Briteissä ei tule pubeista pulaa – Yliopiston matematiikan pulman ansiosta 24 000 pubia löytyvät samalta kartalta

Vaikka pubeja on hävinnyt Briteistä vauhdilla, vielä on muutamia jäljelläkin.

Oletko jo käynyt kaikissa?
Oletko jo käynyt kaikissa?

Kun Britannian pubit laitetaan kartalle, se peittyy punaisista merkeistä ilman että maata jää näkyviin. Waterloon yliopiston kartalta pubeja löytyy yli 24 000 ja kartan latautuminen kestää ikuisuuden.

Redditistä muun muassa verkkomedia The Pokeen ponnahtanut kartta on syntynyt matematiikkaan erikoistuneen yliopiston opiskelijatehtävästä, jossa on tutkittu Pubs Galore - The UK Pub Guiden datan perusteella lyhintä reittiä kaikkiin 24 727 listattuun pubiin ja takaisin lähtöpaikkaan. Ideana on käyttää pubeja esimerkkinä tutkiessa tietoteknistä laskennallista ongelmaa nimeltään “kauppamatkustajan ongelma”, minkä tarkoituksena on laskea nopein reitti lähtöpisteestä eri pisteiden kautta takaisin lähtöpisteeseen. Tutkimusryhmä ylpeilee sillä, ettei kukaan ole tehnyt koetta yhtä ison datasetin kanssa.

Kuva: Math / University of Waterloo

Käyttökelvoton kartta ei ole se, mitä tutkimusryhmä haki projektillaan. He myöntävät, että ajantasaista tietoa kaikista pubeista on mahdoton listata ja että Googlen tietoihin perustuville reiteille saattaa löytyä paikallisten tuntemia oikoreittejä, jotka mutkistaisivat laskutoimitusta. Pisteiden määrän näkyminen kartalla saa kuitenkin kysymään, miten paljon Briteissä oikein juodaan?

The Guardian kirjoitti viime vuoden helmikuussa, kuinka brittiläisten pubien määrä on alhaisimmillaan vuosikymmeneen. Tuolloin julkaistun tutkimuksen mukaan 52 000 pubin kokonaismäärästä karsiutui pois kolmisenkymmentä pubia viikossa.

Alkoholinkulutus on siirtynyt Briteissä BBC:n artikkelin mukaan entistä enemmin koteihin, pois pubeista. Silti alkoholia kuluu melko reippaasti, sillä WHO:n alkoholinkäyttötilastoissa Britit sijoittuvat maailman maiden joukossa sijalle 24. ja puhdasta alkoholia kuluu 10,26 litraa per pää. Se tarkoittaa yli sataa viinipullollista, joka on muuten yllättäen suosituin juoma brittien keskuudessa. Suomalaiset olivat vielä muutama vuosi sitten brittien edellä juomatilastossa, mutta olemme uusimman datan mukaan tipahtaneet alle kymmenen litran kulutukseen ja sijalle 29.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi