Reponiemi

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2020.

Helpoimmat tavat pienentää ruokalaskuasi  1

Kaikki tekevät nyt ruokaa kotona! Koronan aiheuttama kotiin eristäytyminen on saanut laiskimmatkin meistä kokkauspuuhiin, kun vakiolounaspaikka on joutunut sulkemaan väliaikaisesti ovensa.

Tämä näkyy myös kauppaketjujen tuloksissa. Helsingin sanomat uutisoi Keskon tehneen parhaimman tuloksensa koskaan tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Keskon ruokakauppojen päivittäistavaramyynti kasvoikin maaliskuussa melkein kymmenen prosenttia verrattuna viime vuoteen.

Toivottavaa olisi, että palkasta jäisi asumiskustannusten ja ruokahankintojen jälkeen jotain käteenkin. Seuraavaksi 5 helppoa vinkkiä, joilla saat ruokalaskuasi pienemmäksi tinkimättä ruoan terveellisyydestä ja monipuolisuudesta.

1. Suunnittele viikon ruokaostokset kerrallaan

Olemme kaikki joskus harhailleet kaupan ruokakäytävillä miettien, että mitäs sitä pitikään ostaa? Kotiin päästessä ruokaostokset näyttävät lapsen valitsemalta. Kahvipullat tuli ostettua, mutta entäs huomisen lounassalaatin raaka-aineet? Pitää varmaan lähteä uudestaan kalliimpaan pikkulähikauppaan.

Välttääksesi heräteostokset, pari liikakiloa sekä selvää rahaa, tee aina viikon ruokalista valmiiksi. Jos käyt yleensä samassa kaupassa, kannattaa lista tehdä valmiiksi kauppasi osastojen mukaiseen järjestykseen. Ruokalistan viimeistä asiaa ei tule haettua enää toiselta puolelta kauppaa.

2. Pysy suunnitelmassasi

Tehtyäsi viikon ruokaostokset noudattaen selkeää kauppalistaasi, voit huokaista helpotuksesta. Nyt sinun ei tarvitse viikkoon käydä kaupassa!

Tämä pitää kuitenkin paikkansa vain, jos maltat oikeasti syödä listasi mukaisesti ja vältät mielitekoja. Kuulostaako helpolta? Muista, että jos kanapastasi kylkeen lipsahtaa seuraavaan päivän pestoon tarkoitettu tuorepasta, edessä on taas ylimääräinen kauppareissu ja turhaa rahanmenoa.

3. Suosi satokausikasviksia

Mielesi tekee helmikuussa ihanaa italialaista tomaattikeittoa. Kerätessäsi tomaatteja huomaat kilohinnan lähentelevän taivaita. Lähellä olevat suomalaiset porkkanat ovat kuitenkin puoli-ilmaisia. Järkevämpää olisi varmasti tehdä edullinen ja herkullinen porkkanakeitto.

Eri vihannekset, marjat ja juurekset ovat sesongissa vain tiettyinä kuukausina vuodesta. Tällöin niistä korjataan satoa suuria määriä ja tämä heijastuu selvästi kaupan hyllyhintaan. Satokausituotteista saa runsaasti tietoa satokausikalenterista.

Suomalaiset ruokakaupat ovat aktivoituneet kiitettävästi satokausituotteiden mainostamisessa. Monessa kaupassa satokausituotteet on merkitty selkeästi hedelmä- ja vihannesosastolla, tarkoituksena helpottaa asiakkaita valitsemaan satokauden mukaisia kasviksia.

4. Tartu tarjouksiin

Punainen lappu ruokapakkauksen kyljessä on aina iloinen yllätys ruokakuluissa säästävälle. Alennus- ja monipakkaustarjoukset kannattaa käyttää hyödyksi, sillä niitä metsästää moni muukin.

Jos kotoasi löytyy pakastin, voit hamstrata alennuksia huoletta. Melkein mitä vain pystyy pakastamaan myöhempää käyttöä varten. Voit pakastaa muun muassa lihaa, maitotuotteita, marjoja ja hedelmiä. Hyvin korkean vesipitoisuudet omaavat tuotteet voivat muuttua pakastamisesta kiteisiksi, mutta esimerkiksi sienistä voi haihduttaa ylimääräisen nesteen pois ennen pakastusta.

5. Valitse ruokakauppasi huolella

Koska suurin osa ruokabudjetistasi menee todennäköisesti samaan kauppaan, kannattaa se valita huolella. Kaikilla ei ole mahdollisuutta valita kovin monesta kaupasta. Jos sinulla tällainen mahdollisuus on, kannattaa polkea tai ajaa pari kilometriä kauemmaksi halvemman ostoskorin perässä.

Helsingin sanomien vuoden 2019 ruokakorien hintavertailussa verrattiin kahdeksaa pääkaupunkiseudun kauppaa. Halvimman ja kalleimman ruokakorin ero oli yli 60 prosenttia.

Vertailun 5 halvinta kauppaa olivat edullisuusjärjestyksessä:

1. Lidl
2. K-citymarket
3. Prisma
4. K-supermarket
5. S-market

Tee itse

Jokainen nauttii noutopizzasta tai ravintolaillasta silloin tällöin. Muista kuitenkin laskea nämäkin osaksi ruokabudjettiasi. Itsetehty ruoka on silti aina ravintoloita edullisempaa, ja jos jaksat nähdä vähän vaivaa, parempaa!

Arjen kiireissä jopa kaupan einekset voivat tuntua houkuttelevilta. Tosiasiassa ne sisältävät yleensä epäterveellisen paljon suolaa ja piilosokeria ja ovat kaiken lisäksi melko kalliita. Itse tehtyä ruokaa syödessä tiedät aina täsmälleen, mitä syöt.

Vertaile aina kilohintoja ja eri merkkien välisiä hintaeroja. Luomusta ja lähiruoasta kannattaa suosiolla maksaa hieman enemmän, mutta ehkä kalliin naudanlihan voisi vaihtaa kotimaiseen härkäpapuun välillä? Netti on pullollaan ohjeita ja blogeja niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin kotikokille.

Asuminen ja ruokaostukset ovat suomalaisten suurimmat kuluerät

Kuluttajatutkimuskeskus julkaisi vuonna 2018 tutkimuksensa tulokset suomalaisten rahankäytöstä kuukausittain. Suurimmat kuluerät tulivat kaikille tutkittaville asumisesta sekä ruokaostoksista.

Ruoan hinta ei vaihtele Suomen sisällä suuresti, kun taas asumisen hinta määräytyy vahvasti asuinpaikan mukaan. Tutkimuksessa ilmeni, että keskiverto kahden pienen lapsen perhe käyttää kuukaudessa vuokraan 856 euroa ja ruokaan 710 euroa.

Jos siis pystyt säästämään ruokaostoksien lisäksi myös asumiskuluissasi, voit säästää kuukaudessa jopa satoja euroja.


Näillä vinkeillä etätyön ergonomia kuntoon  1

Tällä hetkellä moni on jäänyt kotiin tekemään työnsä etänä. Suurimmalla osalla etätyötä tekevistä ei ole kodissaan etätyöhön tarvittavia välineitä. Läppärin sylissä pitäminen kahdeksan tuntia päivässä saa kenen tahansa hartiat ja niskat pahaan jumiin.

Tätä kirjoitettaessa on vielä avoinna, kuinka kauan koronavirus rajoittaa ihmisiä tekemään työnsä etänä. Oli kyse sitten viikoista tai kuukausista, ergonomiaan kannattaa panostaa. Oman työpisteen äären palaaminen tuntuu varmasti vielä paremmalta, kun ryhtisi ei ole etätyön jäljiltä kuin Quasimodolla.

Rytmitä ja tauota työpäiväsi

Jos joskus on vanhalle kunnon munakellolle käyttöä, niin nyt. Ihmisen ei olisi hyvä pysyä paikallaan tuntia kauempaa. Puolenkin tunnin välein olisi hyvä tehdä pieni venyttely. Mitä useammin, sen parempi

Kotona voit pistää tauoilla esimerkiksi kymmen minuutin jumppavideon pyörimään Youtubesta. Tätä luksusta ei työpaikalla välttämättä kehtaisi tehdä. Jostain syystä omassa päässä kymmenen minuutin venyttely voi olla todellisuudessa puolitoista minuuttia. Tämän takia virtuaaliohjaajan perässä on helppo jumpata varmasti tarpeeksi pitkään.

Älä rasita silmälihaksia turhaan

Näyttöpäätetyöskentely voi olla hyvin kuormittavaa silmälihaksillesi. Ne kaipaavatkin välillä lepoa. Väsymyksen merkkejä ovat katseen tarkentamisen hankaluus ja silmissä tuntuva uupuminen. Katseesi voi tuntua siltä kuin sitä pitäisi raahata perässä niin kuin kiukuttelevaa uhmaikäistä pois karkkihyllyltä.

Voit välttää silmälihastesi uupumista katsomalla välillä kauas. Katso ikkunasta ulos ja ota kiintokohteeksesi vaikka jonkun puun tuulessa heiluva oksa. Muista toistaa tätä tarpeeksi usein, mieluiten vaikka 10 minuutin välein, jos mahdollista.

Aseta tietokoneesi sopivalle korkeudelle

Harvalla meistä on kotona säädettävä seisomapöytä. Se voi tuntua myös turhan arvokkaalta hankinnalta vain ohimenevää etätyötä varten. Käytä siis mielikuvitustasi. Saadaksesi tietokoneesi itsellesi sopivalle korkeudelle voit käyttää apuna kirjoja, laatikoita tai vaikka silityslautaa.

Näytön yläreunan tulisi olla suunnilleen silmiesi tasolla niin, että katsot hieman alaspäin. Jos näyttö on suoraan silmiesi korkeudella, rasittuvat silmälihaksesi huomattavasti enemmän. Väärä näytön korkeus kostautuu nopeasti väsyneissä silmissä.

Muista myös pitää näyttöä noin käsivarren mitan päästä itsestäsi. Jos sinulla on vaikeuksia nähdä tältä etäisyydeltä, suurenna fonttia ja varaa aika optikolle.

Kiinnitä erityistä huomiota niskan, hartioiden ja käsien asentoon

Koita parhaasi mukaan saada kädet jotain alustaa vasten. Jos pidät läppäriä sylissä, käsien hyvä asento on melkein mahdotonta saavuttaa. Pöytä tai muu taso on siis paras ratkaisu.

Niska ei saisi olla kumarassa, liian takana tai kiertyneenä. Pidä niska mahdollisimman suorana ja hartiat rentoina. Vältä hartioiden taipumusta nousta korviin päin ja käsiesi muuttumista dinosauruksen eturaajoiksi.

Voit helposti harjoittaa niskalihaksiasi taukojen aikana painamalla takaraivosi välillä ovea tai seinää vasten. Pidä asento noin 10 sekuntia ja toista muutaman kerran. Tässä niskaharjoituksessa kaksoisleuan kuuluu näkyä. Onneksi olet kotona kaukana työkavereiden huvittuneilta katseilta.

Lue lisää toimisto- ja tietotyöasennoista ja suosituksista täältä.

Etätyö koronan jälkeen

Etätyön yleistymisestä koronakriisin seurauksena on ollut monenlaista spekulaatiota. Luultavasti etätyöt tulevat yleistymään ainakin jonkun verran.

Moni, joka on nyt kokeillut etätyötä, haluaa jatkossakin suorittaa osan töistä etänä. Myös esimiehet näkevät, kuinka työt sujuvat vaikkeivät työntekijät ole toimistolla kahdeksaa tuntia arkipäivässä.

Suomalaiset ovat osoittaneet halukkuutensa tehdä etätöitä. On kuitenkin täysin työnantajan päätettävissä, kuinka paljon etätöitä sallitaan. Esimerkiksi Helsingin sanomien haastattelema Lamian operatiivinen johtaja Jarkko Puumalainen sanoo, että ”valtaosa töistä tehdään jatkossakin toimistolla”.

Koronavirus kiristää monen kukkaroa

Vaikka keskustelu etätyöstä ja sen tulevaisuudesta käy kuumana, kaikilla ei ole valitettavasti mahdollista tehdä etätyötä. Monilla ei ole mahdollisuutta tehdä työtä laisinkaan tällä hetkellä, kun lomautukset ja työttömyys koettelevat koronaviruksen piinaamaa Suomen taloutta ennennäkemättömällä tavalla.

Suomen hallitus on myöntänyt keskisuurille yrityksille 150 miljoonan euron tukipaketit. Varsinkin pienet yritykset ovatkin joutuneet huomattavan hankalaan tilanteeseen. Rahoitusta on kuitenkin saatavilla.

Voimme vain toivoa, että pian koronavirus kohtaa tappionsa, talous lähtee nousuun ja suomalaiset yrittäjät pitävät pintansa kaiken myllerryksen keskellä. Pidetään me etätyöläiset sillä välin itsemme kunnossa eikä kuormiteta kiireistä terveydenhuoltoa enempää turhien lihasjumien takia.