Sysmäläisrehtori Vuorinen ja oppitunti kiusaamisesta – kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika

Sysmäläisrehtori sai MOT:n jutun lausunnoillaan aikaan keskustelun, joka toivottavasti johtaa kiusaamisen vähentymiseen.

Kuva: burdun / Fotolia

Sysmäläisrehtori Tuula Vuorinen herätti valtavan keskustelun ja antoi samalla kasvot koulukiusaamiselle törkeillä lausunnoillaan. Ylen MOT-ohjelman haastattelema Vuorinen onnistui samalla kertaa syyttämään kiusattuja kiusatuksi tulemisesta ja ihmettelemään, miksi juuri heidän koulunsa keikkuu kiusaustilaston kärjessä.

Ylen MOT selvitti kiusaamista suomalaisissa kouluissa ja löysi hälyyttäviä tuloksia. Suomesta löytyy kouluja, joissa peräti kolmas kyselyyn vastannut oppilas kertoo tulleensa kiusatuksi. Jutun tapauksista häiritsevin löytyy Sysmästä, missä vanhempainyhdistyksessä ollaan oltu jo pidempään huolissaan koulussa tapahtuvasta kiusaamisesta ja koulun tavoista puuttua siihen.

Sysmässä vanhemmat syyttivät koulua siitä, että kiusaamista pidetään kiusatun omana vikana ja rehtorin surulliset kommentit kertovat vanhempien huolen olleen aiheellinen. Rehtori itse pitää vanhempien tuomia epäkohtia “hämmentävinä ja murheellisina” ja kritiikkiä kohtuuttomana.

Se ei kuitenkaan estänyt Vuorista osoittamasta täydellistä ymmärtämättömyyttä kiusaamiseen puuttumisessa.

“Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä”, rehtori kommentoi joidenkin oppilaidensa pukeutumista.

Hänen mielestään on outoa, että 12-vuotiaat “ilmoittavat olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista” ja että “siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat.”

Kun MOT:n toimittaja tarkentaa kysymällä, kerjäävätkö jotkut oppilaat tulla kiusatuiksi, rehtori vastaa:

“Siltähän se niin kuin näyttää.”

Jos törkeistä lausunnoista, joiden tulisi johtaa Vuorisen potkuihin, etsii jotain hopeareunusta, voi ajatella, että Vuorisen koulussa tapahtuvaan kiusaamiseen on mahdollista ainakin puuttua. Rehtorille kenkää ja sukupuoli- ja seksuaalikasvatusta ja keinoja puuttua kiusaamiseen muille, niin sysmäläisen koulun ongelmat taatusti vähenevät. Rehtori Vuorisen tapa antaa kiusaamiselle vihreää valoa varmistaa sen, että koulussa taatusti kiusataan, kun sille tulee hyväksyntä talon johdolta.

Vuorinen yritti pyörtää puheitaan MOT:n jutun julkaisun jälkeen kertomalla Iltalehdelle. Hän sanoi ymmärtävänsä, että kommentit voivat loukata.

“Kyllä ymmärrän sen. Tämä on herättänyt myös oppilaissa hämminkiä, mikä on ihan ymmärrettävää”, Vuorinen sanoi Iltalehdelle.

“Tässä kävi yksi oppilas kysymässä, että tarkoitanko ihan oikeasti tätä, mitä tuolla lehdessä luki. Sanoin tietysti, että no en tarkoita.”

Pukeudutaan hutsahtavasti!

Vuorisen kommentit herättivät luonnollisesti valtavan some-keskustelun ja hänen esittämiä ajatuksia vastustetaan myös tulevan perjantain some-mielenilmauksessa. Facebookin Pukeudutaan hutsahtavasti! -tapahtuma toivoo ihmisten saapuvan perjantaina töihin “hutsahtavasti pukeutuneena” eli juuri sellaisena kuin itse tahtovat.

Tapahtuma osoittaa tukea koulukiusatuksi tulleille oppilaille ja muistuttaa kaikkia Suomessa vallitsevista laeista, tasa-arvolaista ja yhdenvertaisuuslaista, jotka kieltävät seikkaperäisesti kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän muun muassa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen perusteella ja perusopetuslaista, jonka pitäisi varmistaa että koulun henkilöstön tehtävä on turvata koulurauha ja suojella oppilaita. Tässä rehtori Vuorinen ei todellakaan onnistunut.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi