"Vastuu raiskauksesta on molempien" – Uhria syyllistävä raiskauskulttuuri on yhä voimissaan Intiassa

Kuusi vuotta myöhemmin maailmaa järkyttäneestä Intian brutaalista joukkoraiskauksesta naisten oikeudet maassa polkevat paikallaan.

Naisten turvallisuus Intiassa ei ole merkittävästi parantunut, mutta naiset ovat halukkaampia raportoimaan kohtaamastaan väkivallasta.
Naisten turvallisuus Intiassa ei ole merkittävästi parantunut, mutta naiset ovat halukkaampia raportoimaan kohtaamastaan väkivallasta. Kuva: wong yu liang/Fotolia.com

Vuonna 2012 opiskelijanaisen kuolemaan johtanut joukkoraiskaus Intiassa ravisteli maailmaa. Tapahtuma myös herätti ihmiset keskustelemaan Intiassa vallitsevasta raiskauskulttuurista. Vaikka järkyttävä joukkoraiskaus synnytti maassa lukuisia protesteja ja muutosrintamaa, eivät asenteet maassa ole valitettavasti juurikaan kääntyneet.

The Sydney Morning Herald muistuttaa artikkelissaan, että lukuisat toimet naisten turvattomuuden ehkäisyyn eivät ole toteutuneet. Intia lupasi paljon kuten oikeusapua raiskausten uhreille, helpotusta rikoksen rekisteröintiin ja lisää katuvaloja ja kameroita, jotta naiset tuntisivat olonsa turvallisemmaksi.

Voimissaan olevan raiskauskulttuurin juuret ovat syvällä. The Quintin tekemässä videoreportaasissa perehdytään Haryanan osavaltiossa asuvien ihmisten asenteisiin naisia kohtaan. Haryanassa naiset kantavat harteillaan koko perheen kunniaa. Kouluissa opettajat opettavat lapsille, että sekä mies että nainen ovat vastuussa raiskauksesta. Naisen on aina täytynyt käyttäytyä provokatiivisella tavalla, joka herättää miehen halut raiskaukseen. Vallalla on myös yleinen sanonta, että “taputtaa ei voi yhdellä kädellä”.

Myös Sydney Morning Heraldin artikkelissa listataan vastaavia asenteita huokuvia kommentteja. 37-vuotiaan Virendra Kumarin mielestä hellyydenosoitukset tulisi jättää kodin seinien sisälle. Nainen ei saa juoda alkoholia tai tupakoida ja hänen tulee pukeutua peittävästi. Mikäli nainen näyttää yhtään paljasta pintaa, tulee miehille “pahoja ajatuksia”. Myös 53-vuotias Vijay Verma allekirjoittaa Kumarin ajatukset. Vaikka Verma ymmärtää, että ajat ovat muuttuneet, naiset eivät kuitenkaan voi käyttäytyä länsimaisten naisten tavoin.

Samanlaisia näkemyksiä esittävät myös lukuisat poliitikot. West Bengalin osavaltion pääministeri Mamata Banerjee kommentoi asiaa seuraavasti:

“Ennen vanhemmat nuhtelivat lapsiaan, mikäli saivat heidät kiinni pitelemästä toisiaan kädestä, mutta nykyään kaikki on niin avointa. Raiskauksia tapahtuu, koska naiset ja miehet ovat vapaassa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.”

Vaikutusvaltaisen hindujen järjestön Rashtriya Swayamsevak Sanghin johtaja Mohan Bhagwatin mielestä naisten tulisi pidättyä kulkemasta ulkona muiden miesten kuin sukulaistensa kanssa.

Synkästä tilanteesta huolimatta vuoden 2012 jälkeisten tapahtumien jälkeen keskustelu naisten oikeuksista Intiassa on virinnyt. Lisäksi suurempi tietoisuus ja ymmärrys nuorten poikien kasvattamisesta kouluissa on lisääntynyt. 39-vuotiaalle kahden pojan isälle, Vimal Pradhanille, on selvää, että naisten tulisi saada tehdä samoja asioita kuin miehetkin. Pradhanin mukaan naisten tulee muuttua, mikäli miehet eivät muutu. Heidän pitäisi kovaäänisesti ilmaista, että eivät suvaitse kosketteluja tai muita järjettömyyksiä. Naiset raportoivatkin väkivaltateoista lisääntyvissä määrin Intiassa raiskaukset tuomitsevan mediahuomion ja protestien vuoksi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi