Työnjohtokeskukset

Juha Itkonen ja Satu Taiveaho esittelevät omat huoneensa.

Juha Itkonen työhuoneensa kutsuvimmassa kohdassa.  Täällä hän viimeisteli juuri ilmestyneen kertomuskokoelmansa Huolimattomia unelmia.
Juha Itkonen työhuoneensa kutsuvimmassa kohdassa. Täällä hän viimeisteli juuri ilmestyneen kertomuskokoelmansa Huolimattomia unelmia.

Miltä näyttävät kansanedustaja Satu Taiveahon, kirjailija Juha Itkosen, käsikirjoittaja Aleksi Bardyn ja ravintoloitsija Sacha Remlingin työhuoneet? City ikuisti hetken kiireen keskellä.

Juha Itkosen työhuone

Kirjailija Juha Itkonen, 33, tekee töitä kotona kymmenen neliön työhuoneessa 45 tuntia viikossa. Kirjailijan työ ei ole pelkästään kirjoittamista, ja Itkonen lukee noin neljä kirjaa kuukaudessa punaisessa nojatuolissaan. Hän tekee laiskanlinnassa myös ajatustyötä.

Kitarakotelo

“Ostin kitaran ystävältäni Matti Johannes Koivulta. Se on akustinen Martin, joka on minulle liian hyvä soitin. Olen opetellut soittamaan kitaraa itse, enkä ole siinä erityisen hyvä, mutta silloin tällöin nypläilen. Oikea instrumenttini on piano ja soitan sitä paljon paremmin.”

Rahapullo

“Poikani tuo sinne aina kolikot, jotka on löytänyt. Purkista kaivetaan parkki- ja kahvirahat. En oikein tiedä, miksi se on työhuoneessani.”

Parasta huoneessa

“Se, että se on oma, jota saa laittaa mielensä mukaan ja se on pitkä-aikainen. On mukava olla kirjojen keskellä. Huone on mukavasti soppimainen.”

Rutiinit

“Jos työskentelen fiktioprojektin parissa, käynnistän sen aamusta ja pyrin heittäytymään siihen maailmaan. Hoidan sirpaleiset hommat vasta myöhemmin, koska muuten todellista maailmaa voi olla vaikea erottaa fiktiosta. En koskaan kirjoita kalsareissa, vaikka työhuone kotona onkin, vaan olen aina pukeutunut niin, että voin lähteä ulos. Suhtaudun tähän kuin yhden ihmisen konttoriin.”

Tohvelit

“Heti kun talvi tulee, niille on käyttöä. Entisessä työhuoneessani, joka sijaitsi Vuosaaressa vanhassa kartanossa, oli niin kylmä, että jaloissa piti talvisin olla villasukat ja tohvelit.”

Sacha Remlingin työhuone

Kössi Rehmonen ja Sacha Remling päättämässä firman asioista.
Kössi Rehmonen ja Sacha Remling päättämässä firman asioista.

Ravintoloitsija Sacha Remling, 36, tekee töitä 60 neliön huoneessa, jossa toimii useita huoneessa vuorottelevia yrityksiä muun muuassa Vasen Käsi Oy, Juosten Kustu Oy, Remling Industries Ltd., Punk Rock Academy Holding Company ja Bali Hai Culinary Institute, Finland.

Taulu

“Kuva Tukholmasta 1940-luvun lopulta. Oikean käden yläkulmassa näkyy Slussen, jonka niminen ravintola meillä oli. Tukholma on kotikaupunkini.”

Siisteys

“Silmänlumetta. Huonetta ei ole ikinä siivottu ja se on ikipaskan peitossa. Esimerkiksi lattia on todella saastainen. Koska huoneessa tekee niin moni töitä, siivouksen järjestäminen on vaikeaa. Sellainen sääntö kuitenkin on, että se joka heittää viimeisen roskan roskikseen, vie roskat. Joten roskikset on aina tallottu useaan otteeseen ennen kuin ne viedään ulos. Alastomuutta ei huoneessa suvaita ja kalsarit pitää olla housujen alla, ihan oikeasti.”

Parasta työhuoneessa

“Isot akvaarioikkunat ja pöytäjalkapallo. Huoneessa tehdään aivoilla töitä. Aivotyötä teemme myös alakerrassa ‘Syvyydessä’, joka on entinen pankkiholvi. Teemme kaikki hyväntekeväisyyttä työn ulkopuolella.”

Lamppu

“Se taitaa olla Louis Poulsenin. Minulla on 50-luvun tavaroita kotona, joten toin lampun työhuoneelle. Huoneessa mikään huonekalu ei ole maksanut yli 70 euroa. Haluamme käyttää rahat parempaan tarkoitukseen.”

Satu Taiveahon työhuone

Satu Taiveahon pään päällä on lamppu, ei sädekehä.
Satu Taiveahon pään päällä on lamppu, ei sädekehä.

Kansanedustaja Satu Taiveahon, 31, työhuone sijaitsee eduskunnan uudella puolella. Neliöitä on kaksitoista. Perusraamit huoneessa ovat kaikilla samanlaiset, mutta pieniä asioita saa tuoda itse. Hän viettää työhuoneessa aikaa päivässä kahdesta kolmeen tuntiin. Töitä hän tekee 60–70 tuntia viikossa.

Työ

“Monien asioiden eteen saa tehdä töitä kauan ja kaikki tehdään tiimityönä. Puolustan intohimoisesti heikommassa asemassa olevia ja olen ollut vaikuttamassa muun muassa toimeentulotuen seitsemän prosentin asumismenojen omavastuun poistoon. Olen työhuoneessa yleensä vain aamuisin ja ennen kotiin lähtöä. Eniten töitä teen kokouksissa, joita on päivässä useita.”

Valokuvat

“Minulla on huoneessani kuvia perheestäni, eli hevosesta, koirasta, Antista ja minusta. Olen hyllyn ovessa olevassa A4-kokoisessa kuvassa hevoseni kanssa. Työhuoneeni seinällä on myös sopivasti hevosaiheinen taulu, jota en ole kuitenkaan itse sinne valinnut.”

Siisteys

“En ehdi siivoamaan työhuonetta. Työni on niin kiireistä. Avustajani ihmettelee, miten voin muistaa missä pinossa mikin paperi on. Vaikka pinot näyttävät kaoottisilta, niillä on kuitenkin looginen järjestyksensä. Tässä työssä kertyy paperia. Yhtä kaoottinen on myös työhuoneeni kotona. Kahden kansanedustajan taloudessa paperipinoja on kaikkialla.”

Parasta huoneessa

“Se on valoisampi kuin entinen työhuoneeni vanhalla puolella.”

Tuuloksen kunnan viiri

“Kun lopetin työskentelyn Tuuloksen kunnassa, sain sieltä viirin lahjaksi. Sitä antaessaan he sanoivat, että kun sitten joskus pääset eduskuntaan, niin muista pienten kuntien tarpeet. Kukaan ei varmasti vielä silloin uskonut, että jonain päivänä olen eduskunnassa. Olen kunnioittanut työssäni toivetta.”

Aleksi Bardyn työhuone

Aleksi Bardyn tietokoneruudulla elokuva Käsky.
Aleksi Bardyn tietokoneruudulla elokuva Käsky.

Käsikirjoittaja ja Helsinki Filmin toimitusjohtaja Aleksi Bardyn, 37, kotona sijaitseva työhuone on 14 neliön kokoinen. Hän viettää siellä viikossa 15 tuntia. Bardy tekee töitä myös yhtiönsä avokonttorissa, mutta ei pysty keskittymään siellä kuten kotonaan.

Siisteys

“Siivosin huoneen ennen kuin kuvaaja tuli paikalle. Normaalisti työpöydällä on juuri ja juuri tilaa liikuttaa hiirtä ja lattia on täynnä vaatteita. Olen joskus kadottanut kaaokseen puhelinluettelon. Lempisiivouspäiväni on huomenna.”

Lattia

“Työhuone on entinen keittiö, joka remontissa siirrettiin käytännöllisempään paikkaan. Talo on sata vuotta vanha ja lattia keraamista laattaa. Halusin jättää lattian työhuoneeseen. Se piristää, koska se tuntuu viileältä paljasta jalkaa vasten.”

Joystick

“Pelaan lentosimulaattoripelejä ja tietenkin työhuoneessa. Minusta on mielenkiintoista katsoa, miten lennetään ja opetella nousemaan sekä laskemaan isolla koneella. Toinen peli, mitä pelaan on Civilization IV. Minulla on siihen vakava addiktio. Voin pelata sitä tunteja.”

Näkymä

“Huoneesta näkyy parvekkeen ja eteisen kautta poikani huoneeseen ja sen ikkunasta ulos. Siitä voi siis katsoa talon läpi. Arkkitehti on suunnitellut sen hienosti. Pidän siitä, että huone ei ole perinteisen muotoinen, vaan siinä on viisi ja puoli seinää.”

Parasta huoneessa “Se, että se on oma ja rauhallinen. Siellä voin keskittyä täydellisesti. Avokonttorissa en pysty keskittymään. Pidän myös sen yksityiskohdista, kuten lattiasta.”

2 kommenttia

höpöhena

9.9.2008 18:43

Pitääkö tuota Taive-ahoa kokoajan pyöritellä julkisuudessa aivan turhanpäiväsistä asioista. Luulisi akalla olevan jotain yhteiskunnallistakin työtä tehtävänään. Ainiin ja samaa koskee Kaikkosta, Karpelaa ja Merikukkaa.. Yksikään ei ole ollut julkisuudessa ns. oikeista poliittisista syistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

blöäå

12.9.2008 12:50

HAH! Rivikansanedustaja tekee muka 60-70h viikossa töitä. Täyttä kakkaa tai sitten Taiveaho tekee paperitöitänsä todella hitaasti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi