Veera Teppola

Lomakohteena Ahvenanmaa, Suomi  5

Miten yhdistää pikkulomaan urheilu, hyvä ruoka, hyvä juoma, hienot maisemat, rentoutuminen ja matkustaminen? Pyörä kainaloon, laiva alle ja Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaa tutuksi pyörällä!
Ahvenanmaa tutuksi pyörällä!

Ahvenanmaa on mainio loppukesän lomakohde kotimaassa, sillä syksyt ovat leudot. Parhaat omenat tulevatkin Ahvenanmaalta! Saarirykelmä aivan Suomen ja Ruotsin välissä on monelle, myös minulle, hieman mysteerimaailma. Siksi olikin jännittävää lähteä tutkimusmatkalle.

Ensimmäinen pyöräilypätkä oli Maarianhaminan satamasta Kvarnbo Gästhemiin, jossa majoituimme. Paikka on merkattu karttaan A:lla. Välimatka on noin 25km.
Ensimmäinen pyöräilypätkä oli Maarianhaminan satamasta Kvarnbo Gästhemiin, jossa majoituimme. Paikka on merkattu karttaan A:lla. Välimatka on noin 25km.

Reissuun valmistauduttiin sen verran, että pyörät huollettiin, ostettiin laivamatkat Turusta (Helsingistä pääsee toki myös) Maarianhaminaan ja takaisin (pyörän kanssa 38,50e edestakaisin). Varattiin huone kahdeksi yöksi, pitkän harkinnan ja vaihtoehtojen punnitsemisen jälkeen Kvarnbo Gästhemistä. Kvarnbo Gästhem sijaitsee Saltvikissä, noin 25km Maarianhaminasta koilliseen. Suunnittelimme, että otamme rauhallisesti ja pyöräilemme noin 50km per päivä joten majataloon asettautumisen jälkeen jaksaa vielä hienosti hypätä satulaan.

Majoituimme ihastuttavassa Kvarnbo Gästhemissä, entisöidyssä 1880-luvun upeassa rakennuksessa!
Majoituimme ihastuttavassa Kvarnbo Gästhemissä, entisöidyssä 1880-luvun upeassa rakennuksessa!
Huoneemme oli koko rakennuksen master bedroom toisessa kerroksessa. Mikä tunnelma!
Huoneemme oli koko rakennuksen master bedroom toisessa kerroksessa. Mikä tunnelma!
Kvarnbo Gästhemin yksi asukki. Paikan tunnelma kiteytyy tähän kuvaan.
Kvarnbo Gästhemin yksi asukki. Paikan tunnelma kiteytyy tähän kuvaan.

Tavaraa matkaan ei kovin paljoa tarvitse, kunhan on mukavat ja käytännölliset pyöräilyvaatteet mukana ja jotain rentoa, sekä sen verran siistiä, että voi pyörän selästä istahtaa jopa vähän parempaankin ravintolaan. Pyöränpumppu, pyöräilykypärä, vesipullo, vedenkestävät housut ja takki, hyvä reppu ja kartta ovat ehdottomat.

Lähdimme Turusta klo.9 laivalla ja Maarianhaminassa olimme perillä vähän kahden jälkeen. Viiden tunnin laivamatka on kieltämättä hieman puuduttava, mutta kannella pääsee ihailemaan kaunista saaristoa, suunnittelemaan pyöräreittejä ja vaikkapa nauttimaan maittavan risteilylounaan...

Matka Kvarnbo Gästhemiin kesti vähän päälle tunnin ja havaitsimme, että varsinaisia pyöräilyteitä on vähän, mutta jos ei halua ajaa maantien viertä, voi ajella hieman pienempiä teitä pitkin. Perillä majatalossa meitä odotti ihanan positiivinen yllätys, sillä Kvarnbo Gästhem on ihastuttava! Paljon enemmän kuin osasimme odottaa. Upea talo ja ympäristö, ihastuttava huone toisessa kerroksessa, tasokas luomu- ja lähiruoka-aamiainen. Silkkaa täydellisyyttä! Kahdenhengen huone 86e/yö.

Aamiaisen tunnelma oli sekin ainutlaatuinen. Kattauksen valikoima oli lähes kokonaan luomua tai lähiruokaa.
Aamiaisen tunnelma oli sekin ainutlaatuinen. Kattauksen valikoima oli lähes kokonaan luomua tai lähiruokaa.

Majoituttuamme lähdimme vielä polkemaan Stallhagenin panimoon noin 15km päähän. Panimo on perustettu 2004 ja sen pienpanimo-oluita saa Alkoista, sekä joistakin ravintoloista myös Manner-Suomesta. Nautimme todella maukasta ahventa ja tietysti Stallhagenin olutta, joista totesimme parhaaksi hedelmäisen Stallhagen Pale Alen. Toivottavasti tätä saa myös Helsingistä! Uudenlaisena tuttavuutena myös Stallhagen Blueberry Ale, johon rakastuin joka siemauksella enemmän.

Stallhagen Pale Ale meni helposti lemppari olueiden kärkeen! Ja toimii hienosti palauttavana juomana 20 kilometrin pyörämatkan jälkeen.
Stallhagen Pale Ale meni helposti lemppari olueiden kärkeen! Ja toimii hienosti palauttavana juomana 20 kilometrin pyörämatkan jälkeen.
Stallhagenin panimon ravintolassa saa myös mainiota ruokaa. Ja mikä mahtavaa, kaksi henkilöä syö ja juo 40 eurolla!
Stallhagenin panimon ravintolassa saa myös mainiota ruokaa. Ja mikä mahtavaa, kaksi henkilöä syö ja juo 40 eurolla!
Blueberry Ale on aidolla mustikalla maustettu, kuiva ale! Tätä on pakko metsästää Helsingistäkin.
Blueberry Ale on aidolla mustikalla maustettu, kuiva ale! Tätä on pakko metsästää Helsingistäkin.

Ihanien unien ja ehkä maailman maittavimman aamiaisen jälkeen oli mahtavaa hypätä taas pyörän selkään. Toisen päivän reitti kulki Bomarsundin linnoituksen raunioiden kautta Kastelholman linnaan ja sieltä Smakbyn herkulliseen pöytään. Kilometrejä kertyi noin 30km ja keli oli täydellinen.

Smakbyn on todellinen lähiruoan makukeskus! Paikan tavoitteena on huippukokki Michael Björklundin johdolla nostaa pohjoismaisten raaka-aineiden arvostusta.
Smakbyn on todellinen lähiruoan makukeskus! Paikan tavoitteena on huippukokki Michael Björklundin johdolla nostaa pohjoismaisten raaka-aineiden arvostusta.
Nyt meni ihan niin kuin Strömsössä! Hyvä Micke!
Nyt meni ihan niin kuin Strömsössä! Hyvä Micke!

Jos sinulla on vähän aikaa ja budjettisi on pienehkö, mutta haluat pienen irtioton, Ahvenanmaa on täydellinen kohde. Suosittelen reissua tehtäväksi pyörällä, mutta jos et ole pyöräilyfani, saa laivaan autonkin. Näin ehdit näkemään muutamassa päivässä lähes koko saariryhmän.

P.S. Paras aika matkustaa Ahvenanmaalle on aina ja varsinkin nyt!
P.S. Paras aika matkustaa Ahvenanmaalle on aina ja varsinkin nyt!

Backstagella Basic Elementin kanssa  1

Peter Thelenius kertoo mitä mieltä hän on nykymusiikista.

Eurodancen kovimpiin nimiin lukeutuva Basic Element heitti keikan Himoksen Jysäreillä 6.7. lauantaina. Otettuani shotit perustajajäsen räppäri Peter Theleniuksen kanssa, huomasin, että katkeruus eurodancen suosion hiipumisesta 90-luvun lopulla vaikuttaa miehen asenteeseen nykymusiikkia kohtaan.

”Anteeksi, mutta DJ –aikakausi tulee loppumaan”, Peter ilmoittaa.

Basic Element yritti tehdä comebackin vuonna 2007, mutta musiikkityylin muuttaminen enemmän housen ja dancen suuntaan ei kuitenkaan auttanut. DJ:t ja radiokanavat suhtautuivat epäilevästi eurodanceen, jota Basic Element yhä vahvasti edustaa. Thelenius ei ota tätä hyvin.

”Ihmiset tarvitsevat enemmän kuin jonkun tyypin seisomaan levyjen taakse ja valoshown. Lavalle tarvitaan enemmän energiaa ja esiintymistä. Siksi ihmiset tarvitsevat 90-lukua”, Peter tilittää.

Basic Element, Jysäri 2013
Basic Element, Jysäri 2013

Heti tämän kommentin jälkeen haastattelu keskeytyi ikävästi, sillä meille ilmoitettiin, että Dr. Alban on saapumassa paikalle.

”Lähdetään helvettiin täältä”, Peter keskeyttää haastattelutilanteen.

En voinut olla aistimatta suhteellisen vahvoja viboja siitä, että Peter Thelenius ei missään nimessä halunnut olla samassa tilassa, myöskin ruotsalaisen 90-luvun eurodance-artistin, Dr. Albanin kanssa. Tämä ei tosin tule yllätyksenä sillä Peter on tunnettu lausunnoistaan, joissa arvostelee toisia eurodance-artisteja. Miehet tervehtivät normaalisti, mutta ilmapiiri oli kireä.

Vielä ennen nopeaa poistumistaan Peter katsoo ympärilleen ja tokaisee: ”Olemme olleet Himoksella muutamia kertoja aiemmin talviaikaan ja olen hämmästynyt, että kesällä täällä on näin helvetin kaunista.”

Ainakin tätä:

Ja tätä:

On tullut jorattua discossa jos toisessakin.

Veera "rakastan 90-lukua" Teppola


Sarjassamme erikoiset paikat ruokailla!  1

Ihan muina naisina nauttimaan lounas 50 metrin korkeuteen, Helsingin keskustan ylle! Mitä ihmettä?

Dinner In The Sky on ravintolakonsepti, jossa koko hoito, eli ruokailijat ja keittiöhenkilökunta, nostetaan nosturilla yläilmoihin. Taivaalla voi nauttia aamupalan, lounaan, illallisen, samppanjaa tai cocktaileja.

Ja miltä kuulostaisi Marriage In The Sky? Sanoa nyt ”tahdon” Helsingin kaupungin yllä.

Forbes.com on valinnut Dinner In The Skyn kymmenen erikoisimman ravintolan joukkoon koko maailmassa.

Kieltämättä erikoisin paikka missä on tullut lounastettua!

Istun ralliauton istuimelta näyttävään penkkiin, joka tuntuu epäilyttävästi olevan täysin tyhjän päällä. Turvavyöni vedetään kiinni ja vieläkään ei jännitä. Ei, ennen kuin koko hoito lähtee yhtäkkiä nousemaan ylöspäin. Pian näen ympärilläni koko Helsingin. Ainakin siltä osin kuin uskallan liikuttaa päätäni, eli muutaman asteen.

Huomaan olevani erittäin kiinnostunut punaviinilasista, jonka havaitsen nyt viimeistään edessäni. Ruoka oli varmasti herkullista, söin kaiken tärisevin käsin. Mutta huolehdin lähinnä siitä, että en pudota haarukkaa tai lasia kenenkään maanpinnalla kiiruhtavan ihmispoloisen päähän. Tai, että en läsähdä keskelle rautatientoria.

Dinner In The Skyn kulinaarisesta puolesta vastaavat Helsingissä esimerkiksi Chef & Sommelierin Sasu Laukkonen, sekä Ravintola Luomon ja Pure Bistron Jouni Toivanen. Tai Ravintola Olon Jari Vesivalo, ketä tällä kertaa ruoastamme oli kiittäminen.

Tänä vuonna korkeuksissa saa ruoan lisäksi nauttia elävästä musiikista!

Dinner In The Sky kiertää Suomessa ja Baltian maissa kesä-, heinä- ja elokuussa:
04.06 - 09.06 Dinner in the Sky Live Helsinki 2013
11.06 - 15.06 Dinner in the Sky Live Tallinn 2013
18.06 - 22.06 Dinner in the Sky Riga 2013
03.06 - 30.06 Dinner in the Sky Brussels 2013
26.07 - 03.08 Dinner in the Sky Tampere 2013

Veera "ruoka kiinnostaa" Teppola


Uhkarohkeana maakuntiin  1

Mitä ihmettä? Punavuoren prinsessa on uskaltautunut Kehä Kolmosen ulkopuolelle.

Saatoin vitsikkäästi tokaista, että "vähän niin kuin kaasukammioon joutuisi", ennen Pirkanmaalle lähtöä. Sattunen tietämään, että vaikka rakkaista kotikulmistani onkin kyse, aina ennenkin on mennyt hermot. Miksi tällä kertaa olisi toisin?

Viisi tuntia Tampereella takana ja siinä istuin jo herne nokassa Tampereen Linja-autoaseman rappusilla, keskellä yötä, laukut jaloissa ja ikinä en ollut palaamassa. En mä mihinkään lähtenyt ja hyvä niin.

"Mä lähden takas Helsinkiin!"
"Mä lähden takas Helsinkiin!"

Väitän, että yksi kolme tuntinen, yksin keskellä Oriveden metsiä latasi akut niin pullolleen, että tällä energian määrällä mennään tähtiin! Olkoot vaikka sitten vain siitä syystä, että selvisin kuin selvisinkin ilman kohtaamista karhun kanssa. Siinä miettiessäni tilanteessa tekemiäni mahdollisia valintoja, ”täysiä pakoon” tai ”otsoa turpaan” –vaihtoehdot eivät juuri lisänneet itseluottamusta.

Koskahan tulee seuraava spora?
Koskahan tulee seuraava spora?

Ilman kriisiä tästäkään pikku kävelylenkistä ei kuitenkaan selvitty. Ovesta livahdettuani huikkasin moikat ja ”tuun kohta takaisin”, johon isä naurahtaen: ”älä sitten eksy…”!

Punavuoren prinsessa ei edes yksin ollessaan ole yksin, vaan noin 600 facebook kaveria mukanaan. Siinä siis metsäpoluilla kompastellessani instagram, facebook, iMessage, spotify ja jopa puhelutoiminto huusivat niin ahkerasti, että akku oli tyhjillään jo puolessa välissä lenkkiä. Kyllä kaikkea pystyy tekemään yhtäaikaa!

Paikalliset olivat hieman outoja.
Paikalliset olivat hieman outoja.

Vaikka ”kohta” voi kohdallani tarkoittaa kaikkea tunnista viikkoon, oli isäpappa muutaman tunnin kuluttua hieman huolissaan ja yrittäessään soittaa kiinni olevaan puhelimeeni, epäilys mahdollisesta pyörtymis-, kaappaus-, karhu- tai eksymis-episodista alkoi olla jo ihan varmasti tapahtunut. Papa Teppola laittoi kymmenisen koiraa perään ja soitteli naapurit läpi. Samaan aikaan minä paistattelin iltaa, iloisena ollessani kaukana kaupungin vilinästä, vahingossa löytämälläni, ilmeisesti jonkun omistamalla laiturilla. Tätäkö rentoutuminen on?

Vau! Löysin laiturin jonkun takapihalta!
Vau! Löysin laiturin jonkun takapihalta!
Ihan innoissaan laiturinnokassa!
Ihan innoissaan laiturinnokassa!

Voitte kuvitella, että kotiinpaluuni tervetulokomitea ei muistuttanut edes kaukaisesti iloista jälleennäkemistä. Tunnin tuhahtelun jälkeen sain oluen. Olin saanut anteeksi!

Rohkeasti maakuntiin siskot ja veljet!

Urpon mielestä oli tosi kivaa, että olin kylässä. Joka aamu ja joka hetki. "Kun silmäni mä auki saan ja sinut siinä nään mä ihan lähelläin..."
Urpon mielestä oli tosi kivaa, että olin kylässä. Joka aamu ja joka hetki. "Kun silmäni mä auki saan ja sinut siinä nään mä ihan lähelläin..."

Veera "Punavuoren prinsessa" Teppola


Missä kannattaa skruudata?  5

Ruoalla on väliä!

Katsotaanpa lautasta pidemmälle. Ollaan tultu tilanteeseen, jossa suomalainen ei enää vain syö elääkseen, vaan ymmärtää nautiskelun päälle. On trendikästä panostaa ruokaan niin kotona, ravintoloissa kuin kokonaisena kulttuurinakin. Suomalainen ruokakulttuuri elää hienoja aikoja! Ruoan ympärillä kohistaan paikallisuudesta, lähiruoasta, tuoreudesta, hyvistä arvoista, laadusta, pienistä tuottajista ja yksityisistä yrittäjistä. Helsingin korttelien ravintolatarjonta on parempaa kuin koskaan. Mene ja näe!

Helsingistä löytyy myös ruokakulttuurin ja ruokamatkailun edelläkävijä, Food Sightseeing Helsinki, se tyyppi Helsingissä, joka tietää missä kannattaa skruudata! Food Sightseeing järjestää ruokakierroksia Helsingissä ja liputtaa pieniä ja yksityisiä ravintoloita, kahviloita ja ruokakauppoja.

Viiskulma kävi kierroksella!

Hotelli Klaus K, Bulevardi 2

Kolmetuntinen maistelukierros alkaa Hotelli Klaus K:sta, josta innostuu helposti! Suomen ainoa Design Hotelli hellii kaikkia aisteja Kalevala -teemallaan ja on vaan älyttömän tyylikäs. Omistajapariskunta Mia ja Marc Skvorc ovat läsnä hotellissa ja tunnelma on täysin erilainen kuin ketjuhotellissa!

Klaus K:n uudessa LIVINGROOM lounge-tilassa haukattiin slider, eli minihampurilainen, sekä puolukkakuohuvaa. Täydellinen after work -asetelma!

Kotileipomo Eromaga, Pohjoinen Makasiinikatu 6

Kotileipomo Eromanga on hiukan piilossa, mutta ne jotka tietävät, osaavat sanoa, että Eromangan lihikset ovat parhaat kaupungissa! Niitä päästiin maistamaankin ja kyllä, maine on ansaittu! Huom. mukavan alhaiset hinnat.

Helsingin Kauppatori

On asioita, joita Helsingissä kuuluu tehdä ja yksi niistä on käydä kahvilla Kauppatorilla! Sitähän teki entinen Presidenttimmekin. Kahvia menee muuten suomalaisen kurkusta alas 10kg per henkilö vuodessa! Ollaan tässä(kin) maailman parhaita.

Anton & Anton, Museokatu 19

On Alepaa ja Siwaa, mutta viime vuosina Helsinki on saanut yksityisiä kivijalkakauppoja ja Anton & Anton on yksi niistä. Krunikassa ja Töölössä sijaitsevat A&A kaupat keskittyvät sesonkiruokaan, lähiruokaan ja luomuun. Liha- ja kalatiskit ovat älyttömän kattavat, leipä ja vihannekset tuoreita ja myyjät neuvovat mitä tehdä tänään ruoaksi! A&A vie ruoan ostamisen täysin uudelle tasolle. Kannattaa tulla kauempaakin.

Chjoko, Liisankatu 9

Krunikasta löytyy muutakin kuin antiikkikauppoja. Nimittäin Chjoko, joka pistää naisen pään pyörälle. Paikallinen suklaapuoti, joka myy käsintehtyä suklaata, jäätelöä ja taivaallista kaakaota. Kahvi on myös mietitty loppuun asti. Ja entä se, että Chjokossa järjestetään joka viikonloppu suklaabrunsseja?
Mitä täällä tapahtuu?

Pure Bistro ja Ravintola Luomo, Pohjois-esplanadi 9

Vielä vierailu Kauppatorin laidalla, Pure Bistrossa ja Luomossa. Ravintola Luomo on tuttu Michelin-ravintola krunikasta, vuosi sitten se siirtyi Pohjois-esplanadille ja sai samalla alakertaansa Pure Bistron. Local & Global ajattelutavalla valmistettua lähi- ja sesonkiruokaa. Luomossa Michelin meiningillä ja alakerrassa rennommin. Pure Bistro sai muutama kuukausi sitten Michelinin Bib Gourmand maininnan, joka tarkoittaa, että hintalaatusuhde on erittäin hyvä! Bistroruokaa asenteella!

Tässä on varmasti muutama paikallinenkin ihmeissään siitä mitä kaikkea Helsingistä löytyykään! Ja näitä on lisää. Ovi auki ja löytämään!

Muistakaa valitessanne paikkaa minne viedä lounasrahanne, yksityiset ja pienet ravintolat tarvitsevat teitä ja todellakin osoittavat sen!

Veera "ruoka kiinnostaa" Teppola