Guggenheimilla on kuusi hienoa finalistia, muttei päätöstä rakentamisesta ja rahoitus auki

Saammeko esitellä: majakka, pärekori, stealth, makasiini, pöytäliina ja idea.

Tästä ehdotuksesta näkee, että kansalaiset on huomioitu.
Tästä ehdotuksesta näkee, että kansalaiset on huomioitu.

Guggenheim-säätiön 11-henkinen tuomaristo on valinnut kuusi finalistia yli 1700 ehdotuksen joukosta. Finalistit julkistettiin tänään Bio Rexissä Helsingissä.

Tuomariston johtaja Mark Wigley oli erittäin tyytyväinen kilpailun tasoon.

“Joukossa oli hyvin vähän kilpailutöitä, joita hävetti katsoa”, Wigley sanoi Hesarille.

Mukana olevat arkkitehtitoimistot ovat AGPS Architecture Ltd. (Sveitsi ja Yhdysvallat), Asif Khan Ltd. (Iso-Britannia), Fake Industries Architectural Agonism (Yhdysvallat, Espanja, Australia), Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 (Saksa), Moreau Kusunoki Architect (Ranska) ja SMAR Architecture Studio (Espanja ja Australia). Vielä ei kerrottu, mikä ehdotus kuuluu millekin toimistolle.

Maaliskuuhun mennessä raati odottaa tarkennettuja ehdotuksia ja voittaja valitaan kesäkuussa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka suunnitelmat ovat komeita, ei museon rakentamisesta ole vielä minkäänlaista päätöstä, eikä sille ole selvillä myöskään rahoitusta.

City kysyi asiantuntijoilta fiilikset finalisteista:


GH-04380895: "Majakka"

"Erittäin herkkä sumuisen merimaiseman perspektiivi. Paviljonkikylä siinä majakan juurella on hauskassa mittakaavassa. Pikkupaviljonkien kattomuoto hieman eriskummallinen valinta."


GH-76091181: "Päreköri"

"Hieno ehdotus, jossa puunkäyttö tosin vaikuttaa päälleliimatulta ja itsetarkoitukselliselta. Pärepinta voisi teoriassa toimiakin teknisesti (vaikkei se todennäköistä olekaan), mutta esteettisesti se on nolo veto."


GH-121371443“Pöytäliina"

"Hesarin varjoraadin pöytäliinaksi nimeävä suunnitelma on detaljiarkkitehtuuria. Onnistuu tai kosahtaa sen mukaan kuinka pieteetillä lasidetalji viedään loppuun."


GH-1128435973"Makasiini"

"Voisi olla Riihimäen hienoin teollisuusrakennus."


GH-5059206475"Idea rakennuksen suunnittelua varten"

"Kilpailun nettisivun mukaan "extends the network using the architectural technologies that construct Helsinki’s interior citizenry" - joku saattaa ehkä ymmärtää mitä se tarkoittaa. Tämän pitäisi kuulemma "säilyttää puiston ja ympäröivien rakennusten näkymät" eli aiheuttaisi tuomarien todennäköisen arvion mukaan vähiten valituksia."


GH-5631681770: "Stealth"

"Rakennus joka ei näy tutkassa. Kilpailun julistus-pdf:n mukaan "muuntaa itärannat taloudellisen ja kulttuurisen toiminnan keskukseksi." Liekö Eteläranta 10:n suosikki?"

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi