Pekka Haavisto vs. Sauli Niinistö

Taistelu kiihtyy Mäntyniemen ovella. Portieerina toimii Walter de Camp.

Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.
Walter de Camp höykyttää Suomen keulakuvaksi pyrkiviä.

"Minä olen liikkunut vaikeiden ryhmien kanssa oudoissa paikoissa. Olen tehnyt rauhanprosessin osia."

  • Paikka: Pikkuparlamentin kahvila
  • Aika: 09:30
  • Pekka Haaviston nauttimat aineet: kuppi kahvia

Pikkuparlamentin sisääntulon metallinpaljastin ei hälytä, vaikka housujeni vyössä on iso metallisolki. Mahtaakohan laite edes toimia? Kahvilassa Pekka Haavisto, 53, tarjoaa kupin teetä (0,50 euroa). Näinkään suurella summalla ei kriittistä journalistia horjuteta.

Pekka, olisi ihanaa kuvitella, että istuisimme nuotiolla Afrikan sarvessa ja tuli räiskyisi ja me grillaisimme banaaneja, ilta alkaisi pimetä ja sinä kertoisit kaikessa rauhassa kokemuksistasi ja muistoistasi eri kriisialueilta. Meillä olisi turvallista siinä nuotiolla, koska sinulla on kännykässä sissipäälliköiden kännykkänumerot ja olisit varmistanut, että meitä ei ammuttaisi. Voitko näyttää jonkun sissipäällikön numeron, että kykenen rentoutumaan?

"Tässä. Adam Basher."

Kuka hän on?

"Hän on islamistijohtaja Turabin oikea käsi. Hän kysyi minulta eilen: ’Pekka, missä olet? Oletko Khartumissa?’"

Sinä esittelet itsesi mini-Ahtisaarena, mutta minulla on sellainen käsitys, että Ahtisaari on paljon kovempi luonne kuin sinä. Kerrotaan, että hän sanoi indonesialaisille sissitaistelijoille, että jos te ette tule neuvottelupöytään nyt, teidät kaikki tapetaan. Onko sinusta kaivettavissa esiin sellaista puolta, että pystyisit olemaan yhtä tylysti jotakuta vastaan?

"Ahtisaarihan on toisessa luokassa. Hän on ollut isojen rauhanprosessien johtajana ja minä olen liikkunut vaikeiden ryhmien kanssa oudoissa paikoissa. Olen tehnyt rauhanprosessin osia."

Olen soittanut useille ihmisille ja kysynyt heiltä itselleni neuvoksi, että millä tavalla Pekka Haaviston poliittinen linja eroaa Sauli Niinistön poliittisesta linjasta. Arvaa, mitä olen saanut vastaukseksi.

"Kerro."

Heillä ei ole minkäänlaista käsitystä. Tämä on hämmentänyt joitakuita. Ihminen on saattanut ajatella, että hän äänestää sinua presidentinvaaleissa, ja sitten hän yhtäkkiä huomaa, että hän ei tiedä sinusta ihan oleellisiakaan asioita.

"Ensinnäkin, mikä on Sauli Niinistön poliittinen linja? Onko se tiedossa?"

Ei ole.

"Ensimmäisessä yhteisessä vaalikeskustelussa tänä vuonna hän puhui matalapalkka-alojen naisten puolesta. Olen aikanaan istunut neljä vuotta Niinistön kanssa samassa hallituksessa, enkä muista, että matalapalkka-alojen naiset olisivat olleet hänen sydämensä keskiössä sen neljän vuoden aikana. Mutta ihminenhän voi muuttua ja kehittyä.

Kun puhutaan ympäristönsuojelusta, niin ehkä minä en ole ketään vastaan, mutta minua vastaan oltiin hyvin voimakkaasti, kun puhuttiin Natura-ohjelmasta, ja muistan erään valtiovarainministeri Niinistön, joka alkoi puhua tupajumien suojelemisesta. Luonnonsuojelukysymysten hahmottaminen on yksi vedenjakaja, joka meidän välillä on ollut voimakas konfliktin aihe."

Pystytkö kakistamaan esiin oman selkeän näkemyksesi Suomen Nato-jäsenyydestä?

"Minä en ole Suomen Nato-jäsenyyden kannalla."

Jos sinut valitaan presidentiksi, tuleeko sinusta maailman ensimmäinen sivari, joka on maansa armeijan ylipäällikkö?

"En tiedä, mutta olen ilmeisesti ensimmäinen sivari, joka on saanut sotilasansiomitalin. Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Kettunen muistaa aina, kun puhun puolustusasioista, huutaa että mikä on puhujan sotilasarvo. Meillähän on myös naispresidentti, joka ei ole suorittanut asepalvelusta."

Miten suhtaudut armeijan kehittämiseen?

"Minä en kannata ajatusta 500 000 miehen reservistä, sillä sen varustaminen modernein suojavälinein ja asein olisi taloudellisesti aivan mieletön urakka. Pikemminkin joudumme pienentämään reservin kokoa nykyisestä 350 000:sta ehkä 250 000:een. "

Sinun poliittisen näkemyksesi voinee kiteyttää sillä tavalla, että sinä kannatat Suomea avoimena yhteiskuntana, joka toimii maailmassa.

"Kyllä. Ajatus siitä, että täällä voitaisiin taas yhtäkkiä polkaista selluteollisuus uudelleen käyntiin ja kaikilla menisi sitten hyvin, ei vaan ole tästä maailmasta. Kummallinen retro-Suomi nousee tuolta ilman mitään todellisuuspohjaa. Meidän pitää löytää uudet kasvualat ja uudet osaamiset."

Sinä olet ainoa ehdokas, jonka puoliso on hiukankaan mielenkiintoinen henkilö. Voitko kertoa jotakin Antoniosta?

"Sanoin hänelle, että suomalaiset haluavat tietää kaksi asiaa hänestä: sen että hän puhuu suomea ja sen että hän käy töissä. Häntä ei jännitä se, että hän on kanssani rekisteröidyssä parisuhteessa, vaan se, miten Suomessa suhtaudutaan ulkomaalaisiin. Hän puhuu suomea ja leikkaa hiuksia Ruoholahden kauppakeskuksessa, suunnittelee yrittäjäksi ryhtymistä."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä työssäsi Suomen tasavallan presidenttinä.

"Kiitos."


"Siitä syntyy voimakas, positiivinen, eurooppalainen mielleyhtymä."

  • Paikka: Café Niinistö, Espalla
  • Aika: 11:15
  • Sauli Niinistön nauttimat aineet: kuppi kahvia

Kolme kauhean kilttiä porvarisrouvaa emännöi kahvilaa. Kaivari Style hallitsee. Ottaisinko keksin vai kaksi? Nappaan kaksi, sillä jonkun kroisoksen kukkarostahan ne kumminkin ovat. Sauli Niinistö, 63, saapuu. Hän jakaa innostuneille eläkeläisille nimikirjoituksia. Sitten me vetäydymme kahvilan takahuoneeseen.

Sauli, voisitko alkajaisiksi, ihan selkeällä suomen kielellä, laulaa kajauttaa katkelman EU:n kansallislaulusta Oodi ilolle?

"En taatusti, sen jälkeen kun sain viivan laulussa sovittua."

Muistatko sanat?

"(Alkaa miettiä, ja hyräillä) Onko tämä sitä? Ei, en muista."

Tähän Beethovenin biisiin on olemassa Kerttu Juvan hyvin vanhat sanat. Pitäisikö tehdä uudet, jotta voisimme kaikki laulaa ja iloita...

"...eurooppalaisuudesta. Niin, se on hyvin kaunis sävelmä. Siitä syntyy voimakas, positiivinen, eurooppalainen mielleyhtymä."

Puoluetoverillasi, Eurooppaministeri Alexander Stubbilla on ollut viime aikoina railakkaita lausuntoja ja kannanottoja, jotka liittyvät kansainvälisiin, presidentin toimialaan kuuluviin suhteisiin. Mitä ajattelet siitä, että hän Pohjoismaiden neuvoston kokouksen jälkeen pamautti kuuluisat sanansa "vittu mitä paskaa"?

"Kehottaisin vakavasti lukemaan tarkasti, mitä Stubb on sanonut. Eilen keskustelin erään ulkoministerin kanssa, joka ihmetteli otsikoiden ja hänen näkemänsä puheen välistä ristiriitaa. Katainen on ymmärtääkseni sanonut, että ihan väistämättä tilanne on nyt se, että niiden ääntä ja niiden mallia, jotka ovat asiansa hoitaneet, kuunnellaan enemmin. Minusta se on täysin luonnollista ja inhimillistä. "

Siitä ei ole kovin monta vuotta, kun kansat Euroopassa vielä pitivät toisistaan. Nyt puhutaan, että saksalaiset ja kreikkalaiset vihaavat toisiaan. Yhdet ottavat velkaa ja toiset joutuvat maksamaan sitä pois. Onko olemassa mahdollisuus, että EU:n yhteen sitomat kansat alkavat vihata toisiaan ja alkaa ilmetä jopa sodan uhkaa?

"En minä näe mitään tuohon viittaavaa, jos sotiin asti ajatellaan. Enkä suuria kahdenvälisiä kriisejäkään. Mutta varmasti on kitkeryyttä. Tämän prosessin venyminen ei ole tehnyt ollenkaan hyvää. Eurooppalaisia tukipaketteja joudutaan varmasti käyttämään, ja on suhteellisen luultavaa, että sieltä tulee myös tappioita, Suomellekin. Kun meilläkin on omia ongelmia, niin kielteiset tunteet muita kohtaan voivat nousta potenssiin."

Ilmaston- ja luonnonsuojelijaksi ei kai kukaan sentään ole sinua nimitellyt?

"Ei edes silloin kun kiistellään siitä, kuka on ollut Pietarin jätevedenpuhdistuslaitoksessa auttamassa asiaa. Minulla oli siinä tuplarooli, mutta en ole siitä numeroa tehnyt. Sekä valtiovarainministerinä aikoinaan Suomen budjetin kohdalla että sitten Luxembourgissa, jossa johdin pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden työryhmää, joka avasi Pietarin jätevedenpuhdistamon rahoituksen.

Naturaa meille tarjottiin aikanaan valtavan laajana. Kuviteltiin, että tuosta vaan lyödään Naturat päälle ja maanomistajat goodbye. Ei se ole meidän perustuslain mukaista. Minä nostin siitä suuren kysymyksen."

Tupajumit.

"Myöskin ne, mutta ennen kaikkea rahoituksen. Onko tarkoitus toimia perustuslain mukaan vai konfiskoida maanomistajat."

Tuntuu kuitenkin siltä, että minun pitää hankkia Elokuvasäätiöltä tukea, jotta voisin käsikirjoittaa sellaisen tulevaisuuteen sijoittuvan elokuvan, jonka yhdessä kohtauksessa sinä presidenttinä ja pääministeri Katainen istutte mukavasti laatimassa taloussuunnitelmia, ja juuri sillä hetkellä jokin luonnonkatastrofi käynnistää lopullisen tuhon ketjun. Tämä ei vaadi mielikuvitusta.

"Se ei vaadi mielikuvitusta, mutta se vaatii runsaasti asenteellisuutta."

Kyllä.

"Sinä olet siis asenteellinen!"

Kyllä, kyllä.

"Ja voimakkaasti pääministeri Kataista ja minua vastaan."

Ei vaan ilmastonsuojelun puolesta.

"Tuota, haluaisin muistuttaa, kuinka johdateltavissa yleinen poliittinen mielipide on. Tarkoitan sen jälkeen kun Al Gore tuli esiin. Ja myös britti taloustieteilijä, joka hinnoitteli ilmastonmuutoksen ja totesi taloustieteellisin perustein, että tulee hirvittävän kalliiksi jatkaa näin. Tämä oli 2000-luvun alkuvuosina. Ja Al Gore viestitti ihmisille, että älkää nyt ainakaan turhaan kuluttako. Niin kun tuli syksy 2008, koko vallitseva poliittinen kenttä yhtäkkiä sanoikin: kuluttakaa, kuluttakaa, kuluttakaa. Elvytyksen nimissä. Minusta oli tavattoman hämmentävää, että vallitseva, globaali poliittinen viesti voi hetkessä kääntyä mustasta valkoiseksi."

Minkä tähden esitit Kirkon järjestämässä arvokeskustelussa, että Paavo Väyrysen pitäisi kerran vuodessa toivottaa suomalaisille Jumalan siunausta?

"Minä en esittänyt sitä mitenkään erityisesti Paavo Väyryselle. Hän sanoi puheenvuoronsa lopuksi, että hän ei mielellään sekoita politiikkaa ja kristinuskoa, mutta hän sanoi, että hän uudenvuodenpuheessaan tukisi kristinuskoa. Minä vain sanoin, että hyvä niin."

Kiitos haastattelusta, ja onnea ja menestystä Suomen tasavallan presidenttinä.

"Ehdokkaana."


Artikkelit on yhdistetty. Katso alkuperäiset jutut tästä:

28 kommenttia

heheh

24.1.2012 18:18

Niinistö ehdottomasti. Vihreiden kampanjointi on liian fanaattista, lähes pelottavaa. Aivan kuin porukka olisi jonkinlaisessa joukkopsykoosissa. Vääriä mielipiteitä ei suvaita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

noeiolevaikeavalinta

24.1.2012 18:26

haavisto. niinistö ei nyt ainakaan mitään muutosta ole tuomassa vaan piiloutuu poliittisen liturgian ja ympäripyöreiden lausuntojen taakse

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

yokpuolueellisuutta

24.1.2012 19:25

Sitä olisi odottanut edes etäisesti puolueetonta tiedonvälitystä tältäkin lehdeltä, mutta höpöiksi meni. Kuka arvaa kumpaa näistä toimittaja meinaa äänestää? Kaikki? Pekka Haavistossa vastenmielisintä ovat hänen kannattajansa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

missmay

24.1.2012 19:34

Komppaan edellisestä Haaviston kannattajaa. Haaviston kampanjahan ei ole vihreiden vaan kansalaisvaltuuskunnan johtamana. Haavistolaisissa on mukana aika paljon muiden puolueiden mm. kokoomuksen kannattajia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jumitupa

24.1.2012 20:14

Molemmat aika konkareita poliittisella kentällä. Seuraavan kuuden vuoden aikana presidentin kannalta olennaisinta on YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyys. Sen takia Haaviston vahva YK kokemus tekee hänestä sopivamman presidentiksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

toissa

24.1.2012 21:42

^ Suomessahan ei saa eikä osata olla mieltä paljon mistään. Piruako tuonne turvallisuusneuvostoon tuppisuuna nyökyttelemään pitää päästä? Suomen presidentti on Suomella töissä ja huolehtii Suomen eduista. Kansainvälisten kriisien ynnä muiden ratkaisijan kannattaa olla esim. YK:lla töissä ja siellä kantaa globaalia vastuuta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

borje2

24.1.2012 21:47

Presidentin keskeisimmät tehtävät liittyvät ulkopolitiikkaan, arvojohtamiseen, puolustusvoimien ylipäällikkyyteen ja armahdusoikeuteen. Ulkopolittiikkaan liittyvät tehtävät ovat tärkeimpiä

1) ulkopolitiikka: Haavisto on tässä kokeneempi YK-tehtävien kautta, hän on myös selvästi parempi neuvottelija.
2) Arvojohtaminen. Mielestäni tärkeimpiin arvoihin lukeutuvat ihmisoikeudet. Haavisto on tehnyt runsaasti työtä näiden asioiden eteen ja esilläpitämiseen. Niinistö on täysin välinpitämätön näissä asioissa. Lisäksi juristi Niinistö on ilmoittanut Hufvudstadsbladetin vaalikoneessa kaupallisten suhteiden olevan ihmisoikeuksia tärkeämpiä. Eli esim. sellaisenkin maan kanssa, jossa tapahtuu kansanmurha, pitäisi harjoittaa aktiivista kauppapolitiikkaa. Vähintäänkin niljakasta toimintaa.
3) Puolustusvoimien ylipäällikkyys. Kummankin kokemus puolustusasioissa vähäpätöinen. Niinistö on käynyt RUK-kirjekurssin. Haavisto on sivari, mutta toisaalta hänellä on huomattavaa kokemusta kriisitilanteissa neuvotteluista. Haavisto voittaa tässäkin.
4) Armahdusoikeus ja lainsäädäntötyö. Presidentti ei käytännössä juuri koskaan käytä veto-oikeuttaan, joten kyseessä on käytännössä merkityksetön asia. Presidentti ei käytännössä voi kuin hidastaa veto-oikeudellaan uuden lain voimaantuloa. Sitä vastoin armahdusoikeudella voi olla yksilötasolla merkitystä. Niinistön tausta juristina on tässä selvä etu.

Haavisto voittaa Niinistön 3-1. Äänestän Haavistoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Niinisto_tietysti

24.1.2012 22:39

Walterin haastattelun perusteella Niinistö.

Haaviston linja on ollut nostaa kaikenlaisia kompostiansioitaan esiin, eikä hän ole edes (kuten itse toteaakin) ollut kuin pienissä osissa kansainvälistä toimintaa.

Niinistö sen sijaan on niukkasanaiseen tyyliinsä suoriutunut moitteitta jokaisesta tehtävästään, eikä hän koe tarvetta nostaa esiin jokaista kissanristiäistä.

On aiheellista nostaa esille myös Walterin etukäteen valittu asenne. Luulin Cityä vähemmän puolueelliseksi. Olisi mielenkiintoisempaa lukea haastatteluja, joissa haastattelijan mielipide ei puskisi alleviivattuna esiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

borje2

24.1.2012 23:36

No huh. Pienissä osissa kansainvälisissä kriiseissä, kompostiasia?! Yhtä hyvin voisi väittää, että Niinistö rooli talousasioissa on ollut pieni, koska hän oli vain Suomen valtiovarainministeri ja Euroopan keskuspankin rivijäsen. Vähän suhteellisuudentajua.

Haaviston sivuilta:

Hän on Eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien varsinainen jäsen, ja EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan varajäsen. Eduskuntatyön ohella Haavisto toimii ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä, erikoisalueenaan Sudanin ja Somalian konfliktit.

Vuosina 1999-2005 Haavisto toimi YK-tehtävissä maailman kriisialueilla, mm. Balkanilla, Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa, Liberiassa ja Sudanissa johtaen useita YK:n ympäristöjärjestön UNEP:n kenttäselvityksiä kriisien aiheuttamista ympäristötuhoista. UNEP-tehtäviin kuuluivat myös selvitys Baia Maren kaivosonnettomuudesta Romaniassa sekä useat köyhdytetyn uraanin kenttätutkimukset sota-alueilla. Vuosina 1994-1995 Haavisto johti YK:n Euroopan talouskomission UNECE:n evaluaatiota, joka johti moniin uudistuksiin.

Vuosina 2005-2007 Pekka Haavisto toimi EU:n erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa. Tällöin hän otti osaa EU:n edustajana myös Darfurin rauhanneuvotteluihin. Vuonna 2007 hän toimi myös YK:n erityisasiantuntijana Darfurin kriisissä.

Haavisto on ollut vierailevana tutkijana Ulkopoliittisessa Instituutissa, hänen erityisalueenaan ovat Venäjään liittyvät kysymykset sekä uudet turvallisuusuhat. Hän on ollut vierailevana luennoitsija Bristolin yliopistossa, aiheena kansainväliset ympäristökysymykset. Haavisto luennoi säännöllisesti Helsingin yliopistossa ja NATO-koulussa Oberammergaussa.

Mielestäni näitä ei voi sanoa "kompostitason" kokemukseksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tyhjastahuipulle

25.1.2012 00:17

Ulkopolitiikkalehti vuodelta 2009 tärkeimmät ulkopoliittiset vaikuttajat Suomessa:
5) Pekka Haavisto

-----------------------------------------

Sauli Niinistö ei päässyt listalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.1.2012 01:22

Haaviston mukaan 500 000 miehen reservin varustaminen olisi "taloudellisesti aivan mieletön urakka". Meillä on kuitenkin varaa satsata kriisimaiden tukemiseen summa, jolla maksttaisiin puolustusmenot lähes 20 vuodeksi. Kuitenkin Haavisto kannattaa näiden tukien lisäämistä ja liittovaltiokehitystä. Mieletöntä tässä asiassa on vain Haaviston suhteellisuudentajun puute.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

reservi

2.10.2013 02:01

kun V hyökkää, reserviä tarvitaan. luulen että yli 250 tuhatta valitsee mieluummin taistelun kuin orjuuden.

puskistaroiskuu

25.1.2012 14:14

"Haaviston mukaan 500 000 miehen reservin varustaminen olisi "taloudellisesti aivan mieletön urakka". Meillä on kuitenkin varaa satsata kriisimaiden tukemiseen summa, jolla maksttaisiin puolustusmenot lähes 20 vuodeksi. Kuitenkin Haavisto kannattaa näiden tukien lisäämistä ja liittovaltiokehitystä. Mieletöntä tässä asiassa on vain Haaviston suhteellisuudentajun puute."

Presidentin valta EU:n kriisimaiden "tukemiseen" on nolla. Tasavallan presidentti ei edes muodollisesti allekirjoita valtion budjettiesitystä, tai tee muitakaan valtiontalouteen liittyviä päätöksiä.

Huomattaisin, että kriisimaiden "tukemisessa" on kyse teknisesti pikemminkin lainasta. Lainapäätökset tekevät ennen kaikkea Niinistön puoluetoveri Katainen ja Urpilainen. On myös varsin todennäköistä, että Niinistön puolueensa suhteen sooloilussa on kyse vaalitaktiikasta. Hän jos kuka tietää, mitä euroalueen kaatuminen merkitsisi. On hyvä huudella puskista, kun asioihin ei voi enää millään lailla vaikuttaa.

Liittovaltiokehitys nimenomaan estäisi nykyisen kaltaisen valuuttakriisin, sillä liittovaltiolla olisi valtaa laittaa jäsenvaltiot tarvittaessa ruotuun. Suomen etu olisi liittovaltiokehitys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

strangebuttrue

25.1.2012 15:25

Jaa. Haavisto taitaa olla ehdokkaista se, jolla on puolustusvoimien komentajan myöntämä sotilasansiomitali. Ja kummasti ulkoministerinä ollessaan kokoomuslainen Stubb pyysi Haavistoa erityisedustajaksi Afrikkaan. Haavistoa arvostetaan kaikissa eduskuntapuolueissa, ehkä jeesuspuoluetta lukuunottamatta. Onkohan Niinistöllä vastaavasti kannatusta vasemmistoliitossa tai vihreissä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ylenvaalitentti

26.1.2012 22:08

Ylen vaalitentissä selvisi, ettei Haavistolla ole munaa. Mies ei osaa sanoa ei. Suupieni nyki tiukassa paikassa ihan liikaa. Luotto meni.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Excusemeee

26.1.2012 22:13

Katsoitko samaa tenttiä? Haavisto pyyhki Niinistöllä lattian.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Demari84

27.1.2012 02:16

Kyllä meni valitettavasti usko haavistoon . Ei kestänyt paineita tänään ja oli köysissä jatkuvasti niinistöä vastaan . Jos ei kestä rauhallista tv-keskustelua niin miten esim. pärjää putinille suomen edun ollessa pelissä ? .. Eilen vielä olisin äänestänyt pekkaa mutta eipä sauli ole pekkaa pahempi . Enpä olisi koskaan uskonut äänestäväni numero kutosta mutta näin se maailma muuttuu .

