Parhaat vinkit oman talouden hallintaan

  • Reponiemi

Kun oma talous on hallinnassa, elämä on stressittömämpää. Raha-asiat aiheuttavat turhaa stressiä monille ja huolet seuraavat joka päivä. Nukkuminekin on vaikeaa. Oman talouden kuntoon laittaminen on yksi tärkeimpiä asioita arjessa. Onneksi on muutamia helppoja asioita, joita voit tehdä oman talouden hallisemiseksi. Katsomme aihetta tarkemmin tässä blogissa.

Laita budjetti kuntoon

Olivat tulosi sitten kuinka suuret tai pienet tahansa, jokaisella pitäisi olla selkeä budjetti. Budjetin tarkoituksena on varmistaa, että kaikki laskut saadaan maksettua ajoissa ja että henkilökohtainen talous pysyy plussalla. Budjetin tekeminen on loppujen lopuksi melko suoraviivaista.

Aloita ensin kirjaamalla ylös kaikki tulosi. Siihen pitää laskea mukaan palkkatöistä saatavat tulot, tuet, vuokratulot ja muut mahdolliset lisätulot. Tuloista miinustetaan sitten menot, eli vuokra, puhelinlasku, sähkölasku, ruokalasku, matkakulut ja muut kulut.

Parhaassa tapauksessa tämä luku jää plussalle. Plussalle jäävän määrän voi helposti siirtää omalle säästötilille tai laittaa sen sijoituksiin.

Valitettavasti välillä käy niin, että tuloista miinustettujen menojen jälkeen talous on miinuksella, tai ainakin hyvin tiukalla. Tässä tilanteessa pitää katsoa vakavasti omaa budjettia ja tehdä pieniä muutoksia, joiden avulla talouden saa plussalle.

Kilpailuta vakuutukset ja palvelut

Pakolliset kuukausittaiset tai vuosittaiset kulut, kuten vakuutukset, sähkölasku ja puhelinlasku kannattaa kilpailuttaa. Vakuutusmaksut esimerkiksi nousevat joka vuosi ja yhdistämällä kaikki vakuutukset saman katon alle, voit säästää pitkän pennin. Sähkölaskuissa voi myös säästää joitakin euroja kilpailuttamalla oman sähkösopimuksen.

Puhelinlasku on myös monille suuri kulu kuukausittain. Ilman puhelinta ei kuitenkaan enää nykypäivänä eletä, joten kannattaa tarkistaa, olisiko mahdollista saada edullisempi liittymä tai sopimus.

Karsi turhat kulut

Jos budjettisi on miinuksella tai hyvin tiukalla, kannattaa syynätä budjettia ja katsoa, onko siellä turhia kuluja, jotka voi karsia pois. Voit esimerkiksi vähentää leffassa käyntiä, vaateostoksia tai matkustelua. Vaikka viihde on tärkeää, joskus edullisemmat viihdesuunnitelmat voivat auttaa säätämään rahaa ja venyttämään penniä.

Automaattinen säästäminen

Säästötili kannattaa avata esimerkiksi omaan pankkiin tai muuhun pankkiin, joka tarjoaa hyvän koron omalle talletukselle. Säätöt on hyvä automatisoida lähtemään omalta tililtä esimerkiksi joka viikko tai joka kuukausi. Näin varmistat, että säästötilisi kasvaa tasaisessa tahdissa.

Anna jokaiselle eurolle työ

Warren Buffett (https://www.forbes.com/profile/warren-buffett/#8627a7a46398), kuuluisa yhdysvaltalainen miljonääri, opettaa laittamaan jokaisen euron töihin. Sinun pitäisi tietää tarkkaan, mihin eurosi menevät ja mitä ne tekevät. Mitä paremmin tiedät, mihin rahasi menevät, sen paremmin voit hallita omaa taloutta.

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus