Uusi päihdetutkimus saattaa murentaa hyvät ennakkoluulot

Pelottelusta rehelliseen tutkimukseen siirtyminen johtaa yllättäviin lopputuloksiin.

Kuva: Thinkstock

Kun päihdetutkimus siirtyy ennakkoluuloista ja ennaltamäärätyistä tutkimustuloksista kohti objektiivista tietoa, voi olla vaarana, että uudet tiedot eivät olekaan linjassa niiden pelkojen kanssa, joita ihmisille on vuosikausia syötetty.

Pari esimerkkiä tuoreista tutkimuksista kertovat paljon. Ensinnäkin Harvardin yliopiston professori Taru Kinnunen kertoi STT:lle, kuinka tutkimukset ovat osoittaneet jo pitkän aikaa, että tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakkaammin riippuvuutta kuin esimerkiksi heroiini.

”Tupakan nikotiini saapuu aivoihin niin nopeasti niin konsentroidussa muodossa, että mikään muu päihde ei tähän pysty”, Kinnunen kertoi MTV3:lle

Toinen kiinnostava päihdeuutinen luettiin Helsingin Sanomien Jani Kaaron aina niin erinomaisesta tiedekolumnista. Siinä Kaaro esittelee norjalaistutkijoiden toteuttamaa laajaa tutkimusta, jossa hyödynnettiin Yhdysvaltain kansallisen päihdetutkimuksen dataa. Siinä mukana oli 130 000 satunnaisesti valittua ihmistä. Tutkimuksen tulos oli se, että LSD, taikasienet ja meskaliini eli psykedeeliset aineet, eivät lisää riskiä mielenterveyden ongelmiin, vaan päinvastoin, voivat vähentää niitä.

Kuten tutkijat Kaaron mukaan korostavat, yleinen käsitys psykedeelisten aineiden haitallisuudesta perustuu yksittäisiin tapauskertomuksiin, ei laajoihin tutkimuksiin. Psykedeelien käyttäjät eivät siis kuvittele kovinkaan laajasti olevansa appelsiineja, jotka vaativat ihonsa kuorimista. Harvoin hypätään parvekkeeltakaan luottavaisena omista lentäjän taidoista.

Muutama vuosi takaperin Britanniassa tutkittiin massiivisella hankkeella lähes kaikkia paljon käytettyjä huumeita. Tavoite oli kunnianhimoinen: laittaa 20 laitonta tai laillista huumetta haitallisuusjärjestykseen, jossa otetaan huomioon vahingot yksilölle, mutta myös vahingot yhteiskunnalle, kuten riippuvuuden taloudelliset kustannukset ja rikollisuus, jota huumeet aiheuttavat.

Tulosten mukaan alkoholi oli kaikista vaarallisin, perässään heroiini, crack, metamfetamiini, kokaiini ja tupakka. Listan perältä löytyivät muun muassa ekstaasi, sienet ja LSD.

Britannian hallinnon huumelautakunnan johtaja ja tutkimuksen vetäjä David Nutt joutui jättämään pestinsä syytettyään ministereitä kannabiksen vaarojen vääristelemisestä.

Huumeiden vaarallisuudesta on tehty briteissä myös kiinnostava dokumentti. Siinä esitellään myös ”20 vaarallisinta huumetta”, mutta järjestys on hieman eri kuin Nuttin listalla. Päihteiden laittaminen ”vaarallisuusjärjestykseen” on aina kiinni muuttujista, joilla vaarallisuutta mitataan, mutta molempien tutkimusten tarjoamat faktat kunkin aineen ominaisuuksista saavat perinteisen pelotteluun perustuvan huumevalistuksen naurunalaiseksi.

Suomalaisen päihdekeskustelun historiaa tehdään aivan pian, kun Docventuresin Hampputyöryhmä luovuttaa joukkoistamalla tuotetun raporttinsa suoraan sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle.

Seuraava

195 kommenttia

Tsemppis

12.3.2015 14:41

Miksi ette nosta esimerkiksi Suomen jatkosotaa 1941-44 ja sitä kiistatta tutkittua tosiasiaa että puolustusvoimat käyttivät haavoittuneiden, loukkaantuneiden ja sairastuneiden lääkintää noin 250 miljoonaa annosta heroiinia/morfiinia sekä miljoonittain pervitin, luminal tai muita huumeiksi nykyisin luokiteltuja tabletteja. Vuonna 1946 eli heti sodan jälkeen Suomessa myytiin pelkästään reseptilääkkeennä 99 kiloa heroiinia/morfiinia, enemmän kuin yhdessäkään maassa asukasta kohden. Tästä kaikesta huolimatta maassa oli tuskin 500 huumeiden väärinkäyttäjää. Alkoholismi oli monikymmenkertainen ongelma narkomaaneihin verrattuna.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Peli mies

21.12.2016 16:15

Kyllähän se niin on, että jos näitä päihteitä nykypäivänä luokiteltaisiin laittomiksi ja laillisiksi haittavaikutusten vuoksi. Niin kyllä sieltä alkoholi olisi etunenässä laittomana ja monet nykypäivänä laittomaksi luokitellut päihteet päätyisi ainakin lääkekäyttöön ja osa lailliseen viihdekäyttöön.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi