Anniskelupaikkojen määrä vähentynyt viime vuosina

Kuinka paljon suunnitellut lainsäädännön tiukennukset nopeuttaisivat sykliä?

Kuva: © Isaxar - Fotolia.com

Suomalaisen ravintola-alan ympärillä käydään tällä hetkellä kiivasta keskustelua. Etenkin yökerhojen asema koetaan uhanalaiseksi alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksessa puuhattavien tiukennusten johdosta.

Anniskelupaikat ovat kokeneet katoa jo pitkään ja suunnitellut aukioloaikojen rajoitukset ja veronkorotukset pahentaisivat ravintoloitsijoiden mukaan tilannetta entisestään.

Valvira tiedotti tänään anniskelupaikkojen vähenemisestä: viimeisen seitsemän vuoden aikana a-oikeuksilla varustettuja baareja on kadonnut Suomen kartalta lähes 400. Kun vuonna 2006 anniskeluoikeuksisia paikkoja oli 8 400, on niitä enää 8 113. Enintään 4,7 prosenttia alkoholia sisältävien juomien vähintäismyyntipaikkojen määrä on vähentynyt vielä huomattavasti rajummin: vuonna 1995 niitä oli vielä yli 8 000, mutta tänä päivänä luku on 5 811.

Aiheeseen on otettu kantaa monella tavalla. Tässä Punkahtavan barbaran kannanotto "Vironviina ralli".

Maailma näyttää hyvin erilaiselta sosiaali- ja terveysministeriön ikkunasta Meritullinkadulla Ullanlinnassa kuin esimerkiksi yökerho Tigerin Narinkkatorin ylle aukeavalta terassilta. Toisessa näkökulmassa pyritään vimmaisesti pitämään vahingot minimissä rajoittamalla ja holhoamalla kuvitellun suuremman yhteisen hyvän nimissä. Toinen näkökulma painottaa yksilönvapautta ja ravintola-alan roolia työllistäjänä.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen otti eilen Iltalehdessä kantaa ravintoloitsijoiden Hiljainen minuutti -tempaukseen sanomalla, että aukioloaikojen rajaamista tiukentava laki ei synny hetkessä.

"Ei missään nimessä voi olla vuonna 2015 voimassa. Tuo on aivan höpöhöpöä. Minä en näistä asioista päätä, mutta voin kokeneena lainvalmistelijana sanoa, ettei mitään näin isoa lakia saada tuotua näin nopeasti voimaan. Voin tämän ihan luvata", Tuominen sanoi Iltalehdelle.

Todella kiva, että lupaat Ismo. Puheen taustalla on kuitenkin luettavissa Tuomisen todellinen suhtauminen lakiin. Hän puuttuu kommenteissaan vain prosessin etenemiseen, muttei missään vaiheessa sano, etteikö laki olisi tulossa. Eihän se Tuomisen päätettävissä olekaan, mutta kommentit kielivät siitä vääjäämättömyydestä, jolla asiaa viedään lainsäätäjien taholla eteenpäin. Hän kuitenkin myöntää, ettei tie valmiiseen lakiin ole helppo.

"Tämä asia menee varmasti vielä perustuslakivaliokuntaan, koska tässä on näitä elinkeinotoimintaan ja perustuslakiin liittyviä kysymyksiä."

Nyt onkin oikea aika kampanjoida, jos lakiin halutaan vielä vaikuttaa. Tuominen kertoo, kuinka peruspalveluministeri Susanna Huovinen aikoo vielä "kaiken lisäksi" viedä luonnoksen uudesta laista keskusteluun hallituksessa, jonka jälkeen laki lähtee lausuntokierrokselle.

Ravintola-alan äänekäs kampanjointi on ymmärrettävää, sillä jätettiinhän alan etujärjestö MaRa aikoinaan pois lain virallisesta valmistelusta.

Lue: Hiljainen minuutti - Suomen yökerhot hiljenevät minuutiksi ensi viikonloppuna

1 kommentti

rori

3.2.2014 07:37

Mara tai ihan joku vaan voisi väsäillä kansalaisaloitteen ravintoloiden aukioloaukojen vapauttamisesta. Olis kiva jos ois 24h baareja. Nytkin voisin kävästä viinilasillisella tai parilla yövuoron päätteeksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi