Sote tekee vasta tuloaan – oireet näkyvät jo

Attendo luopuu vastaavan sairaanhoitajan tehtävästä.

Kuva: spkphotostock / Fotolia

Sote tekee vasta tuloaan, mutta yksityiset terveyspalveluja tarjoavat firmat viilaavat jo tekemistään hyvään tuloskuntoon.

“Attendon päätös on oire huolestuttavasta ilmiöstä, jossa potilaiden hoitoa tärkeämpää on liiketoiminnan trimmaaminen parempaan tuloskuntoon ja säästöjen hakeminen”, Tehyn johtaja Kirsi Sillanpää sanoo Tehyn uutisessa.

Uutinen kertoo terveyspalveluja tarjoavan Attendon päätöksestä lakkauttaa vastaavan sairaanhoitajan tehtävät ikäihmisten palveluista. Aiemmin vastaavan sairaanhoitajan työnkuvaan liittyvät tehtävät lakkautetaan ja jaetaan osittain yksikönjohtajille. Vastaaville sairaanhoitajille tarjotaan irtisanomisen vaihtoehdoksi sairaanhoitajan työtä tai muuta työtä.

Vastaavat sairaanhoitajat ovat varmistaneet muun muassa palveluiden laatua, kuntoutumista ja lääkehoitoa. Laki yksityisistä sosiaalipalveluista edellyttää, että hoitoyksikössä on vastaava hoitaja.

“On mahdoton ajatus, että yksikönjohtajat pystyisivät valvomaan lääkehoitoa”, Sillanpää sanoo ja huomauttaa, että yksi yksikönjohtaja saattaa vastata jopa kuudesta yksiköstä, jotka saattavat sijaita kilometrien päästä toisistaan.

Sipoossa ja Tuusulassa sijaitsevissa kahdessa hoivakodissa oli Hesarin mukaan aiemmin luvattu, että suurilta muutoksilta vältytään uuden omistajan myötä. Attendo aloitti kuitenkin heti 14-16 henkilön vähentämiseen tähtäävät yt-neuvottelut.

Sama meininki on käynnissä Sulkavassa, missä Attendo otti sosiaali- ja terveyspalvelut haltuunsa neljä kuukautta sitten. Siellä yt-neuvottelut kohdistuvat maksimissaan 31 henkilöön, vaikka Tehyn käsityksen mukaan henkilöstömitoitukset ovat kohdallaan, eikä palvelutasoa ole mahdollista pitää yllä henkilöstöä vähentämällä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi