Lattialla ja levällään

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Raha.

Jos raha-asiat ja sijoittaminen ovat hyvin yksinkertaisia asioita, missä on menestyksen juju?

Raha ja sijoittaminen ovat yksinkertaisia aiheita, niistä on vain tehty monimutkaisia ja vaikealta kuulostavia. Vaikka aiheet ovatkin melko yksinkertaisia, ei se vielä tarkoita sitä, että ne olisivat helppoja.

Esimerkiksi osakesijoittamisen periaatteet ovat yksinkertaisia. Muutama esimerkki niistä.

Osta osakkeita, jotka ovat nyt edullisia tulevaisuuden arvoonsa nähden.
Osta sellaisia osakkeita, joiden hinta nousee ja jotka maksavat hyvin osinkoa.
Osta sellaisten yritysten osakkeita, jotka kasvavat, joiden kannattavuus paranee ja jotka kestävät talouden tyrskyjä.

Helppo juttu. Miksi kaikki eivät ole jo rikkaita?
Asuntosijoittamisen nyrkkisäännöt ovat vastaavalla tavalla helppoja.

Ota lainaa, osta asunto ja maksa laina pois vuokratuloilla
Osta asuntoja alueelta, joka kasvaa
Osta asunnot alle markkinahinnan
Osta sellaisia, joiden hinta nousee
Osta sellaisia, joissa on hyvä vuokratuotto.

Sijoituskirjallisuus, kurssit, seminaarit ja itsensäkehittämisopukset ovat täynnä hyviä yksinkertaisia peukalosääntöjä, joita toteuttamalla toden totta pääsee pitkälle. Ongelmana ainakin omalla kohdalla on ollut se, että helpon ohjeen noudattaminen voi olla uskomattoman vaikeaa.

Esimerkiksi meidän USA:n asuntosijoituksissa ei ole mitään monimutkaista tai mystistä. Kovien tuottojen taustalla ovat naurettavan yksinkertaiset asiat. Kaikkein tärkeimmät asiat mahtuvat yhdelle A4-paperille ja voisi opettaa vartin mittaisessa seminaarissa otsikkotasolla, niin että kuulija tietäisi aivan tarkasti periaatteet.

Ajatellaanpa, että vartin seminaarini jälkeen päätät lähteä kultaa vuolemaan Amerikan asuntomarkkinoille tai Britteihin tai mihin ikinä sitten päätätkään lähteä. Myyt Suomessa olevat 5 sijoitusasuntoa ja makselet lainoja pois. Käteen jää vielä 300 000 euroa. Seuraavaksi pitäisi keksiä mihin osavaltioon ja kaupunkiin kannattaisi mennä. Päätät lentää tänne Las Vegasiin palmunalle miettimään sijoittamisen seuraavia siirtoja. Päästyäsi tänne perustat yrityksen, avaat pankkitilin, tutustut kaupunkiin ja etsit sopivat alueet, joista taloja haluat ostaa. Etsit sopivan kiinteistövälittäjän, propertymanagerin, title companyn, kirjanpitäjän ja remonttikaverit. Tutustut paikalliseen lainsäädäntöön ja asuntokauppatapaan. Alat ampua tarjouksia sopivista asunnoista ja saat ostettua ensimmäisen talon. Nyt loppuu matkalle varattu aika, sillä kolme viikkoa sattuu olemaan vain 21 päivää.

Lennetään 20 tuntia kotiin ja hoidetaan asioita puhelimella ja sähköpostilla 10 eri ajassa olevaan kaupunkiin viikon verran aikaerosta kärsien. Talon kaupat tehdään kahden viikon kuluttua ja lennät jälleen 20 tuntia paikalle allekirjoittamaan kauppapaperit ja maksamaan talon. Remonttikaverien kanssa tehdään tehdään remonttisuunnitelmat ja remontti alkaa. Lennät kotiin. Perhe iloitsee paluustasi.

Seuraavan kuun alussa lennät takaisin kahdeksi viikoksi tekemään uusia löytöjä ja valvomaan käynnissä olevaa remonttia. Löydät kaksi mielenkiintoista taloa ja tarjoat molemmista. Valitettavasti joku toinen on valmis maksamaan taloista huomattavasti enemmän ja käteen jää tyhjä kortti.

Kahta päivää ennen kotiinpaluuta löytyy vielä yksi HUD:in omistama talo, josta saat tarjottua. Lennät kotiin ja parin päivän päästä tulee vastatarjous. Saat hoidettua 8 tuntia voimassa olevan vastatarjouksen kuin ihmeen kaupalla sähköpostitse keskellä yötä. Lähettämäsi vastatarjous hyväksytään ja alkuperäiset allekirjoitetut paperit pitää toimittaa FedEx:in edullisella 240 euron kyydillä HUD:ille.

Lennät tekemään kaupat kahden viikon päästä, ihastelet valmistunutta remonttia, joka sujui ilman ensimmäistäkään ongelmaa. Kaupantekoa ennen selviää, että talossa on edelleen selvittämätön laina sekä maksamattomia kiinteistöveroja rasitteena. Titteliyhtiö auttaa asiassa ja saa lopulta talolle puhtaan tittelin. Nimet paperiin, rahat myyjälle ja uusi remontti käyntiin ja uutta taloa etsimään. Jatkat alueeseen tutustumista neljän viikon ajan, jotta varmasti tiedät miten kaupunki toimii ja millaisia erityispiirteitä eri alueilla on. Saat ostettua vielä yhden talon ennen kotiinpaluuta.

Kolmen kuukauden päästä lennät jälleen Vegasiin tarkastamaan remontteja. Jostain syystä kolmannen talon remontti on edelleen kesken ja toisen talon sisäpintojen yksityiskohdat ovat kuin kolmivuotiaan viimeistelemiä. Ohjeistat sujuvalla raliikuskienglannilla Meksikosta maahan muuttanutta remonttikaveria, jonka äidinkieli on espanja ja englannin sanavarasto suhteellisen suppea.

Asiat kuitenkin hoituvat ja elämä etenee. Ensimmäinen talo on vuokrattu mukavalle mammalle, mutta toisessa talossa asuva heppu on jättänyt epähemulimaisesti vuokransa maksamatta. Onneksi Nevadassa häätäminen on suhteellisen sutjakkaa. Etsitään vain sopiva lakimies ja paperit vetämään. Viiden päivän huomautusajan jälkeen saadaan parin päivän päähän court day, jossa vuokralaisen todetaan rikkoneen vuokrasopimusta ja hänelle annetaan määräys lähteä asunnosta. Sheriffin kaverit tulevat mukaan asunnolle ja siirrät asukkaan jättämät huonekalut 30 päiväksi säilytykseen omalla kustannuksellasi. Seinään tullut reikä korjataan ja uusi vuokrausprosessi käyntiin.

Kotiin palattuasi asiat sujuvat melko mukavasti monta kuukautta. Laskeskelet sormia yhteen sähäkän sijoitustoiminnan kuluista. Lentoihin, auton vuokriin, ruokiin, asumiseen ja satunnaisiin muihin kuluihin on palanut noin 8 prosenttia alkuperäisestä sijoitussummasta eli melkein yhden vuoden vuokratuoton verran.

Sijoitus rullailee mukavasti ja käyt 2-3 kertaa vuodessa hoitamassa sijoituksiisi liittyviä asioita kohdealueella seuraavat 5 vuotta. Huomaat matkakulujen, asumisen, ajoneuvojen ja muiden kulujen olevan 6 - 8 tuhatta euroa vuodessa, eli 2-3 prosenttia sijoitetusta pääomasta. Onneksi suurempia ongelmia ei kuitenkaan ole ollut ja palkkaamasi property manageri on hoitanut hommat kerta kaikkiaan loistavasti.

Esimerkin kautta on helppoa ynnäillä kuinka yksinkertainen asia ei välttämättä ole käytännössä helppo tai edes taloudellisesti järkevästi toteutettavissa. Todellisuudessa kun vielä törmätään siihen, että paikkoja tuntematonta ulkkaria yritetään varmuudella vedättää ja isolla kädellä. Erilaiset Turn Key operaattorit myyvät kyllä helppoutta ja heidän kauttaan on mahdollista saada ihan kelpo sijoituksia. He ostavat talot itse 14-15 prosentin vuokratuotolla ja myyvä ne sitten eteenpäin 7-8 prosentin kassavirralla. Mikäli ei tunne markkinaa hyvin tai tämä ei muutoin häiritse, voi olla aivan hyvä idea tarttua kasiprosenttiseen, vaikka samaa tavaraa olisi saatavilla tuplatuotolla ja huomattavasti edullisemmin.

Kaikkein räikeimpiä ovat erilaiset sijoitusseminaarit, joissa opetetaan kuinka flippaamalla taloja saadaan nopeasti helppoa arvonnousua ja jotta varmasti onnistutaan, kannattaa ostaa heidän ammattilaistiimiltään mentorointia, ostaa heidän osoittamiaan diilejä, käyttää heidän kiinteistövälittäjäkontakteja ja remonttilinkkejä. Näihin törmäämme lähes viikoittain. Osassa on ihan hyvää asiaa ja perustietopaketti voi olla jopa ihan rautaa, mutta aina pitää ymmärtää mihin peliin on lähtemässä ja mitkä ovat apureiksi tarjoutuvien ansaintalogiikat ja motiivit. Kaikki kun eivät ole kirkasotsaisia ja suoraselkäisiä, vaikka innostavia ja mukavalta vaikuttavia voisivatkin olla.

Hyvää on se, että kun asiat osaa pitää yksinkertaisina, ne on mahdollista oppia ja opettaa. Kun teoria on jotenkin hallussa, sitten on tehtävä se kaikkein rankin työvaihe, eli kenttäharjoittelu. Vasta kokemuksen kautta voi oikeasti syntyä osaamista. Kannattaa olla itselleen armelias ja hyväksyä se, että jokainen maksaa kaikissa uusissa asioissa oppirahat sekä käytetyn ajan, että rahan muodossa. Jos käyttää aikaa paljon, pääsee todennäköisesti vähemmällä rahalla. Tämä on totta niin osakemarkkinoilla kuin asuntosijoittamisessakin, yritystoiminnasta puhumattakaan.

Pidetään hommat yksinkertaisina ja tuotot moninumeroisina!
Matias


Rahasta puhuminen saa kierrokset koholle

Raha on valtavan tunnelatautunut aihepiiri. Tavallaan se on vähän erikoista, sillä ei vatsapaloista ja jalkakyykystä puhuminen saa aikaiseksi yhtä suurta kiihkoa, kiimaa ja vahvojen mielipiteiden esittämistä. Miksi raha on sitten niin voimakkaasti latautunut? Miksi jokaisella on siitä totuuksiksi luulemiaan mielipiteitä?

Raha ja kehon muokkaaminen ovat läheistä sukua toisilleen. Maailmassa on miljoona erilaista ruokavalio-ohjetta ja toinen mokoma erilaisia treenisysteemejä. Jännää on se, että melkein minkä tahansa valitsemalla vähän ylipainoinen hyvin rajoitetusti liikuntaa harrastanut saa aikaiseksi suuren muutoksen omaan kehoonsa ja elinenergiaansa.

Lähdettäessä tavoittelemaan jotain aivan tiettyä tulosta ja siirryttäessä tasolla ylöspäin, löytyy eri lajeihin ja tavoitteisiin tarkasti toista paremmin sopivia ravinto- ja treenisysteemejä.

Raha-asiat ovat täsmälleen samanlainen aihepiiri. On olemassa nippu itsestäänselvyyksiksi verhoutuneita disipliinejä, joiden mukaisesti elämällä pääsee melko todennäköisesti nauttimaan tasapainoisesta ja taloudellisesti kohtuullisen turvallisesta elämästä. Lisäksi on lukuisia erilaisia oppeja ja ajatuksia, joiden viitoittamaa polkua kuljettaessa on mahdollista menestyä niin ammattilaisena, yrittäjänä, osakesijoittajana, asuntosijoittajana tai vaikka postimerkkeilijänä.

Taloudellinen riippumattomuus, tila jossa omaisuuden tuotot kattavat elämisen kulut, on tavoitteena jo huomattavan haastava. Lähes jokainen voi sitä tavoitella, mutta hyvin harva kuitenkaan sitä tulee ainakaan vahingossa saavuttaneeksi. Järjestelmällisellä pitkän tien kulkemisella se on kuitenkin hyvin monelle täysin mahdollista. Tie on mutkikas, vaatii nöyryyttä opetella, oppia ja erehtyä. Eri omaisuuslajit ja strategiat vaativat erilaista osaamista ja ovat vaikeusasteeltaan täysin toisistaan poikkeavia.

Sellainen, jolla on hyvät tulot ja rahaa käytettävissä, voi melko pienelläkin osaamisella onnistua saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden, mutta mitä suurempia tavoitellaan tai mitä vaatimattomammasta lähdetään liikkeelle, sitä taitavampi on oltava.

Moni on lukenut kasapäin kirjoja, käynyt kursseja ja seminaareja, mutta tuskailee etsiessään sitä suurta viisautta ja salaisuutta, jolla nyt sitten rikastutaan. Jännä juttu on se, että taloudellinen menestys syntyy todella tylsien ja tavallisten asioiden loputtomasta toistamisesta. Samalla tavalla kuin urheilutulokset paranevat ilman mitään seksikkäitä ihmetemppuja aivan arkisen hikisiä treenejä tekemällä, ohjelman mukaan syömällä ja lepäämällä.

Hyvän ja todistettavasti toimivan mallin sisäistäminen ja perusasioiden palvominen ovat ne asiat, jotka vievät nöyrää elämänopiskelijaa eteenpäin. Ei ole olemassa mitään salaisuutta, salaliittoteoriaa tai taikatemppua. On olemassa vain tylsältä kuulostavia, mutta todella toimivia perustotuuksia.

Tärkeämpää kuin se minkä polun valitsee, on se miksi sen valitsee. Kun syy on henkilökohtainen ja suuri, on mahdollista jaksaa pysyä riittävän pitkään polulla poukkoilematta muualle ja päästä perille.

Rakkautta päivääsi!
Matias


Vastentahtoisen soturin Amerikanvalloitus - kasvua ja uusia ystäviä

USA:n asuntomarkkinoiden pudottua polvilleen velipoikani yritti puhua minua ympäri lähtemään taloja ostamaan Amerikasta. Oltiin silloin Töölö Gymillä treenaamassa, aivan kuten meillä useimpina päivinä ohjelmaan kuuluu. Olin todellinen pain in the ass enkä millään halunnut nähdä mitään hyvää USA:n asuntomarkkinoissa. Pakkohuutokauppojen määrä kasvoi räjähdysmäisesti ja olin muutoinkin jotenkin poterossani. Kypärä päässä, sormet korvissa ja nenä omassa navassa.

Vastustin koko ajatusta lähteä ostamaan taloja Amerikasta aivan suu vaahdossa. Minulla oli ajatusta vastaan ainakin miljoona syytä, faktaa ja varmaa tietoa sekä päälle vielä mielipiteeni. Tunnen itseni sen verran hyvin tältä kulmalta, että asiat, joita kovimmin vastustan, ovat niitä, joista aivan kohta innostun. Tämän tietää myös veljeni.

Niin siinä kävikin, että velipoika hyppäsi koneeseen, lensi syvälle Amerikan sydänmaille ja aloitti myyräntyöt. Palattuaan istutti minut alas ja sanoi, että nyt on sellainen juttu että suu tukkoon ja koneeseen. Me mennään ja ostetaan iso pala Amerikkaa. Se on nyt polvillaan ja jos se tuohon kuolee, ei ole täälläkään enää mitään elämää. Se on jumankauta Amerikka, ei mikään Andorra.

Pari viikkoa myöhemmin löysin itseni Amerikan maaperältä. Siitä hetkestä ei mennyt kuin hetki kun ostin ensimmäisen taloni, lennätin perheeni mantereelle ja jatkoin ostamista. Tyhjensin arvo-osuustilini, trading tilini ja firman tilin ja ostin taloja. Tuntui siltä, että on pakko vain ostaa nämä kaikki. Rahat loppuivat todella nopeasti ja piti ryhtyä myymään asuntoja Suomesta. Samaan aikaan osa kavereistani alkoi kyselemään, että mikä siellä Amerikassa on niin kiinnostavaa, että meinaa suurin osa vuotta siellä kulua.

Alkuun sanoin vain tykkääväni maasta. No jokainen, joka minut tuntee ymmärsi varmasti välittömästi tämän suoranaiseksi valheeksi. Vaikka kovasti Amerikasta tykkäänkin, niin kuka kumma nyt oikeasti voisi muka rakastaa pakkohuutokauppataloissa juoksemista? Yllättävää kyllä mutta, minä kyllä pidän siitä. Oli helposti nähtävissä, että burgerinhimon lisäksi tarjolla oli suloista tuottoa.

Muutamaa kuukautta ja pitkiä suostuttelusessioita myöhemmin kerroin mitä olimme löytäneet. Ei aikaakaan kun päätimme tehdä jälleen vähän sijoituksia yhdessä. Kaava oli vanha tuttu ja hyväksi havaittu. Meillä oli jokin kultakaivos josta kaivaa, me osasimme kaivaa ja kaverit pitivät huolen siitä, että oli riittävästi rahaa kaivaa. No tässä tapauksessa tietenkin ostettiin taloja, remontoitiin niitä ja vuokrattiin uuden uutukaisina upeiksi kodeiksi hädän keskellä oleville ihmisille.

Minun sijoitusfilosofiassani on aina ollut hyvin tärkeänä osana halu saada muutosta aikaan. Juu toki sijoitan rahan takia, mutta pidän sellaisista kohteista, joissa voin oikeasti luoda jotain konkreettista, työtä, koteja ja parantaa naapurustoa.

USA:n asuntomarkkinat tarjosivat minulle jälleen paikan toteuttaa itsenäni ja samalla tuottaa arvoa mukanani oleville kanssasijoittajille sekä niille alueille, joilla toimimme. Nyt vuosia myöhemmin on ollut upeaa nähdä kuinka asuntolaman runtelemat alueet ovat lähteneet pikkuhiljaa toipumaan ja siistiytymään.

Minut pitää pitkälle liikkeellä se hyvänolon tunne, joka tulee kun tiedän tekeväni hyvää ja tärkeää työtä ja vielä samalla hyvää bisnestä. USA:n hankkeessa on mukana pääosin sellaisia


Menestyksen salaisuus valkeni minulle ja minä jaan sen nyt sinulle

Tällä viikolla mielessäni kiteytyi menestyksen salaisuus. Yksinkertaisessa ja selkeässä muodossa otsikkotasolla ne piirteet, joita meillä tulee olla, mikäli mielimme taloudellisesti menestyä. Nämä viisi ominaisuutta ovat yhteneväisiä niin työssään poikkeuksellisesti menestyville, yrittäjille kuin sijoittajillekin. Hyvää on se, että tie paratiisiin on mahdollista jokaisen oppia, kyse ei ole mistään synnyin- tai alkuonnesta vaan siitä, miten me itse ajattelemme ja toimimme.

Alkuperäinen ajatukseni on kotimaisesta kielestä poikkeava ja onkin terävämpi sellaisena. Käännetään se kuitenkin kotosuomelle ajatusta avattaessa.

1. Educated, Experienced, Ready, Prepared to Take Advantage of The Opportunity When The Opportunity Presents Itself
Saadakseen kiinni eteen aukeavasta mahdollisuudesta, on meillä oltava riittävästi aiheeseen liittyvää tietoa, ymmärrystä ja kokemusta. Poikkeuksellista mahdollisuutta ei edes tunnista, ellei ole riittävällä tavalla virittynyt oikealle taajuudelle.

2. Who You Know And Who Knows You
Menestyksen yksi ehdottomasti tärkeimmistä tekijöistä ovat ihmissuhteet. Yksi ei pysty eikä kannata tehdä mitään arvokasta. Mitä enemmän oikeita ihmisiä satumme tuntemaan, sitä enemmän kiinnostavia mahdollisuuksia meidän eteemme tulee ja sitä enemmän meillä on mahdollista kysyä neuvoa ja apua meitä kohtaavissa haasteissa. Vaikka meillä olisi kuinka mahtava idea, me emme sitä rahaksi saa muutettua, mikäli emme pääse oikeiden ihmisten luokse siitä keskustelemaan. Samalla tavoin meidät tunnettaessa oman alamme lyömättöminä ammattilaisina, eteemme tulee kuin sattumalta toinen toistaan parempia mahdollisuuksia. Kaikkein parhaat diilit jaetaan huomattavasti ennen kuin ne tulevat laajan joukon saataville. Mitä vähemmän jalostusastetta ideassa on siinä vaiheessa kun pääsemme itse siihen käsiksi, sitä suurempi tuottopotentiaali siinä on. Pääsemällä tuottojen lähteille, meillä on mahdollisuus saada aikaiseksi satumaisia tuloksia. Yrittäjä on kiinni ruohonjuuritasolla, pörssiin listautettaessa saman yrityksen osakkeita ostaa suuri yleisö. Tällöin kaikkein merkittävin arvonkehitys on useimmiten jo tapahtunut.

3. Be Action Oriented
Gramma toimintaa on arvokkaampaa kuin tonni kelailua. Maailman mahtavinkaan idea ei muutu todeksi ilman toimintaa. Mahdollisuuden avautuessa on oltava valmis toimimaan nopeasti. Kun peli alkaa, on pelattava.

4. Knows How to Use Leverage
Vipuvoimat ovat kaiken suuren avain. Tämä on itsessään suuri otsikko. Osaamalla käyttää vipuvoimia, lähes mikä tahansa on mahdollista. Useimmille tutuin vipuvoima on velkarahan käyttö. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa, eikä ehkäpä edes merkityksellisin vipuvoima. Muita valtavan paljon väkevämpiä ovat esimerkiksi toisten ihmisten ideat, aika, valmiit systeemit, kontaktiverkostot, jakelukanavat tai pääoma. Kyse on siitä miten idea saadaan nopeasti mahdollisimman suureksi.

Useimmille yhden sijoitusasunnon hankinta käteisellä on haastavaa. Lainarahalla se kuitenkin onnistuu. Jostain syystä kuitenkin hyvin harvassa on heitä, joilla on satoja tai tuhansia asuntoja. Tämä johtuu siitä, että oman toiminnan äärirajat ovat tulleet vastaan. Näitä venytetään uusilla vipuvoimilla, nopeammilla ja paremmilla ideoilla sekä toisten pääomilla ja ajalla. Perusperheellisen tulevaisuus muuttuu dramaattisesti neljästä sijoitusasunnosta. Kourallinen asuntoja on kuitenkin vain ujo kurkistus siihen suuntaan missä todelliset seikkailut odottavat.

5. Be Open Minded And Ready to Expand Your Own Reality
Meidän todellisuutemme syntyy meidän ajatuksissamme. Se mitä me pidämme totena, on meille totta. Suurimmat rajoitteemme ovat meidän omat ajatuksemme siitä mikä on mahdollista meille ja mikä ei ole. Merkittävä loikka eteenpäin syntyy kun altistumme todellisuuttamme rusikoiville ajatuksille, keskustellessamme sellaisten kanssa, joiden suunnitelmat eivät millään määrin rajoitu meidän mahdollisuuksiksemme kuvittelemalle hiekkalaatikolle. Toisinajattelijat antavat meille ideansiemeniä ja esimakua mikä kaikki voisi olla mahdollista.

Kehitys tapahtuu hylkäämällä vanhat totuudet ja altistumalla uusille ideoille. Meillä on tapana väittää vastaan meitä paremmin tietäville, koska me katsomme maailmaa meidän kokemuskenttämme kautta. Sellainen, joka on nähnyt mitä ulkopuolella on, voi siitä helposti puhua ja siihen uskoa, vaikka se ei meidän maailmassaan oikealta tuntuisikaan. Useimmiten meillä on tapana vastustaa eniten juuri sitä mikä meille olisi parasta. Viisainta onkin kuunnella kiltisti kun joku esittää meille ideaa jostain sellaisesta, joka tuntuu loukkaavan meidän mieltämme. On parempi kysyä paljon kysymyksiä ja yrittää ymmärtää kuin tuomita, varsinkin kun on hyvin todennäköistä, että omat ryynit eivät riitä heti alkuun tekemään peräeroa sen välille onko ajatus hyvä vai pähkähullu itsemurha.

Menestyjät ovat valmiita laajentamaan omaa ajatteluaan erittäin nopeasti. Yhteistä kritisoinnin sijaan on toteaminen, että okei, jos toi on hyvä juttu, miten se olisi mahdollista kaupallistaa? Miten tätä voidaan hyödyntää ja muuttaa kasvaviksi kassavirroiksi? Meidän tehtävämme on sanoa kyllä ja miettiä rakentavasti sen sijaan, että tuomitsemme kaiken vähänkään vieraan suoralta kädeltä.

Menestyksen taustalla on luonnollisesti vielä paljon muitakin jokaiselle yksilöllisiä ominaisuuksia, mutta useimpien menestystarinoiden taustalla olevien ihmisten voittoon vienyt kehikko on edellä kuvattujen pilarien varaan rakennettu. Mikäli meillä on palava halu saada jotain aikaiseksi, olemme valmiita tutkimaan, opiskelemaan ja harjoittelemaan aivan järjettömällä tavalla sekä meillä on laaja kontaktiverkosto, ovat mahdollisuutemme erinomaiset kun eteemme tulee mahdollisuus. Pitää vain rohkeasti tarttua siihen ja tuoda mukaan nopeasti itseämme parempia ihmisiä.

Jos sattuisi käymään niin, että en enää koskaan mitään kirjoittaisi, tee minulle palvelus, ja lue tämä teksti monta kertaa. Tutki sen syvintä sanomaa, jaa se kaikille tuntemillesi ihmisille ja avarra mielesi mahdollisuuksille.

Rakkaudella,

Matias


Pomolla on bemari, purkkari ja paritalo

Ihmisen rahoille suurin riski on ihminen ihan itse.
Tämä on kutakuinkin kahden vuosikymmenen rahaan ja varallisuuteen liittyvän pohdintani ainoa merkityksellinen oivallus.

Minulle rahan suhde elämään aukesi ajateltaessa metaforaa juoksumatosta. Kulut liikuttavat mattoa niin, että paikallaan pysyäkseen on hiljalleen käveltävä eteenpäin, eli ponnisteltava ansaitakseen rahaa. Jos ei kävele päätyy taaksepäin ja pian kellahtaa kumoon. Päästäkseen eteenpäin on käveltävä todella kovaa.

Elämän edetessä jokaisesta meistä tulee jonkin sortin oman elämän toimitusjohtajia. Pomollahan pitää luonnollisesti olla Bemarit, purkkarit ja paritalot. Näiden myötä juoksumatto alkaa mennä melko kovaa vauhtia väärään suuntaan.

Jostain syystä toisten täytyy juosta tuhottoman kovaa matolla, kun toiset kävelevät hiljakseen tai seisoskelevat ihan paikallaan ja silti vaikuttavat menevän eteenpäin. Minulle suuri oivalluksen kohta oli se, kun ymmärsin että kulut kiihdyttävät hihnaa ja investoinnit tulevaisuuteen hidastavat sitä. Kun rahan saa tekemään työtä silloinkin kun me itse emme työskentele, alkaa hihna hidastumaan ei hengästytä yhtään niin paljoa enää.

Tapoja saada raha ja muut ihmiset tekemään työtä puolestamme on monia.
Minulle havahtumisen hetki tuli kuitenkin aikaan asuntojen kohdalla. Ne tuntuivat olevan perustarpeeseen nojaava elinkeino, johon oli mahdollista saada oman rahan kaveriksi vielä hieman pankinjohtajan myöntämää lainaa.

Perusajatus, johon sijoitukseni perustin oli yksinkertainen, suorastaan kivikautinen. Minulla on tässä kaksi luolaa, jos annat minulle vähän jänöä, voit asua toisessa ensi yön. Jos tuot minulle kolme kertaa viikossa kalaa, voit pitää majaa siellä niin pitkään kun haluat.

Ensin tulee investoinnin vaihe. Taloa rakentaessakin aina pitää ensin kaivaa monttu, josta rakennetaan sitten ylöspäin. Useimmiten elämässä tärkeät ja todella hyvät asiat vaativat ensin pienen lähtöpanostuksen ennen nautinto. Hyvä kunto tulee siitä, kun treenaa, syö hyvin ja lepää sopivasti. Samalla tavalla raha alkaa poikia, kun sitä laittaa ensin hieman sivuun, lykkää luksusta tovin ja antaa varallisuuden kasvaa toisten rahalla ja vaivalla lannoitettuna. Sitten on aika nauttia hedelmistä. Ei kyse ole kieltäytymisestä vaan siitä, että pienellä viiveellä voi saada aivan tolkuttomasti enemmän. Siinä missä toinen voi haaveilla Skoda Octaviasta siirtymistä viitos bemariin ylennysten tullen, on fiksusti merkkinsä pelaavalla mahdollisuus halutessaan vaihtaa vaikka johonkin hieman bemaria päräyttävempäänkin, eikä juoksumatto vielä edes huuda kivusta ja kiukusta.

Moni on rahojen kanssa aivan pihalla. Osataan kyllä parsia kolmessa ämpärissä sairaalaan tuotu kaveri takaisin elävien kirjoihin ja asentaa sille uusi sydän, mutta raha-asiat ovat saattohoidossa. Riippumatta siitä, tuleeko sitä rahaa talouteen kolme tonnia vai viisitoista tonnia kuukaudessa, ei sitä varallisuutta tahdo siltikään kertyä oman asunnon lisäksi muualle. Jotenkin sitä tällaisissa tilanteissa tulee mieleen kysymys, että jos sitä ollaan noinkin fiksuja ja koulutettuja, niin miten siinä taloudellisesti nyt noin hassusti on päässyt käymään.

Tie paremmille poluille on yksinkertainen. Ensin on nöyrryttävä siihen, että vaikka ollaan kuinka suuria päälliköitä, ollaan todellisuudessa persaukisia renkejä. Jos juoksu matolla lakkaisi, nenä osuisi maahan varsin pian. Parhaat ideat ja ajatukset ovat tuoneet tähän pisteeseen. Omilla ideoilla ulos pääsyn todennäköisyys on suunnilleen sama kuin Jopolla pääsy kuuhun. Tarvitaan parempia, tulessa testattuja ideoita ja periaatteita, joiden avulla päästään uudelle tasolle.

Meidän on tutustuttava vieraisiin ajatuksiin ja hyväksyttävä, että vanhan elämämme mielipiteet eivät vie eteenpäin. Uskallaudutaan rohkeasti peloista ja epäilyistä huolimatta vieraille ja oudoltakin tuntuville vesille. Kohdataan omaa todellisuutta loukkaavia ideoita. Jätetään asia hautumaan ja katsellaan sitä sitten myöhemmin uudesta kulmasta. Otetaan pieniä, mutta päättäväisiä ja toistuvia askelia kohti uutta todellisuutta. Näin jokainen suuntaa muuttanut on tehnyt.

Tärkeää on ymmärtää, että raha on vain idea. Saadakseen sitä enemmän, on oltava parempia ajatuksia ja niiden toteutusta. Ei asioissa sen kummemmasta kyse ole. Elääkseen kestävällä pohjalla on vain pitkällä aikavälillä pidettävä huolta siitä, että laariin tulee jatkuvasti enemmän rahaa kuin mitä sieltä sitä karkaa. Suuri elämää järisyttävä muutos tapahtuu siinä vaiheessa, kun juoksumaton hihna ensin pysähtyy ja tämän jälkeen nytkähtää toiseen suuntaan. Jokaista ottamaamme askeleen vauhtia lisää hihna, joka kulkee kanssamme samaan suuntaan.

Rakkautta päivääsi!
Matias