Kasvava työttömyys on hanurista

  • Maria Guzenina-Richardson

Joku saattaa löytää symboliikkaa siitä, että lauantainen Eurooppa-päivä kului harmaan sateisissa merkeissä.

Tuurasin puolueeni puheenjohtajaa Jutta Urpilaista Eurooppalainen Suomi -toritilaisuudessa Espoossa, jonne oli kutsuttu kaikkien puolueiden puheenjohtajat julistamaan omaa EU-sanaansa. Tilaisuutta veti aamu-tv:n Jälkiviisaista tuttu Jan Erola, joka haastatteli puoluejohtajat yksitellen kansalaisten poissaoloa ammottavalle toriaukiolle, jonka keskellä tosin seisoi MTV3:n uutisten urhea kameramies ja toimittaja kaksikko.

Ehdotin Saksassa käytettävän Kurzarbeitin eli valtion palkkatuella lyhennetyn työviikon soveltuvuuden selvittämistä myös Suomen kasvavien työttömyyslukujen taltuttamiseksi.

Saksassa on kyetty pelastamaan peräti 1,4 miljoonaa ihmistä työttömyyden kurimukselta valtion palkkatukirahalla. Käytännössä työntekijä pääsee sorvin ääreen neljäksi päiväksi, työnantaja säästää viidennen päivän palkkakustannuksen, jonka valtio maksaa kuitenkin työntekijälle. Näin ihminen pystyy edelleen elättämään itsensä ja perheensä työllään, ja yhteiskunnalle koituu kaiken kukkuraksi vähemmän kustannuksia kuin silloin, kun ihminen on joutunut työttömäksi. Käytännössä tässä mallissa voittajia ovat kaikki.

Viime laman aikainen massatyöttömyys ja sen seurannaisvaikutukset suistivat ihmisiä ja perheitä pahaan jamaan. Moni joutui velkavankeuteen, menetti mielenterveytensä. Ja mikä pahinta, viime laman aikana lapsuuttaan eläneiden joukossa on tutkimusten mukaan enemmän syrjäytyneempiä kuin vaikkapa oman sukupolveni edustajissa. Tutkimusten mukaan suurin syy tällä hetkellä 15-25 -vuotiaiden keskuudessa aktiivielämästä sivuun jäämiseen löytyy mielenterveysongelmista.

Puhettani kuunteli sivusta työministeri Cronberg, jonka luokse menin heti päästyäni. Cronbergin vastaus Saksan-malliin oli yksiselitteisen tyly. Hänen mielestään riittää, että meillä Suomessa on mahdollisuus lomauttaa ihmisiä. Sitä hän ei kuitenkaan ottanut huomioon, että Saksan-mallissa työntekijän palkka ei laske, eli ihminen saa edelleen asumisensa ja muut elämisen kulunsa hoidettua, ilman, että täytyy marssia erikseen toimeentulotukiluukulle. Lomautetullahan tulotaso heikkenee.

Jatkoin hyvässä hengessä keskustelua kysymällä kasvavista irtisanomisista, jotka hyvin usein seuraavat lomautusta. Cronberg pitäytyi kannassaan ja totesi, että Saksan-malli olisi hänen mielestään liian vaikea toteuttaa täällä. Hän ei pitänyt tähdellisenä myöskään sitä, että ihmiselle työnteko on tärkeää paitsi rahan ansaitsemisen välineenä, myös sosiaalisen vuorovaikutuksen takia. Kuka tahansa saattaa tulla pitkittyneen kotona olemisen aikana vähän höperöksi, jos kontakti ulkomaailmaan jää päivittäisten kirjastossa käyntien varaan.

Saksan mallia pohditaan muuten nyt vakavasti myös Britanniassa.

Kun talousviisaat ennustavat Suomen työttömyyden kasvavan yli 10%:iin lähikuukausien aikana, tuntuu oudolta välinpitämättömyydeltä olla selvittämättä kaikki mahdolliset keinot, joilla ihmisen oikeus elättää itsensä työllä tulisi paremmin turvatuksi.

Sitäkin täytyy ihmetellä, että kun Saksassa ollaan poistamassa yritysten sosiaaliturvamaksuja tilapäisesti, vaaditaan, että yritykset vastavuoroisesti sitoutuvat olemaan irtisanomatta väkeään. Suomessa päätettiin vastikään poistaa työnantajien Kela-maksua (reilun miljardin euron edestä)ilman mitään vastavaateita.
Ei Kela-maksun poisto voi olla tällaisena aikana tarkoitettu jaettavaksi johtajien bonuksiin, eikä siihen, että kunnat pyörittävät lastentarhoja, terveyskeskuksia ja kouluja vajaalla henkilökunnalla.

MTV3:n haastattelussa minulta kysyttiin isä Mitrosta. Huomasin, että aihe kiinnosti myös tuolla edellisen blogimerkintäni kommenteissa.

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus osallistua politiikkaan. Käytännössä tämä oikeus alkaa jokaisen oikeudesta äänestää. Jos Mitro Repo haluaa toimia laajemman hyvän eteen politiikan kautta, kuka minä olen sitä tuomitsemaan. Viime kädessä i. Mitro, Jumalan palvelija kun on, vastaa asiasta sille ylimmälle pomolleen.

Kirjoittelen lisää vastauksia blogikommentteihin lähiaikoina. Nyt lähden Espoon Karakallioon kansalaistapaamistilaisuuteen.

18 kommenttia

Anonyymi

9.5.2009 17:48

Jyrki Lehtola kommentoi tätä asiaa mielestäni riittävän monipuolisesti:
http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/200904229449519_k5.shtml

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.5.2009 21:48

Hyvää tekstiä tällä kertaa Maria ja vahvistaa tuota Cronbergistä itselleni tullutta kuvaa = kovia arvoja edustavien korporaatioiden asialla. Samoin tuntuu olevan nykyvihreätkin.

Mielenkiintoista olisi muuten tietää kuinka paljon Nokialla on Suomessa työntekijöitä ikähaitarissa 50-65 vuotta? Johtoa Esko Ahoineen ei lasketa mukaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jarzki

10.5.2009 10:15

Poliitikot ja kansanedustajat on ihan ulkona tavallisen ihmien elämästä!!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.5.2009 11:13

Pian työttömillä ei ole mahdollisuutta edes päivittäisiin kirjastokäynteihin. T. Kirjastontäti.

Laman varjolla nimittäin meiltä lomautetaan kaikki, ellei ota vapaaehtoisesti palkatonta lomaa. Tämä ei tosin koske lääkäreitä ja opettajia, jolloin haluttu säästö itse asiassa supistuu olemattomiin, nämähän ovat ne kunnalle kalleimmat ammattiryhmät.

Koska työvoiman määrä kirjastossa on jo alle kaikkien suositusten ja täysin lainvastaisesti kirjastoa pidetään edelleen ilman johtajaa - jonka virkaa ei todennäköisesti laman varjolla vielä tänäkään vuonna täytetä - ja pari ihmistä eläköityy vuoden sisällä (saa nähdä täytetäänkö heidänkään virkojaan), ei kirjastolla liene lopulta muita mahdollisuuksia kuin vähentää aukioloaikoja.

Samaan aikaan kuitenkin toivotaan, että kirjasto olisi auki sunnuntaisinkin, jotta ihmisillä olisi paikka minne mennä. Huonossa taloustilanteessa kirjastojen käyttö yleensä nousee, koska ihmiset tarvitsevat ilmaista apua työhön, koulutukseen, elämänhallintaan ja myös huolten karkotukseen eli viihteeseen. Mutta tämähän on kuitenkin arvotonta työtä, joten meille ei voi maksaa edes siedettäviä palkkoja tai antaa tarpeeksi aikaa=työvoimaa työn tekemiseen.

Joidenkin ihmisten täytyy näköjään pitää Suomea pyörimässä talkoilla, siitä välittämättä elävätkö itse kohtuullisesti tai kuinka paljon lopulta jaksavat. Sen sijaan joillekin pitää ymmärtää antaa paljon etuuksia, jotta ylipäänsä pysyisivät Suomessa eivätkä veisi miljoonatulojaan veroparatiiseihin. Kiitos kaikesta Suomen poliitikoille, jotka kaikkien järkevien yhteiskuntateorioiden vastaisesti ovat halunneet kasvattaa tulokuiluja ja helpottaa yhteiskunnan ylimmän kerroksen elämää alempien kustannuksella. Ja viimeinen veto: syyllistetään työntekijät siitä, että eivät ole töissä pidempään ja nostetaan eläkeikää, vaikka todellinen vastuu on niissä, jotka eivät anna töitä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Peter_Pan78

10.5.2009 14:09

Lamojen ja taantumien pohjalta aina noustaan kohti lihavempia vuosia. Rikkaat ja hyvätuloiset pääsevät hyötymään näistä taantumista ja lama-ajoista tekemällä osakesijoituksiaan, sijoitusasunto-ostojaan ja muulla sijoittamisella omaisuuksiaan luonneita varakkaita ihmisiä. Miksei siis tavallinen kansalainenkin voisi tarttua tämänkaltaisiin tilaisuuksiin. Hyvinä vuosina laittais palkkapussistaan sen verran sukanvarteen kuin mihin itsellä on varaa. Sitten kun tällaisia pudotuksia tulee tarttuu tällaisiin lama-aikojen ja taantumien tarjoamiin tilaisuuksiin. Myöhempiä vuosia varten olisi rahaakin kuluttaa ja sitä myöten saada työllistettyäkin työttömyysuhan alla olevia suomalaisia.

Kuitenkin vain harva suomalainen oivaltaa tämän tai sitten oivaltaa kyllä mutta, kärsivällisyys ei riitä.

Ymmärrän kyllä kuitenkin sen, ettei kaikilla ole tarjolla edes sitäkään mahdollisuutta, että voisi tuloistaan laittaa kuukausi kerrallaan edes sitä muutamaa kymppiä sivuun. Mutta ainakin ne joilla on sitä varaa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.5.2009 16:36

Jokaisella suomalaisella on laman aikana velvollisuus suosia kulutuksessaan suomalaisia vaihtoehtoja. Ne 90% suomalaisista, joilla vielä on työpaikka, voisivat osoittaa sen verran solidaarisuutta, että ostaisivat suomalaista ruokaa, suomessa valmistettuja tavaroita ja käyttäisivät suomalaisia palveluita. Näin pienessä maassa sillä oikeasti on merkitystä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.5.2009 17:07

kansan hätä on poliitikkojen leipä,jos puhutte meille työn onnea,entä ensi kausi edustajana?häh häh,tämä on jo nähty vuosien saatossa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ramjet

10.5.2009 23:05

Vaimo matskua!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.5.2009 02:11

Olisikohan syytä esittäessäsi ehdotuksia ja tutkimustuloksia lisätä asianmukaiset lähteet.
Helppo väittää, että valtion palkkatuella pelastettaisiin työttömät. Asia ei vain ole niinkään yksinkertainen. Kokonaiskustannukset ovat tässä maassa varmasti paljon suuremmat kuin reilun 200 tuhannen työttömän palkat. Pelkistä työnantajamaksuista tulee ihan reilu potti jaettavaksi. Mallia, jossa kaikki voittavat ei ole olemassakaan.

Sosialisoimalla yritysten toiminta johtaa vain epätasapainoon. Yrityksellä on oltava oikeus päästä työntekijästä eroon talouden pudotessa. Asia ei ole yrittäjällekkään helppo, mutta kiinteiden kulujen laskeminen on nopein apu toiminnan ylläpitämiseen ja työntekijä on se suurin kiinteä kulu.

Ihmiselle tärkeimpiä ja vaikuttavimpia asioita ovat ihmissuhteiden lisäksi talous ja työ. Epätasapaino työelämässä eli mahdollinen lomautus/potkut aiheuttavat epäilemättä ongelmia yksilölle. Valtion apu on tässä ihan hyvä ajatus, mutta ei voida olettaa, ettei yksilö kykene itsenäisesti toimimaan selvitäkseen tilanteesta. Emme voi tässä vaiheessa vielä verrata tämänhetkistä taantumaa 90-luvun lamaan. NL:n romahtaminen ja älytön talouspolittiikka olivat suuria tekijöitä silloin.

Tähänastinen vahva taloustilanne ja korkea yleinen tulotaso ovat tehneet suomalaisista myös varomattomia. Taantumaan ei oltu varauduttu. Monet 90-luvun laman nähneet ehkä ovat aina varuillaan, mutta eivät hekään kaikki. Rahaa lainataan kuin roskaa ja roskalainoistahan tämä lähti.

Sosiaalinen vuorovaikutus työsuhteessa on osa työtä, mutta eivät ihmiset voi olla niin saamattomia että olisivat siitä riippuvaisia. Ei valtion pidä taata ihmiselle sosiaalisia kontakteja, jos on tai jää työttömäksi! Aikuisen ihmisen on kyettävä tähän ilman yhteiskunnan apua.

Haluaisin kyllä nähdä nämä tutkimustulokset näistä 15-25 vuotiaiden sivuunjäämisestä?

Tämän päivän internetin vallankumouskautena luulet ihmisten kansoittavan kirjastot töiden loputtua?

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli maaliskuussa 8,3 prosenttia, mikä oli 1,6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Nousu yli 10% lähikuukausina olisi varsin raju. Kuulostaa aika äärimmäiseltä arviolta. Ketähän nämä talousviisaat ovat, kun taloutta on muutenkin mahdoton kenenkään ennustaa.

Kela-maksut eivät taida sisältää kaikkia muita työnantajamaksuja. Kyllähän yritysjohtajat ovat valtaosin alentaneet palkkojaan ja bonuksiaan. Eihän hetkellinen bonusraha heitä kiinnosta vaan yrityksen tukeminen ja ylläpito. Yrityksen kannalta hyvin toimivalle johtajalle turvautuu näin työsuhteen jatkuminen ja mahdollisuudet muihin tehtäviin työsuhteen päätyttyä. Muutaman mädän tapauksen turvin on helppo yleistää kaikki isot pomot rahanahneiksi rotiksi, mutta totuus on kyllä varmasti jotain ihan muuta. Hekin ovat ihmisiä. Itse tunnen kyllä muutaman.

Espoon terveyslautakunnan pj:nä on ehkä hieman arveluttavaa sanoa, että kunnan palveluihin tarvittavat rahat laitetaan yritysjohtajien bonuksiin. En viitsi edes aloittaa naurettavasta Trainer's Housen ja Sarasvuon "koulutuksesta" Espoon terveyskeskuslääkäreille. Vanhasta Lillrank-sotkusta nyt puhumattakaan..

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne

11.5.2009 11:37

Ei työttömyys ole hanurista. Se on, että työttömäksi joutuvat saavat odottaa lakisääteisiä etuuksiaan työttömyyskassojen munimisen tähden on.

Se on vielä rajummin hanurista, että välisenä aikana syntyneet kulut (pikalainat, perintään menneet laskut yms yms) ovat yksin ilman omaa syytään työttömäksi jääneiden maksussa. Hyvä bisnes varmasti joillekin tahoille.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Guzenina-Richardson

11.5.2009 15:02

Hyvä, että keskustelua syntyy!
Kiitos kaikista viestäistä.
Ehdin olla tässä koneella nyt vain hetken, mutta pari kommenttia ylempänä olleen viestittelijän tarkennuspyyntöön. Hain pari uutisointia netistä hänen kysymistään aiheista. Itselläni nuo tilastot ovat paperisina versioina, koska eduskunnassa valiokuntakuulemisissa asiantuntijat tässä muodossa ne meille jakavat.
STT:n uutisessa nuorten mielenterveysongelmista ja niiden vaikutuksista on esitetty laajempi haarukka, kuin omissa papereissani, mutta viesti on sama.
Surullinen ennuste työttömyyden kehittymisestä tulee työ- ja elinkeinoministeriöstä, kuten alla näkyy.
Se, annetaanko ihmisten jäädä työttömäksi ja tuetaan sitten tällaisessa tilanteessa olevaa, vai tuetaanko mahdollisuutta jatkaa työssä on arvovalinta. Varmasti jonkun mielestä on parempi antaa porukan pudota työttömyyteen kuin käyttää voimavaroja vaihtoehtoisiin ratkaisuihin, mutta itse arvotan ihmisen oikeuden elättää itsensä työllä niin korkealle, että sen puolesta kannattaa käyttää poikkeuksellisiakin keinoja.
Jos valtio tukisi työpaikkojen säilymistä esimerkiksi summalla joka vastaa 25 prosenttia kuukausipalkasta, ja jos sillä estettäisiin työttömyyttä, oltaisiin välittömien kustannusten suhteen jotakuinkin + - nolla tilanteessa. Mutta ihmiset saisivat pitää työnsä ja yritys työntekijänsä. 25.000 työntekijän kohdalla välitön kustannus olisi reilut 200 miljoonaa euroa. Välittömien kustannusten lisäksi on mielestäni otettava huomioon myös työttömyyden aiheuttamat pitkäaikaiset vaikutukset, joiden kustannukset on huomioitava, jos halutaan tehdä kokonaisvaltaista politiikkaa.
Synkkä ennuste työministeriöltä
28.04.2009 10:35 Työ- ja elinkeinoministeriö ennustaa työttömyysasteen kipuavan ensi vuonna 10 prosenttiin.
Ministeriö arvioi, että Suomi menettää kahden seuraavan vuoden aikana liki kokonaan sen työllisyyden kasvun, joka kertyi viime vuosien nousukauden aikana.

Työllisten määrä laskisi siis noin 150 000:lla.Työttömyys pahenee erityisesti Pirkanmaalla, Uudellamaalla, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Valoisinta on Lapissa.

Suomen työllisyys kääntyy parempaan suuntaan vasta seuraavana vuonna, ministeriö arvioi.
STT
http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=200910742

8.12.2008, 15:09
Masennus vie nuoria eläkkeelle
Lähes kaksituhatta nuorta siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden häiriöiden vuoksi vuonna 2007. Varsinkin nuorten naisten osuus on kasvanut.
Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt ovat edelleen kasvava syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisten ja Kelan maksamien sairauspäivärahojen taustalla.
Asiasta kertovat tutkimusprofessori Raimo Raitasalo ja pääsuunnittelija Kaarlo Maaniemi Kelan Sosiaalivakuutus-lehdessä ilmestyneessä artikkelissaan.
Erityisen huolestuttavia ovat muutokset alle 30-vuotiaiden ryhmässä. Vuodesta 2000 vuoteen 2007 masennuksen takia alkaneiden sairauspäivärahakausien määrä on kasvanut 16–29-vuotiailla miehillä 92 prosenttia ja naisilla 159 prosenttia.
Mielenterveyden häiriöt ovat yhä useammin syynä myös nuorten työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen.
Vuodesta 2000 vuoteen 2007 mielenterveydenhäiriöiden takia eläkkeelle jääneiden alle 30-vuotiaiden määrä enemmän kuin kaksinkertaistui. Viime vuonna mielenterveyshäiriön vuoksi eläkkeelle siirtyi 1 900 nuorta, joista yli 400 masennuksen takia.
Tarkastelujaksolla masennuksen vuoksi eläkkeelle siirtyneiden nuorten miesten määrä kasvoi 67 prosenttia ja naisten määrä 182 prosenttia.
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/article195221.ece?v=t

Palataan aiheeseen, jos tarvitsee vielä tarkentaa.

En muuten ole enää Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja vaan valtuuston 2. varapuheenjohtaja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.5.2009 22:53

Tehdään suosiolla 25% vähemmän töitä, niin sitä riittää useammalle. 6-h työpäivä vaan standardiksi. Itse tiedän monia, jotka tekisivät hieman lyhempää päivää (ja tienaisivat vähemmän) jos työkulttuuri sallisi. Ehkä heitä on enemmänkin kuin ne minun tuntemat tyypit.

Saattaisipa vähentyä myös työperäinen stressi, uupumus ja nuo mielenterveysoireet jotka mainitsit.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bokotti

12.5.2009 10:11

hyvä maria,lisää samanlaisia ehdokkaita. ehdotin 10v. sitten 6-tuntisia kaikille ja työn jakamista filatoville,mutta meni kuuroille korville. samoin kirjoitin mielipiteissä,kansanradiossa ym. kun tamperelaisen hh-huollon johtaja manasi filatoville,ettei saa siivoojia työhön,olisi ollut 50:lle työtä,mutta vain pätkittyä päivää ja ala-arvoisella palkalla. tulijoita olisi tampereellakin,jos salonen maksaisi kunnon palkkaa. filatovi ei ottanut kantaa käydessään kutsuvieraana hervannassa silloin. nyt sama työnantaja hakee kiinasta siivoojia?sanokaa irti huoltosopimus tuollaisten työnantajien kanssa,kun tampereella on työttömänä omasta takaa vuosia siivonneita naisia,ei ne orjia ole ja pakko suomalaisenkin on syödä. tällaisia ministereitä meillä on työvoiman päällikkönä. suosi suomalaista ei toteudu missään. on meikäläinen laskenut,että 10v. päästä meillä on lähes miljoona työtöntä ja pakolaisia muka tarvitaan työvoimapulaan,kun koko ajan kouluista valmistuu 50.000 uutta joka vuosi ja ennestään on 300 tuh. työtöntä kadulla ja 200 tuh. turhilla kursseilla ja pätkä-tai tukityössä. eikö se gronberg osaa ajatella ja hoitaa virkaansa?no ei osannut filatovkaan ja silti hilluu päättäjien joukossa,on suojatyöpaikka,kun muuta ei osaa tehdä. persus jari koskinen tampere

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne

12.5.2009 11:29

Hienolta kuulostava ajatus tuo -25%. Se vain tuppaa kaatumaan siihen raadolliseen tosiasiaan, että yritysmaailman sääntöihin kuuluu ehdottomasti se, että sopivan tekosyyn tullen "kuollutta painoa" pistetään surutta pihalle. Kukahan ottaisi asiakseen vaikkapa niinkin triviaalin asian, kun YT-neuvottelujen ilmoitettujen tavotteiden toteuttaminen käytännössä? Onko se kohtuullista että "kiinteitä kuluja konttorilla" vähennetään irtisanomalla tuotannosta (siis siitä ainoasta osasta joka tuo rahaa taloon) väkeä?

Välillisesti siis en näe korrelaatiota lieveilmiöihin, kuten masennukseen ansiotason putoamisen tähden, vaan pikemminkin tuollaiseen vie ihmisiä sellainen totuus, että vaikka väkimäärä väheneekin, työmäärä ei, joten "jäljelle jäävät" saavat huonoimmillan tehdä usean henkilön työt. Kyllä siinä alkaa kovempiluisempaakin luupäätä ahdistamaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirva

12.5.2009 20:40

"Kasvava työttömyys on hanurista"

Niinpä: http://www.city.fi/yhteisot/blogi/mm82/100742/

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.5.2009 15:26

Eihän meillä toki työttömyys kasva, vaan meillähän on valtava, huutava työvoimapula, jota paikkaamaan tarvitaan vähintään kaksi miljoonaa täysin kouluttamatonta, kielitaidotonta ja omasta kulttuuristamme mahdollisimman kaukana olevaa salskeata nuorta moniosaajamiestä (varmaan VR:n ja sossun hommiin asemien ja sosiaalitoimistojen liepeille päivystämään, minne nämä edellisetkin ovat hienosti sijoittuneet). Kaikki puolueethan ovat tästä ainakin tähän asti olleet samaa mieltä. Vai onko teillä demareissa ryhdytty kauheiksi rassisteiksi Maria?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

bokotti

14.5.2009 20:18

Kun suomalaiset ei enään ilmaiseksi pyyhi lattioita ja mummujen takapuolta,työnantajat haukkuu suomalaisia työntekijöitä laiskoiksi ja liian vanhoiksi?Ei takapuolen pyyhkimiseen ja siivoamiseen tarvita vuosien koulutusta,kun ennen alalle pääsi suoraan peruskoulusta ja hyvin on kymmeniä vuosia pärjätty,kukaan muu ei hyödy koulutuksista,kuin kurssin vetäjät ja tilastokaunistukset.Alalle tulisi nuorta väkeä,jos palkka olisi edes keskipalkkaa(n.2650e/kk). Tämän takia työnantajat ja kansanedustajat heidän suullaan voivottavat ja vaativat nöyriä,yhteismajoitukseen sopeutuvia maahanmuuttajia,joiden palkka on minimi ja mieluummin vielä kiinassa tehty vuokrasopimus. Kun ei suomalaiset ammattiliitot pidä yhtään kotimaisten työntekijöiden puolta,niin miksi maksaa jäsenmaksuja liitoille?joskus tulee vielä mellakoita,kun asiat ei parane. Jos filatoville ehdottamani työn jakaminen toteutuisi joskus tai työssäolon vuorottelu vapaaehtoisesti,niin työttömyys edes poistuisi,sitten voitaisiin katsoa onko tarvetta lukutaidottomille,kieltä osaamattomille ja maan laeista piittaamattomille elintasopakolaisille todella jotain työtä,jolla pystyvät elättämään itsensä. Ettei työllistetä tuella,kuten nyt,vaan lopetetaan työllistämistuki kaikilta ja katsotaan montako todellista työpaikkaa suomessa on,joka tuottaa ja firmoilta tukirahat pois,jotka osankin tuotannosta siirtävät tai ovat jo siirtäneet ulkomaille,ainakaan tuotteita ei saisi tuoda valmiina takaisin,kun kerran pystytään tekemään itsekkin oman maan tarpeisiin. j.koskinen-tampere

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:47

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus