SamV

Kirjoittelen tässä blogissa omasta elämästäni, tavoitteistani ja mieltäni askarruttavista asioista.

Näytetään kirjoitukset lokakuulta 2018.

10 kuukautta 12 kiloa sulanutta rasvaa – Minun vinkkini siihen, kuinka laihtua helposti

Kymmenen kuukautta ja 12 kiloa painoa pois, enpä olisi tähän uskonut vielä alkuvuodesta, kun aloin omia elämäntapojani muokkailemaan. Nyt sitä vasta ymmärtää, että kyseessä todellakin on yli ämpärillinen rasvaa, mikä mielestäni on hyvä saavutus.

Ystävänikin ovat kyselleet, että kuinka laihtua noin nopeasti, mutta mielestäni kyseessä on ollut hidas prosessi, joka on vaatinut paljon itsekuria ja elämäntapojen muutosta. Salilla en ole rehkinyt (vielä), vaan koko tämänhetkinen laihdutusprosessi on pääsääntöisesti ruokavalion ansiota.

Kirjoittelen tähän nyt minun vinkkini siihen, kuinka laihtua kymmenen kiloa vuodessa ilman salilla repimistä tai lenkkeilyä.

1. Itsekuri on tärkeää
Omalla kohdallani olen huomannut, että laihdutuksessa ei ole olemassa mitään oikotietä onneen. Laihdutuspillereitä on toki markkinoilla ja osa niistä jopa toimii, mutta se ei tarkoita sitä, että pillereiden syömisellä laihtuisi ilman, että muuttaa omia elämäntapojaan ja ruokailutottumuksiaan.

Laihdutuspillereistä ja muista vippaskonsteista ei ole mitään apua laihdutukseen, jos juot viikoittain olutta ja mätät päälle sipsejä, pitsaa ja muuta epäterveellistä. Kaikille houkutuksille pitää sanoa jyrkästi EI ja juoda sen parin saunaoluen sijaan pari lasia vettä. Itsekuri on mielestäni kaikista tärkein tekijä siihen, kuinka laihtua, jos sitä oikeasti haluaa.

2. Syö tarpeeksi ja oikein
Vaikka en olekaan mikään laihdutuksen asiantuntija tai ravitsemusekspertti, niin tiedän kuitenkin sen, että laihduttaminen ei tarkoita sitä, että ei söisi mitään ja laihdutus lähtee omasta keittiöstä. Omaan ruokavaliooni on kuulunut ihan normaalisti aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala.

Säännöllisillä ruokailuajoilla välttyy verensokerin laskulta, minkä vuoksi saattaa helposti sortua syömään mitä tahansa ja liikaa, silloin, kun ruokaa on sitten saatavilla. Erilaiset ateriankorvikkeet ovat hyvä ja terveellinen tapa pitää nälkä loitolla, mikäli esimerkiksi työkiireiden vuoksi ei ehdi syömään lounasta.

Viikon laihduttajan ruokalistaa en ala tähän nyt vääntämään, mutta ruokavaliosta kannattaa karsia pois ainakin sokerit, ylimääräinen suola, mikrohampparit, mikropitsat, einekset ja muut valmisruoat, myös valkoisen leivän syömistä kannattaa rajoittaa sekä tietenkin jättää mieluusti kokonaan pois alkoholijuomat.

Laihduttajan ruokavaliossa kannattaa suosia kalaa, kananmunia, papuja, kanaa, kurpitsaa, pinaattia sekä muita vihanneksia. Aamupalaksi voin lämpimästi suositella sitä perinteistä kaurapuuroa tai rahkaa. Tämä IS:n artikkeli antaa osviittaa siihen millaista ruokavaliota kannattaa noudattaa, jos haluaa laihtua.

Ruokavalioon suosittelen ottamaan mukaan myös luontaistuotteita omien tarpeiden mukaan. Kalanmaksatabletteja kannattaa mielestäni ainakin ehdottomasti ottaa päivittäin.

3. Käy kävelylenkeillä
Ruokavalion muokkaamisen lisäksi suosittelen myös liikkumaan. Itse en ole salilla käynyt rehkimässä, vaan olen käynyt kävelylenkillä aina silloin, kun olen kiireiltäni ehtinyt tai kun säät ovat sallineet. Tyypillisesti käyn kävelyllä 3-4 kertaa viikossa ja lenkin pituus on 1-2 tuntia, riippuen ihan omasta aikataulusta.

Olen havainnut pikku liikunnan olevan hyväksi, ei paitsi painon kannalta, vaan myös henkisen hyvinvoinnin kannalta. Kävelylenkki virkistää mieltä ja illalla saa myös paremmin unenpäästä kiinni. Pitkät päivittäiset kävelylenkit kyllä auttavat myös siihen kuinka laihtua nopeammin, mutta myös vähemmällä liikkumisella pärjää, jos ruokavalio on kunnossa.