Hesalainen Stadissa

  • Karoliina Sallinen

Muutin Helsinkiin vappuna 2005. Tarkoitus oli tulla vain 3 kuukaudeksi kesätöihin. Bilettää hitusen, paiskia töitä vähän enemmän ja palata syyskuussa kesätyörahat kourassa takaisin böndelle. Kesä meni, maksa meni, rahat meni...ja mikä parasta, olen edelleen tuolla samaisella kesätyömatkalla.

Helsinki, se suuri Hesa, oli aluksi aikamoinen kokemus maalaiselle. Muutamassa viikossa oppi monta perusasiaa. Kuten esimerkiksi sen, ettei liukuportaissa saa jököttää keskellä kulkuväylää. Ja että ratikassa sama nappi toimii sekä stop-merkkinä, että ovenaukaisijana. Tuli myös huomattua, ettei linkki olekaan yleinen synonyymi bussille, ja että tästä kulkuneuvosta poistuessa ei passaa huudella kiitoksia kuskille. Eniten kuitenkin yllätti se, että hesalaisten ylimielisten puhetavan takaa paljastuikin suhteellisen normaaleita ihmisiä.

”Naisten Helsinki – kulttuurihistoriallinen opas” esittelee pääkaupunkimme feminiinisestä näkökulmasta. Vaikkei kirja ehkä kohtaakaan moniltakaan osin sitä 2000-luvun Helsinkiä, johon minä tutustuin, on se mielenkiintoinen ja monipuolinen opas kaupungin syövereihin. Kirjan kansiin on koottu historiallisia naishahmoja arkkitehdeistä prostituoituihin, eikä kadunnimienkään alkuperää ole unohdettu. Kuvat ja kuvatekstit ovat ehdottomasti kirjan parasta antia, monet pidemmät jutut aiheen mielenkiintoisuudesta huolimatta melkoisen kuivaa luettavaa. Joka tapauksessa: ainakin hyvä lahjaidea helsinkiläisille keskivertorouville...vielä kun saisi Stockan lahjapaperiin!

Lopuksi omaa kuvafiilistelyä kotikaupungista, joka on huomaamatta varastanut kotiseutuni murteen viidessä vuodessa. Onneksi en sentään vielä sano ”stadi”. Silloin olisi peli lopulta menetetty...

2 kommenttia

Anonyymi

29.11.2010 09:54

Miksi muuten ei bussikuljettajalle saisi huudella kiitosta? Toki parempi tapa on huikata kädellä (kuski näkee kyllä peilistä), ainakin silloin jos ääni on todella kova/korkea tms.

Paljasjalkainen stadilainen vm -63

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.12.2010 12:10

mun mielestä itsestään selvyyksiä ettei jäädä seisoo keskelle liukuportaita muitten eteen tai sama juttu kadulla. Bussikuskille voi huikkaa,että kiitos,mutta helsingissä se näyttäisi vähän hassulta,ku jokainen huutaisi joka pysäkillä jne kuiteski porukkaa pikkusen enemmän kuin jossain joensuussa. Olen samaa mieltä edellisen kommaajan kanssa,että huikata voi kädellä.

Linkki ei tarkota bussia sehän on murretta niinkuin hesa se pitäis kans olla aika itsestäänselvä asia. En minäkään stadilaisena puhu landella "dösästä" tai jos puhun niin en oleta,että se olisi yleinen sanamuoto siellä päin.

Kismittää vähän,kun landet tulee tänne omilla tavoillaan ja olettaa,että kaikkien pitäisi ymmärtää heitä jne ja sitten kun "hesalainen" tulee landelle ja puhuu omaa "etelän murretta" niin häntä pidetään ylimielisenä leuhkana, joka puhuu slangia, koska haluaa jotenkin päteä. Ei tule monilla mieleen, että se vaan on Helsingissä tapana puhua nopeammin ja erilaisella aksentilla ja käyttää kantasuomalaisille ei niin tuttuja sanoja, joissa vaikutteita ruotsista/englannista ja venäjältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi