UUSI CITY - ei palvele meitä

parannusehdotuksia Cityn henkilökunnalle, jos ne joskus vahingos lukisi tätä blogia. Tänne voi laittaa kaikki haukut ja parannusehdotukset... ja samalla myös mennä laittamaan niitä Cityn henkilökunnalle toistakin kautta...

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2014.

AFA-levä , Jaakko Halmetojan kadonnut kirjoitus aiheesta  1

"AFA
(Aphanizomenon flos-aquae)

Muut käytetyt nimet (ulkomaat)

Klamath Lake Blue-Green Algae, AFA Blue-Green Algae, Algae, Blue-Green Algae, AFA

Saatavilla olevat muodot

Kuivattu AFA-jauhe
E3Live™ (tuore, nestemäinen muoto AFA:sta)

AFA:n sisältämät ravintoaineet ja bioaktiiviset ainesosat (/g)

18 aminohappoa
40 mineraalia mm.
Boori 0.05 mg
Kalsium 4.86 mg
Kloori 0.02 mg
Kromi 0.18 mcg
Koboltti 0.69 mcg
Kupari 1.49 mcg
Fluori 13.21 mcg
Germanium 0.09 mcg
Jodi 18 mcg
Rauta 121.69 mcg
Magnesium 0.76 mg
Mangaani 11.12 mcg
Molybdeeni 1.15 mcg
Nikkeli 1.84 mcg
Kalium 4.16 mcg
Fosfori 1.82 mcg
Seleeni 0.23 mcg
Pii 65.2 mcg
Natrium 0.94 mcg
Tina 0.172 mcg
Titanium 16.17 mcg
Vanadium 0.96 mcg
Sinkki 6.51 mcg
B1-vitamiini 27 mcg
B2-vitamiini 49 mcg
B3-vitamiini 0.05 mg
B5-vitamiini 2.38 mcg
B6-vitamiini 3.85 mcg
Inositoli 55.50 mcg
E-vitamiini 0.59 IU
C-vitamiini 2.34 mcg
Biotiini 0.10 mcg
Koliini 0.80 mcg
Foolihappo 0.73 mcg
Kobalmiini (B12) 2.80 mcg
K-vitamiini 34 mcg
Beetakaroteeni 1890 IU
Klorofylli 1-2 %
Fykosyaniini 15 %
Luteiini
Lykopeeni
Omega-3 rasvahapot (ALA, DHA)
Polysakkaridit
Fenyylietyyliamiini 2 mg
DNA/RNA 4 %

Käytön hyödyt

AFA on mikroskooppinen levä, joka on ehkäpä maailman ravinnerikkainta ruokaa. AFA asettaa melko pitkälti raamit koko "superfood"-käsittelle. AFA kasvaa Klamath-järvellä Oregonissa. Klamath-järvi on käytännössä koskematon teollistumisen ja saasteiden aiheuttamilta haitolta ja tämä 125:n neliömailin kokoinen järvi sijaitsee melko korkalla, 4,139 jalan korkeudessa merenpinnasta. Mikroskooppinen AFA kerätään tiettyyn aikaan vuodesta. Ainakin 4000 fytoplanktoni-, merilevä- ja makean veden levälajiketta on tunnistettu, joista AFA ja fytoplanktoni ovat aivan ravinnerikkaimmassa kärjessä. AFA on villi levälajike, jota ihmiset ovat yrittäneet pitkään kesyttää, siinä kuitenkaan onnistumatta. AFA:aa on kerätty Klamatah-järveltä 1970-luvulta lähtien.

AFA:sta on tullut suosittu superruoka terveysintoilijoiden keskuudessa ympäri maailmaa sillä tämä villiruoka sisältää laajan spektrin antioksidantteja, mineraaleja (erityisesti rautaa, sinkkiä, seleeniä ja magnesiumia), aivoillemme erityisiä fytokemikaaleja, vitamiineja, entsyymejä sekä runsaasti aminohappoja. AFA muuntaa ilman sisältämää typpeä tehokkaasti yhdeksi maailman laadukkaimmaksi proteiiniksi. AFA on yksi maailman antioksidanttipitoisimmista ruoista sisältämällä lukuisia karotenoideja (beetakaroteeni, luteiini, lykopeeni), klorofylliä ja fykosyaniinia. Tutkimukset osoittavat, että mitä enemmän beetakaroteenia ruokavalio sisältää, sen pidempään ihminen yleensä elää. Beetakaroteeni aktivoi kateenkorvan ja immuunijärjestelmän tomintaa ja blokkaa terveiden solujen muuntumista syöpäsoluiksi. Beetakaroteeni on turvallinen ravinne, joka ei ole myrkkyllinen edes mega-annoksina. Jos beetakaroteenia saadaan suuria määriä, saattaa iho alkaa muuttumaan oranssinvivahteiseksi. Tämä ei ole vaarallista, vaan indikoi sitä, että maksamme entsyymit eivät kykene pilkkomaan tiettyjä karotenoidipigmenttejä. Jos beetakaroteenin määrää vähennetään ravinnossa, palautuu väri vähitellen normaaliksi.

AFA koostuu pääasiassa pehmeistä proteiini- ja polysakkaridirakenteista, jotka imeytyvät äärimmäisen hyvin suolistossamme. AFA:n solujen pehmeys on poikkeuksellinen piirre kasvikunnassa, koska kasvien solut ovat yleensä kovia, kun taas eläintuotteiden solut ovat pehmeämpiä. Ehkä tämä on yksi syy sille, miksi tätä levää pidetään usein 25% eläimenä. AFA sisältää poikkeuksellisen korkeita pitoisuuksia sinivihreää väripigmenttiä, fykosyaniinia (15% kuivapainosta). Fykosyaniini tehostaa immuunijärjestelmämme toimintaa stimuloimalla kantasolujen tuotantoa. Luuytimessämme valmistuvista kantasoluista elimistö tuottaa mm. tappajasoluja, makrofageja, T-soluja ja muita immuunijärjestelmällemme keskeisiä soluja.

AFA:n tiedetään sisältävän huimat 40 kivennäis- ja hivenainetta, jotka se imee itseensä Klamath -järven lähes kymmenen metriä paksusta pohjan mineraalikerroksesta. Mitä jalostetumpaa ruokaa syömme, sen vähemmän siinä on yleensä mineraaleja. Mineraalipuutokset linkitetään käytännössä kaikkin kroonisiin sairauksiin ja rappeumiin, joita ihmisillä ilmenee. AFA on erinomainen B-ryhmän vitamiinien lähde ja se sisältää B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- ja B12-vitamiineja. Pääasiassa B-vitamiinit auttavat lievittämään stressiä auttamalla kehoa muuntamaan polysakkarideja ja muita hiilihydraatteja glukoosiksi, välittömäksi energianlähteeksi ja kestävyyskunnoksi. AFA sisältää myös runsaasti C-vitamiinia, pitkäketjuisia omega-3 rasvahappoja (DHA) sekä koliinia. Nämä ravinteet tekevät AFA:sta mainiota ruokaa tukemaan aivojen optimaalista toimintaa. AFA sisältää myös fenyylietyyliamiini (PEA) -nimistä "rakkausmolekyyliä", joka lisää aivojemme välittäjäaineiden aktiivisuutta. PEA rakentuu kahdesta aminohaposta, fenyylialaniinista ja tyrosiinista. PEA aktivoi aivojemme keskittymiskyvystä ja havainnoimisesta vastaavan osan neurotransmittereita, ja fenyylietyyliamiini lisääntyykin, kun ajatuksemme syventyy tiukasti esimerkiksi hyvän kirjan, projektin tai urheilusuorituksen pariin. Fenyylietyyliamiini linkittyy vahvasti rakkauteen ja ihastumiseen, koska tällöin PEA:n tasot nousevat selvästi. Korkeimmillaan PEA:n tasot ovat kun saamme orgasmin. Korkeille PEA:n tasoille on usein tyypillistä ajantajun menettäminen ja psyykkisen suorituskyvyn lisääntyminen. Toisaalta masennuksesta kärsivillä ihmisillä virtsan PEA tasojen on todettu olevan normaalia matalammalla tasolla. PEA lisää noradrenaliinin vaikutusta kehossamme, mikä johtaa iloisuuden ja mielihyväntunteiden lisääntymiseen. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että aerobisen liikunnan harrastaminen nosti PEA:n tasoja ja tällä välittäjäaineella onkin rooli niin kutsutun "runner's high" olotilan syntymisessä, jolloin ajantaju usein katoaa mielialan ja keskittymisen ollessa erittäin korkealla tasolla. Siniviherlevien on myös todettu parantavan keskittymishäiriöistä kärsivien lasten keskittymiskykyä ja kykyä noudattaa ohjeita. Löydämme luonnosta fenyylietyyliamiinia lähinnä kahdesta ruoasta: raa'asta kaakaosta ja siniviherlevistä (varsinkin sinisestä fykosyaniinista). Nämä kaksi ruokaa toimivat mainiosti myös yhteiskäytössä, nostaen PEA-tasojamme, oli elämässämme meneillään millainen tilanne hyvänsä. Grammassa AFA:aa on 2 mg fenyylietyyliamiinia.

AFA:n on todettu olevan tehokas mm. virusperäisten tautien, kroonisen väsymyksen, keskittymishäiriön, masennuksen, tulehdussairauksien ja nivelrikon hoidossa. Kirjassa Primordial Food Christian Drapeu viittaa tutkimukseen, jossa useita viikkoja päivittäin AFA:aa nauttineilla ihmisillä AFA helpotti kehon NK-solujen liikkumista verestä kudoksiin tuhoamaan vaurioituneita ja tartunnan saaneita soluja. Vaikka tiedämmekin vihreän teen ja ginkgo biloban lisäävän kehon NK-solujen aktiivisuutta, on edellämainittu AFA:n aikaansaama mekanismi uniikki. Tutkimuksissa on löydetty AFA:n proteiinin kykenevän heikentävään HI- ja Ebola viruksen vaikutusta. AFA:n antiviruksinen proteiini, syanovirin-N (CV-N) voi pidentää Ebola infektion saaneiden hiirten elinikää. Tällä hetkellä Ebola tartunnan hoitoon ei ole olemassa hoitomuotoa ja se aiheuttaa yleensä rajun, kuolettavan verenvuodon ja kuumeen. CV-N tarttuu HI- ja Ebola virusten pinnalla olevaan sokerimolekyyliin ja fyysisesti estää niiden pääsyä terveisiin soluihin.

Tämä siniviherlevä sisältää poikkeuksellisen paljon bioaktiivisessa muodossa olevaa rautaa. AFA:n sisältämä rauta yhdessä mangaanin, kuparin ja B- sekä C-vitamiinin kanssa taistelee anemiaa vastaan, joka saattaa usein olla ongelma kasviperäiseen ruokavalioon siirtyvillä ihmisillä, koska he eivät saakaan enää veriperäistä rautaa (hemirautaa). DNA ja RNA ovat geeniemme raaka-aineita, joita kutsumme nukleiinihapoiksi. AFA sisältää keskimäärin 4% DNA:ta ja RNA:ta. Näillä nukleotideillä on viruksilta, sieniltä ja mikrobeilta suojelevia vaikutuksia. Aphanizomenon flos-aquae sisältää tuhansia eri entsyymejä, jotka auttavat kehoamme ruoan pilkkomisessa ja aineenvaihdunnassa. Mitä enemmän entsyymejä meillä on ravinnossamme, sen vähemmän keho rasittuu ruoansulatus- ja aineenvaihduntaprosesseissa. AFA, hunaja ja erilaiset ruohokasvit (esim. vehnänoras) ovat parhaita entsyymien lähteitä luonnossa.

AFA on kokonainen proteiinin lähde eli se sisältää kaikki elimistöllemme välttämättömät 8 aminohappoa. Lisäksi AFA sisältää 10 muuta aminohappoa ja tästä superlevästä huimat 60 % on proteiinia! AFA:n sisältämä proteiini on helposti hyödynnettävänä glykoproteiiniana ja aminohapot peptidi-muodossa toisin kuin esimerkiksi lihan sisältämät lipoproteiinit, jotka on yleensä lisäksi kuumennettu elimistöllemme vaikeammin käsiteltävään muotoon. Edellämainittujen tekijöiden vuoksi leväproteiinin käsittely vie vähemmän energiaa ja imeytyy helpommin, kuin esimerkiksi lihan tai kanan sisältämä proteiini.

Aphanizomenon flos-aquae sisältää runsaasti omega-3 rasvahappoja. Alfa-linoleenihappoa (ALA), sekä lähes puolet sen rasvahappokoostumuksesta on pitkäketjuisia, kasvikunnassa harvinaisempia omega-3 rasvahappoja (DHA). DHA on tärkeä rasvahappo silmien kunnolle, aivoille, hermokudoksille, verenkiertoelimistölle ja siemennesteelle. DHA:n puutos linkittyy mm. Alzheimerin tautiin, masennukseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, autoimmuunisairauksiin ja ihosairauksiin.

AFA sisältää runsaasti harvinaista sinivihreää väripigmenttiä, fykosyaniinia. Fykosyaniini ehkäisee tiettyjen syöpätyyppien leviäistä, auttaa kehoamme uusien kantasolujen tuotannossa, lievittää kroonisia tulehdustiloja, tukee maksan toimintaa, suojelee kehoa vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä ja parantaa aivojemme välittäjäaineiden, neurotransmittereiden tuotantoa avustamalla aminohappojen kiinnittymistä toisiinsa. Fykosyaniinin on kliinisesti todistettu inhibitoivan COX-2 (syklooksygenaasi) ja lipooksygenaasi -entsyymejä, jotka linkitetään tulehdusten syntyyn. Kun COX-2 ja lipooksygenaasi -entsyymit saadan blokattua luonnollisesti fykosyaniinin avulla, tulehdusta ja kipua aiheuttavat reaktiot vähenevät tai loppuvat kokonaan kehossa.

AFA:n ja spirulinan erot

AFA eroaa ulkoisesti samannäköisestä spirulinasta keskeisimmin siinä, että se kasvaa makeassa vedessä, eikä karkeassa merivedessä. Mikroskooppiset fytoplanktonit ovat ravintoketjun ensimmäisiä organismeja ja osa tutkijoista uskoo, että mikrolevät ovat eläneet pallollamme noin 2.8 miljardia vuotta. Mikrolevät ovat vastuussa 80-90%:sta planeettamme ravinnon ja hapen tarjonnasta. Siniviherlevät ovat äärimmäisen sopeutumiskykyisiä ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Ne selviävät laajoihinkin valon, lämpötilan, hiilidioksidin tai hapen vaihteluihin. Siniviherlevät ovat maapallomme lehtiviherpitoisimpia organismeja ja AFA:ssa on esimerkiksi 5 kertaa enemmän lehtivihreää kuin vehnänoraassa. AFA on lisäksi bioaktiivisin tunnettu klorofyllin eli lehtivihreän muoto ja sen kuivapainosta on 1-2% lehtivihreää.

- AFA kasvaa villinä, kun taas spirulina viljellään kontrolloiduissa olosuhteissa. Tämän pohjalta voidaan olettaa, että AFA sisältää enemmän mineraaleja, minkä ravinneanalyysit myös vahvistavat.
- AFA sisältää enemmän klorofylliä eli lehtivihreää. Kymmenen grammaa AFA:aa sisältää keskimäärin 300 mg klorofylliä. 10 g spirulinaa sisältää noin 120 mg klorofylliä.
- AFA sisältää enemmän sinivihreää pigmenttiä (fykosyaniinia). AFA:ssa fykosyaniinia on 15 % kun spirulinassa sitä on 7 %.
- AFA sisältää yli 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin spirulina.
- AFA sisältää enemmän arvokkaita rasvahappoja, koska kasvaa kylmemmässä vedessä.

Tämän yhteenvedon perusteella voisi todeta, että AFA on vielä huikeampaa superruokaa kuin spirulina. Kokemus kuitenkin osoittaa, että spirulina on hellävaraisempi ja ihmiskeho sulattaa sitä helpommin kuin AFA:aa. Kokeile molempia ja nää kumpi toimii sinulla paremmin!

Kuinka käyttää?

Lisää AFA-jauhetta pirtelöihin, salaatinkastikkeihin tai juo veteen tai mehuun sekoitettuna.

Suositeltava käyttömäärä

Aloittelija tai lapsi (2-9v.): 1-2g/pvä (1-2 tl)
Tavallinen kuluttaja tai lapsi (10-18v.): 2-4g/pvä (2-4 tl)
Terapeuttinen annostus: 8-10g/pvä (8-10 tl)
· Huippu-urheilijan annostus: jopa 8-12g/pvä (8-12 tl)"