Lattialla ja levällään

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2014.

Tavoitteen ja todellisuuden välissä on kalenteri

Pää täynnä tosi hyviä ideoita. Kenelläpä ei olisi. Toisilla on parempia kuin toisilla, mutta jokaisella lienee elämänsä aikana jokin idea, joka on vähintään miljoonan arvoinen toteutettuna.

Tänäänkin on jälleen tullut mieleen uusia ideoita, jolla tavalla asioita olisi hyvä viedä eteenpäin. Tässä ei ole mitään erikoista, sillä ideoita on aina ollut. Vain toteutuksesta on ollut pulaa.

Kuinka monesti sitä onkaan miettinyt jotain ideaa, vain nähdäkseen sen sitten jossain vaiheessa jonkun toisen toteuttamana. Omalla ja kavereiden kohdalla tämä on tullut sattuneeksi todella monta kertaa. Toista se naurattaa siinä missä jotain muuta ketuttaa.

Ideat ovat ihan kivoja ja hyödyllisiä, mutta eivät itsessään kovinkaan arvokkaita. Arvo syntyy toteutuksessa, siitä voiko näkymättömästä eli ideasta saada aikaiseksi näkyvää. Todeksi tekeminen eli toteutus on aivan kriittisen tärkeää ja tätä ei tule aina riittävästi ajatelleeksi. Se tarkoittaa sitä, että vihon kulmaan uusien ideoiden piirtely on vain pieni hiekanmurunen siinä haaveillussa menestyksen kivilinnassa.

Nytkin mielessä on todella hyviä kasvusuunnitelmia, mutta jostain syystä suunnitelman ja todellisuuden välissä on edelleen kalenteri. Mikäli kalenteriin ei ala pikkuhiljaa ilmestymään tapaamismerkintöjä, ei tästäkään loistoideasta tule verta ja lihaa. Tapaamisten kautta olisi tarve löytää yhteistyökumppaneita, oman pääoman ehtoista rahoitusta sekä lainarahaa. Ei mitään oikeasti monimutkaista tai mystistä, vaan ihan työlle maistuvaa perus puurtamista. Juuri sitä mistä kaikki toteutuneet unelmat on tehty.

Mikään oikeasti arvokas ei tule ilman ponnisteluita, eikä kovin usein edes yksin ponnistellessa. Mukaan tarvitaan muita, jotka jakavat näyn tulevasta, jaksavat innostua siitä näystä, mutta omista syistään käsin. Kaverit auttavat jakamaan työtaakkaa, mutta pitävät myös meidät itsemme liikkeessä, sillä alitajuisesti koemme olevamme velvollisia painaa kovaa kun toisetkin ovat valmiita niin tekemään.

Minulla on mielessäni näky, joka toteutuessaan muuttaisi mukana olevien taloudellista asemaa jatkossa merkittävällä tavalla. Onnistuminen muokkaisi toimialaa ja loisi pitkäkestoista muutosta, joka hyödyttäisi suurta joukkoa ihmisiä. Päässä pyörivän ajatuksen hyvä puoli on se, että kyse ei ole minkään täysin uuden aloittamisesta, vaan jo olemassa olevan ja toimivan monistamisesta ja kasvattamisesta.

Tähän pisteeseen on tultu omien parhaiden ajatusten tuomana, mutta eteenpäin pääsy vaatii uusia ajatuksia ja todennäköisesti uusia tekijöitä. Jokaiselle aikakaudelle ja kaarelle on omat näkijät ja tekijät. Ajattelu on pitkälti kysymysten esittämistä ja niihin vastaamista. Päästäksemme eteenpäin on onnistuttava kysymään itseltään uusia ja parempia kysymyksiä, sillä vastaukset ovat kysymyksissä.

Huomaan työstäneeni melko tavalla samoja kysymyksiä jälleen useita kuukausia. Tämä on merkki paikallaan pyörimisestä ja olisi hyvä löytää uusia kysymyksiä, joiden kautta tulevat vastaukset vievät eteenpäin. Päiväohjelmaan onkin varattu jälleen aikaa tulevaisuuden tekemiselle, eli kiireettömästi tärkeiden asioiden suunnittelulle ja aikatauluttamiselle. On tärkeää kulkea päättäväisesti ja vääjäämättömästi itselle tärkeiden tavoitteiden eli näyn suuntaan, sillä inspiraatiolla on eräpäivä. Ajan kanssa innostus tuppaa laimenemaan ja mikäli liike pysähtyy, on uudelleen eteenpäin lähtö usein äärimmäisen hankalaa.

Olen havainnut erittäin hyödylliseksi selata muutaman kerran vuodessa päiväkirjaani vuodentakaisille sivuille ja katsoa, minkä haasteiden ja kysymysten parissa silloin painin. Mikäli ongelmat ovat muuttuneet ja kehittyneet, voi huokaista helpotuksesta, mutta mikäli haasteet ovat samat, on aika pysähtyä hetkeksi. Suuntaa voi muuttaa vain seisahtumalla ja jos vuosi on pystytty puskemaan johonkin suuntaan pääsemättä minnekään, ei vastaus varmastikaan ole enää kovempaa saman vanhan tekeminen.

Selaamalla muistikirjoja useamman vuoden päähän taaksepäin, on mukavaa nähdä, että jotkin silloin keksityt ideat ovat tulleet todeksi. Useimmat eivät ja ehkä hyvä niin, sillä pitää olla erittäin tarkkana sen suhteen mitä tavoittelee, sillä sen saattaa vaikka saada.