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Profuomo

27.1.2012 11:17

Aika varovaista puhetta molemmilta tentissä. Kuitenkin, luojan kiitos aletaan pääsemään tästä henkilövaalidiibadaabasta ohi. Asetelma on oikeisto vastaan vasemmisto ja vihreät; ainoa ero että ehkä tälläkertaa pohjalaiset jää kotiin vuoleen pettuleipää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gohhohooh

27.1.2012 15:33

"Kyllä meni valitettavasti usko haavistoon . Ei kestänyt paineita tänään ja oli köysissä jatkuvasti niinistöä vastaan . Jos ei kestä rauhallista tv-keskustelua niin miten esim. pärjää putinille suomen edun ollessa pelissä ? .. Eilen vielä olisin äänestänyt pekkaa mutta eipä sauli ole pekkaa pahempi . Enpä olisi koskaan uskonut äänestäväni numero kutosta mutta näin se maailma muuttuu ."

Jaa? Mielestäni molemmat olivat jotenkin hermostuneita. Niinistö oli tapansa mukaan mahdollisimman mitäänsanomaton ja kiemurteleva. Lisäksi Niinistö jäi typerällä tavalla selittelemään sinänsä epäolennaista tasa-arvoista avioliittoa koskevaa kantaansa. Ressukka ei uskalla ottaa kantaa asiaan, koska haluaa miellyttää mahdollisimman suurta äänestäjäjoukkoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jukinajatus

28.1.2012 19:40

Suomi Oy on tasa-arvoinen ja suvaitsevainen, mutta maailma, jossa tulevan pressamme tulee toimimaan ei ole, siksi ääni Niinistölle:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KlikkaaLinkki

29.1.2012 11:13

Kyllä näissä vaaleissa on paljon tärkeämpiäkin kysymyksiä kuin tässä artikkelissa käydyt:

http://sites.google.com/site/presidentinvaali

Kehotan jokaista lukemaan tuon sivun ennen äänestyspäätöstä. Äänestetään asiapohjalta, vai mitä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

THaS

29.1.2012 16:34

Haavisto,totta kai! Kerran havinnyt presidentti ei hyvaa tee.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne

5.2.2012 18:11

Ei ollu kyllä helppo valinta. Mutta sitte ku polarisoi valinnan liberaalin ja konservatiivin välillä ni joutu lappuun sen numeron rustaamaan silti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vaikeeeta

5.2.2012 18:33

Vaikea valinta oli kyllä. Vasta kopissa lopullinen päätös.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VanHelsing

6.2.2012 13:56

No niin... toinen voitti. Mitäpä siihen muuta sanoa kuin että "apina ja gorilla kävelivät torilla" tai "läskiset portaat ja puujalkahissi". Mikä naurettavinta YLE:n vaalitulosohjelmassa toistettiin ensimmäisen puolen tunnin aikana n. 100 kertaa "tämä on hyvin jännittävää!" Ohjelman lopusta en tiedä koska vaihdoin kanavaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JonasJonasson

11.5.2012 15:17

Haavisto ja Niinistö sikseen, mutta suurten nimien mies oli <a href="http://sakumatto.fi/rauhan-ja-ympariston-kolme-tekijaa">Willy Brandt</a>

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JonasJonasson

11.5.2012 15:18

Haavisto ja Niinistö sikseen, mutta suurten nimien mies oli Willy Brandt _> http://sakumatto.fi/rauhan-ja-ympariston-kolme-tekijaa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi