Reilua kauppaa

  • Antti Kaikkonen

Kiitos mahtavan vilkkaasta mediamaksukeskustelusta viime blogini pohjalta. Asia on nyt viestintäministeriössä pohdittavana ministeri Suvi Lindenin johdolla. Tuota maksukortti-ideaa ehdotin jossain vaiheessa myös harkittavaksi, mutta silloin moni ärähti siitä, että kaikissa digiboxeissa ei ole korttipaikkaa ym. kritiikkiä...

Kesän hyviin uutisiin kuuluu se, että reilun kaupan tuotteiden myynti on Suomessa edelleen vahvassa kasvussa. Myynti kasvoi Suomessa viime vuonna 57 %, joka on maailman kärkituloksia. Asukasta kohti laskien suomalaiset ostivat viime vuonna reilun kaupan tuotteita keskimäärin noin 10 eurolla. Vain Sveitsissä ja Iso-Britanniassa ostettiin asukasta kohden enemmän. Tämä hyvä.

Reilun kaupan tuotteita ostamalla varmistetaan se, että edes kohtuullinen osuus tuotteen hinnasta päätyy kehitysmaiden viljelijöille ja työntekijöille. Hyötyjinä on yli miljoona kehitysmaiden pienviljelijää ja suurtilojen työntekijää. Ja määrä kasvaa reilun kaupan kasvun myötä. Myös kyläyhteisöt kokonaisuudessa pääsevät usein hyötymään, kun myös terveydenhuoltoa ja koulutusta kehitetään. Globaalin laman seurauksena reilun kaupan merkitys korostunee entisestään.

Olen toiminut tämän vuoden Suomessa Reilun kaupan lähettiläänä yhdessä Pirkko Mannolan kanssa. Tehtävään on kuulunut mm. asian puolesta puhumista erilaisissa tilaisuuksissa. Olkoon tämä blogimerkintäkin nyt pieni ripaus myös tämän tehtävän hoitamista. Myönteistä sinänsä on, että reilu kauppa puhuu hienosti itse puolestaan. Varsinkin nuorten sukupolvien tiedossa on varsin hyvin, mistä touhussa on kysymys.

Kun suomalaiset kaupatkin laajentavat valikoimaansa, itse kunkin on helppo valita reilun kaupan tuotteita. Suosituimpia tuotteita Suomessa ovat erityisesti kahvi ja banaanit, mutta myös esim. kukat ja viini lisäävät suosiotaan hyvää vauhtia. Erilaisia tuotteita on jo yhteensä jo yli tuhat. Toki harvassa marketissa koko repertuaaria on, mutta monessa on ilahduttavan paljon. Kyselemällä kauppiaalta voi myös kenties itsekin vaikuttaa valikoiman laajentumiseen.

Tavoitteen pitäisi tietenkin olla se, että kaikki kauppa olisi reilua kauppaa, mutta näin ei valitettavasti vielä ole. Alkutuottajia usein riistetään, ja edelleen maailmassa käytetään lapsityövoimaa ja käytännössä orjatyövoimaa. Eli tekemistä vielä on tälläkin saralla, ennen kuin maailma on reilu.

13 kommenttia

Anonyymi

20.7.2009 14:21

Hyvä kirjoitus! Reilua kaupan saralla ihmisillä on hyvä havaita näiden tuotteiden olevan erittäin kilpailukykyisiä epäreilujen tuotteiden kanssa. Tietenkään yksilön valinnat eivät välittömästi järjestelmää muuta, mutta kaikki matkat alkavat ensimmäisellä askeleella. Vaatimalla reilun kaupan tuotteita, kysyntä ja tarjonta kohtaavat aivan varmasti. Reilun kaupan tuotteiden ei kuulu olla "vaihtoehtoinen" valinta, vaan valinta muiden vaihtoehtojen ollessa heikompia.

Valvottu ja eettisesti kestävä kauppa on kaikkien etu. Lapsi- ja orjatyövoiman vastustaminen on valheellista, jos kuitenkin ostovalinnoillaan kannustaa näiden tuotteiden valmistusta ja maahantuontia. Ihmisoikeuksien vaatiminen itsellemme edellyttää samojen oikeuksien vaatimista muille.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.7.2009 15:22

"Asukasta kohti laskien suomalaiset ostivat viime vuonna reilun kaupan tuotteita keskimäärin noin 10 eurolla. Vain Sveitsissä ja Iso-Britanniassa ostettiin asukasta kohden enemmän. Tämä hyvä."

Niin... tosin täällä nuo reilun kaupan tuotteet on varsin hinnoiteltu vielä kalliimmiksi kun noissa muissa maissa, kuten kaikki muutkin tuotteet. Pakkohan täällä on niitä koittaa ostaa, kun kaikki elintarvikkeet on niin perkeleen kalliita. Ei täällä oikein rikastumaan pysty, kun eläminen on niin hiton kallista.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

KoSiru

20.7.2009 22:19

Kyllä
Reilun kaupan tuotteiden osto on todella hieno asia ja kannustan kaikkia ostamaan niitä.

Itse olisin kuitenkin valmis asettamaan teollisuusmaat ja suuret yritykset vastuuseen. Ottaisin TOBINin veron käyttöön. Alle prosentin suuruisenakin se vakauttaisi maaiman taloutta. Tobinin veron idena on periä yli rajojen tapahtuvista varainsiirroista vero. Tällä verolla sitten voidaan kehittää hyvinvointia ympäri maapallon, vaikkapa YK:n suosiollisella avustuksella. Näin voidaan auttaa konkreettisesti riistettyä kolmatta maailmaa, tienaamaan elantonsa. Asiaa on esitetty jo 1972 ensimmäisen kerran Tobinin esityksestä ( taloustieteilijä ja Nobelisti) , mutta välinpitämättömyys maailman köyhistä ei liikauta meistä yhtäkään.

Sirkka-Liisa Pinola
Kempele

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WilleWau

21.7.2009 15:20

Erittäin tärkeä asiakokonaisuus.

Toivon, että tuo hyvin tuntemasi Reilun Kaupan meininki leviää kaikkiin kansanedustajiin ja vuoden 2007 vaalirahoitusilmoitusten vapaaehtoiseen sekä pikaiseen avaamiseen.

Tuon kansallisen avautumisen myötä me ravintoketjun alkupään poloiset äänestäjät saamme vihdoinkin tietää, että kenenkä (yritys, etujärjestö, yhdistys, säätiö) rahoittamia kansamme edustajia eduskunnassa istuu.

Eikä minusta siinä ole mitään häpeämistä, että politiikka on ajatusten kauppaa. Elämäkin on.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

V.C. Mikko

26.7.2009 17:38

"Tavoitteen pitäisi tietenkin olla se, että kaikki kauppa olisi reilua kauppaa, mutta näin ei valitettavasti vielä ole."

Eikä tule koskaan olemaankaan, sillä markkinataloudessa ei ole mitään hyvää, vaan aina riistoa!!! *TÄMÄ ON FAKTA NR1*

Mutta onneksi on niitäkin ihmisiä, jotka haluavat kaikille ihmisille paremman tulevaisuuden ilman rahaa ja sen orjuutta: http://video.google.com/videoplay?docid=3932487043163636261

Toivottavasti sinäkin Antti tajuat tämän ja alat ajaa kerrankin jotain hyödyllistä asiaa, jolla todellakin on merkitystä koko maapallon kannalta, eikä vain muutamien ihmisten!!! :o)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.7.2009 20:18

Tuollainen reilukauppa on hyvä ja oikein hieno asia tällaisessa kärpäsenpaskan kokoisessa maassa jossa kaikki on mallillaan. Sitä ei vaan kovinkaan helpolla ymmärrä minkä suuruusluokan jätehuolto-ongelmia yms. "pieniä" epäkohtia on olemassa, jotka olisi jo aikaa sitten voitu ratkaista, mutta halua ei vaan ole maailman johtajilta löytynyt, etenkään maailmanpankilta. Sillä se tahallallisesti rahapolitiikalla pitää huolen vähäosaisten kurjuudesta.

Siis kansalaiset älkää huolestuko taikka hermostuko, onhan meillä kosmeettinen reilukauppa. Kuinka moni on nähnyt Intian tai jonkun muun kehitysmaan paikanpäältä, meinaan siinä alkaa vähän mittasuhteet saada oikeaa perspektiiviä.

Kuinka reilua on se että maailman ruoista puolet menee roskiin jokapäivä, kun puolet maapallon väestöstä näkee nälkää? Ja vijoista ja proteiineistä karjan rehuiksi suurin osa. Korjatkaa ensin nuo epäkohtat, koska se on huomattavasti suurempi "reikä" kuin jokin mikrokauppa.

Hoidettaisiinko ensin reilusti ruokaa kaikille ja sitten vasta mietittäisiin sitä kauppaa???

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.7.2009 15:03

Reilu kauppa ruokkii ratkaisuja nälänhädän vähentämiseksi. Ongelmien priorisointi ei saa olla este hyvien ratkaisujen ja mallien kehitykselle. Reilu kauppa ei varmastikaan ratkaise kaikkia maailman ongelmia, mutta sillä on positiivisia vaikutuksia ainakin kaupankäynnin saralla.

Epäkohtien korjaaminen jossakin tietyssä järjestyksessä on lapsellinen tapa suhtautua ongelmiin. Tämä on vähän kuin lääkkeiden kieltäminen yleisiin sairauksiin vain siksi, että maailmassa on myös vakavampia sairauksia.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

2.8.2009 12:29

Reilunkaupan tuotteita ostamalla "tiedostavat" enemmän tai vähemmät hörhöt city-ihmiset voivat rauhoittaa omaatuntuntoaan.

Todollisuudessa reilunkaupan tuotteet ovat vain hyvin markkinoitu brändi siinä missä muutkin. Tuottajan taskuun ei niiden ostamisesta valu kuin symboolinen lisäkorvaus verrattuna "perinteisiin" markkinointikanaviin. Kuluttajan reilunkaupan tuotteista maksama preemio menee käytännössä kokonaisuudessaan reilunkaupan organisaatiolle ja siinä työskenteville.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.8.2009 23:58

Vain hörhöt ostavat reilun kaupan tuotteita. Tämä on yhtä intellektuelli tapa suhtautua reiluun kauppaan kuin väittää vettä juovia nössöiksi.

Reilun kaupan kohdalla ei ole kyse brändeistä, logoista tai nuoriin vetoavasta mainonnasta. Reilu kauppa perustuu vastuullisuuteen, koska tuotteen alkuperä ja tuotantoketjuun vaikuttaneet tekijät ovat selkeästi rekisteröity. Edellisessä viestissä esitettyä preemiota ei tuotteilla ole, koska reilun kaupan tuotteet ovat kilpailukykyisiä, jos niitä verrataan lakia ja säädöksiä (maailmanlaajuisesti) noudattaviin tuottajiin. Erityisesti tuotantoketjun alkupäässä tapahtuva vilppi usein jätetään tarkoituksella näkemättä, jolloin tuotteen alkuperän jäljittäminen on vaikeampaa.

Ihmisoikeuksien vaatiminen itsellemme lähtee vaatimalla niitä myös muille. Jos vaadit erioikeuksia itsellesi, älä valita joutuessasi kaltoin kohdelluksi. Joku muu jyräsi vain sinun ihmisoikeutesi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.8.2009 00:43

Minua kiinnostaisi erityisesti mikrosirujen tulevaisuus... Nyt mainostetaan jo siruja jotka tarkkailevat yksilön terveydentilaa ja lähettävät raportteja tekstiviesteinä. Muutamissa baareissa on jo mikrosirut käytössä. New Yorkissa baarien ovilla skannataan muistiin jokaisen kävijän henkilötiedot..
Kauhukuvat mikrosirujen pakollisuudesta tulevaisuudessa ovat mielestäni ahdistavi sekä loukkaavat ihmisoikeuksia. Onko eduskunnassa käyty keskusteluja mikrosiruista? Tiedän Suvi Lindenin kannattavan mikrosiruja. Mitä mieltä olet mikrosiruista henkilötodisteena sekä ns. pankkikortteina.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.8.2009 18:46

En voi olla antamatta palautetta digibokseista: kollegasi Raija Vahasalo (kok) otti huomattavasti oivaltavammin kantaa jo pari vuotta sitten digibokseihin ja lupamaksuihin (http://www.vahasalo.fi/blog/?p=224). Nyt on helppo peesata.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.8.2009 15:24

Violet-ray? Miksi joku valtio?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:46

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus