Päihdekesä 2010

  • Mikko Salasuo

Mitä päihteisiin liittyvää toi tullessaan kesä 2010? Laajin keskustelu liittyi MDPV:n pikaiseen kriminalisointiin. Se sai paljon palstatilaa touko- ja kesäkuun aikana. Keskustelu oli tärkeää ja aiheellista, sillä potentiaalia isoihin ongelmiin oli näkyvissä.

Toinen iso keskustelurypäs kehkeytyi alkoholin mainontaa pohtineen työryhmän ympärille. Sosiaali- ja terveyspolitiikan ostettu poliittinen ratkaisu, oli röyhkein laatuaan Suomessa. Ministerin ja valtiosihteerin kieroutuneita motiiveja voi vain arvailla, vaikka useat huhut viittavavat erään sinivalkoisen hallituspuolueen eliittiin. Markkinaliberalismilla ei ole moraalia, jos se nyt on kellekään mikään yllätys.

Heinäkuun lopussa fentanyyli-myrkytykset tappoivat ainakin yhden ja veivät usean sairaalaan. Tiukkaa myrkkyä, jonka annostelu on erittäin vaikeaa, jollei mahdotonta. Imeskeltynä laastari johtaa lähes varmaan kuolemaan.

Helteet toivat myös omia ongelmiaan. Se on näkynyt katkoilla ja terveysneuvontapisteissä. Bisseä, viiniä ja tiukkaa valuu kurkusta kuumalla ilmalla vinhasti. Putki jää helposti päälle ja ongelma on kypsynyt. Edessä on viikon kuivuminen katkolla tai akuutimpi elimistön kuivuminen. Huumeongelmaiset taas ovat lisänneet helteillä brenkun mukaan peruscocktailiin ja silloin kuivuminen onkin vain ajan kysymys – ongelma joka koskee erityisesti pirinistejä. Erittäin huonokuntoista jengiä hakee apua terveysneuvonnoista.

Mitä muuta? Missasinko jotain? Snaideina heittoina voisi vielä mainita tupakoinnin voimakkaan vähenemisen vuoden alusta, Suomi juo -kirjan ilmestymisen ja mCCP -”huumeen” ison takavarikon. Lisäksi tuore tutkimus kertoo anabolisten olevan pumpulle vielä selvästi oletettua vaarallisempaa – mm. Florence Griffith-Joyner 1959–1998.

Aikalailla viimevuosien malliin mentiin. Entäs se oma kesäni? Nikolaita kului helteillä ja mentiin todella ”low profile” -otteella. En käynyt baarissa kuin yhden kerran ja sekin keskellä päivää Rytmin terassilla. Festarit kiersin kaukaa, vaikka Fogertiin olisi ollut flibari. Minun kesäni taisi olla jokin orastava keski-ikäistymisen alkusoitto.

Kirjoitettaessa soi John Fogerty - Have You Ever Seen The Rain

1 kommentti

Anonyymi

3.8.2010 11:56

Päihteisiin toi tullessaan järkyttävä hinnannousu. Esim. kannabiksen "klassinen" grammahinta, tutuksi tullut 10-12€ on tätä nykyä keskimäärin 15-18€. Sama ilmiö muissa päihteissä.

Onko tämä hyvä asia - kai ihmiset ostavat vähemmän, kun se on kalliimpaa? Ehei. Ei suinkaan.
Joku saattaa jättää sen pussukan ostamatta, mutta kyllä joku aina sitä pilveäkin 20€/g ostaa. Tällä alalla kysyntä ylittää poikkeuksetta todella reilusti tarjonnan ja hinnoista ollaan valmiita tinkimään.
Kalliimmat hinnat -> enemmän tuottoa rikollisorganisaatioille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi