Työpaikkahuijarit

 • Mauno 31 v
  Mauno 31 v
  45 haastattelua, huijannut jokaisessa
 • CV:n saa näyttämään hyvältä, mikäli haluaa
 • Tuttavapiiriä tulee käyttää hyväkseen suosittelijoita haettaessa
 • Älä flirttaile liikaa
 • Luottamustehtävät antavat hyvän kuvan
 • Ota selvää, jotta et jää kiinni

“Uskon olevani paras työhön jota haen, vaikka valehtelen”, kertoo Mauno, 31-vuotias opiskelija, jolla on kokemusta myyntitehtävistä, opettajansijaisuuksista, hallinnollisista tehtävistä ja näyttelemisestä (muuallakin kuin haastatteluissa, siis), Suomessa ja ulkomailla.

“Kaikki lähtee hyvännäköisestä CV:stä.”

Maunon CV:stä selviää nopeasti koulutus ja entiset työpaikat, joista osa on keksitty. Mauno on ollut “töissä” monessa ystävänsä yrityksessä. Puhelinnumerot täsmäävät ja suosittelijat ovat valmiina.

“He saavat myös käyttää mun firmaa vastaaviin tarpeisiinsa.”

CV:ssä on kaksi fiktiivistä vakioharrastusta: voimajooga ja vapaapalokuntatoiminta.

“VPK antaa vastuullisen kuvan. Näin televisiosta ohjelman, jonka mukaan VPK:n palkkiojärjestelmä on huono. Eli osaan kommentoida jotain tilanteen niin vaatiessa. Joogassa kerron olevani vasta-alkaja.”

Maunolla on paljon luottamustehtäviä: taloyhtiön suojelujohtaja, hallituksen jäsen useammassa yrityksessä (kaverin), oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja.

“Viimeinen pitää itse asiassa ihan paikkansa.”

Naisen haastatellessa Mauno flirttailee (“naura silmillä, liioitella ei saa”). Mauno on hauskannäköinen. Liika pelleily ja huulen heitto ei anna hyvää kuvaa.

Mauno on hyvä puhumaan ja varmasti vakuuttava hakiessaan työtä. Mikä on ollut haastatteluiden tulos?

“Nautin haastattelutilanteista ja olen saanut hyvin töitä. Eräänä maanantaina mulla olisi alkanut kuusi työtä samana aamuna. Se oli jo aika naurettavaa.”

“Valehtelun ehto on, että pystyy ripeästi omaksumaan uusia asioita”, sanoo Mauno ja perustelee toimintaansa:

“Olisi tyhmää mennä tekemään työtä, jonka jo osaa.”

Kärsiikö hän koskaan huonosta omastatunnosta?

“En, en tämän takia.” Kerran kuitenkin on työpaikalla valehtelu mietityttänyt:

“Olin silloin parikymppinen ja kyllästyin tekemään hommia Harrodsilla. Väitin, että isoisäni on kuollut ja minun pitää palata Suomeen jatkamaan sukutilaa. Sillä sai sympatiat.”

 • Veli 26 v
  Veli 26 v
  yli 10 haastattelua, huijannut jokaisessa.
 • Flirttailee
 • Vaihtaa työtä, kun haluaa matkustaa
 • Luottaa onneensa: “huumetestejä ei kohdalleni vaan satu”

Rekrytointiyritys Manpower haastattelee noin 20 000 ihmistä vuosittain. Henkilöstökonsultti Heikki Inhala on 3,5 vuoden aikana syynännyt yli 1 200 työnhakijaa.

“Lähtökohta on, että ihmisten sanaan pitää voida luottaa”, painottaa Inhala, mutta arvelee, että noin 3 prosenttia valehtelee haastattelussa. Patologinen valehtelu on erittäin harvinaista.

“Huijareita on ehkä hieman enemmän, mutta se voi johtua siitä, että olen nyt harjaantuneempi kuin aloittaessani”, Inhala arvelee.

Milloin haastattelijan epäilys sitten herää?

“Jos ei osaa selittää aukkoja

CV:ssään. Tai CV:ssä ja puheessa on ristiriitoja.”

Kuinka tarkasti työtodistukset tarkastetaan?

“Tärkeimmät katsotaan.” Taustoja tarkastetaan sitä enemmän, mitä vastuullisempaa työtä ollaan hakemassa. Jos kysymyksiin ei saada vastauksia haastattelun edetessä, on niitä lopuksi vaadittava suoraan.

“Epämääräisillä hakemuksilla ja haastatteluvastauksilla ei työllisty.”

Vinosti hymyilevä Veli on 26-vuotias sekatyöläinen. Kokemusta on sosiaalialalta, kouluista, varastohommista ja baarista. Veli ei suunnittele valehtelevansa, vaan tilanteet vaan tuntuvat tulevan eteen. Veli kertoo työhaastatteluissa asioita, joita haastateltava haluaa kuulla.

“Opettajan sijaisuuksissa kysytään huumeiden käytöstä ja sanon aina, että sehän on ihan kauheaa.” Kerran haastattelutilanteessa Velin kaivaessa henkilöllisyystodistusta taskusta, tippui lattialle lätkä hasista. Ilmassa leijui tunnistettava tuoksu. Veli oli nostanut kannabistuotteet takaisin taskuun ja tarkkaili huolestuneena haastattelijan reaktiota.

“Huumekeskustelu oli juuri käyty. Haastattelija ei huomannut mitään. Onneksi.” Flirttailu kannattaa. Nainen haastattelijana on kotiinpäin.

Veli on varma, että 80 % ihmisistä huijaa samoissa asioissa kuin hänkin.

“Jos mulla on espanjankielinen työtodistus, niin käännän sen itse lonkalta, vaikka en juuri osaa espanjaa, ja pesti loppui aikanaan potkuihin. Jos olen ollut päivän tuuraamassa, annan ymmärtää, että paikassa on tullut oltua useaan otteeseen töissä jo pidemmän aikaa.” Sedun Thaimaan baariin Veli haki, kun mieli teki matkustamaan. Hän ei saanut paikkaa, vaikka hakemuksessa väittikin viettäneensä pari vuotta Thaimaassa.

“Olen käynyt Phuketissa viikon verran oleilemassa.”

Veli ei pidä työhaastatteluissa olemisesta. Hänen mielestään kyseiset tilanteet ovat aina teennäisiä.

“Siksi varmaan valehtelu onkin helppoa, ihan pelottavan helppoa.

Veli on jäänyt kerran kiinni.

“Olin ollut ennenkin Inexilla varastohommissa, ja tuli taas väli, jolloin tarvitsin töitä.” Työsuhde oli päättynyt potkuihin selvittämättömien poissaolojen takia.

“Haastattelussa olin innokas punttiksella kävijä ja itsepuolustuslajien aktiivinen harrastaja. Mokasin, kun haastattelija kysyi, olenko ennen ollut heillä ja sanoin, että vain haastattelussa.” Asia tarkistettiin koneelta ja todettiin, että Velille ei ole töitä. “Olisi pitänyt vaan sanoa, että en ole ennen ollut. Kai se silti olisi jossain vaiheessa tullut ilmi.”

 • Kielo 24 v
  Kielo 24 v
  15 haastattelua, huijannut 14:ssa.
 • Isot kauniit silmät, käytä hyväksesi annettuja avuja
 • Kerro aina jotain todellista itsestäsi “Olen aika aamu- uninen”, sellaista, mistä ei ole haittaa työssä
 • Poista aukot CV:stä

Etsiessäni haastateltavia tähän juttuun sain useita yhteydenottoja. Suurin osa tuntui liioittelevan kielitaitoaan, mutta joukossa oli myös todellisia... persoonallisuuksia.

“Valehtelijan taidoillani olen onnistunut pääsemään akateemista tutkintoa vaativiin tehtäviin peruskoulututkinnolla ja 5,2 keskiarvollani.”

Pitäisikö tätä nyt uskoa?

“Täydellinen huijaaminen on varmaan mahdollista, mutta ei helppoa”, Inhala pohtii. Todistusten väärentäminen ja etenkin vakuuttavien ihmisten saaminen suosittelijoiksi vaatii työtä. Manpowerin työntekijän haastattelee ensin henkilöstökonsultti ja päättää, onko hakijalle sopivaa työtä tarjolla. Jos on, seuraavaksi haastattelee yritys, joka työntekijää kaipaa. Ja vastuullisia töitä hakiessa prosessiin liittyy paljon arviointeja, jolloin soveltumattomuus tulee helposti ilmi.

Koeajalla joudutaan tietysti silloin tällöin erottamaan joku, joka ei ole hommassaan pärjännyt.

“Se ei välttämättä tarkoita, että hakija olisi valehdellut haastattelussa.”

Työhaastatteluissa huijaavilla ihmisillä tuntuu olevan hyvät sosiaaliset taidot ja innovatiivisuutta, peräänkuulutettuja ominaisuuksia. Kaikki uskovat työllistyvänsä ilman valehteluakin, mutta näin toimimalla varmistavat paikan saannin. Ja nämä tyypit oppivat nopeasti, jos nyt ei ihan uutta kieltä, niin muut lupaamansa taidot. Yhdistävä tekijä tuntuu myös olevan nopea kyllästyminen samaan työhön. Pätkätyön aikana sekään ei ole ongelma. Maunon mielestä ei ole mitään järkeä hakea työtä, jonka jo osaa. Opettelu tekee työstä kiinnostavampaa. Inhala ei kiellä, etteikö ajatuksessa olisi logiikkansa, näinkin homma voi toimia ja vieläpä ihan hyvin.

“Kokonaisuus ratkaisee. Puheissa täytyy olla todenperäisyyttä. Valinta perustuu kuitenkin aina osaamiseen ja suosittelijoihin. Ei työpaikoille haeta pelkästään hyviä tyyppejä.”

Kielo, 24 v, on bussikuski. Aikaisemmin hän työskenteli ravintola-alalla.

“Viimeisessä työhaastattelussani en valehdellut mitään. Ensimmäistä kertaa!” Mikä sai tekemään poikkeuksen?

“Hain sitä aivan vitsinä.”

CV:ssä on kuitenkin loruiltu. Kielo on täyttänyt kesiin kohdistuvat tyhjät kohdat maatilatöillä. Maatilan nimi ja puhelinnumero ovat oikeat, mutta paikan päällä Kielo ei ole koskaan käynyt. Eikö tässä ole riski jäädä kiinni?

“Ei sinne kukaan ole koskaan ilmeisesti soittanut.”

Sydämentykytystä ilmeni, kun vanhasta tottumuksesta Kielo loruili haastattelussa yrityksessä, jossa yksi esimiehistä oli hänen isänsä kaveri. Se ei kuitenkaan aiheuttanut jatkossa ongelmia.

“Sanon osaavani venäjää, vaikka olen käynyt vaan yhden kurssin lukiossa, enkä muista enää, mitä spasibo (kiitos) tarkoittaa.” Kaunis ja hymyilevä Kielo on miettinyt, kuinka kannattaa huijata:

“Pitää avoimesti kertoa joitain yksityiskohtia hyvistä ja huonoista puolistaan. Se vakuuttaa.”

Isoista silmistä ei myöskään ole haittaa. Postissa Kielon ei tarvinnut näyttää henkilöllisyystodistusta yli 50 euron korttioston yhteydessä, koska “jos on noin kauniit silmät, ei voi valehdella”. Kielo poistui tyytyväisenä ohi mennen näpistämänsä paketin kanssa.

6 kommenttia

Sis'

11.12.2006 04:09

Mitä tääkin sit opettaa?! Että laitetaan narkkarit opettamaan ala-asteelle kuinka lapset voi varastaa postista toisten paketteja, pääasia ettei jää kiinni. Ei näin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SpanishJ

11.12.2006 15:17

Siis täh?
Miten narkkarit ja ala-asteet tähän liityy?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

up in smoke

11.12.2006 19:03

Siis täh, mitkä NARKKARIT?

Käytät sanaa kuin tietäisit että mitä sen eteen pitää tehdä menettääkseen ihmisarvon ja ollakseen päihderiippuvainen:kannabiksesta...hahahahahhaaa.
Opetusaloilla on paljon päteviä ja ei päteviä streittejä, mutta varmasti myös yhtä hyvin silloin tällöin polttelevia ihmisiä. Ja samaa plaa plaata aina, satunnaiskäytössä kovemmista huumeista jää huonommin seuloissa kiinni kuin pilvestä ja asenne on sama kuin opiaateissa tai amfetamiinissa, niin..kiva.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

am__*

5.1.2007 14:55

noi jipot toimii noihin hanttihommiin...
kielten keksiminen ei oikein onnistu enemman taitoja vaativissa hommissa.
Eli jos sanot etta osaat ranskaa, laitetaanpas ranskalainen henkilo tekemaan osa haastattelua sulle.
Ja osaat perlia? no minkalaisella perl-komennolla saisit aikaan seuraavanlaisen toiminnon ...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hohhoijjaa

6.1.2007 04:26

Mitä ihmeen hyötyä on huijata osaavansa jotakin mitä ei lainkaan osaa... Jää vain kiinni kun työt alkaa ja saa kenkää. Siis jos kyseessä ei ole joku halonhakkuuhomma minkä oppii päivässä tai parissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

akateeminennakkikone

19.5.2012 23:12

Anyways sama se, elämässä oppii että kannattaa esittää niin pitkään kun onnistuu. Se on ainoa tapa menestyä sillä osaamattomuuden tunnustaminen on pahemman laatuinen kommunikaatiovirhe.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi