Tehoton haluttomuus

  • Maria Guzenina-Richardson

Eilen eduskunnassa käsiteltiin opposition jättämää välikysymystä. Työttömyys kasvaa tällä hetkellä kuin rikkaruoho hoitamattomassa puutarhassa, eikä puutarhuri suostu ryhtymään hommiin.
Porvarihallituksen tapa hoitaa työttömyyskriisiksi muuttunutta talouskriisiä on maailmanlaajuisestikin vertailtuna vanhanaikaiseen ajatteluun perustuvaa. Peräti yhdeksän elvytyseuroa kymmenestä kulutetaan veronkevennyksiin.
Niin työnantaja- kuin palkansaajapuolenkin talousviisaat ovat useaan otteeseen tuominneet tämän vaihtoehdoista tehottomimmaksi.

Vertaukseksi voi ottaa vaikkapa Saksan hallituksen vahvan panostuksen työttömyyden ehkäisyyn valtion rahallisesti kompensoiman lyhennetyn työviikon avulla. Euroopan maista pahiten talouskriisin kourissa painivassa maassa on uskallettu asettua ihmisen puolelle.

Jos Yhdysvaltojen elvytyspaketti suhteutettaisiin Suomen talouden kokoon, merkitsisi se meillä noin 1,4 miljardin lisäpanostusta julkisiin palveluihin. Hyvinvointipalveluihin ja opetussektorille voitaisiin tällä rahalla palkata noin monta kymmentä tuhatta.

Suomessa hallitus pitää kuitenkin jääräpäisesti kiinni omista tehottomista valinnoistaan, eikä käytä kaikki mahdollisia keinoja työttömyyden vastaiseen taisteluun.

Seurauksena työttömyys kasvaa myös siellä, missä siihen pystyttäisiin vaikuttamaan.
***

Sairaanhoitajaliitto Tehyn tekemän laskelman mukaan viime vuonna terveydenhuollossa supistettiin säästöjen vuoksi toiminnoista lähes neljännes. Tänä vuonna säästöt tuplaantuvat.
Liiton puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola totesi eilisessä Demarissa: ”Yritys säästää vähentämällä henkilöstökuluja lomautuksin ei poista sitä tosiasiaa, että hoidettavia ei voi lomauttaa.”

Hän viittasi myös vuoden 2007 ”pakkolakiin”, jolla Tehyn työtaistelun aikana haluttiin pitää riittävä määrä hoitajia töissä potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Laitinen-Pesolan mukaan jo viime vuonna kolmannes Tehyn luottamusmiehistä arvioi tuon turvarajan alittuneen.

Hallitus jättää siis sairaat vaaraan itse asettamiensa standardienkin mukaan.

***

Kun uskomukset sekoitetaan politiikkaan, syntyy soppa, jossa maamme nyt makaa.

Uusliberalismin leviäminen Suomessakin perustui uskomukseen, jonka mukaan markkinavoimat ovat hyvä isäntä, joka pitää huolta koko yhteiskunnan toimivuudesta.

Eikö sen niin pitänyt mennä, että kun annetaan markkinavoimien jyllätä ilman mitään kontrollia, ennen pitkää vaurauden muruset leviävät myös köyhien suihin? Toisin kuitenkin kävi.

Käsillä on maailmanluokan talouskriisi. Sen muruset ovat kuin kranaatin sirpaleita, jotka osuvat tuhoavalla voimalla sivullisiin. Siksi on kummallista, että kun keinoja on, hallitus ei halua niitä käyttää.

***

Uusliberalismin puolustajia löytyy muuten edelleen. Heidän mukaansa vika ei ollut itse ideologiassa, vaan niissä, jotka eivät antaneet sen jyllätä riittävän villisti. Näin myös Neuvostoliiton hajoamista surreet hokivat aikoinaan ja jotkut hokevat tänäkin päivänä.

Tosiasioita ei haluttu tunnustaa. Järki sammutettiin uskomuksen tieltä.
Puolueen sana oli absoluuttinen totuus.

Onneksi tässä ajassa ihmisillä on oikeus myös kyseenalaistaa. Ja vaikuttaa äänestämällä siihen, kenen vaihtoehtoa ihmisten arkeen sovelletaan.

16 kommenttia

Anonyymi

3.6.2009 12:19

Jos markkinavoimien vapaus takaisi kaikille hyvää, luulisi, ettei Amerikassa köyhiä olisikaan, mutta siellähän ne luokkaerot vasta ovatkin valtavat. Sitäkö tänne Suomeenkin on haluttu? Ennen oli säänneltympää ja silloin meni myös meillä vähän köyhemmillä paremmin. Nyt köyhiä on aina vaan enemmän ja ollaan aina vaan köyhempiä. Ja rikkaat taitaa rikastua kun verotus pienenee. On se niin väärin!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.6.2009 12:22

Parahin Maria,

Miten ihmeessä uskot ylenpalttisen rahan syytämisen julkiselle sektorille auttavan kansantalouttamme? Eikö elvytystoimet olisi syytä suunnata teollisuuteen, tehottoman ja ylisuuren julkisen sektorin sijaan?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

planey

3.6.2009 14:18

kannatan, palkka säilyy samana, mutta 6-tuntiset tai 4-päiväiset työpäivät kaikille!

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

3.6.2009 18:17

Maria on oikeassa
Parahin Anonyymi: ilman kysyntää ei teollisuuden tuotteilla ole kysyntää. Työttömyyden syödessä ostovoimaa on yksityisen sektorin lamaantumisen kompensoimiseksi ylläpidettävä kysyntää julkisilla investoinneilla. Mistä muuten on syntynyt tuo väärinkäsitys, että julkinen sektori on tehoton. Kansainväliset selvitykset puhuvat toista. Sen sijaan yksityisen sektorin monet ,ns.maailman johtavat brandit paljastuvat seisahtuneisuuden linnakkeiksi, vrt autoteollisuus.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

btduet

4.6.2009 02:08

Mitä ehdotat? Että ei annetakaan markkinavoimien enää jyllätä? Sehän on aina toiminut oikein mainiosti - Neuvostoliiton jo mainitsitkin. Valtio on väärä taho päättämään, mitä työtä pitää tehdä ja mitä ei. Jokaisella poliitikolla on omat mielipiteensä, mihin tuottavasta työstä viedyt verorahat pitäisi syytää, ja jokaisen mielipide on lähes yhtä väärä. Valtion kuuluu tehdä selkeät pelisäännöt ja valvoa, että niitä noudatetaan. Välillä voi puuttua joihinkin ulkoisvaikutuksiin ja tulonjakoihin, mutta sen pitäisi riittää valtion ja talouden yhteydestä - varsinkin kun useimmat poliitikot eivät ole lukeneet kurssiakaan taloustiedettä. En minäkään harrasta kirurgiaa vapaa-ajallani.

Eiköhän anneta niiden markkinavoimien kuitenkin jatkossakin luoda hyvinvointia. Nostivathan ne miljardi ihmistä köyhyydestä tässä viimeisten vuosikymmenten aikana. Sitä vaan harvoin muistellaan, kun on niin paljon helpompi uskoa siihen, että tietää paremmin, miten taloutta pitäisi hoitaa kuin talous itse.

Ja puhut uusliberalismin puolustajista kuin jostain kultista, jonka olisi pitänyt hävitä johonkin nyt kun lama tuli. Kyllä tämäkin kriisi oli pitkälti valtiosta lähtöisin, kun S&P:lle ja Moody'sille annettiin erityisasema valtion toimesta ja keskuspankit harjoittivat kevytkenkäistä rahapolitiikkaa valtioiden tukiessa asunnon ostoa, koska kyllähän jokaisella pitää olla oma talo kukkuloilla. Ainoat markkinavetoiset syylliset taisivat olla lyhytnäköiset bonusjärjestelmät pankeissa ja hedge fundeissa, jotka veivät fokusta pois riskinhallinnasta. Loppu olikin huonoa regulaatiota, jota aina syntyy, kun poliitikot kuvittelevat tietävänsä paremmin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

BrainStorm2003

4.6.2009 10:32

Anonyymi2 mietippä uudestaan ja anonyymi3 asiaa.. Porvarit ajaa sitkeästi omaa hyvää niin kauan kuin voivat.. Tuo ei vain auta meitä muita sitten yhtään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.6.2009 11:55

Markkinavoimat on hyvä renki, mutta kyllä rengille aina pitää löytyä isäntä. Muutoinhan renki keksii ihan mitä hyvänsä kuten nyt USA:n asuntomarkkinoilla, keksittiin uusi ikäänkuin itse itseään pyörittävä rahoitus. Lopputulema oli kuitenkin se että alussa mukan oleet käärivät hyvät hillot myöhemmin mukaantulleet ja ennenkaikkea asunnonostajat menettivät jotkut kaiken ja jotkut vähän vähemmän.

Täysin vapaasti toimiessaan markkinat keräävät tuloksen harvoille, siis ne isot hillot ja me muut joudumme aina maksamaan. Markkinoilla on myös täysin vapaina ominaisuuksia joilla ne itsessään luovat myös eräänlaisia häivemarkkinoita, esim tuo USA:ssa kehitetty asuntorahoitusmalli, ne joilla ei ollut mitään tekemistä asuntojen rakentamisen, myynnin, ostamisen tai tarpeen kanssa kehittivät mielikuvituksellisen mallin joka näytti siltä että asuntoja saadaan kaikille ja mitä hienompia sitä parempi. Tosiasiassa nämä neropatit vetivät rahat omiin taskuihinsa ja lasku tuli meille muille maksettavaksi. Suomenkin kun kansainvälinen talous romahti.

Esimerkki lähempää on tuo Destian sotku jossa vanhasta tielaitoksesta (TVH) rakennettiin uusi ja uljas liikelaitos (uusliberalismin malliin) ja kun valvonnasta ei pidetty huolta ja annettiin herrojen häärätä vapaasti, niin nyt on sitten huonot housussa.

Markkinatalouteen kuuluu nousut ja laskut, kun markkina on kyllästetty jollakin tuotteella kysyntä laskee ja kun monella tuotannonalalla samanaikaisesti tulee lasku eteen, kysyntä alkaa laskea laaajemmalla rintamalla ja ollaankin taantumassa josta on lyhyt matka lamaan, oikein ajoitettuna julkinen sektori omilla investoineillaan lieventää taloudellisen laskun haittoja koko yhteiskunnalle ja samalla saadaan edullisemmin tuotettua niitä erilaisia yhteiskunnan palveluja joita tarvitsevat niin yksityiset ihmiset kuin erilaiset tuotantosektorin yritykset ja palvelujen tuottajat, yksinkertaisena esimerkkinä tiet ja rautatiet.

Uusliberalismi ei vielä ole tullut (ikävä kyllä) tiensä päähän, taantumien väli tulee lyhentymään ja taantumien itsensä kesto tulee pidentymään. Markkinat itsessään tulevat menettämään markkinoiden hallinnan ja tulemme siirtymään kohti kehittyneempää talousjärjestelmää joka toivottavasti ottaa paremmin huomioon kaikki ihmiset.

Työ ja vain tuottava uutta luova työ on kehittymisen perusta kaikki muu on nykyaikaisesti sanottuna tukipalveluja, uusiliberalismi ja markkinatalous jotka eivät pidä työtä kunniassa vaan tärkeintä on rahan tekeminen itselle ja heti ilman viiveitä ovat aikansa eläneitä aatteita ja struktuureja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.6.2009 14:03

Yrittäjähenkeä ja innovatiivisuutta peräänkuulutetaan - ja joskus kun joku on sitä oikeasti, ja tarvitsisi apuja aloittaakseen yrittämisen tai laajentaakseen, avun ja tuen saanti on tehty niin vaikeaksi, ettei siinä onnistu kuin suurimmat ja rikkaimmat - tähän toivoisi muutosta varsinkin nyt työttömyyden ja laman keskellä: ihimisille pitää antaa mahdollisuus itse työllistää itsensä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.6.2009 17:35

Kiitokset Marialle jälleen hyvästä blogista, josta osoituksena tämä hyvä keskustelu. Nimimerkki edensoulille toteaisin, että vaikka kuinka tavasin Marian tekstin en löytänyt ehdotusta, että markkinataloudesta luovuttaisiin. Sen sijaan kritiikki kohdistui sellaisiin valtion tehtävien ulkoistuksiin, joista kokemus on jo osoittanut, että ulkoistus yksityiselle sektorille ei enää toteuta niitä tasapuolisuuden ja palvelun laadun tasaisuuden kriteeritä, jotka julkinen sektori on voinut tarjota. Ottamasi esimerkki S&P:sta ja Moody:sistä kertoo karua kieltään tällaisesta epäonnistumisesta Amerikassa. Siinähän valtio ulkoisti sijoiutusmarkkinoiden valvonnan. Monia asioita ei vain voi antaa markkinavoimien kontrolloitavaksi. Suomessa hallitus tuntuu kuitenkin esim. terveydenhoito- ja vanhustenhoivasektoreilla toteuttavan uusliberalistisia tavoitteita ja pyrkii ulkoistamaan nämä julkiselle sektorille pääsääntöisesti kuuluvat tehtävät. Vanhuksille tulee taata tasapuoliset ja tasalaatuiset julkiset vanhuudenhoivapalvelut. Vanhana ja heikkona ei jaksa enää vaatia kovan markkinatalouden maailmassa edellyttämällä tavalla oikeuksiaan. Palvelun saavat silloin vain rikkaat ja ne joiden omaisilla on painostusvoimaa. Vanhusparka ei jaksa äänestellä jaloillaan ja kilpailuttaa uusliberalistiseen henkeen yksityisiä palvelutaloja. Puhumattakaan niiden kohtaloa, joilla ko palvelujen ostoon yksityiseltä sektorilta ei yksinkertaisesti ole varaa. Surkuhupaisaa on, että kun Amerikassa on herätty vaatimaan kattavia terveydenhoitopalveluja, ollaan Suomessa romuttamassa hyvin toimivia julkisia palveluja jättämällä rensussointi rempalleen ja rakentelemalla kaikenlaisia palvelusetelikonsepteja.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 00:42

""Tosiasioita ei haluttu tunnustaa. Järki sammutettiin uskomuksen tieltä.
Puolueen sana oli absoluuttinen totuus.""

Jotenkin tuo tuntuu osuvan tällä hetkellä pahiten demareiden tekemisiin,

Lisäksi en voi mitenkään uskoa talousosaamistasi. Työhistoriasi ja koulutustaustasi tietäen minusta sinun kannattaisi jättää kansantaloudelliset asiat ihan muille.

Nätti hymy sinulla on, käytä sitä, äläkä takerru numeroihin.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 11:28

Hei, nyt on ihan pakko kommentoida (vaikka kannatankin aivan toista puoluetta kuin Maria). Tänään 00:42 Anonyymin kaltaisten henkilöön käyvien kommenttien esittäminen ei ole fiksua keskustelemista. En minäkään kaikkia demareiden juttuja ymmärrä, mutta Maria on kyllä siinä porukassa fiksuimmasta päästä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 13:16

Ikävää, että muuten hyvän keskustelun tällä palstalla tuntuu pilaavan tuo yksi anonyymi, jonka asiaton ja asenteellinen alatyyli erottuu joukosta. Tosiasia on, että Maria G. on Suomen tämän hetken valovoimaisimpia ja osaavimpia nuoria poliitikkoja ja on eduskuntatyöskentelyllään ja luottamustoimissaan kuntasektorilla osoittanut talousosaamistaan, joka kestää täysin vertailun nykyisten hallitusherrojen kanssa, joiden päätöksenteko tuntuu koko ajan laahavan puoli vuotta globaalin talouskehityksen perässä.Maria on varoittanut jo yli vuosi sitten, että edessä olevat kuukaudet tulevat olemaan Suomen yritysmaailmalle ennen näkemätön haaste. Kataiselle tämä on paljastunut vasta viime päivinä hänen todetessaan Iltalehdessä, että Suomen teollisuus ei palaa lamasta enää koskaan entiselleen.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.6.2009 19:05

Pelottaa tuo globaalin finanssikriisin suhteen, että kuinka paljon päättäjiämme tällä kertaa höynäytetään?

Lainaan katsauksen Hannele Pokan kirjasta Porvarihallitus, joka kertoo 1990-luvun pankkikriisin tapahtumista oikeusministerin näkökulmasta.

3.2.1993.

»Iltakoulussa pääministeri ilmoitti, että ministerit ovat sisäpiiriläisiä suhteessa pankki tukeen. Niin että suut pitää osata pitää kiinni, eikä pankkien asioista saa kertoa julkisuuteen.

Kummallisista asioista pääministeri on huolissaan. Siitä, mitä valtioneuvoston jäsenet kertovat julkisuuteen, ei kannattaisi olla huolissaan, sillä ylipäänsä ministerit eivät pankki tuesta tiedä juuri muuta kuin sen, että päättävät sen myöntämisestä.

Ei ministereillä ole sen arvoisia tietoja, että niiden vuodattamisesta julkisuuteen, olisi isompaa haittaa.

Sen sijaan pankkitukea kyllä valuu koko ajan ilman, että valtioneuvosto tietää, mihin sitä käytetään. Onko valtioneuvoston jäsenillä ylipäänsä asiantuntemusta ratkoa pankkitukiasioita?

Mitä muuten tulee tähän politiikan menoon, niin puheitten tasolla hallitus on kallistumassa elvytykseen. Suomen Pankin johtaja Matti Vanhala selittää, että pienyritysten konkurssit ovat Helsingin Sanomien syytä. Lehti kun kirjoituksillaan ruokkii epävarmuutta ja levottomuutta rahamarkkinoilla».

- toivottavasti nyt valtioneuvosto ja eduskunta ovat paremmin kärryillä, mitä finanssialalla todellisuudessa tapahtuu...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

24.7.2009 08:17

Tehoa ja taloudellisuutta julkiseen sektoriin,sehän on pöhöttynyt demareiden suosiollisella avustuksella.Politikko ei näe tulevaisuutta ,kuin 4 vuotta eteenpäin.Löysät pois julkiselta sektorilta,niitä varmaan löytyy,jos haluja olisi.Ennen demarit syyttivät työnantajia riistäjiksi,Tänä päivänä tuntuu siltä,että demarit ovat niitä tödellisia riistäjiä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.8.2009 07:16

"Tehoa ja taloudellisuutta julkiseen sektoriin,sehän on pöhöttynyt demareiden suosiollisella avustuksella. -- Löysät pois julkiselta sektorilta,niitä varmaan löytyy,jos haluja olisi.."
Missähän olet ollut 1993-2009? Et ainakaan Suomessa. Tai sitten et ole seurannut uutisia yhtään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:47

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus