Remontointi

Blogissani annan erilaisia vinkkejä kodin ja toimiston remontointiin.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on LED.

Opas valaisimien valintaan: Kuinka valita sopivat LED-alasvalot kotiin?  1

Alasvalot täytyy valita käyttökohteen ja tilan mukaan mutta tällä hetkellä valoja on tarjolla valtava määrä useilta eri valmistajilta, joten valaisimen valinta voi olla vaikeaa, etenkin silloin, jos led-valoihin ei ole perehtynyt tarpeeksi. Yritän tässä tuoda esiin niitä asioita, mitä ottaa huomioon LED-alasvalon valinnassa.

Watit

Energiaa säästävät valaisimet vähentävät valaisimessa käytettävää wattimäärää ylläpitäen kuitenkin samaa valotehoa. Esimerkiksi tavallinen halogeenivalo, joka käyttää 55 wattia, voidaan korvata LED-alasvalolla, jonka teho vaihtelee 4.5 – 14 watin välillä.

Lumenet

Lumen on standardi valon määrän mittari. Valaisimien tuottamaa valoa ei voi ledien, energiansäästölamppujen sekä muiden nykyaikaisten energiatehokkaiden lamppujen vuoksi mitata enää wateissa. Watit kertovatkin nykypäivänä ainoastaan valaisimen sähkönkulutuksesta. LED-alasvalot täytyykin valita niiden lumen luvun mukaan. Esimerkiksi jos katossasi oli aiemmin 60 watin hehkulamppu, niin sinun tulee valita LED-alasvaloksi valaisin, jossa on vähintään 800 lumenia.

Valaisusäde (Beam angle)

LED-alasvalon valinnassa on tärkeä kiinnittää lumenien lisäksi myös siihen, mikä kyseisen valaisimen valaisusäde on. Valaisusäde ilmoittaa valon tulokulman valonlähteestä. Jos alasvalossa on kapea valaisusäde, kuten esimerkiksi 20 astetta, niin se sopii paremmin yksityiskohtien korostamiseen ja tunnelmavalaisuun. 120 asteen valaisusäteellä olevat LED-alasvalot levittävät valon tasaisemmin, joten ne sopivat oleskelutiloihin.

Värilämpötila – Lämmin valkoinen ja kylmä valkoinen

LED-valoissa on usein ilmoitettu värilämpötila kelvineinä. Itsekin joskus ostin väärän värilämpötilan LED-valot, kun en tiennyt, eri värilämpötilojen merkityksestä. Värilämpötila vaikuttaa huomattavasti valaistavan huoneen tunnelmaan. Kodin yleisvalaistukseen sopii lämmin tai puhtaan valkoinen valo. Sisätilojen valaistukseen kannattaakin valita pääsääntöisesti 3000 – 4000 Kelvinin LED-alasvalo. Ulkotiloissa toimii yleensä kylmä valkoinen valo. Valoa valitessa kannattaakin pitää mielessä, että mitä korkeampi kelvin-arvo on, niin sitä kylmempi ja kirkkaampi valo on kyseessä. Lisään tähän vielä asteikon, jota voit käyttää apuna LED-valoa valitessa.

2000 K – Todella lämmin, melkein keltainen valo

2700 K – Vastaa perinteistä hehkulamppua

3000 K – Lämmin valkoinen värilämpötila, sopii sisätiloihin

4000 K – Hieman kirkkaampi, sopii keittiöön, kylpyhuoneeseen ja työskentelytiloihin. (Ei välttämättä ideaali ratkaisu olohuoneeseen)

5000 K – Päivänvalo, sopii terassille tai ulkovaloksi

10 000 K – Todella kirkas ja kylmä värilämpötila. Koko pihan valaisuun esim. valonheittimessä.

Yhteenveto – Minkälaiset LED-alasvalot sinun kannattaa valita kotiin

Kun haluat kotiisi energiatehokkaat LED-alasvalot, niin valojen lumen-arvon tulee olla noin 800 lumenia, jotta se vastaa normaalia hehkulamppua, eli sitä valotehoa mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Värilämpötilana kannattaa suosia 3000 – 4000 K lamppuja ja sisätiloihin soveltuvien LED-valaisimien valaisusäteen on hyvä olla 120 astetta.


LED-valot saunaan – Asennusvinkit, ideat ja huomioon otettavat asiat  1

Edellisessä kirjoituksessani esittelin LED-valojen hyötyjä ja miksi niitä kannattaa suosia kodin valaistuksessa mahdollisimman paljon. Etujen lisäksi niillä voi luoda uskomattoman kivan tunnelman kodin eri tiloihin ja tässä blogissa ajattelinkin jakaa muutamia vinkkejä nillle, jotka ovat uusimassa saunan valaistusta.

Sauna on monelle meistä lähellä sydäntä. Sauna on tunnelmallinen tila, johon mennään rentoutumaan, ja tämän vuoksi saunan valaistuksen tulee olla tip top. Saunavalaistus ei saa olla liian kirkas, sillä saunan tunnelma kärsii. Tästä syystä LED-valot ovat saunaan erinomainen valaistus vaihtoehto. LED-valoilla, saunan valaistuksen voit toteuttaa, lähestulkoon miten itse haluat. LEDit ovat helposti asennettavissa, ja ne voi piilottaa saunan rakenteisiin, kuten esimerkiksi lauteisiin.

Millaiset LED-valot saunaan?

Saunaan ei saa tai kannata asentaa mitä tahansa LED-valoja, sillä väärin valitut valot eivät tule kestämään saunan kuumuutta sekä kosteutta. Vääränlaisista valoista voi tulla myös turvallisuusriski. Saunan valaisimella tulee olla vähintään IP-34 kotelointiluokka. Kotelointiluokkakoodeista löydät lisätietoa Sähköala.fi -sivuilta. Valaisimen on myös kestettävä yli 125 asteen lämpötiloja, mikäli valo asennetaan yli metrin korkeudelle lattiasta.

LED-Saunasarja

LED-saunavaloja myydään yleensä valmiina 6, 12 tai 18 kappaleen sarjoina, joiden mukana tulee muuntaja, katkaisija, ledien kehykset, pikaliittimet, johdot sekä kutistesukat. Nämä LED-valot sopivat saunaan esimerkiksi istuinlauteen etureunaan tai selkänojan takaosaan. Näitä LED-valosarjoja ei suositella asennettavaksi saunan kattoon, sillä ne eivät kestä korkeita lämpötiloja.

Kiuasledit

Kiuasledit on suunniteltu kestämään korkeita lämpötiloja. Tästä syystä kiuasledit voidaan asentaa saunan kattoon tai kiukaan läheisyyteen (kuitenkin väh. 50cm päähän kiukaasta). Kiuasledit ovat tavallisesti kalliimpia, kuin normaalit saunan LED-valot, ja ne myydään yleensä yksittäin. Kiuasledit kannattaa asentaa katonrajaan lähelle seinää, jolloin ne heijastavat valoa seinään.

Valmiit saunan LED-valaisimet

Saunaan voit hankkia valmiita LED-valaisimia, jotka on yleensä rakennettu puukehikkoon saunan sisustukseen sopivaksi. Tarjolla on myös LED-valoilla valaistuja LED-löylykiuluja sekä lämpömittareita, jotka kelpaavat saunan tunnelmavalaisimeksi jo sellaisenaan.

Kuituvalot ovat paras ratkaisu saunan kattoon

Jotkin LEDit kestävät heikosti lämpöä, joten saunassa niitä voi joutua vaihtamaan tiuhaan tahtiin. LEDejä parempi vaihtoehto saunan valaisuun onkin kuituvalo. Kuituvalolla valaistuksen voi toteuttaa mihin vain, sillä kuidussa ei ole lainkaan sähköä eikä lämpöä. Näin ollen kuituvalot voidaan asentaa myös suoraan kiukaan päälle.

Kuinka asentaa LED-valot saunaan?

Saunan sähkö- ja valaistustyöt kannattaa aina jättää alan ammattilaisen tehtäväksi. Mikäli haluat kuitenkin asentaa LED-valot saunaan itse, niin sinun on ensin huolehdittava, että ne ovat varmasti saunaan sopivat.
Kiuasledit sekä LED-valosarjat on helppo asentaa ja niiden asennus sujuu myös jälkiasennuksena. Asennusta varten tarvitset yleensä vain porakoneen sekä sopivankokoisen poranterän.

1. Kun asennat LED-valoja vaikkapa lauteisiin, niin ensin poraat jokaisen lampun kohdalle reiän (yleensä 12mm)
2. Kun reiät on porattu, vedät johdon ja johdinpistokeen läpi reiästä.
3. Kierrä LEDin kehyksen kiinnitysmutteri auki ja aseta aluselvy sekä jousikiinnike paikoilleen ja lukitse se kiinnitysmutterilla.
4. Yhdistä LED-lampun kanta johdinpistokkeeseen. Tarkista, että napaisuus on oikein. Yleensä kaikissa LED-valoissa LEDin pidempi jalka on positiivinen ja lyhyt negatiivinen.
5. Kiinnitä liitäntäjohdon toinen pää LED-valosarjan mukana tulevaan kytkentärasiaan. (mallista riippuen 6, 12 tai 18 paikkaa) Tämän vaiheen jälkeen on hyvä katsoa, että kaikki LEDit toimivat. Mikäli vain osa LED-valoista palaa, niin kytkentä on väärin. Vaihda siis palamattoman LEDin asento johdinpistokkeessa.
6. Kun kytkennät ovat oikein, niin suojaa ne vielä kosteudelta, mukana tulevalla kutistesukalla. Kutistesukan kiristykseen tarvitset kuumailmapuhallinta.
7. Kutistesukan kiristyksen jälkeen, työnnä LED kehyksineen paikoilleen, niille poraamiisi reikiin.

Asennuksen voit tehdä kätevästi myös muoviputken paloilla sekä kaapelikiinnikkeillä. Tämän näppärän sauna-ledien asennusohjeen löydät asuntomessut.fi -sivuilta.
LEDien asentamista ja reikien poraamista kattoon kannattaa välttää ainakin jälkiasennuksena, sillä tällöin kosteutta voi päästä helposti saunan välikattoon, josta voi aiheutua kosteus- ja homevaurioita. LED-valot kannattaakin piilottaa ennemmin paksumpaan, katon rajaan tulevaan listaan.

Sähköturvallisuusmääräyksiä saunan LED-valojen asennukseen

Mikäli olet ostanut LED-valot saunaan, niin sinun on tärkeä muistaa, että saunaan ei saa asentaa ylimääräisiä pistorasioita. Jatkojohdon käyttö kosteissa tiloissa on niin ikään kielletty. Myöskään kiukaan yläpuolelle tai 50 senttimetrin päähän kiukaasta ei saa asentaa mitään sähkölaitteita. Tämä säännös koskee myös kiuasledejä, vaikka monet kaupat mainostavatkin, että ne voidaan asentaa suoraan kiukaan päälle. Saunan valaistuksessa virtalähteen ja katkaisijan on oltava aina saunatilan ulkopuolella.