designhirmu

Blogissa jaan omia kokemuksiani ja kerron parhaimmat vinkit sisustamiseen ja shoppailuun.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on kesä.

Kesämökin sisustus – Ideoita mökin sisustukseen ja ehostamiseen  8

Mökkeily on monelle meistä erittäin tärkeä osa kesää ja mökillä vietetään paljon vapaa-aikaa, etenkin kesälomilla. Mökillä tunnelma on aina kohdallaan, mutta mökin viihtyisyyttä ja yleisilmettä voi aina hieman raikastaa. Seuraavassa muutama vinkki siihen, miten kesämökin sisustus on helppo laittaa uuteen uskoon, uhraamatta siihen paljoa rahaa tai vapaa-aikaa.

Maalaa seinät ja katto

Monet vanhat mökit ovat tummia ja pimeitä, joten maalaaminen on helpoin tapa antaa mökille uusi raikas ilme. Valkoinen tai vaalea värisävy tekee mökistä huomattavasti valoisamman ja viihtyisämmän. Maalaaminen on helppoa ja hauskaa puuhaa, eikä se vie kohtuuttomasti aikaa tai rahaa. Maaleja valittaessa kannattaa kuitenkin kysyä ensin neuvoa alan ammattilaiselta, jotta kyseinen maali sopii varmasti maalattavalle pinnalle, ja lopputuloksesta tulee hyvä.

Hoida kesämökin sisustus tasapainoisesti
Kesämökin sisustuksessa kannattaa panostaa tasaisuuteen ja samansuuntaisiin väreihin. Useiden mökkien sisustus voi olla melkoista väriloistoa ja väriskaala voi vaihdella laidasta laitaan. Käytä mökin sisustuksessa siis mahdollisimman tasapainoisia värejä, jotka sopivat keskenään yhteen.

Sisusta luonnonmateriaaleilla

Suomalaisen kesämökin sisustus kannattaa toteuttaa luonnonmateriaaleilla, kuten puulla, kivellä ja pellavalla. Lastulevypöydät kannattaa unohtaa ja luottaa puuhun materiaalina. Uudet kotimaiset puusta valmistetut designhuonekalut sopivat varmasti mökkiin kuin mökkiin. Kesämökkiin saa elävän ja pirteän ilmeen myös luonnonkukilla eivätkä ne maksa sinulle mitään.

Uudista huonekalut

Mökkien huonekalut ovat usein vanhoja ja hieman kuluneita. Mikäli mökin huonekalut ovat muuten hyvässä kunnossa, niin helpoin tapa on antaa niille uusi ilme pienellä pintakäsittelyllä. Hio pöydistä ja tuoleista pois vanha maalipinta ja maalaa tai lakkaa ne uudelleen. Näin sinun ei tarvitse ostaa uusia huonekaluja, vaan voit helposti uudistaa kesämökin ilmettä vanhojen huonekalujen uudistamisella.

Uutta ilmettä valaisimilla

Monissa mökeissä valaisimet ovat vanhoja ja ulospäin melko ruman näköisiä. Kesällä valoa kyllä riittää yötä myöden, mutta syksyn saapuessa valaistuksen on oltava kunnossa.

Vanhat valaisimet kannattaakin vaihtaa uusiin, sillä ne kuluttavat vähemmän sähköä ja antavat paremman valotehon. Uusina valaisimina kannattaa suosia erityisesti himmennettävissä olevia LED-valaisimia, joilla tunnelman voi muuttaa tarvittaessa parilla napin painalluksella. Led spottivalot sopivat hyvin esimerkiksi hirsimökkeihin antamaan seiniin epäsuoraa valoa.

Heitä turhat tavarat pois

Mökeille usein kertyy kaikenlaista turhaa ja vanhaa tavaraa vuosien saatossa. Mikäli mökin seinällä on yhä se 80 -luvun elokuvajuliste, VHS-nauhuri, pino vanhoja seiskalehtiä tai tarpeettomia koriste esineitä, niin ne kannattaa heittää menemään.

Pidä kesämökin sisustus yksinkertaisena ja säilytä vain niitä tavaroita, joilla on sinulle tunnearvoa tai jos ne ovat oikeasti hyödyllisiä. Vanhat julisteet ja ajan haalistamat taulut kannattaa vaihtaa uusiin maalauksiin tai canvas-tauluihin, jotka sopivat mökin sisustukseen.


Kesä tulee! – Tässä vuoden 2018 puutarhatrendit  3

Edellisessä postauksessa jo hieman avasin tätä aihetta ja annoin muutamia vinkkejä puutarhakalusteiden hankintaan. Koska kesä on jo kulman takana, niin on aika kurkistaa mitkä ovat kesän puutarhatrendit.

Alfresco living
Alfresco living

Varmaa näyttäisi jo kuitenkin tässä vaiheessa olevan se, että tänä vuonna puutarhan teemavärinä tulee olemaan violetti. Trendiarvioiden mukaan myös Alfresco tulee olemaan tänä vuonna sitä kuuminta hottia. Designkaupat tulevat siis mitä todennäköisimmin panostamaan juurikin näihin puutarhatrendeihin, mikä tarkoittaa huonoja uutisia kaikille violetin vihaajille. Tässä tulevan kesän neljä kuuminta puutarhatrendiä:

Alfresco Living

Mikä ihmeen Alfresco? Tätä ajattelin ensin itsekin, mutta sana tarkoittaa suomeksi vapaasti käännettynä ulkoilmaa. Alfresco Living siis viittaa ulkoilmaelämään. Kesän puutarhatredi tulee siis olemaan ulkoilmaelämiseen panostaminen, kuten puutarhassa syömiseen, ulkona kokkailuun, ja ylipäätään ulkona oleskeluun. Ulos voi esimerkiksi rakentaa katetun oleskelutilan, josta löytyy sohvat sekä pieni tulisija. Tällaisessa tilassa on mukava viettää iltaa ystävien kanssa sisällä istumisen sijaan.

Violettia puutarhaan ja kasvikset kasvamaan

Monet trendilehdet ja verkkosivustot uskovat vahvasti, että violetti on se tämän kesän juttu. Erityisesti violetit kukat, kukkaruukut ja kasvit tulevat tänä vuonna varmasti näkymään monen puutarhassa. Omien kasvisten kasvattaminen on ollut kasvava trendi jo vuosien ajan, mutta tänä vuonna sen odotetaan nousevan suurempaan suosioon. Tänä kesänä muodissa ovat erityisesti munakoiso, luumut, punajuuret sekä marjat, eli violetit kasvikset.

Wabi-sabi täydellisyyttä epätäydellisyydestä

Wabi-sabi tarkoittaa lyhykäisyydessään täydellisen epätäydellistä. Puutarhassa Wabi-sabin noudattamisessa on tärkeintä tasapainottaa ja vaalia luontoa sellaisenaan kuin se on. Sammaloituneet pihakivet, ylikasvaneet kukkapenkit, särkyneet kukkaruukut, hieman pitkäksi päässyt nurmikko, ovat Wabi-sabia eli luonnollista kasvua, kulumista ja kiertokulkua. Mikäli olet laiska pitämään puutarhaasi kunnossa, niin voit huoletta kutsua sitä Wabi-sabiksi, sillä se on tänä vuonna trendikästä.

Tyylikkäät ja monikäyttöiset pihavarastot

Tämän vuoden tyylikkäänä puutarharatkaisuna pidetään monikäyttöistä ja tyylikästä pihavarastoa. Pihavaraston seiniin voi tehdä hyllykköjä, joissa voi kasvattaa kukkia tai vihanneksia. Varastossa voi tietenkin säilyttää puutarhanhoito kalusteita. Tyylikkäin ratkaisu on, jos pihavaraston kylkeen rakentaa pienen kasvihuoneen. Tyylikkäät pihavarastot nostavat myös kiinteistön arvoa.