Uusi alkoholilaki astui kokonaisuudessaan voimaan: siirtyykö painopiste kotisohvilta kohti ravintoloita?

Mikä muuttuu? Osa muutoksista jää merkitykseltään pieneksi, mutta kokonaisuus heilauttaa alkoholikulttuuria oikeaan suuntaan.

Kuva: Gregory Lee / Fotolia

Ravintolat saivat kokea tänään eurooppalaisen tuulahduksen Suomen jäätävän ilmapiirin suhteen, kun uusi alkoholilaki astui kokonaisuudessaan voimaan.

Vuoden vaihteessa hössötettiin muutamista prosentin kymmenyksistä, kun kaupat saivat oikeuden myydä enintään 5,5 prosenttista alkoholia ja tisleistä valmistettuja juomasekoituksia. Samalla astui voimaan ravintoloiden vapaat aukioloajat ja pienpanimot saivat mahdollisuuden ulosmyyntiin.

Maaliskuun muutokset kohdistuvat etenkin ravintoloiden anniskeluun.

Mikä muuttuu maaliskuussa?

  • Maaliskuun alusta alkaen ei ole erillisiä anniskelulupia eli kaikki baarit ja ravintolat saavat myydä samalla luvalla alkoholia bissestä väkeviin.
     
  • Ravintolat voivat jatkaa anniskelua ilmoituksella neljään. Aiemmin neljään saakka myynti on ollut luvanvaraista.
     
  • Yhteiset anniskelualueet ovat nyt sallittuja. Tämä helpottaa kauppakeskusten ja erilaisten baarikeskittymien suunnittelua ja mahdollistaa esimerkiksi aidosti kiinnostavien food courtien synnyn, kun eri raflojen tiskeiltä voi päätyä annoksen ja juoman kanssa samaan pöytään.
     
  • Ravintolat voivat myydä juomia kotiin. Homma toimii samoin kuin kaupoissa eli juoma voi olla korkeintaan 5,5 prosenttista ja sitä saa myydä aika välillä 9–21.
     
  • Anniskelu urheilukatsomoissa mahdollistui muutoksen myötä. Yleisissä katsomoissa ei kuitenkaan ole anniskeluoikeuksia, mutta katsomoon voidaan varata tila 18-vuotiaille.
     
  • Alko saa tunnin lisää peliaikaa arkisin eli maanantaista perjantaihin ne voivat olla auki iltayhdeksään, kun lauantaina pitkää ripaa on turha nykiä kuuden jälkeen.
     
  • Anniskelu helpottuu myös juhlatiloissa, yritysten tilaisuuksissa, festareilla ja esimerkiksi matkailuyritysten retkillä. Festarit voivat kilpailuttaa ravintolatoiminnan järjestämistä, kun anniskelualue tarvitsee vain yhden hyväksynnän koko alueelle. Jos tapahtumassa ei ole alaikäisiä, ei erillistä tarjoilukarsinaa tarvita. Samoin omissa juhlissa voi hakea yhden luvan, jolla juhlatila hyväksytään anniskelutilaksi.
     
  • Annosrajoitukset poistuvat. Yhdistettynä aukiolorajoitusten poistoon tämä tarkoittaa teoriassa mahdollista tilannetta, jossa asiakas ostaa viinapullon ennen neljää ja jatkaa seurueensa kanssa juhlimista sen voimalla aamuun saakka.
     
  • Happy hour -rajoitukset poistuvat ravintoloilta. Jatkossa ne voivat ilmoittaa myös ravintolan ulkopuolella juomatarjouksistaan ja yhdistää ruoan ja juoman tarjoustuotteeksi, jos tarjous ei tarkoita sitä, että mitä enemmän juo, sitä halvemmalla saa.

Mikä muuttuu toivottavasti?

Muutoksen kokonaisvaikutukset ovat varmasti positiiviset ja poistavat keinotekoisia ja tuskastuttavia rajoitteita. Näillä muutoksilla Suomesta ei kuitenkaan tule vielä Berliiniä. Esimerkiksi alkoholin ulosmyyntioikeuteen ravintolat ovat suhtautuneet nuivasti, koska eivät pysty kilpailemaan hinnoilla kauppojen kanssa. Toisaalta erikoisolut mukaan safka- ja juomasession jälkeen kalliolaisesta kuppilasta on askel oikeaan suuntaan ja toivottavasti näitä mahdollisuuksia syntyy edes muutamia.

Aukioloaikojen vapautuminen tulee pitämään yhä useamman ravintolan neljään asti auki ja esimerkiksi suositun Vallilan Mustan Härän saama hyöty jatkoluvastaan poistuu, kun useampi baari pitää ovensa auki myöhään. Toivottavasti aukioloaikojen vapautuminen tarkoittaa myös yön ruuhkan ja riskien jakautuvan useammalle tunnille: jos yksi mesta sulkee yhdeltä, toinen kahdelta, kolmas kolmelta, neljäs neljältä ja viides viideltä, pitäisi taksi- ja grillijonoissa olla entistä vähemmän ruuhkaa.

Juomakarsinoiden poistuminen, urheilukatsomoihin tarjoilu ja tapahtumien anniskelun helpottaminen vaikuttavat toivottavasti positiivisesti suomalaisen alkoholikulttuurin tabuluonteeseen ja vähentävät piilopullojen ja pohjien tissuttelua.

Juominen ravintoloissa on usein sosiaalista ja aina valvottua. Ravintola-anniskelun lasku on kuitenkin jatkunut jo pitkään ja alan toimijat ovat syyttäneet siitä lainsäädäntöä. Samaan aikaan kokonaiskulutus on pysynyt samassa, joten juominen on siirtynyt koteihin ja samaan aikaan halvan juoman matkustajatuonti on lisääntynyt. Uuden lainsäädännön suurimpia saavutuksia saattaa olla painopisteen siirtäminen pois Viron viinasta, kohti juomista ravintoloissa.

Mikä ei muutu?

Alkoholin juominen on edelleen vapaaehtoista ja sen tulisi olla mahdollisimman nautinnollista. Kaikille alkoholi ei edelleenkään sovi ja useimmiten kannattaa syödä hyvin kun juo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi