Salatut elämät - häiriintynyt lapsenvahti?

  • Maria Guzenina-Richardson

Tällä viikolla uutiskynnyksen ylitti Salattujen elämien loppujakso, jonka tapahtumat koettiin väkivaltaisuutensa takia epäsopiviksi lasten silmille. Oman yhdeksänvuotiaan lapseni luokkalaisista moni on tuon ohjelman vakiokatsoja ja niin taitaa olla myös moni muu ala-asteikäinen. Ohjelma-aikahan on lasten ja nuorten kannalta mitä mainioin.

Minuun otti yhteyttä opettaja, joka toivoi laajempaa yhteiskunnallista keskustelua niin televisio- kuin peliviihteen vaikutuksista lapsiin ja nuoriin. Hän totesi näkevänsä esimerkiksi väkivaltaisten pelien vaikutuksen niitä pelaavien poikien käytöksessä. Salattujen elämien tapahtumista juttelevat hänen mukaansa niin tytöt kuin pojat, ja "lasten silmät ovat pyöreinä hämmennyksestä, kun jakson tapahtumia käydään luokassa läpi".

Mitä mieltä te olette television ja pelien vaikutuksesta? Onko televisio kuin häiriintynyt lastenvahti, jonka ääreen ei lasta pidä valvomatta jättää, vai liioitellaanko lasten herkkyyttä? Entä mainonta, vaikuttaako se ihanteisiin?

Televisiokanavathan ovat sopineet, että lapsille sopimatonta viihdettä ei näytetä lasten katseluaikaan ja myöhempäänkin tuleviin ohjelmiin sovelletaan ikärajasuosituksia. Onko tämä riittävä käytäntö?

31 kommenttia

Anonyymi

5.6.2009 12:45

Meillä ei ole lapset ikinä saaneet katsoa näitä ohjelmia, enkä juuri itsekään niitä katsele. Satuin katsomaan Salkkareiden loppujakson ja kyllä itsellekin teki pahaa, ei ihme, että opettaja on huolissaan. Kyllä tällaisissa tapauksissa ohjelman tekijöillä pitää olla vastuuta!!!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 14:12

Mitäs mieltä Maria itse olet asiasta?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kimmo

5.6.2009 15:01

Mielestäni alaikäisten lasten television katselusta vastuun kantavat vanhemmat. Vanhempien on tehtävä se arviointi mitä heidän lapsensa saa katsella ja mitä ei. Ei televisio saa olla lapsen vahti vaikka se monesti sitä onkin. Tässäkin kohtaa on syytä muistuttaa vanhempien kasvatusvastuusta.

Itse en enää Salattuja elämiä seuraa, mutta en antaisi alle kolmetoista vuotiaan katsella sitä ilman näitä viimeaikaisia tapahtumiakaan. Kanavan on kannettava vastuu siitä mitä he lähettävät ja mikä lähetysaika on millekin ohjelmalle. Jos ohjelmassa on odotettavissa jotain nuorta katsojaa järkyttävää niin varoitus olisi aiheellinen. Vanhemmille kuuluu vastuu siitä edespäin.

Eihän tuo kuitenkaan ”salkkarit” ole lapsille suunnattu ohjelma, vaan niin kuin kaikki saippuaoopperat, aikuisille. Ehkä lopunperin suurin syy tähän kohuun on se että, tuotanto on tehnyt työnsä liian hyvin. Tuo räjähdys oli todella realistinen ja näyttelijät ovat onnistuneet työssään. Olisiko ”Kauniit ja rohkeat” tuotantotaso aiheuttanut mitään kuohuntaa? Uskallan epäillä että ei.

Television ja ohjelmien syyksi sysätään helposti sellaisia asioita jotka ei sille kuulu. Unohdetaan että katsojalla on vastuu siitä mitä hän katsoo. Televisio ei pakota katsomaan ohjelmaa mitä hän ei halua, tai minkä hän kokee vahingolliseksi. Meitä on niin moneen junaan, ei ole mahdollista tehdä jokaista tyytyväiseksi. Television voi aina sulkea, siinä on siihen oma kytkin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 16:44

minä olen katsonut salattuja elämiä noin 5 vuotiaasta saakka eikä niistä ole tullut minulle mitään traumoja.
pitää olla tylsä elämä jos tuollaisesta rupeaa valittamaan. terve vaan ja hyvää kesää

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 16:52

hiivaa,sokeria kuutisen kiloa, siitä tekiälle paljon iloa.luritetaan litku pulloon.pullo pankolle ja hyvää tulloo.tätä 7 vuotias poikani hokee joka päivä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

5.6.2009 18:34

Henkilökohtaisesti olen paljon enemmän huolissani kaikkien parisuhdeunelmasarjojen esitysajoista. 11v. vuoden seurustelukauteni aikana olen havainnut että ne naiset jotka EIVÄT ole katsoneet lapsina kauniita ja rohkeita yms. virhellisen suhdekäsityksen antavia ohjelmia ovat ne joilla on jokin todellinen mahdollisuus kestävään suhteeseen ennen kuin perheen rakentaminen on jo liian myöhäistä. Varmasti sama koskee miehiäkin. Saippuafaneilla, varsinkin nuoremmilla ei tunnu olevan mitään käsitystä parisuhdearjesta ja todellisesta maailmasta ihmissuhteiden osalta mikä aiheuttaa huomattavia vaikeuksia, jos ei heille itselleen niin ainakin heidän kumppaneilleen ja läheisilleen jotka eivät katso kyseistä "viihdettä".

Kaikki arkielämän asioita rankalla kädellä vääristelevät ohjelmat pitäisi siirtää yölle tai poistaa ohjelmistosta. Toimintaelokuvat yms. elokuvat ja sarjat saattavat sekoittaa joidenkin kaikkein häiriintyneiden yksilöiden päät mutta tavan kansalainen ei sekoa niistä toisin kuin saippuasarjoista näyttäisi sekoavan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 21:04

Kysymyshän on vanhemmuudesta ja aikuisuudesta. Tietokonepelit joihin liitty ikärajoja tai televisio ohjelmat ikärajoineen, niiden käyttö ja seuranta on vanhempien valvottavissa yai ainakin pitäisi valvoa, kysymyshän on vastuusta ja sen kantamisesta.

Aikasemmin ei ole mm. kuula-aseissa ollut ikärajaa ja nyt havaitsin että ainakin yksi kyseisten "lelujen" myyjä ilomoittaa ettei ko. aseita myydä alle 18 vuotiaille. Pihalla ja lähimetsissä kuiten aseilla leikkivät 10 - 15 vuotiaat nappulat - mitä tästäkin pitäisi ajatella. Aikasemmin en ko. aseille ole ikärajoituksia havainnut - mistä ja kuinka näitä ikärajoja voisi seurata ? Pitäisikö vanhempien ottaa aikaisemmin antamansa lelut ja lahjat pois lapsilta huomatessaan muuttuneen tilanteen ?

Salattujen elämien viime jakso oli mielestäni yksittäinen ylilyönti, vakavampaa on vanhempien asenne jonka mukaan he ovat parempia omien lastensa rajojen asettamisessa kuin yhteiskunta ja poliittiset päättäjät.

Koskaan ei varmaankaan päästä tilanteeseen että kaikki noudattaisivat samalla tavalla asetettuja rajoituksia, itse muistan olleeni kateellinen kavereilla jotka saivat tehdä monia asioita joita en itse saanut koska vanhempani noudattivat asetettuja rajoituksia. Nyt tiedän etten menettänyt mitään ja "lapsellisemmista" tekemisitäni on hyvät muistot, muta oli se katkeraa. Omien lasteni kanssa aion seurata vanhempieni mallia, lapsuus on lapsuutta, niin se vaan on.

Liiallinen lasten suojaaminen oikealta elämältä ei kuitenkaan ole oikein, elämä ei kuitenkaan ole telkkarissa tai tietokoneissa vaan kaikkialla muualla.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MesMer

5.6.2009 21:30

sieltä telkkarista kannata mitään muuta ku joitaki dokkareita kattoo, eikä niitten takia vaan kannata koko toosaa omistaa ja maksaa... dokkarit ja leffat saa netistäkin..., kuten myös uutiset.
ihmekkö et jengil ei oo kaikki kotona kun telkkariformaatit kasvattavat puolet nuoruudesta. kyl nää jutut on ihan jokaisen yksilön tajuttavissa, mut on helpompaa, ku istuttaa penskansa lasitutin ääreen. siin sit pyörittelemään päätä ku kaikki ei ookkaan ihan kotona aikuisiässä.
mainokset saa meidät tyytymättömiksi, ja ite ohjelmat vilisee kieroilua ja aseita.... hyvät eväät onneen.!! PERKELE!!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 23:32

Taas kerran televisio on kaiken alku ja juuri. Ihan samaa juttuu nuoret lukee lehdestä päivät pitkät. Kaiken maailman lehdissä kerrotaan minuutin tarkasti tuhopoltot, koulu- ja paloittelusurmat. Kohta pitäis kieltää kaikki. Ja se vielä, että Salkkarit on kuitenkin opettanut suvaitsevuutta tässä matkan varrella. En kuitenkaan lähde puolustelemaan viimeisimmän jakson tapahtumia. Mutta noita sattuu ja ne varmasti tulee kaikille eteen jotakin kautta. Hyvä, että nuoret kauhistelee sen sijaan, että ihastelisivat.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Emma

6.6.2009 00:51

En todellakaan ymmärrä miksi kyseisestä jaksosta nousi näin suuri kohu. Jos on Salattuja Elämiä seurannut aikaisemmin voi todeta vain, että 10 vuoden aikana sarjassa on tapahtunut paljon enemmän lapsille haitallisia asioita kuin päätösjaksosssa. Annan hiukan esimerkkejä: Esko Koveron näyttelemä Ismo Laitela on läpi sarjan harjoittanut perheväkivaltaa niin lapsiaan kuin vaimojaankin kohtaan: hän mm. pahoinpiteli oman Kalle-poikansa, Jaana-vaimonsa ja nyt Tanja-naisystävänsä. Nämä kaikki pahoinpitelyt näytettiin televisiossa tarkasti ja mitään sensuroimatta. Onko tämä hyvää katseltavaa lapselle? Salattujen elämien alkuaikoina sarjassa pyöri paljon huumeiden käyttöön liittyviä asioita, mm. hahmo Markus kuoli huumeisiin ja nyt uusimmissa jaksoissa Joonatan-hahmo käytti ja myi steroideja. Onko tämä hyvää katseltavaa lapselle? Sarjassa on myös näytetty miten Seppo-hahmo keittää pontikkaa kotona ja kuinka alaikäiset sekoilevat humaltuneena. Onko tämä hyvää katseltavaa lapselle? Hetki sitten näytettiin miten Paula-niminen hahmo työntää Aaro nimisen hahmon parvekkeelta alas ja kuinka Aaro mätkähtää kuolleena alas. Kysynpä vain onko tämä hyvää katseltavaa lapselle? Herätyskellojen olisi pitänyt soida jo kauan sitten jos ollenkaan. On täysin tekopyhää järkyttyä (vasta) nyt mitä lapsenne Salatuissa Elämissä näkeekään, puhumattakaan muista television anneista.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.6.2009 02:47

Moikka Maria. Milloin susta tulee SDP:n puheenjohtaja ja Suomen pääministeri?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pajautus

6.6.2009 11:15

Nauroin kuin luin ensimmäiset lööpit aiheesta. Oikeasti eikö ihmisillä ole muuta itkemistä kuin joku televisio sarja. Jenkeissä televisiossa ei saa kiroilla, mutta tappamista, raiskauksia saa näytää. Pitääkö Suomen seurata esimerkkiä? Toivottavasti ei. No, jos ei ole elämää niin kai televisio jotain sisältöä tuottaa. Parastahan olisi kun lapset tekisivät jotain muuta kuin istuisivat television tai netin ääressä. Mutta taitaa nykyaikana olla mahdotonta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Janne

6.6.2009 14:56

Jepjep. Täydelliset naiset vastaan salkkarit. Kumpikaan ei mielestäni kuulu sille paikalle, missä sitä esitetään, mutta miksi ensin mainittu ei aiheuta keskustelua?

Typerää jeesustelua IMHO.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

6.6.2009 20:50

Klo 19 -> k-13
Klo 21 -> k-15

Eiköhän vanhemien tulisi seurata noita ylläolevia ikärajoja, jotka ovat suuntaa antavina kaikilla kanavilla ja antaa lasten katsoa televisiota sen mukaan. Salatut elämät ei mielestäni ole milloinkaan ala-asteikäisten lasten ohjelma-

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Royce76

6.6.2009 21:20

Mun mielestä sellainen roska kuin Salkkarit pitäis kieltää lailla jo ihan laadullisen kelvottomuutensa takia.. Muistan kun se alkoi 10 vuotta sitten ja sille naurettiin mitä skeidaa se on. Mutta kappas.. Laumat ottaa sen mitä saa ja kiittää siitä päälle. Mitä lasten television katseluun yleensä tulee niin vanhemmat sen päättää. Päättivät 80-luvullakin niin miksi se nyt olisi vaikeampaa..?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.6.2009 00:55

Salkkarit on ollut jo iät ajat sellainen ohjelma mitä lapset katsoisivat mielellään. Sopiva aikakin mahdollistaa tähän. Myös oma alle kouluikäinen lapseni katsoisi salkkareita mutta en tietenkään anna koska jo aikaisemmin tässä sarjassa on käsitelty mm. itsemurhia, sairauksia, huumeita yms. Lista on oikeastaan loputon, onhan sarja kestänyt jo kymmenisen vuotta.

No jos lapset ajetaan tvn äärestä pois niin mihin nyky yhteiskunnassa he suuntaavat? Nettiin. Taannoin eräs ystäväni löysi teini-ikäisen tyttärensä kuvia eräältä sivulta, jota nimen omaan suositeltiin ja kehuttiin että se on turvallinen paikka nuorelle. Toisin oli. Koska muutkin tekevät niin miksen minäkin saisi.

Toista se oli parikymmentä vuotta sitten, ei ollut kännykkää jolla soittaa kaverille vaan silloin juostiin ovelta ovelle, mikä on mielestäni turvallisempaa kun se että nuori istuu neljän seinän sisällä seurustelemassa netin kautta ystävien kanssa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.6.2009 09:07

Telkkarin katselua vastuullisen vanhemman pitäisi kyllä valvoa. Mutta mainontaan on vaikea puuttua, kun sitä tulee kaduilla vastaan. Mielestäni siiderimainokset ja muut, joissa alkoholi tekee kaikista tosi cooleja pitäisi kieltää. En käsitä ollenkaan, miksi alkoholimainonnassa annetaan mielikuvien esittää ihan päinvastaista kuin todellisuus. Sitäpaitsi sohvalla siideritöhnässä makaava vanhempi on juuri se syy, miksi lapset saavat kaikkea tuubaa televisiosta katsella.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jenny

7.6.2009 10:43

Minusta kaikista hauskinta tässä on, että Paulan "elävänä hautaamisesta" tehtiin isompi juttu kuin tästä räjähdyksestä.

Kovin pieni lapsiei ensinäkään olisi ymmärtänyt tätä hautaamista "elävänä" ehkä olisi voinut käsittää Eeron tappaneen Paulan. Mutta jos antaa lastensa katsoa telkkaria (meillä ei ole yli puoleen vuoteen katseltu) niin käsittää myös sen, että jo mainoksissa tapetaan ihmisiä.

Se on elämää se.

Ja se räjähdyskohta.. Kuinka moni lapsi ei ole nähnyt rajahdystä? Miksi jenkkielokuvissa/sarjoissa saa räjähtää ja lapset niitä silti katsoa. Mutta kun kotimaiseen sarjaan kerrankin panostetaan niin se on väärin?

Eikö suomalaisella sarjalla luulisi olevan samat oikeudet kuin ulkolaisella?

Niin ja me, jotka huolehdimme siitä mitä lapsi katselee telkkarista, olemme jotenkin outoja ja "ylihysteerisiä". Ja sitten taas ne, jotka antavat lapsensa katsella mitä haluavat, ovatkin välinpitämättömiä ja huonoja vanhempia?

Naurettavaa. Kukin tavallaan. Ei telkkarit lapsia kasvata tai saa tappamaan ketään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

7.6.2009 16:47

Eiköhän ne mallit maailman pahuudesta tule ihan jostain muualta kuin tv-sarjoista. Moni lapsi kuulee varmasti päivittäin kiroilua, joko omassa perheessä tai koulussa tai missä ikinä muualla. Suutelukin on varmasti tuttu juttu jo pienestä pitäen, ja äidin ja isän yhteisiä iltajumppahetkiäkin moni näkee. Murhista ja pahoinpitelyistä voi lukea lehdestä.
Lapset tietävät näistä jutuista jo varhain, vaikka kuinka pumpuliin käärittäisiin. Kaveriporukkaan mahtuu aina joku, jonka vanhemmat eivät turhan tarkkoja tv:n tms suhteen ole, ja näin se tieto leviää pumpulilapsillekkin. Ikävä tosiasia.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Leccare

7.6.2009 17:51

Huolestuttavampaa on se, että vanhemmat jättävät lapsensa noin passivoivan asian pariin. Parempi estää lapsilta television katselu ja istuttaa heidät vaikkapa tietokoneen ääreen, jossa he ovat turvassa television korruptoivalta vaikutukselta.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Iso-A

7.6.2009 19:42

Jaahas. Kukkahattutädit taas vauhdissa. No eipä meidän aikamme lapsilla näyttäisi kovin suuria uhkia olevan. Mutta kai sitä aina jostain pitää hysteerinen olla, vaikka sitten salkkareista, kun ei näemmä ole suurempia murheita...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Antti

7.6.2009 22:25

Salatut elämät ei tulekaan Pikku Kakkosen aikaan.. Tätä menoa ihmiset kohta valittavat, että näyttävät yön lähettyvillä ja yöllä lapsille liian raakoja ohjelmia tms..

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.6.2009 00:52

sain pienenä katsoa tv:stä mitä roskaa tahansa, tästäkin huolimatta minusta kasvoi aivan normaali aikuinen. eiköhän sillä kasvatuksella ole suurin merkitys lapsen kehittymisessä, nyky-yhteiskuntamme on vain niin kiireinen ettei perhe-elämälle tahdo jäädä aikaa.

jos väkivaltaiset pelit ja tv vaikuttavat lasten käytökseen niin mitenkäs on tuon aggressiivisen musiikin laita? nythän järjestetään taas pian nuorten ihannoima "tuska"-festari, voisiko psykologit kävästä paikan päällä kartoittamassa löydetäänkö sieltä lainkaan ns normaaleja ihmisiä, samalla voisi tietysti tutkia artistien mielen syöverit.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

8.6.2009 09:33

Entäs ne häiriintyneet Redbull-mainokset, missä on rannalla seisokin saava mies joka lähtee lentoon tai teini seksipuuhiin ryhtymässä sängyssä? Mainontahan on mitä on ja ei juurikaan kellonaikoihin sidottua. Taitaa olla Redbullin mainokset nonstop tv:ssä kellonaikaan katsomatta, voi nuoremmat näkijät hieman hämmentyä niistä. Mitään sensuuriahan ei tv:n tarjonnassa enää muutenkaan ole vuosiin toteutettu, esim. moni myöhäisillan ohjelma on aamupäivän uusinnoissa jne.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Henri

9.6.2009 09:25

Ei se ole väkivaltaviihteen syy, että nuoret ottaisi peleistä/elokuvista mallia.
Syy löytyy vanhemmista jotka sallivat oman jälkikasvunsa pelata pelejä mihin ei ikäraja riittäisi.
Kerran eräässä sekatavarakaupassa eräs äiti osti noin 12 vuotiaalle pojalleen muovikuulapyssyn ja tokaisi vaan kaupan pihassa pojalle, että ampuisi varovasti pyssyllä! Ei mikään ikäraja suojaa lasta jos vanhemmat käyttäytyy noin typerästi, eli antavat k18 tavaraa lasten käytettäviksi. Mitä tulee tv:n esitysaikoihin, niin samalla lailla vanhempien tulee katsoa ettei jälkikasvu katso semmoista ohjelmaa mikä ei sovellu lapsille.
Salkkarit nyt on semmoista sontaa, että sen voisi lopettaa vaikka heti.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puckoon

9.6.2009 19:22

Minusta salkkarit on huono fiktiollinen sarja kokonaisuudessaan, ja ennenkaikkea sarjan saama lähetysaika on aivan liian suuri. Eikös sitä tule joka päivä, jos uusinnatkin otetaan huomioon. Sitä en osaa sanoa, kuinka lasten vanhempien tulisi lapsilleen kertoa, että sarja on fiktiota. yms. En usko että tämä kohu on ansaitusti näinkin suuri, ja että asiaa tulisi tätä enempää paisutella mediassa.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Guzenina-Richardson

10.6.2009 11:03

Kiitos kaikista kommenteistanne.
Olen samaa mieltä monien teidän kanssanne, jotka pidätte vahempien roolia tärkeimpänä vaikuttajana lastensa television katselun suhteen. Myös pelien suhteen ikärajoja pitäisi seurata. Moni vanhempi ei edes tiedä, mitä pelejä lapsi pelaa.
Mutta vastuuta pitäisi olla myös televisiokanavilla. Ei voi olla niin, että heti Pikku Kakkosen jälkeen ruutuun tulvii lapsen mieltä hämmentäviä kuvia.
Tuossa yllä oli myöskin hyvä huomio Red Bull -mainoksen näkymisestä jo alkuillassa. Itse kyllä kyseenalaistan vahvasti seksuaalisesti monimerkityksellisten kenojen käyttämisen lasten ja nuorten koukuttamiseksi johonkin tuotteeseen.
Vaikka tässä ajassa moni turtuu nopeasti maailman ärsykkeiden sekamelskassa, pitäisi lapsuutta uskaltaa suojata.
Jos vanhemmat eivät päästäisi lastaan pelottavaa, häiriintynyttä lapsenvahtia kotiinsa heidän poissaollessaan, on ristiriitaista, että televisio ja pelit saavat toimia häiriintyneen lapsenvahdin lailla joskus jopa suoraan vanhempien silmien alla.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.6.2009 12:11

Monia "sopimattomia" ohjelmia, joita tulee muilta kuin Ylen kanavilta, pitäisi lähettää myöhemmin, yksi esimerkki on Dr Phil, jossa amerikkalainen tv-psykologi ratkoo milloin mitäkin ongelmia. Ohjelmat eivät ole sopivaa katseltavaa lapsille ja kuitenkin esim. tämä ohjelma tulee klo 15. Muitakin ohjelmia lähetetään välillä uusintana lasten katseluaikaan, vaikka ensimmäinen lähetys olisikin vähän myöhemmin. Ja vaikka moni sanoo, ettei lapsia voi suojella aina kaikelta, olen sitä mieltä, että pitää ainakin yrittää suojella edes joskus joltain.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.6.2009 00:25

jos salkkarit olisi oikeasti niin epäsopiva ohjelma lapsille ja nuorille siihen oltaisiin laitettu selvä ikäraja, joka ilmoitettaisiin.. ite oon kattonu salkkarit ihan alusta asti, eikä niistä koskaa mulla oo mitää traumoja tullu.(oon nyt 14) sehän on vaa tv-ohjelma!. mutta jos jotkut vanhemmat näkee siinä jotai pahaa niin kieltäkööt sitten.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.7.2009 14:35

Aina ei pidä syyttää muita. Vanhemmilla se vastuu pitää olla lasten tv:n katselusta. Omasta mielestäni se salkkareiden viimeinen jakso oli vain koominen ja sain hyvät naurut. Koko sarja kun on kieli keskellä suuta toteutettu. Siihen ei ymmärrykseni riitä, että miksi pitää olla niin onneton elämä joillain, että pitää suuttua siitä mitä tv:ssä näkyy. Sieltä löytyy se sulkemispainike myös, jos sisältö ei miellytä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:47

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus