
Vaikuttamista ja manipulointia on ollut olemassa koko ihmiskunnan historian ajan, mutta nykyihminen on nykyään alttiimpi vaikuttamiselle ja manipuloinnille kuin koskaan aikaisemmin.
Vuosien ajan kansalaisia on rohkaistu luomaan profiileja sosiaaliseen mediaan, lisäämään digitaalisia jalanjälkiä, rohkaistu avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja tavoitettavuuteen. Samaan aikaan on korostettu jokaisen kykyä vaikuttaa ympäröivään maailmaamme.
Nykyinen aikakausi on tuonut kolikon kääntöpuolen entistä voimakkaammin esille, eli manipuloinnin. Professori Petri Parvinen ja psykologi Manne Pyykkö ovat kirjoittaneet ansiokkaan teoksen Vaikuttaminen ja manipulointi (Docendo, 2020), jossa luodaan selvä pesäero vaikuttamisen ja manipuloinnin välille.
Kaikki vaikuttaminen ei ole manipulointia eikä kaikki manipulointi ole vaikuttamista. Vaikuttaminen on myönteinen asia, kun taas manipulointi on moraalitonta.
Meihin kaikkiin pyritään vaikuttamaan lähes koko ajan. On kyse sitten perhe- ja työsuhteista, tai sitten sitä, että avaamme vaikka Twitterin, Facebookin, LinkedInin, Instagramin tai jonkin muun digikanavan, jotka suorastaan pursuavat erimuotoisia vaikuttamisyrityksiä.
Digitaalinen aikakausi on mahdollistanut myös väärän tiedon, valeuutisten, propagandan, salaliittoteorioiden tuottamisen ja jakamisen edullisesti ja nopeasti. Kyse on tällöin manipuloinnista, mutta manipulointia tapahtuu kirjoittajien mukaan eniten ihmisen välisissä, läheisissä tapaamisissa. Onko nettitrollaaminen manipuloinnin muoto?
Vaikka teoksen teema on raskas, mutta kirjassa on myös huumoria ja sarkasmia mukana, joka tekee lukemisesta viihdyttävän kokemuksen.
Parvisen ja Pyykön teos on kansantajuinen, helppolukuinen ja käytännönläheinen teos. Kirjan teemaa pitäisi käsitellä peruskoulutasolta lähtien, jotta kaikki ymmärtäisivät sen, että miten meihin vaikutetaan ja miten meitä mahdollisesti manipuloidaan. Jokaisen tulee osata suojella itseään.
Teos kannattaa ostaa ennen kuin painos viedään käsistä...