Vaalikenttien optinen harha

  • Antti Kaikkonen

Viikon päästä en varmaan enää tilitä tuntoja eurovaalikentiltä. Kiittelen sitten, kävi miten kävi. Mutta kun tässä tätä maata on ristiin rastiin sahannut viime viikot kuin pieni eläin, niin jotain tekee mieli siitä sanoakin.

Olen tavannut varmaankin tuhansia ihmisiä tässä parin viime kuukauden aikana. Toisia pikaisesti, toisten kanssa vähän enemmän jutellen. Vaalitilaisuuksissa ja vaaliteltoilla käy noin keskimäärin vähän varttuneempaa väkeä. Eläkeläisiä on varmaankin suurin osa, ellei teltta nyt satu aivan kaupan edessä olemaan. Väitän, että näin on useimmilla muillakin vaaliteltoilla, myös eri värisilliä.

Ehkä eläkeläisillä on vähän enemmän aikaa pohdiskella näitä vaalien asioita, ja aikaa tulla juttelemaan ehdokkaiden kanssa. Sama ilmiö näkyy myös muissa vaaleissa, tiedän sen kokemuksesta. Tai sitten ovat vain muuten aktiivisempia.

Nuorten ja nuorten aikuisten kannalta ongelma saattaa olla seuraava: Kun poliitikkoja käyvät tapaamassa lähinnä eläkeläiset murheineen, saattaa ainakin vähän yksinkertaisemmalle poliitikolle syntyä kuva, että esimerkiksi opiskelijoiden tai lapsiperheiden murheet eivät niin suuria olekaan. Tätä kutsuisin vaalikenttien optiseksi harhaksi.

Eläkeläisillä on ongelmansa, eikä niitä pidä väheksyä. Varsinkin pienimpiä eläkkeitä pitääkin korottaa. Mutta ei pidä unohtaa nuorten, opiskelijoiden, nuorten aikuisten tai vaikkapa pienituloisten lapsiperheiden arjen murheita. Moni niistä odottaa korjaamista poliittisin päätöksin. Jotakin on aikaan saatu, mutta paljon on vielä tekemistä.

Toinen juttu sitten toki on se, että näillä asioilla ei ole kovin paljoa tekemistä eurovaalien kanssa. Mutta tärkeitä asioita silti kaikki, joten tällainen suhteellisen reipas toisen kauden rivikansanedustaja toki on kuulolla.

Kohtapa senkin tietää, jatkanko töitä eduskunnassa vai onko edessä siirto Brysseliin. Eduskuntatyössäni olen kyllä hyvin nähnyt, kuinka iso merkitys EU-päätöksenteolla nykyisin on. Ja kun poltetta on vaikuttaa asioihin, vaikkapa ilmastonmuutoksen torjumiseen, Itämeren tilan parantamiseen ja turvallisuuden edistämiseen, niin pitää toki tavoitella sellaisia tehtäviä, joissa niihin tehokkaasti vaikutetaan.

Jätän nyt pidemmät vaalipuheet kuitenkin pitämättä. Jos vaaliteemani tms kiinnostaa enemmän, tsekkaa www.anttikaikkonen.fi. Noilta sivuilta ei optisia harhoja löydy. Jaa, no, valokuvaa on ehkä joku vähän retusoinut. Mutta se on tehty vain yleisen viihtyvyyden vuoksi.

7 kommenttia

Janne

3.6.2009 06:57

Psssst. Toi linkki ei lollaa kun on toi piste perässä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.6.2009 07:25

Osaatko Antti muuten sanoa miksi Ruotsissa on niin paljon suurempi ostovoima, vaikka maiden henkeä kohden laskettu bkt on lähes sama ja maat muutenkin hyvin toistensa kaltaisia? Saattaisiko tämä johtua esimerkiksi Keskustan fanaattisesti ajamasta kalliista aluepoliitikasta, jonka mukaan koko Suomi pitää pitää asuttuna? Ruotsissahan ei Keskustan tyyppistä agraarikonservatiivipuoluetta ole lainkaan.

Miten on Antsa?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 18:58

"Ja kun poltetta on vaikuttaa asioihin, vaikkapa ilmastonmuutoksen torjumiseen, Itämeren tilan parantamiseen ja turvallisuuden edistämiseen, niin pitää toki tavoitella sellaisia tehtäviä, joissa niihin tehokkaasti vaikutetaan."

Toivottavasti myös perus-ja ihmisoikeuksien toteutuminen saadaan skulaamaan myös käytännössä Suomessa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen aiempi tuomarimme Matti Pellonpää on hyvä saada mukaan julkiseen keskusteluun aiheesta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.6.2009 21:04

Uskomattoman hienoa, että meillä on meppinä alle kolmikymppinen nainen. Hyvä Keskusta! (Hienompaa olisi tietenkin kaksi alle kolmikymppistä naista...) Nyt nähtiin, mikä puolue uskaltaa äänestää nuorta naista. Enpä olisi uskonut. PItänee minunkin, stadilaistytön, tarkistaa kantani Keskustasta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.6.2009 11:14

Optinen harha varmasti totta. Toinen juttu on, että poliitikkojen kannattaa kosiskella niitä, jotka todennäköisimmin käyttävät äänensä vaalipäivänä: eläkeläisiä ja (pian eläköityviä) suuria ikäluokkia. Miksi ajaa opiskelijan asemaa, jos opiskelija ei palkitse sitä käymällä äänestämässä?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

17.6.2009 13:24

paljon niitä ääniä nyt tuli?
T. yksi ääni ainakin täältä;)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:47

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus