Emma Watsonin YK-puhe säväytti: "Feminismi ei tarkoita miesvihaa"

Hyväntahdon lähettiläs Emma Watson puhui naisten oikeuksien puolesta YK:n päämajassa New Yorkissa.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin hyväntahdon lähettiläs, brittinäyttelijätär Emma Watson piti viikonloppuna puheen sukupuolten tasa-arvon puolesta New Yorkissa. Watsonin puhe oli osa UN Womenin He for she -kampanjan lanseerausta, jonka tarkoitus on tehdä sukupuolten tasa-arvokysymyksestä ei ainoastaan naisten, vaan myös miesten asia.

Watsonin mielestä on hämmästelyn arvoista, että feminismistä on tullut kirosana. Hän puhui feminismistä seuraavasti: 

"Olen huomannut, että feminimismistä on tullut synonyymi miesvihalle. Sille on tultava loppu."

"Mielestäni on oikeus, että minulle maksetaan saman verran kuin mieskollegoilleni. On oikeus, että saan päättää omasta kehostani. On oikeutta, että naiset ovat mukana sellaisten päätösten teossa, jotka vaikuttavat elämääni. On oikeus, että sosiaalisesti minulle suodaan sama kunnioitus kuin miehille. Mutta valitettavasti maailmassa ei ole ainuttakaan maata, missä kaikki naisilla on nämä oikeudet."

Watson kutsui miehet mukaan keskusteluun sukupuolten tasa-arvosta. Jos miesten ei tarvitsisi olla agressiivisia tai kontrolloivia, ei naisten tarvitsisi tuntea itseään alistuviksi ja heikoiksi.

"Meidän on aika ryhtyä ajattelemaan sukupuolta spektrinä sen sijaan, että kohtelemme sitä kahtena asiana, jotka ovat toisiaan vastaan. Jos lakkaamme määrittelemästä itseämme sen mukaan, mitä emme ole, ja ryhdymme määrittelemään itseämme sinä, keitä olemme, olemme vapaampia. Haluan että miehet tarttuvat tähän tehtävään, jotta heidän äitinsä, tyttärensä ja siskonsa voivat olla vapaita ennakkoluuloista, mutta myös jotta heidän poikansa voivat vapaasti tuntea olevansa haavoittuvaisia."

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin He for she -kampanja on solidaarisuusliike sukupuolten tasa-arvon puolesta. Suomi on UN Womenin suurin yleisrahoittaja

5 kommenttia

ekek

24.9.2014 18:12

vastakkainasettelu on monessa asiassa täysin typerää mutta erityisesti silloin kun halutaan estää yhden ryhmän onnistuminen jos sen pelätään heikentävän omaa asemaansa. naisten entistä paremmat ja miesten palkkoja vastaavat palkat eivät ole miehiltä pois paitsi niiltä miehiltä jotka voivat pitää naisensa ainoastaan rahan turvin.

hyvä puhe Emmalta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pjotrprkl

5.3.2015 08:54

Lähinnä lapsellisen yksisilmäinen.

shiwan8

28.9.2014 13:59

Muuten meni ihan putkeen, mutta seassa oli muutama hyvinkin räikeä valhe.

Huomioita Suomen mittakaavassa:

On aivan oikein, että naiset JA miehet saavat saman palkan samasta työstä. Kuitenkin on tiedetty jo pitkään, että suhteessa työtehoihin ja tuntimääriin, naiset saavat keskimäärin huomattavasti parempaa palkkaa kuin miehet. Pelkästään tuntien perusteella palkkaero on noin 11% naisten eduksi. Tasa-arvo-ongelma ei siis ole niin, etteivätkö naiset saisi samaa palkkaa samasta työstä vaan niin, etteivät miehet saa yhtä hyvää palkkaa samasta työstä kuin naiset.

On aivan oikein, että naisilla JA miehillä on sama määräysvalta omaan kehoonsa. Periaatteessa kai olisikin muuten, mutta jos sota syttyy, ainuttakaan naista ei tulla pakkovärväämään rintamalle. Siispä naisten määräysvalta omaan kehoonsa on huomattavasti parempi kuin miesten omaansa.

On aivan oikein, että sekä miehet, että naiset ovat mukana päättämässä molempia sukupuolia koskevista asioista. Minulla sattuu olemaan tuttu töissä siinä porukassa jossa tässä maassa tehdään tasa-arvopäätöksiä. Siinä porukassa on alle 20% miehiä. Ei siksi, ettei olisi halukaita vaan koska sinne ei päästetä enempää. Nämä kaksi jamppaa ovat siellä kiintiön pakosta, eivät siksi, että heidät olisi haluttu mukaan. Olisi kyllä todella mukavaa, jos puolet porukasta olisi yhtä ja toinen puoli toista sukupuolta edustavia. Voisi tulla ihan kohtuullisen fiksujakin päätöksiä.
Samalla tavalla olisi kiva, jos mainosten "mauttomuutta" arvioivassa porukassa olisi mukana puolet ja puolet molempia sukupuolia. Nyt siellä on 1 mies. Tuloksena on niinkin jänniä vetoja, kuin October Festin mainoksen kieltäminen koska kuvassa oli tuoppien lisäksi niitä kantavan mimmin kuva asianmukaisessa teemaan liittyvässä vaatetuksessa. Tämä samalla kun julkiset tilat tapetoidaan miesten alusvaatemainoksilla.
Joten kyllä, olisi todella kiva, kun päättävissä elimissä olisivat molemmat sukupuolet ihan aidosti edustettuina. :)

On aivan oikein, että naisille suodaan sosiaalisesti sama kunnioitus kuin miehille. Olisi myös oikein, että joskus tulevaisuudessa miehille suotaisiin sama kunnioitus kuin naisille. Tuo palkkaero-ongelmakin poistuisi siinä samalla kun naisilta alettaisiin odottamaan samoja tehoja ja uhrauksia työnsä eteen kuin miehiltä. Sitä odotellessa....

Yleisiä huomioita:

Nimi "He for She" kertoo ihan kaiken kampanjan sisällöstä. Globaalissa mittakaavassa sillä ei ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa vaikka joillakin alueilla se tasa-arvoistumiseen johtaisikin. ("I commit to take action against all forms of violence and discrimination faced by women and girls.") Se sopii loistavasti maihin joissa feminismille on paikka ja tilausta, mikä siis rajaa länsimaat kampanjan järkevän kohdentamisen ulkopuolelle käytännössä suoraan.
Ongelma tulee siitä, että sitä koitetaan ensisijaisesti käyttää Suomen kaltaisten länsimaiden olosuhteisiin vaikuttamiseen. Muuten sekään ei olisi ongelma, mutta tällaisissa maissa koko yhteiskunta on rakenteellisesti valjastettu naisten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.
Jos tämä väite epäilyttää, kannattaa laskea ilmoitusprosenttien mukaan keskimääräiset väkivaltaluvut naisille, miehille ja lapsille. Sen jälkeen kun on laskenut oikein, eli huomaa naisten kärsivän väkivallasta vähiten suhteessa kahteen muuhun ryhmään, kannattaa laskea montako naisten kokeman väkivallan vastaista kampanjaa ulottuu Suomeen, montako vastaavaa löytyy lapsille ja montako miehille. Siinä vaiheessa näkeekin suoraan miten paljon feminismillä on tekemistä tasa-arvon kanssa oikeasti. Ei tokikaan niin, että olisi mikään ongelma, että naisten kokemaan väkivaltaan puututaan aktiivisesti. Ongelma on se, että käytännössä vain naisten kokemaan väkivaltaan puututaan aktiivisesti siitä huolimatta, että väkivaltatilastojen valossa he ovat sekä se ryhmä joka vähiten väkivaltaa joutuu kokemaan, että se ryhmä joka siihen eniten syyllistyy yli ikä- ja sukupuolirajojen.
Sitten on sellaisia pikkuasioita kuten terveydenhuollon määrärahojen painottuminen vahvasti naisten puolelle ja sukupuolikiintiöt joista tiettävästi yksikään ei hyödytä miehiä millään tavalla.

Feminismi lakkaa olemasta synonyymi miesvihalle sen jälkeen kun se lakkaa perustumasta miesvihalle, miesten syrjimiselle ja länsimaiden parempiosaisten naisten edun tavoittelulle. Feminismi kärsii jatkuvasti tappioita riveissään ihan jo siksi, että sieltä poistuvat ne naiset jotka tunnustautuivat feministeiksi vielä kun kuvittelivat feministien aidosti tavoittelevan tasa-arvoa. Sittemmin samat naiset ovat alkaneet adosti tasa-arvoisen elämän tavoittelijoina joko humanisteiksi tai ajamaan miesten asioita heidän kärsimiä epäkohtia esiin tuoden. Feministit kampanjoivat hyvinkin likaisin keinoin heitä vastaan (esimerkiksi uhkailemalla, mustamaalaamalla ja hyökkäyksillä näiden naisten nettisivuja sekä sellaisia tilaisuuksia kohtaan joissa he puhuvat) täysin tietoisena siitä, että nämä naiset ovat riittävän fiksuja näkemään mistä feminismissä on oikeasti kyse (eli siis samaa touhua kuin sovinismi, pykälää raaempana versiona ja sukupuolten roolit käännettynä) ja että nämä naiset pystyvät helpostikin osoittamaan asian olevan niin kuin sen jokainen feminismin ulkopuolinen tietää olevan.

Toki saatan olla tässä täysin väärässä, mutta jos väität että ole, odotan sinulta linkkejä feministijärjestöjen sivuille joissa erikseen irtisanoudutaan ääriainesten visioista, vaaditaan naisia kunnioittamaan miehiä miehinä ja tasa-arvoisina ihmisinä, sekä ajetaan myös miesten kokemien epäkohtien parantamista aktiivisesti. Jos mielestäsi olen väärässä, mutta et sitä edellä mainitulla varsin kohtuullisella vaatimustasolla pysty osoittamaan, ei ole mitään syytä olettaa, että olisin väärässä. Minä kun kykenen osoittamaan lukuisia feminismin äänitorvia jotka ovat mm. sitä mieltä, että miehet pitäisi joko kaikki tappaa tai jättää vain pieni osa siittäjiksi jotta ihmislaji säilyy. :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pjotrprkl

5.3.2015 08:57

"Minulla sattuu olemaan tuttu töissä siinä porukassa jossa tässä maassa tehdään tasa-arvopäätöksiä. Siinä porukassa on alle 20% miehiä."

Yhtään Miestä siellä ei kylläkään ole:)

Ja suomalainen feminismi nimenomaan on vain ja ainoastaan naisten etuoikeuksien puolustamista, "naisen euro on 80 senttiä" valheen uskollista toitottamista.

Pjotrprkl

5.3.2015 08:52

Tulin vaan katsomaan kommentoiko shiwan8:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi