaa ihmisiä, jotka eivät saa tarpeekseen sormuksista ja niiden herroista. He saattavat myös puhua haltijakielillä ja käyttäytyä muutenkin omituisesti. Keskustelua, pelejä ja muuta mukavaa. Mikäli sana fantasia tuo mieleesi kaksipäiset velhot ja neonvihreät taikamiekat eikä Reginan suosikkipalstaa, harkitse HeATia. Varsinkin, jos olet jonkun Keski-maan kansan edustaja.
Haluatko mukaan? Manu Paavola 050 3736 480

METALLIMEININKIÄ
HYRMYN iltamissa eivät soi annaerikssonit tai ronankeatingit. Helsingin Yliopiston Raskaan Musiikin Ystävät kokoaa yhteen melankoliset pitkäletit ja muut mustaan musiikkiin hurahtaneet. Keikkoja, hevibileitä ja genren syvällisempääkin tutkiskelua. Kunnon mättöä akateemisille metallimiehille ja -naisille.
Haluatko mukaan? Antti Kavonen 050 341 2299.

KEBABIA KANSALLE
Halk oyunlari toplulugu, tuttavallisemmin H.O.T. on turkkilainen kansantanssiryhmä. Porukkaan toivotetaan välimerellisellä lämmöllä mukaan niin ahmedit, ahmedien tyttöystävät kuin ahmedien kulttuurista muuten vain kiinnostuneet. Paitsi ristiaskeleita ja lantion vatkausta, järjestö tarjoaa myös juhlia, syöminkejä ja erilaisia esiintymisiä. Falafelia napaan ja napa pyörimään!
Haluatko mukaan? Mustafa Gürler 040 5409 160

KASVIKSIA JA KEKKEREITÄ
Kasvissyöjillä ei aina ole helppoa. Jos eläimet kuuluvat mielestäsi luontoon eivätkä ruokalautaselle, Hyveestä löydät hengenheimolaisia. Jo seitsemän vuotta toiminut Helsingin Yliopiston Vegaanit pyrkii edistämään sekä kasvissyöjien että elukoiden oikeuksia. Luennoille, retkille,bileisiin ja tietenkin syömään ovat tervetulleita myös pihvinpurijat. Ehkäpä vaihdat pekonin tofuun?
Haluatko mukaan? Elina Sarkela 041 540 2481

SUKKAHOUSUT HYÖTYKÄYTTÖÖN
Harva tunnustaa lukevansa niksi-Pirkkaa, mutta vinkeistä on moni hyötynyt. Hyvät Martat on kerho kaikille käsitöistä, kulttuureista ja kokkailusta kiinnostuneille. Usealle akateemiselle älykölle tekisi hyvää oppia kuorimaan porkkana ja vaihtamaan sulake. Siispä essut esiin ja perunat kiehumaan! Toimintaa myös keittiön ulkopuolella. Kotiäitien koulutusjärjestö löytyy muualta.
Haluatko mukaan? annu.vitikka@helsinki.fi

ROKKENROLLIA
KATKU on kerho teekkareille, joiden mielestä parasta, mitä Nokialta on tullut, on Kari Peitsamo. Kerhon missiona on tehdä idolinsa tuotantoa tunnetuksi kanssaopiskelijoilleen. Myös muu kotimainen rock uppoaa. Kari Peitsamon Teekkarikuuntelijoiden toimintaan kuuluu konsertteja, musiikkimatkoja sekä Kari Peitsamoon liityvien asioiden uutisointia. Jos naamasi on vielä peruslukemilla, liity joukkoon. Ja huolestu.
Haluatko mukaan?
lauri.markelin@hut.fi

OLLAKO VAI EIKÖ OLLA?
Kas siinäpä pulma. Kauppakorkean kaikki teatteritaunot ainakin ovat, nimittäin Kylissin jäseniä. Sukeltaa roolihahmojen satumaailmaan, nauraa kroppasi kepposille. Uhrata hetki hektisestä aikataulustasi ilmaisun ilolle, langeta luovuutesi loveen. Toteuttaa haaveesi hiekkalaatikolta, unohtaa ujous ja tarttua tilaisuuteen. Teatterin maailma saattaa saada sinut ajattelemaan. Mahdatkohan uskaltaa?
Haluatko mukaan? kylissi@ky.hkkk.fi

KYLMÄÄ JA KANSANOMAISTA
Laulaminen on kivaa, jos sen osaa. Se voi olla myös kivaa, vaikka sitä ei osaa. Kun hinku estradille on kova, sitä ei sivuuteta. Tämän huomasivat Kylmien Miesten perustajat ja pistivät pystyyn kerhon, jotta jokainen voisi laulaa karaåkea, kun siltä tuntuu. Mikään muukaan kansanomainen ei ole vierasta. Keilailu, excuilu ympäri maailmaa ja karjalainen kansanpeli Sirkka. Karaåkeravintolat, pikkujoulut ja kevätretket. Kylmiä voivat olla myös naiset.
Haluatko mukaan? kylmatmiehet@hotmail.com

TARHARYHMÄ
Kaikki opiskelijat eivät ole kaksikymppisiä, parittomia yökiitäjiä. Prototyypistä poikkeavat esimerkiksi perheelliset pänttääjät. Lapselliset on uunituore etujärjestö Helsingin yliopiston perheellisille opiskelijoille ja toimii muun muassa keskustelufoorumina ja tapaamispaikkana luentojen ja vaipanvaihdon välissä. Isit, äiskät ja sellaisiksi haluavat, jälkikasvu kainaloon ja lapsellisille retkille!
Haluatko mukaan? laura.paajanen@helsinki.fi

ANARKIAA!
Onko sinulla irokeesi ja vähintään neljä lävistystä? Pukeudutko repaleiseen nahkaan ja niitteihin? Ovatko globalisaatio ja talouskasvu merkkejä pahuuden ylivallasta? Manaatko ollilat ja greenspanit alimpaan helvettiin? Jos vastasit kyllä, lienet yksi heistä -Musta Sateenkaari on järjestö oikeille anarkisteille. Tärkeintä on vapaa maailma ja ekologisesti kestävä kehitys. “Totuutta” etsitään.
Haluatko mukaan? mustasateenkaari@helsinki.fi

ELÄIN, YSTÄVÄ
OOE:N jäseneksi pääsee, vaikkei tilillä olisi tuomiota turkistarhaiskusta. Opiskelijoiden Oikeutta Eläimille on kerho kaikille eläinten oikeuksista kiinnostuneille. Toimintaa kaikkialla, missä kissoja kiusataan ja rottia rääkätään. Eläinkokeet, lihansyönti ja eläinten viihdekäyttö nostavat OOE:laisten karvat pystyyn, epäsuosiossa myös tietyt pohjanmaalaiset sedät. Tilaisuuksia, tietoa ja performansseja.
Haluatko mukaan? Soile Koskinen 050 548 2935

ANIMEE...
Raavas tuleva diplomi-insinööri, joka pidät japanilaisista piirretyistä: Parhaimmat videot ja samanhenkiset heebot löytyvät Otakutista. Yhdistys perustettiin kuusi vuotta sitten tukemaan japanilaisten animaatioiden ja sarjakuvien kulttuuria. Otakut-sana on japania, ja tarkoittaa johonkin asiaan fanaattisesti suhtautuvaa ihmistä. Ydintoimintaa ovat muun muassa leffaillat.
Haluatko mukaan? otakut-hallitus@otax.tky.hut.fi

TANHUN TENHOA
Osa nykyisestä yliopistosukupolvesta traumatisoitiin pakollisilla tanhutunneilla jo ala-asteella. Kohtalolta välttyneet saattavat puolestaan hyvinkin innostua pistämään jalalla koreaksi. Kuten Opiskelijakansantanssijat ry ilmoittaa: “Ei oo lystiä jos ei pidä”. Humppaa, polkkaa, perinteitä ja saunomista. Vuokraa puku tai tilaa esiintyjäryhmä.
Haluatko mukaan? Sanna Koulu 050 5849 617

VÄRKIT VINOSSA?
Kun joku asia tunnustetaan Kelan kaavakkeissa, siitä on tullut arkipäivää. Vaikka homoudesta on pian häipynyt viimeinenkin salamyhkäisyys, omien seura tekee joskus hyvää. Opiskelijavinokkaat on yhditys pääkaupunkiseudun opiskeleville seksuaalivähemmistöille. Olitpa sitten homo, lepakko, bi, transu tai jotain ihan muuta, kerhot ja bileet löytyvät täältä. OVI järjestää myös vakavampihenkistä toimintaa, jakaa tietoa ja luennoi.
Haluatko mukaan? ovi-hallitus@helsinki.fi

LUUSERIT LAKOON
Kun maailma murjoo, muiden päähän potkittujen seura auttaa. Piete-kerhossa tapaavat kylterit, joilla menee huonosti. Olematon flaksi, hävinnyt voittoarpa tai muuten vain säälittävä elämä ovat pieteläisen tunnusmerkkejä. Synkkyyteen ei silti kannata vajota. Täällä tapaat taatusti jonkun, joka on vielä pahemmassa jamassa kuin sinä.
Haluatko mukaan? Olli Tolkki 0400 339 195

PYROMAANEILLE
Jos palavien keppien huoleton heittely kuulostaa kivalta, tsekkaa Polte. Tulileikit RY on Helsingin yliopiston tulijonglöörausryhmä, jossa jokainen voi vapauttaa pienen, sisäisen pyromaaninsa - laillisesti. Palavat ketjut ja liekehtivät kielet ovat paitsi kuuma kokemus, myös vakavaa viihdettä. Esiintymisiä muun muassa Provinssirockissa. Vaikka et vielä olisikaan niellyt lieskoja, joukkoon treenaamaan pääsee aina. Pian syöt notskeja aamupalaksi.
Haluatko mukaan? Jukka Martiskainen 041 4350 890

RAITIS TEEKKARI?
Kuulostaa lähinnä teekkarihuumorin kierolta kukkaselta. Heitäkin kuitenkin on, ja PoRa on heidän suojapaikkansa. Polyteknikkojen Raittiusseuran tavoitteena on raittiusaatteen levittäminen. Koska krapulaa ei tunneta, PoRalaiset voivat keskittyä myös urheiluun. Ja veden juontiin. Ja raittiuskirjoituksiin. Ja taisteluunsa tuulimyllyjä vastaan.
Haluatko mukaan? Henrik Dahl 040 589 2111

SEXLESS
Tämä poppoo ei hurraa sille pienelle erolle. He ovat sivuuttaneet mies, nainen -asetelman ja siirtyneet eteenpäin. Postgender-HYY uskoo, että sukupuolijako on tekaistua. He vastustavat seksismiä sen kaikissa muodoissa. Heille seksuaalisuus on kerrassaan luonnotonta. Syy tai seuraus, nämä sukupuolettomat radikaalit kokoontuvat verkossa. Postseksuaalilla ei ole helppoa.
Haluatko mukaan? postgender-hyy@helsinki.fi

PEACE, MAN!
Kuulut luultavasti enemmistöön, joka ei saa kutsua linnaan Tarjan kemuihin. Ei hätää, juhlia löytyy muualtakin. Miellyttävästi nimetty Itsarifestari kuuluu Rauhanpiippu-järjestön neronleimauksiin - yliopiston asenteellisimmat bileet. Rauhanpiippulaisten vaatimattomana tavoitteena on lakkauttaa sotalaitos ja luoda uusi maailmanjärjestys. Propaganda pauhaa ja julisteita piirrellään. Where have all the flowers gone? Jos kukkasten kohtalo todella kiinnostaa, ota rohkeasti selvää.
Haluatko mukaan? timo.tuominen@helsinki.fi

ERILAINEN KULINARISTI
Roskaruoalla käsitetään joko mäkkärin mättöä tai roskiksesta löytyvää apetta. Jälkimmäisen nimeen vannotaan Roskaruokailijoissa (RR). Yön pimeyden tultua he lähtevät hiippailemaan lähimarketin jätelavoille. He hymyilevät, kun aaltopahvin altaa löytyy puhdas paprika. He pakkaavat sen reppuun ja tekevät siitä sapuskaa. Michelinin tähtiä tuskin tippuu, mutta elintarvikkeiden käyttöaste tehostuu. Heille maailman tulevaisuus on tärkeämpi kuin makuhermoja kutkuttava kaviaari.
Haluatko mukaan? Timo Aro-Heinilä 050 5700 491

CHEERS
Ohrapirtelö virtaa, kun olutseura Vaahtopäät kokoontuu. Tasting-iltojen, ravintolakierrosten ja mallasmatkojen lisäksi nämä tulevat ekonomit tekevät aktiivista tutkimustyötä oluen mahdollisuuksista ihmisten välien parantajana. Mukaan voi mennä siis tieteen varjolla - tai vain siksi, että bisse on niin pirun hyvää. Jos olet vääräuskoinen (lue: siiderin ystävä), sekään ei haittaa. Sinut käännytetään kyllä.
Haluatko mukaan? Tsekkaa mursumessut

HEI, ME HENGAILLAAN!
Älkää hyvät ihmiset stressatko. Ottakaa iisisti. Unohtakaa kiire. Hengailkaa. Wednesday Hang Around Club ilmoittaa toiminta-ajatuksekseen muuttaa Kumpulan Physicum-rakennus seinien rajaamasta tilasta paikaksi. Ei sen enempää. Keinot tähän ovat rento hengailu ja joutilas läsnäolo. Joskus tosin on ryhdistäydyttävä ja tehtävä jotain. Silloin WHAC järjestää todennäköisesti teemahengauksen. Mene messiin, kun viitsit.
Haluatko mukaan? Nina Roivainen (09) 6224 332

Turku

OTA, YLENE, OKSENNA
Akateeminen Aurajokilaivuriyhdistys ry ilmoittaa toimialakseen juomakulttuurin. Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto on yhdistyksen vuosittainen suurtapahtuma, jossa tätä kulttuuria harrastetaan. Unohda ekonomit ja filosofian maisterit, täällä olet joko matruusi, 1.perämies, kapteeni tai amiraali. Kovimmat tekijät ylennentään Akateemisiksi Aurajokikarhuiksi. Opintoviikoille ja tenteille nauretaan, kyse on vain ja ainostaan viinapääsi kestävyydestä.
Haluatko mukaan? aaly@utu.fi

AIDOSTI HYÖDYLLINEN?
Kansainvälisen kaupan opiskelijayhdistys Turun kauppakorkeakoulussa. Ainakaan nimessä ei liikaa huumori korostu, mutta KKOY:n parissa vaihdetaan myös viihteelle. Viinakerhoista poiketen täällä pääsee kuulemma oikeasti kehittämään itseään ja taitojaan. Contact-Forum ja vuosittainen ulkomaanmatka, jolla opiskellaan paikallisten yritysten kiemuroita, ovat yhdistyksen suurimpia projekteja. Toki vieraisiin kulttuureihin tutustutaan myös eines- ja etanolipuolella, opiskelijoita kun ollaan.
Haluatko mukaan? www.tukkk.fi/ky/kkoy

PÖRSSIPAAVOT
Dow Jones, Nasdaq, Hex-yleisindeksi? Päivän kurssi, I-lista, sopimuskaupat? Tavalliset ekonomiopiskelijat ovat näistä luultavasti jonkin verran kiinnostuneita, mutta jos maikkarin talousuutiset eivät riitä, suuntaa KY-Kasinoon. Turun Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan Arvopaperisäästäjät ry. pyrkii muun muassa edistämään yritysmaailman ja kauppislaisten välisen kuilun kaventamista. Sijoituskilpailuja, jälkipörssi-iltoja, yritysvierailuita ja koulutusta. Raha tulee rahan luo.
Haluatko mukaan? ky-kasino-sisapiiri@tukkk.fi

WANNA BE A POPSTAR?
Virallisena suojelijanaan Mikko Alatalo tämä soitannollinen seura tarjoaa kaikille turkulaisille kyltereille mahdollisuuden olla poppistara. Tai ainakin rämpyttää, renkuttaa ja rallattaa mukana. KySSin toiminnan rungon muodostavat lauluillat, teemabileet ja konserttimatkat. Tavoitteena on johdatella kyltereitä musiikin maailmaan ja lisätä live-musan määrää (ja laatua) universumissa. Ehkä juuri sinusta tulee seuraava pop-maailman ikuinen neitsyt, Britney Spears.
Haluatko mukaan? www.tukkk.fi/ky/kyss

SIISTIÄ SAFKAA
Täällä ei syödä onnettomien kanojen munia tai tehoviljeltyjä rehuja. Vaikka luomuruoka on jonkinlainen trendi, ei myrkyttömiä mansikoita löydä joka lähikaupasta. Luomupiiri ry:n ydintoimintaa on tarjota jäsenilleen luomuruoan tilausmahdollisuus, edulliseen hintaan ja vaivattomasti. Tietoa ja reseptejä löydät verkosta. Todellinen luomuaktivisti osallistuu Turun kauppahyllyjen kartoitukseen pari kertaa vuodessa. Ja kana kiittää.
Haluatko mukaan? Mikko Nygren 040 539 4225

EXPLORE
Kolumbus meni ja löysi Amerikan ennen sinua, mutta älä vaivu masennukseen. Ollaksesi aito tutkimusmatkailija sinun ei tarvitse löytää uusia mantereita, vanhoillakin riittää paljastettavaa. Turun yliopiston kaikki livingstonet ja heyerdalit löydät Marco Polo Association ry:sta. Mikä tahansa uusi tapa, paikka tai kulttuuri kelpaa, tärkeintä on uteliaisuus. Henkinen tutkimusmatkailu saattaa kuulostaa laimealta, mutta säästätpähän ainakin malarialääkkeen hinnan.
Haluatko mukaan? joautu@utu.fi

NÄMÄ EIVÄT SIKAILE URBAANISTI
Mikä on NESU ry? Nuorten Etanolin Suurkuluttajien Unioni. Nuo Esimerkilliset Sankari-urheilijat. Nimettömien Eunukkien Siunattu Ulkonäkö. Naurettavaa Esikouluikäisten Sekopäistä Urvellusta. Ne Eivät Saatana Uskalla. Northern Etiopia Supporting Unit. Naimisen Erikoinen Sadomasokistinen Unioni. Naisten Elämän Sulostuttaja-Uskalikot. Norppien Entisen Suojelun Unohtaneet. Ihan vakavasti ottaen, kyse on vain kulttuurista ja urheilusta. Ja kaikesta siinä ohessa.
Haluatko mukaan? nesufan@nesu.org

VIENOSTI VIHREÄÄ
Vihreiden arvojen vaaliminen tiedostavien opiskelijoiden keskuudessa ei liene hankalaa. Lisähaastetta hommaan tulee, jos opiskelijat ovat turkulaisia kauppatieteilijöitä. Siis riistoporvareita ja kapitalistisikoja? Puupenni ei yritäkään värvätä kokeneita puuhunköyttäytyjiä tai huppupäisiä ekoterroristeja - tavoitteena on yksinkertaisesti ottaa päätöksenteossa huomioon myös ympäristön etu. Jos maltillinen metsäajattelu on linjasi, Puupenni saattaa olla järjestösi.

PALAAKO?
Bisse ja spaddu kuulostavat kieltämättä vähän baanaleilta. Paksu, kuubalainen sikari, lasi konjakkia ja samettisohva sen sijaan hyvältä? Sinussa on ainesta Sikariportaan jäseneksi. Täällä tupruttelevat kauppatieteiden opiskelijat, herrat ja daamit, noviisit ja konkarit. Viskin madaltamin äänin he kokoontuvat ravintoloihin keskustelemaan sikareista ja tapaamaan muita turkulaisia cohibalaisia.
Haluatko mukaan? www.tukkk.fi/ky/sikariporras

BEAM ME UP, SCOTTY!
Mulderit ja scullyt lyövät hynttyyt yhteen Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:ssa. Mikä tahansa outo tai friikahtava saa tutkalaiset hihkumaan, tunnistamaton lentävä objekti suorastaan villiinnyttää. Science fictionia tai fantasiaa. Kansien välissä, valkokankaalla, sarjakuvissa tai kosmisesti. Tutka järjestää muun muassa videoiltoja, joissa harvinaisia scifi-helmiä. Douglas Adams on vasta alkua.
Haluatko mukaan? kabinetti@utu.fi

Tampere

HEI, ME LENNETÄÄN!
Tampereen tekniikanalan opiskelijat ottavat asiat kovaa ja korkealta. Ainakin Albatrossin jäsenet. Teekkareiden ilmailukerho tarjoaa jäsenilleen kaikkea mahdollista ilmailuun liittyvää. Excursioita muun muassa Finnairille ja Etelä-Suomen lennonvarmistukseen, laskuvarjoilua, lennätystä, näytöksiä... Ja tietenkin niitä ilmavia saunailtoja.
Haluatko mukaan? albatross@www.students.tut.fi

ACTION!
Oletko juuri sinä Suomen seuraava rennyharlin tai akikaurismäki? Irinabjörklund tai santerikinnunen? Mikäli Hollywoodista ei vielä ole soiteltu, ota yhteys Herwoodin Wilmiin ja ala odotella. Hewi on elokuva-alan yhdistys TTKY:n hoivissa. Tarkoituksena ei ole katsella muiden hengentuotteita, vaan tehdä matskua ihan itse. Ohjaa, kirjoita, kuvaa, leikkaa, äänitä tai näyttele. Valinta on sinun.
Haluatko mukaan? hewi@cc.tut.fi

KAIKENKARVAISTA KULTTUURIA
KERI eli Tampereen yliopiston kulttuuriyhdistys ei rajaa mitään inhimillistä toimintaa pois tapahtumakalenteristaan. Keriläiset tapaavatkin sanoa: Tehdään mitä huvittaa! Kulttuurin nimikkeen alla kaikki on sallittua. Kotimainen tai ulkomainen kulttuuripläjäys, kansantanssi, laulu, soutu, kyykkä, teatteri, roolipelit, joulujuhlat, vesiretkeily, saunomiset, salsa...You name it.
Haluatko mukaan? lähetä tyhjä sähköposti keri-jasenet-subscribe@yahoogroups.com

NÄÄ SPEKSI
Speksi tarkoittaa interaktiivista musiikkinäytelmää, joka usein pohjautuu johonkin klassikkoteokseen. Huumorilla, ajankohtaisella parodialla ja kunnon meiningillä höystettynä. Speksit ovat eri alojen opiskelijoiden suosiossa, Tampereella tosin toimii vain yksi, toNääsPeksi. Teekkarit ja tulevat lääkärit yhdistävät voimansa ja naurattavat yleisön kuoliaaksi. Jos osaat ylipäätään mitään - laulaa, tanssia, näytellä, soittaa, ommella, piirtää tai vain säätää - tästä voi tulla intohimosi.
Haluatko mukaan? speksi@cc.tut.fi

TEEKKARIT HANURISTA
Yhdistys kertoo toimintansa aloittamisesta: Perustettu armon vuonna 1993 Tupsulassa Keisari von Patterbergin ja Heimopäällikkö M’Sumugon residenssissä. Kyseessä on pakko olla teekkariseura. Ja vielä pahinta laatua - Tampereen Teekkareiden PerinneSeura, eli PerSe. Vakiosäätöihin kuuluuvat esimerkiksi Fuksipalapeli, PerSekärry, Sikabileet ja Rasputin. Jos teekkarikulttuurin vaaliminen kuulostaa vaivan arvoiselta hommalta, suuntaa PerSeeseen.
Haluatko Mukaan? pseura@pseura.cc.tut.fi

YSKIVÄÄ TEKNIIKKAA
Viehätytkö antiikkisista tietokoneista? Ovatko ikivanhat pelikonsolit kaikkea muuta kuin ongelmajätettä? Retro on tarkoitettu opiskelijoille, jotka ihailevat vanhaa tekniikkaa. Eikä mitään Windows 95-vanhaa, vaan oikeasti ikääntynyttä sälää. Retrolaiset keräävät laitteita omaan käyttöönsä sekä esittelevät niitä näyttö- ja tutustumistilaisuuksissa. Kaikki vempaimet ohjelmistoista oheislaitteisiin saavat aidon retrolaisen hyrisemään tyytyväisyydestä.
Haluatko mukaan? eetu.hamalainen@uta.fi

HÄVYTTÖMÄN HULVATONTA
Nykäsen Matti sen parhaiten sanoi: Elämä on laiffii. Jalanjäljillä matkaa nyt Suomen ylioppilaskikkailijain keskusosakunta, jonka toimintaan kuuluu tietenkin kikkailu. Meiningin mekka, tempausten taivas ja kuivakkuuden kuolettaja ovat vaatimattomia synonyymeja seuralle. Positiivinen elämänasenne ja huoleton huominen ovat jokaisen kikkailijan perusarvoja. Kaikki, mikä vetää suupielet korviin, on siis sallittua.
Haluatko mukaan? www.kikkailijat.cbj.net

SHAKIN LÄHETTILÄÄT
Shakkikerho Moukat ottaa jäsenekseen, vaikka et ihan vielä Gasparovia peittoaisikaan. Shakkaajien toiminta on keskittynyt Tampereen yliopistoon, mutta muutkin kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tämän vauhdikkaan urheilumuodon tiimoilta yhdistys tarjoaa muun muassa peli-iltoja, opetusta, otteluita ja turnauksia. Tavoitteena on levittää shakillista sanomaa sekä menestyä kilpailuissa.
Haluatko mukaan? ktpema@uta.fi

IIHAHANAA
TeURaS-järjestön nimi pettää. Rankalta kuulostavan etusivun takaa löytyy kyllä meetwurstia ja makkaraa, mutta vielä iloisesti hirnuvaa. Kyseessä on Teekkarien Ulkoilu- ja Ratsastusseura, siis hevoskerho. Pollet ovat kivoja, mutta mikäli et ole 10-kesäinen tyllerö, saatat tarvita ryhmän tukea. TeURaksesta löytää hevoshulluja teekkareita sekä tietoa talleista, ratsastustunneista, hevosleireistä ja muusta elikoihin liittyvästä.
Haluatko mukaan?
Eveliina Mikkola 040-736 4127

HENGEN RAVINTOA
Jos tarvitset tonnikalan ja nuudelisopan lisäksi lisäravintoa, voit valita proteiinijuoman. Tai rukouksen. Tampereen Opiskelijalähetysläiset valitsevat ilmeisimmin jälkimmäisen. TOL on joukko reilusti uskovia opiskelijoita ja nuoria aikuisia. He laulavat, rukoilevat, lukevat Raamattua ja pohtivat syntyjä syviä. Raamattupiirit, retket ja kuorotoiminta pitävät uskikset vireänä. Hallelujah.
Haluatko mukaan? Aija Sairanen 050 337 0030

Oulu

JAZZY
Duke Ellington, Trio Töykeät, Bluenote. Big Band, Antti Sarpila, dixieland. Miles Davies, happojazz, Groove FM. Eddie Gomez, Porijazz, Glen Miller. New Orleans, swing, John Coltrane. Bluesbrothers, funk, Dizzy Gillespie. Hard bop, Chet Baker, Chicago. Count Basie, free jazz, Benny Goodman. Riittääkö? Jos ei, lisää kaltaisiasi kyltymättömiä jazz-fanaatikoita löydät Jazz 20 ry:stä.
Haluatko mukaan? jazz20@elojazz.com

TOVEN PERILLISET
Kokkolan Vapaamuumit (KVM) on järjestö korkeakouluopiskelijoille, jotka vannovat muumifilosofian nimeen. Elämä on ihanaa ja kaikki on kivaa. Muumeille paistaa aina aurinko. Vapaamuumit järjestävät yllätyksiä, matkoja ja kilpailuita. Hassunhauskaa lekottelua ja nautiskelua Muumilaaksossa ja jossain Oulun yliopistossa. Järjestö ei tosin hyväksy listoilleen muumimammoja, mikä pistää hieman miettimään...
Haluatko mukaan?
Miika Peltonen (08) 5563 098

IHAN OMA FM
Radiosta voi kuunnella hittimusaa ja lähettää terveisiä Jennille Janakkalaan. Tai sitä voi tökkiä, tutkia ja tuumailla. Jos jälkimmäinen kuulostaa paremmalta, olet potentiaalinen radioamatööri. Oulun Teekkarien Radiokerho ry listaa 10 hyvää syytä ryhtyä puuhaan. Kavereiden kännykät alkavat näyttää leluilta, saat yhteyksiä mielenkiintoisiin paikkoihin, ja se totuus on tuolla jossain. Luvassa kosmisia säteitä, pelle pelottomia ja megaherzejä.
Haluatko mukaan? Marko Määttä 040 836 6666

OLETKO PIMIÖSSÄ?
Moni Rodoksen-matkalainen kokee pettymyksen lomakuvia selaillessaan: linssin eteen unohtunut sormi, baarimikon puolikas korva tai sumuinen sikajuhla. Harva meistä on mestarivalokuvaaja, ainakaan syntyessään. Apuun tulee Oulun Ylioppilaskamerat ry, joka kurssittaa keltanokat, lainaa välineet ja esittelee onnistuneita otoksia. Valokuvaus on paitsi hauska, myös hyödyllinen taito, ainakin reissulasseille. Ehkä jo seuraavan Rodos-viikon jälkeen voit nähdä, mitä tulikaan tehtyä.
Haluatko mukaan? kamerat@mail.student.oulu.fi

NAPPAAKO?
Pidätkö pyrstöistä, kiihotutko kiduksista? Mistään perverssistä ei silti ole kyse, vaan Yliopiston Kalataitajista. Järjestön perusajatus on tietenkin kalastaminen, mutta kaikki fisuaiheinen on sallittua. Jos ei halua napsia sillejään sellaisinaan, on niille hyvä osata tehdäkin jotain. Resepteistä löytyy muun muassa konjakilla aateloitua haukimureketta. Perhojen rakentelua, kirjastopalveluita, kalaretkiä ja mukavia kalakavereita - kalavaleita unohtamatta.
Haluatko mukaan? seppo.kari@nethawk.fi

Jyväskylä

BIG TALKIA
Jos etsit kevyttä jutustelua, jätä seuraava väliin. Global Discourse -järjestö kyllä keskustelee, mutta vakavasti. Aihelistalta löytyvät globalisaation historia, maailmandemokratia, hyvinvointivaltion kriisi, amerikkalainen kulttuuri-imperialismi, maailmanrauha ja maailman rahoituslaitosten roolit. Onko sinulla joku kiva lähitulevaisuusskenaario? Kerro se täällä.
Haluatko mukaan?
gd-request@jyu.fi

LÄHES AINA VALMIS!
No jopas sattui. Jyväskylän Opiskeleviin PArtiolaisiin voi tulla, vaikkei sudenpentumerkkejä olisi ikinä nähnytkään. JOPA:n toiminnan ideana on tehdä yhdessä sitä, mikä itseä huvittaa. Yleensä aktiviteetit liittyvät kuitenkin ulkoiluun tai retkeilyyn. Avainsana epämuodollisuus. Diakuvaillat, etsintäpelit ja askartelu eivät vaadi huimia erätaitoja.
Haluatko mukaan? katja@st.jyu.fi

MYÖS SIVAREILLE
Myös Jyväskylässä on oma yhdistys kaikille intti-ihmisille. Jyväskylän Akateemiset Reservinupseerit ry tukee kaikkea mahdollista toimintaa, mikä pitää osamat loitolla kotomaastamme, sekä ohjaa ja kannustaa reserviläistoimintaa. Tapahtumakalenterista ei kuitenkaan löydy juuri sotastrategisia luentosarjoja tai terrorismintorjuntateorioita. JARUlaiset kiipeilevät, videoiltailevat ja rinneriehailevat. Ammuntaa toki unohtamatta.
Haluatko mukaan? jaru-hallitus@cc.jyu.fi

LÄÄHÄTÄ JA LÄKÄHDY
Politiikkaa ja sporttailua. Puolueista ei tosin niin väliksi, eikä oikeastaan enää siitä politiikastakaan. KuLu on nykyään lähinnä jäsentensä ruumiinkulttuurin harrastusta tukeva laaki. Urheilu, sauna ja mökkireissut - perushauskaa pelehtimistä tenttikausien tasapainoksi. Yhdistys aloitti nimellä Kullin Luikaus, perustajajäsenten osallistuttua Olvi-juoksuun kyseisen tunnuksen turvin, mutta rekisteröintivaiheessa oli keksittävä jotain siveellisempää. Henki on kuitenkin kulli ja luikaus, aina ja ikuisesti.
Haluatko mukaan? kuluhallitus@cc.jyu.fi

SIDONNAN S/M
Suomen kenties tunnetuimmalla seksuaalisen tasa-arvon järjestöllä, SETA:lla on ryhmänsä myös Jyväskylässä, sateenkaarikansan paraatipaikassa. Voit opiskella Jyväskylän yliopistossa tai olla opiskelematta. Voit tykätä tytöistä, pojista tai molemmista. Tarjakin tykkää Arasta, ja oli SETA:n puheenjohtajana ennen siirtymistään muihin kiireisiin. Bileitä, sosiaalipalveluita ja kirjallisuutta tarjolla.
Haluatko mukaan? jklseta.toimisto@nic.fi

11 kommenttia

Aija Salo

4.9.2002 14:20

Juttu "Akateemiset salaseurat" sai savun nousemaan päästäni ensimmäisellä, toisella ja vielä kolmannellakin lukukerralla. Toimittaja tavoittelee kepeän hauskaa, stereotypioilla leikittelevää tyyliä. Tuloksena on kuitenkin muutama ala-arvoisen ennakkoluuloinen tölväisy.

Erityisesti ihmetyttää turkkilaisen kansantanssiyhdistyksen esittely, jossa toivotetaan tervetulleeksi järjestöön "niin ahmedit, ahmedien tyttöystävät kuin ahmedien kulttuurista muuten vain kiinnostuneet". Yhdistettynä kebabläppään kirjoitus ei hivele minun huumorintajuani.

Hipit ja teekkarit varmasti kestävät itseensä kohdistuvan vittuilun ja voivat olla siitä jopa ylpeitä. Turkkilaista kansantanssiakin saa toki pitää hassuna kuriositeettina, mutta jutun asenteellisuus ylittää ymmärryksen. Samaa luokkaa on toteamus, että Jyväskylän Akateemiset Reservinupseerit "tukee kaikkea mahdollista toimintaa, mikä pitää osamat loitolla kotomaastamme". Hyvän maun raja pitäisi tunnistaa Cityssäkin.

Aija Salo
Opiskelija, Espoo

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yksipuolista

8.9.2002 02:21

Hieman jo kokeneempana siis vanhempana kaipaisi opiskelijaelämää, jossa tutorien opstus ei ole linjalla... kierretään kaikki kapakat ja on mukava olla luennoilla krapulassa joka päivä ja tunte olonsa väsyneeksi. Mukavaa toimintaa voisi olla ilman alkoholia ja se ei olisi teeskentelyä. Nyt ei tule mitään mieleen, mutta keksikää vaikka. Ryhmäorgiat mielummin kuin ainaista ryyppäämistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Edu76

25.7.2003 11:28

No jopas on ahdasmielistä kommenttia...Kannattaisi vaihtaa City lehti vaikka Tieteen Maailmaan, jos tuon tyyppisestä kevyestä kirjoituksesta menee käpy hanuriin. Parasta on se, että joku vaivautuu lukemaan jutun moneen kertaan, ihan vaan siksi että voi sen sitten kommentissaan mainita. Take it easy!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

poralainen

13.9.2003 00:03

Itseasiassa Polyteknikkojen Raittiusseura on (ainakin osittain) teekkarihuumoria. Seuran tavoitteena on _tavallaan_ edistää raittiusaatetta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

exp_81

6.10.2003 23:17

humala ilman viinaa on teeskentelyä...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

qktckzdizx

28.3.2007 08:03

Hi! Very nice site! Thanks you very much! lbcqfukupcvc

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

m9r4bpj1t9

22.2.2008 17:08

llmvml3bz2l09i3cj http://www.458990.com/1033361.html m7p7shwfdz2hik

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

9zbb7sl2hd

22.2.2008 18:26

f6ixapeot http://www.268640.com/1006378.html aij0yoj7cmxhkje

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mxiecem5yg

8.3.2008 13:42

18o3bakou http://www.318243.com/451682.html iq8md6vvlbxrk

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

u25bagqlzt

8.3.2008 14:57

kh2yxygs3liujvbl http://www.709986.com/555084.html fck84qug

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

6bim9au6wt

11.3.2008 16:01

siahonp7 http://www.1025174.com/1089450.html 08ap45yhfyacwl

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi