Valesaikut

Diagnoosi: akuutti lintsaus.

Onko darra? Ottaako vähän ohimosta? Jää kotiin. Työnantajasi tarjoaa. Mutta shh! Älä kerro työkavereillesi. Riikka ja Jussi kertovat, ylilääkäri kommentoi.

"Moi! Selkä on kipeä tänään. Joudun jäämään kotiin."

Tällaisen tekstiviestin Riikka, 22, jätti pomolleen muutama viikko sitten.

Todellisuudessa hän oli kännissä lentokoneessa matkalla Lontoon kautta Skotlantiin. Sitä varten hän tiedotti selän olevan kipeä kolmen päivän ajan – tekstiviestillä. Kaikki meni läpi.

"Pokka ei olisi pitänyt, jos olisi pitänyt puhelimessa puhua. Sitä paitsi se olisi saattanut kuulla siitä, että olen ulkomailla!"

Kuulostaako tutulta? Riikan sairauslomat ovat ystäväpiirissä legendaarisia.

Työnantaja luulee muun muassa, että Riikka kärsii migreenistä. Oikeasti hänellä ei ole taudista hajuakaan.

"Viimeksi, kun menin hakemaan saikkua, sanoin töihin, että mulla on selkä kipeä. Työterveyshuollossa selvisikin, että mulla oli kuumetta ja korvatulehdus. Sain myös randomilla jonkin aknelääkkeen. En ikinä käynyt hakemassa."

Riikka käyttää pyörätuolia. Siksi lääkärit kirjoittavat sairauslomaa tavallistakin rutiininomaisemmin.

"Riittää, kun sanoo, että on vähän selkä kipeä, niin sieltä tulee viikko."

Herääminen darrassa Briteissä on omassa kategoriassaan helpottavaa. Ei ainakaan tarvitse pelätä, että törmäisi työkavereihin. Riikkaa se tosin ei huolestuta koskaan, vaikka saikut yleensä käytetään biletykseen.

"Käyn vain sellaisissa paikoissa, joissa työkaverini eivät käy. Olen uudessa duunissani yrittänyt välttää kaikkea sosialiseeraamista. Yksi työkaveri on Facebook-kaverina, mutta siltäkin pitää välillä peittää tilapäivityksiä."

Mitä jos työkaverisi alkaisivat lisätä Riikkaa joukolla Facebook-ystäviksi?

"Taivas. Pitäisi varmaan perustaa joku ryhmä, jolta peittää kaikki tiedot."

300 euroa / päivä

Rakkaalla saikulla on monta nimeä. Toiset sanovat sitä motivaatiopoissaoloksi. Kuulostaa oikeutetulta, melkein ansaitulta.

Niin kuin toisaalta virallinenkin käsite, sairausloma. Onko sairastaminen lomaa? Loma kalskahtaa vapaa-ajalta. Kuten saikut tämän jutun haastatelluille.

Kuuluuko sairauslomalla olla kivaa? Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä ei. Jo käsitteestä luopumisella voisi olla myönteisiä vaikutuksia saikkujen määrään. Tästä syystä EK puhuukin sairauspoissaoloista. Vai miten olisi työkyvyttömyysvapaa?

Kuulostaa kolkolta. Ja mikä olennaisinta: miten väännät siitä yhtä helpon verbin kuin saikuttaa? Eräs työkaverini kysyi kerran työterveyslääkärikäyntini jälkeen: "Ai etkö meinaa saikuttaa?" Olin vähällä hoitaa hänet saikkukuntoon. Asenteista, ja ehkä myös todellisuudesta, kertonee, että monet kuvittelevat parin päivän saikun olevan jotain, mikä vain "käydään hakemassa". Mutta miten jäätäisiin kevyesti yhdellä puhelinsoitolla työkyvyttömyysvapaalle? Aivan.

Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Jan Schugk on ennen nykyistä työtään kirjoittanut saikkulappuja 17 vuotta. Hän on törmännyt valesaikkua hakeviin potilaisiin useita kertoja.

"Ensimmäisellä kerralla on vaikeaa sanoa, onko potilas ihan rehellinen, mutta kun samat, oireitaan liioittelevat ihmiset tulevat tutuiksi, peli on ollut selvä."

Vedätetyksi tulemisen mahdollisuus on silti aina olemassa.

"Joskus pienessä kunnassa työskennellessä törmäsin illalla baarissa potilaaseen, jolle päivällä olin kirjoittanut sairauslomaa. Ja kerran selkäkipupotilaaseen pelaamassa lentopalloa. Myöhemmin selvisi, ettei esimies ollut suostunut vaihtamaan työvuoroa, ja potilas oli siksi tullut vastaanotolle."

Aina ei ole kysymys suorasta valehtelusta. Suurin ongelma epärehellisissä sairauspoissaoloissa (kyllä, valesaikuissa) on se, että oireita liioitellaan. Toiselle päänsärky on veruke olla pois töistä ja ottaa saikkua, toiselle vain työtahtia hidastava tekijä.

Palkallinen poissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 300 euroa. EK:n jäsenyrityksissä menetetään saikkujen takia vuosittain 50 000 työvuoden työpanos. Nämäkään luvut eivät Schugkin mielestä ole sairauspoissaolojen suurin ongelma.

"Kun työtoveri sluibailee tai on löyhin perustein pois, se usein jotenkin tiedetään työpaikalla. Parhaiten poissaoloja vähentäisi se, että päätöksenteko muuttuisi joustavammaksi ja työpaikoilla lopetettaisiin on/off-ajattelu, että joko ollaan kipeitä tai sitten ei. On olemassa paljon erilaisia tapoja järjestellä töitä ja työskennellä osatyökykyisenä."

Ja muutenkin: mitä enemmän työnantaja joustaa, sitä vähemmän työntekijä sairastaa. Jos työvuoroa on mahdotonta saada pois, ratkaisuksi voi tulla saikkupäivä.

Eniten "sairastavat", yllätys yllätys, alle 35-vuotiaat. Vähiten taas keski-ikäiset.

"Nuorten yleisimmin tekemät työt eivät ole niin sitouttavia. Esimerkiksi jos sä lähdet nyt kotiin, ei kukaan jää sinne kirjoittamaan juttua loppuun. Mutta esimerkiksi kaupan kassalle on helppo jättää menemättä, siihen ei tarvitse kuin tuuraajan."

Iästä riippumaton ryhmä ovat yrittäjät. He ovat poissa häviävän pienen määrän, sillä sairastaminen ottaa omaan takkiin.

Työnkuvalla on niin ikään vaikutusta sairauslomaan. Teollisuustyössä ja palvelualoilla on useammin jäätävä kotiin pienessäkin flunssassa. Toimihenkilö taas usein pystyy tekemään pienessä kröhässä töitä – jos ei työpaikalta, niin ainakin kotoa käsin. Schugkin mukaan muualla kuin työterveyshuollossa työskentelevät lääkärit eivät valitettavasti tähän usein kiinnitä huomiota.

Suomalaiset naureskelivat ennen ruotsalaisten sairauspoissaoloille, mutta Fredrik Reinfeldtin porvarihallitus laittoi kapulat rattaisiin ja palautti sairauslomiin karenssipäivän. Työntekijä on ensimmäisen sairauslomapäivän pois omalla kustannuksella. Saikkujen määrä maassa väheni kuin vesi seulasta.

Ei ihme, sillä ei houkuttele jäädä darrapäivänä kotiin, jos saa turpaansa keskimäärin satasen. Suomessa palkka maksetaan, mutta toiset työnantajat vaativat heti työterveyslääkärin todistuksen. Työnantajalle tulee päälle vielä lääkärikulut. Lisääntyvätkö poissaolot, jos saa olla omalla ilmoituksella pois?

"Päinvastoin. Käytäntö, jossa oma ilmoitus riittää pariksi päiväksi, useimmiten vähentää niitä. Mutta siihen on liitettävä se, että henkilöstö ymmärtää poissaolonsa merkityksen. Ennen kaikkea työkavereille."

Tuplakesäloma

Kolme päivää ei aina riitä. Jussi, 23, päätti olla pois työstään teleoperaattoriyrityksessä seitsemän viikkoa huonon kesäloma-ajankohdan takia.

"Lomalistat tulivat. Kesälomani oli syyskuussa. Vitutti törkeenä. Tulossa oleva kesäloma oli antanut energiaa siihen asti. Menin lääkärille ja sain uupumuksesta kaksi viikkoa sairauslomaa."

Kun lomaa irtosi noin helposti, ja parhaaseen kesäloma-aikaan, Jussi päätti ottaa siitä kaiken irti. Kahden viikon jälkeen hän meni kontrollikäynnille, ja lääkäri kirjoitti uudet kaksi viikkoa ja löi kouraan reseptit Cymbaltaan ja Opamoxiin. Siis mielialalääkkeisiin ja rauhoittaviin.

"En todellakaan ottanut niitä. Olisin ollut jo aivan valmis menemään töihin ja odottelemaan syyskuun lomaa, mutta päätin yrittää lisää, kun se kerran oli niin helppoa."

Oltuaan poissa kuukauden hän keksi, etteivät lääkkeet toimi. Lääkäri uskoi ja kirjoitti vielä kolme viikkoa, jonka jälkeen Jussi palasi töihin pariksi viikoksi ja jäi kesälomalle.

Saikku saikun jälkeen kirjoitettiin rutiininomaisesti, vaikka kyse oli vakavasta asiasta, joka olisi tarvinnut vähintään erikoislääkärin konsultaatiota. Sitä ei ollut.

Jussia ei kiinnostanut, sillä työnantaja kyykytti omalta osaltaan. Taukojen oli oltava minuutilleen oikean mittaisia. Ja niin edelleen.

"Ekan vuoden työskentelin tunnollisesti, mutta sitten, kun huomasin, ettei ollut etenemismahdollisuuksia, alkoi saikuttaminen. Kun huomasi, miten helposti ja pienten asioiden vuoksi saa sairaslomaa, kynnys ottaa sitä oli huomattavasti matalampi."

On vielä kysyttävä Jussilta, oliko seitsemän viikon valesaikun jälkeen yhtään huono omatunto?

"Ei. Eri juttu, jos tekisi työtä, joka kiinnostaa. Aion lähteä opiskelemaan optikoksi. Toisaalta olen aika räävitön tyyppi muutenkin. Jos esimerkiksi löytäisin lompakon kadulta, en varmasti palauttaisi sitä."


Riikan ja Jussin nimet on muutettu.


Kröhöm!

  • 53 % suomalaisista hyväksyy sairaaksi ilmoittautumisen perhestressin, työpaikan ongelmien, kiistojen, väsymyksen tai harrastusten vuoksi, vaikkei olisi oikeasti sairas.
  • 15–20 % sairauslomista ei johdu työkykyä alentavasta sairaudesta, vaan valehtelusta, oireiden liioittelusta tai sairausloman väärästä tulkinnasta.
  • 14 % työssäkäyvistä suomalaisista on joskus ollut luvatta pois töistä.
  • 56 % pitää ilmiötä melko tai hyvin harvinaisena.

Lähteet: Suomen Gallup huhtikuu 2007, Elinkeinoelämän keskusliitto


Lukijoilta

”Minulle ei vain yksinkertaisesti riitä loma kaksi kertaa vuodessa. Pakko ottaa omaa lomaa. Muuten en jaksa. Terveyskeskuksessa kirjoitetaan heti kolme päivää, kun sanoo, että on oksennellut. Useimmiten ajoitan nämä ennen viikonloppua, niin saan viisi päivää vapaata putkeen! Olen myös käyttänyt hyväkseni sairasta ja meikitöntä ulkonäköäni menemällä töihin, jolloin kaikki työkaverit ovat päivitelleet, kuinka kipeältä näytän. Totta kai olen sitten lähtenyt kotiin.”
Nainen, 23

”En ole koskaan ymmärtänyt valesaikkuilua ja paheksun esimerkiksi darran takia sairaslomaa hakevia, mutta viime kesänä tapahtui poikkeus. Kesätyöni oli hirveintä ikinä. Työporukka, työtehtävät, pomo, sietämätöntä tuskaa. Lopulta en kestänyt! Yritin sinnitellä loppuun asti, mutta viimeisellä viikolla päädyin hakemaan saikkua. Hakkasin käteeni mustelman ja valittelin jännetupentulehdusta lääkärille, joka raukka uskoi kaiken ja myönsi viikon lomaa. Vieläkin hieman hävettää, mutta jatkossa en anna moraalini lipsua!”
Nainen, 22

”Yksityisiltä lääkäriasemilta on aivan uskomattoman helppoa saada parinkin viikon motivaatiosaikkuja. Työterveydenhuollosta ei kannata lähteä edes yrittämään. Olen ollut useamman kerran kaksi viikkoa pois paskasta duunistani yksityislääkäreiden todistuksilla. Syyt ovat olleet kirjavat: kerran en jaksanut edes valehdella, vaan marssin sisään ja sanoin, että en jaksa mennä töihin tänään. Sain viikon burn out -sairasloman, jatkoakin olisi tullut jos olisin kehdannut mennä hakemaan. Työpaikalla kukaan ei epäile mitään. Sekin on jo jonkinasteinen ihme. Sain juuri viime viikolla ylennyksen.”
Nainen, 27

”Minua vaivasi pari vuotta sitten ikävä ientulehdus, josta ei sinänsä ollut haittaa työnteolle, mutta eipä vaan sattunut sillä erää nappaamaan. Nokkelana poikana tuikkasin neulalla ihan pienen reiän ikeneen ja keräsin posket täyteen veristä kuolaa. Kun sitten tujautin veriset laatat lattialle ihan sattumalta pomon jalkojen juureen, oli peli täysin selvä. Eipä halunnut edes lääkärintodistusta. Viikon sain vapaata ja sissin maineen, kun oli siinä kunnossa vääntäytynyt töihin.”
Mies, 29

25 kommenttia

jugular

26.5.2011 12:57

Vittu mitä meininkiä. Juu, olen itsekin kolmekymppinen ja toimistotyöt vituttavat joskus ja työnantaja riistää jnejnejne, mutta vittu oikeasti. Muut joutuvat tekemään lusmuilijoidenkin työt ja sitten naamakirjaan tunkee puoli-itseironisia statuspäivityksiä. Itsekeskeisyydellä ei ole mitään rajaa. Jos on niin paska duuni että joutuu ottamaan viikkotolkulla omaa lomaa niin kannattaa etsiä parempi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

26.5.2011 13:26

Oma työmoraali ei anna periksi, mutta kannustan kaikkia joiden moraali sen verran taipuu lähtemään tuohon. Syy on yksinkertainen. Kun työnantaja oppii ettei hommat etene hänen tavallaan niin (paino sanalla) ehkä työnantaja alkaa keksimään miten homman saa toimimaan. Eräs kauneudenhoitoyritys mm. kiertää liutaa lakisääteisiä maksuja sillä että heidän kaikki työntekijänsä ovat toimeksiantoja tekeviä toimihenkilöitä. Jos tulee saikkua niin se on omasta pussista pois ja kenkää voi saada milloin vaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Esimiespomo

26.5.2011 18:28

Minulta on mennyt terveys - ihan oikeasti edellä mainitun toimintamallin johdosta. Kun osa alaisista ottaa säännöllisesti motivaatiosaikkua, se kuormittaa kaikkia muita tiimin jäseniä. Ja me pomot otamme iskut vastaan asiakkailta ja tulosta odottavalta omalta organisaatioita.
Meidän esimiesten työhön kuuluu auttaa ja tukea alaisiamme jaksamisessa, mutta nämä keinot ovat hyödyttömiä silloin, kun työntekijä ei ole oikeasti sairas, vaan bluffaa kylmästi.
Mielestäni nämä vilpilliset saikuttajat eivät ole muuta kuin varkaita!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aiaia

26.5.2011 18:31

Ai että mä raivoon aina duunissa kun itse nuorena olen aina paikalla mutta vanhemmat luistaa miten huvittaa pienten nuhien jne. vuoksi. Mä olen se jolle soitetaan, mä olen se "vain tuuraaja", niin ai että se vituttaa kun tulee soitto että "jos nyt lähet töihin ni kuinka nopeesti olet täällä?"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

strassed

26.5.2011 18:43

Olen itse monisairas ihminen, siis, olen kuumeessa/oksennustaudissa/kovassa flunssassa yms. noin joka toinen tai joka kolmas kuukausi koska altistun viruksille ja bakteereille kaiken aikaa ja vastustuskykyni on todella heikko. Työskentelen hoito-alalla jota en saisi edes tehdä koska selkäni on pahasti vaurioitunut mm. parin kuukauden takaisesta autokolarista. Kaiken tämän lisäksi lääkäri diagnoisi vihdoin ja viimein tänä vuonna itselleni migreenin vaikken itse niin halunnut uskoa, eikä päästänyt mua töihin kun konttasin pitkin lattiaa ja oksentelin. Työkaverit eivät usko "saikkujani", vaikka koskaan en ole turhaan ottanut saikkua. harmittaa siis näiden ihmisten takia jotka tätä "harrastavat".

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

26.5.2011 19:50

EP:lle tiedoksi, ihminen jolla on mielekästä työtä ei saikuta. Se, mikä työn mielekkyyden tappaa on sitten vaikeampi kysymys. Yleisimpinä kohtaamistani todettakoon alimiehitys, ylimiehitys ja yksinkertaisesti tarkoituksenmukaisten hommien puuttuminen. Nämä + se, että suomalainen kannustejärjestelmä on yleensä mallia "kun pomosta ei kuule niin hyvin menee" sen sijaan että hyvin hoidetuista hommista palkittaisiin. Kun ainoa palaute on se, että on mokattu, niin ei paljon duunit nappaa...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Fiksu_tytto

26.5.2011 23:37

Pyörätuolissa oleva, bilettävänä ja matkustelevana tunnettu nuori nainen, joka on aika usein saikulla on varmaan tosi vaikeaa tästä jutusta tunnistaa. Hyvää työpäivää vaan hänelle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

27.5.2011 00:15

^ Huomasitko, että pyörätuolia lukuun ottamatta kuvaus sopii melkein kaikkiin naisiin iästä riippumatta? :D

Pyörätuoli ei vielä tee kenestäkään sellaisenaan tunnistettavaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tyoton_nuori

27.5.2011 03:51

Näin työttömänä työnhakijana, jolle työnantajat tylyilevät luurin täydeltä, sitä jotenkin ihmettelee, että eikö tilanteen tasaamiseksi voisi tehdä jotain. On järjetöntä, että suuri määrä nuorista (niistä artikkelissa mainituista alle 35 vuotiaista) on joko työttömänä tai järkyttävän typerässä paskaduunissa, ja sitten toisaalta ne, jotka samoista ikäluokista jossain kunnon duunissa työskentelevät, joutuvat hoitamaan vitutustaan feikkisaikuilla.

Eikö voisi esimerkiksi lisätä kuuden tunnin työpäiviä? Ne, joilla hermoa kiristää, voisivat ottaa esimerkiksi puolen vuoden periodiksi kuuden tunnin työpäiviä. Valtio voisi tukea tällaisia ratkaisuja niin, että kuusituntilainen ei menettäisi neljäsosaa palkastaan verrattuna kahdeksan tunnin työntekoon, vaan vaikka ainoastaan kuudesosan. Isommissa yrityksissä näitä kuusituntilaisia olisi taatusti sen verran, että voitaisiin palkata muutama uusi työntekijä. Siten taas muutama työtön tai typerää paskaduunia tekevä nuori saisi kunnollisen duunin ja normaalin elämän päästä kiinni.

Hyödyt olisivat kahtalaiset. Burnoutit ja feikkisairastelu vähenisi, kun työhönsä väsyneet eivät joutuisi tekemään jaksamistaan enemmän. Toisaalta työllistettäisiin työttömiä nuoria, jotka muuten jäisivät himaan homehtumaan ja kuluttamaan yhteiskunnan varoja, kun kukaan ei anna duunia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

XanII

27.5.2011 10:33

Tuli tässä taannoin tuettua erästä nimeltämainitsematonta Ry:tä jonka tehtävänä on tukea työelämään pyrkiviä pyörätuolia ja liikuntarajoitteisia vammaisia.

Kun heille laittoi rahnaa niin sai lehtiä pari jossa kerrotaan toiminnasta ja tukipäätöksistä yms.

Lehdet kun luki niin kävi hyvin selväksi että se on pirullisen vaikeaa liikuntarajoitteiselle saada töitä.

Mitä tahansa töitä. Edes säälistä.

Moni olisi motivoitunut tekemään töitä kun se nyt vaan on tosi ikävää olla muiden armoilla ja tukien varassa köyhyydessä.

...ja sitten tulee tällainen artikkeli jossa oikein käytetään sitä rullatuolia lisäbonarina millä saada pointsit kotiin.

Tätä taustaa vasten voi vaan todeta tunteikkaasti rullatuoli saikuttajalle jolle se ulkomailta krapulasa herääminen on sitten niiin tärkeetä että 'F*ck you and your children' .

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Perzus

27.5.2011 10:48

Tein monta vuotta sitten hyvin paljon samalla lailla kuin esimerkkitarinan Jussi. Feikkasin masennusta ja vetelin saikkulappuja putkeen yhteensä 1v 3kk verran. Ensin tuli viikoksi pariksi kerrallaan, sitten kolmen kuukauden pätkinä. Pirkanmaan terveyspalvelut toimivat sujuvasti ku neitsytöljy. Olispa kaikki elämässä näin helppoo!

Ei minnuu työ vituttanut, päinvastoin, oikeassa paikassa kivojen ihmisten kanssa olin. Mutta elämässä on niin helvetisti muutakin, joten ajanvähyys alkoi kyrsimään. Vuodet vaan viuhui ohi. Joten eikun pitkälle saikulle. Kirjoitin sen aikana kaksi kirjaa. Toinen päätyi Suomen myydyimpien top viitoseenkin. Palasin töihin unelmani toteuttaneena.

Jos olisin voinut ottaa virkavapaata ja saada elämiseni jostain muualta niin tottakai, bring it on. Mut kävi se näinki. Tärkeintä oli ettei saikkuiluni kuormittanu ketään muuta, vaan siitä sai nuori sijainen kivan vuoden mittaisen pestin.

Emmä tiä olenko mä yhtään parempi, mut mitään biletys/laiskottelusaikkua en tajua. Tulee olla dynaaminen, kulkee jotain kohti. Täytyy olla tähti jota seurata ja syy joka pitää moottorin käynnissä. Feikkisaikullaki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kuljinkerran

27.5.2011 19:03

Saikku on jo niin typerän löperö sana, että se pitäisi muuttaa. Lässytystä. Ja päänsärku ON syy olla sairauden takia estynyt, vaan Ei lomalainen. Kärsin elämää suuresti rajoittavasta migreenistä ja olen kuullut ihan liian monta kertaa migreenissä ollessani, ettei migreeniä joko ole olemassakaan tai sitä väitetään krapulaksi tai vain korvienn välissä olevaksi vaivaksi.

Totta hitossa se on korvien välissä, mutta se kuintenkin ON ja tekisin melkein mitä vain saadakseni sen sieltä pois. V''''taa oikeesti sellaset, jotka käyttää migreeniä tekosyynä ja sabotoi samalla siitä oikeasti kärsivien mainetta.

Mitä tulee työnantajapuolen joustoihin, minusta työnantajan tulisi joustaa, sillä tämä luo luottamusta molemmin pulolin. Menen aika pahassakin migreenissä töihin, jos työnantajani uskoo minua ja antaa minulle mahdollisuuden vaikka levätä lepohuoneessa pahimman ajan pois.

Lepohuoneet ja palautumisnokoset työajalla ovat pidemmälle katsottuna työnantajankin etu. Virkeä ja hyvinhoidettu työntekijä on lojaali ja jaksaa ja tekee hyvää jälkeä. Katsokaas mallia mainostoimistoista, joiden työntekijöitä hemmotellaan, jotta he voisivat kesikyttyä olennaiseen eli työhönsä. Psykologiaa myös työnantajilta, toivon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Buccaneer

27.5.2011 20:16

nyt taas käämi kärähti!*perkele* Ei oo teollisuustöissä mitään eroa paperihommia tekevän flunssaan, yhtälailla se köhä leviää jos tuut sairaana töihin- saakeli kun on laissakin sanottu ETTEI saa sairaana tehdä töitä! ni mikä kumma se ajaa sekä työntekijöitä että työnantajapuolen väkeä töihin tartuttamaan ja sitä enemmän sitten "palvelu&tuotanto" kärsii stna.
meidän X firmassa on nyt ollut kokeiluna käytäntö että voi olla omalla ilmoituksella työnjohtalle poissa 1-3 päivää ja on toiminut mielestäni hyvin. (olen TS&LM) En ole saanut noottia työnantajapuolelta, tosin työntekijät vielä osa epäröi käyttää mahdollistuuttaan olla pois ilman "saikkua" arvauskeskuksen kautta..

Nokoset sun muut on meillä hölönpölyä, tupakkitaukoja on muutenkin :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tradenoomi

28.5.2011 01:46

Siis hei come on. Mä siis valmistuin amk:sta ja sain korkeakoulututkinnon. Työnantajat riistää ja ei päästäneet mua johtajax traden papruil. Mä näytän vidut työnantajal ja pidän saikkuu aina ku sitä saan. Mä oon akateemisest koulutettu ja siis saan eri vapauksii. Et kelatkaa sitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tositosikovajohtaja

28.5.2011 08:51

voihan tradenomi! hyvin huomaa että oot vasta valmistunu, ei oo ihan elämän realiteetit kohillaan. teitä valmistuu joka vuos varmaan miljoona ja suurin osa miehittää kaupan kassoja.. että siinä sulle vapauksia. Ite oon kanssa tradenomi, tein 5v kovasti töitä suorittavalla tasolla(2 pv saikkua) ja nyt on asema sellanen että ei tarvii enää rehkiä. Itse pyydän kaikilta työntekijöiltä saikuista selvityksen vaikka oliskin saikkulappu lääkäriltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MaijaH

28.5.2011 20:12

Olen ollut aikoinaan monta kuukautta sairaslomalla vaikean, henkeä uhkaavan sairauden takia. Koska olen freelancer, saikkuja ei maksanut työnantaja vaan Kela. Tai siis olisi pitänyt maksaa. Erikoislääkäreiden lausunnoista ja koetulospinkoista huolimatta en saanut koskaan A- tai B-lausunnoilla penniäkään sairaspäivärahoistani, vaan jouduin elämään sossun tuella. Vitun hienoa.

Sama ongelma on muuten tuhansilla tai kymmenillä tuhansilla muillakin ihmisillä. Osa lopulta luovuttaa ja antaa lääkäreiden kirjoittaa masennusdiagnoosin, vaikkei olekaan masentunut. Sillä voi vaan olla ikävät vaikutukset tuleviin mahdollisuuksiin saada sairauteensa hoitoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kunnonkansalainenko

30.5.2011 07:12

Olen ollut samassa työpaikassa lähes 10v töissä vaikken erityisemmin pidä työstäni ja etenemismahdollisuuksia ei ole. Myönnän suurimman syyn olevan se että olen liian laiska alkaan vääntää työhakemuksia ja inhoan haastatteluissa käymistä. Pyrin kuitenkin tekemään työni niin hyvin kuin osaan, enkä ole kertaakaan näiden vuosien aikana ollut sairaslomalla, edes aiheesta saatikka laiskuuttani. Pienessä nuhassa menen töihin ja sen kipeämpi en ole ollutkaan yli vuosikymmeneen, pitkälti ehkä siksi että syön terveellisesti, en polta, ja liikun todella paljon vapaa-aikanani. Tottakai hakisin saikkua jos olisin vaikka korkeassa kuumeessa mutta eipä ole ollut tarvetta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hofstadter

30.5.2011 07:26

Mulla on itse asiassa ihan päinvastainen ongelma. En ole melkein ikinä saikulla, mutta en saa siitä mitään hyvitystä. Katson kateellisina kun duunikaverit vuoron perään sairastuvat flunssaan ja saavat ilmaisia, täysipalkkaisia vapaapäiviä joita ei vähennetä lomapäivistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Scorpio_82

30.5.2011 10:46

Ihan oikein että saikkuillaan, jos työnantaja narisee että vuoroja ei vaihdella, tauot pidetään minuutilleen. - Toisaalta moni ala aika rankkaa, ja se "pitkä" viikonloppu tms saattaa auttaa aika paljonkin. - Vs. se, että duunarilla napsahtaa kunnon evvk työuupumus. (BTDT, omalta osaltani kyse ei edes ollut rahasta kun meni pääosin omaan piikkiin..)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

siti-itikat

31.5.2011 01:18

Olen lähes koko työurani ajan ollut yrittäjä ja juuri tällaisten esimerkkien ja toisaalta kohtuuttoman verokiilan takia en ole palkannut enää vähään aikaan ensimmäistäkään työntekijää Suomesta. Palkka kuuluu työntekijälle maksaa, ja hyvästä työstä todella hyvä palkka. Sairastujan kannattaa hoitaa itsensä kuntoon. Mutta oikeuksien väärinkäyttö onkin sitten eri juttu -- iloiset saikuttajat eivät ehkä vielä tiedä, että loputtomiin ei tämäkään lysti jatku. Maailmalla on aika paljon porukkaa, jotka tekevät hommia lintsailematta ja joskus koittaa sekin krapula-aamu josta työnantaja ei enää maksakaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

PesisMaila

3.6.2011 18:25

Voisin sanoa, että joskus työnantajatkin vois kattoa peiliin, miksi työntekijät saikuttavat. Ihan oikeesti, tiedän ihan liian monta kyykytysmestaa eikä tää yllättänyt. Ymmärrän, että työvuoroja on vaikea jumpata, jos työntekijöitä on esim. liian vähän, mutta miks firmat sit muutenkaa ulkoistaa nykyään kaikkea ? Hyvä pomo olis sellanen, joka yrittäis toteuttaa työntekijöiden toiveet, yrittäis ylläpitää positiivista henkeä (kitkeis pois kaikki selkäänpuukotukset ja juoruilut, eikä varsinkaa osallistuis niihin) ja olis esimerkkinä muille. Reilu, jämäkkä auktoriteetti, josta tietäis mitä se tekee. Harvassa vaa on, yritetään hallita omia virheitä toisten kautta ja ollaan epävarmoja.. Huoh.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Toisaalla-toisin

7.6.2011 13:33

Itselläni on erinäisistä sairauksista johtuen lähes kuukausittain parista päivästä pariin viikkoon kestävä sairasloma. Jotkut katsovat kieroon työpaikalla ja puhuvat selän takana, esimies kyllä tukee. Sairaslomieni aikana muut eivät hoida töitäni vaan ne odottavat pinossa paluutani. Kaikki tulee tehtyä parhaimmillaan puolessa työajasta jonka muut käyttävät samaan ja minä saan ne katseet perääni kuin olisin jotenkin huonompi. Työ on miellyttävää, mutta tarvitseeko minun painaa lääkärinlausunnoista joku paita, että kohdeltaisiin normaalisti?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

rob__t

6.7.2011 01:24

Tästä valesaikuttamisesta sen verran että jos terveydenhoitaja on maanantaina pahalla päällä niin ei välttämättä saa sairaslomaa eikä lääkärille ohjausta sitä oikeasti tarvitsevalle, itselleni kävi juuri näin tällä viikolla Vuosaaren terveysasemalla, hoitaja totesi vain että käy ostamassa kortisonia märkiviin paiseisiin ja haavaumiin jaloissani, vaikka oireet kieli jalkasienestä, ei sairaslomaa.

Olen töissä pikarahti terminaalissa missä on pakko pitää umpinaisia turvakenkiä koko 8,5 tuntia, hyvä siinä noudattaa terveydenhoitajan vinkkiä että ole vain avojaloin tai käytä vain sandaaleita. Nyt pari päivää sen jälkeen kun otin pukkarissa työkengät pois jalasta niin työkaverit taivasteli että hyi v*ttu miten mädälle ja pahalle jalkani haisee ja kaikki sanoi sitä samaa että mene huomenna yksityiselle!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mandy rose

14.12.2018 12:22

Tästä valesaikuttamisesta sen verran että jos terveydenhoitaja on maanantaina pahalla päällä niin ei välttämättä saa sairaslomaa eikä lääkärille ohjausta sitä oikeasti tarvitsevalle, itselleni kävi juuri näin tällä viikolla Vuosaaren terveysasemalla, hoitaja totesi vain että käy ostamassa kortisonia märkiviin paiseisiin ja haavaumiin jaloissani, vaikka oireet kieli jalkasienestä, ei sairaslomaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

OmatVoimavarat

18.9.2019 10:02

Jos ei halua valehdella, eikä normaalisti ole koskaan pois, mutta on nyt eri syistä niin uupunut ja seisahtunut olo ettei kykene töihin, ja tietää että parin päivän sairasloma korjaisi tilanteen, niin olisiko viisasta antaa itselleen vähän löysää ja soittaa että on sairaana päivän, vai jatkaa hampaat irvessä väkisin töitä totaaliseen loppuunpalamiseen saakka, jolloin sen saikun vain yks-kaks ottaa sen enempää moralisoimatta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi