Horoskooppihuijaus

“Menneisyydestä nousee esiin asia, joka on aika selvittää.”

Veikkaan, että kalat voittavat tällä viikolla kilpailun.
Veikkaan, että kalat voittavat tällä viikolla kilpailun.

Vain kaksitoista prosenttia suomalaisista myöntää uskovansa horoskooppeihin, mutta suurimmassa osassa naistenlehdistä on horos-kooppi. Miksi ihmeessä?

“Lukijat tykkäävät horoskoopeista. Ne ovat ihmisille ajanvietettä ja tapa analysoida elämää. En ole horoskooppi-ihminen. Luen ne kyllä”, Me Naisten päätoimittaja Riitta Pollari kertoo.

“Yritimme vuosi sitten lopettaa horoskoopit. Lukijoilta tuli valtavasti kommentteja, joissa pyydettiin ne takaisin: Emme voi elää ilman niitä. Nämä ovat ainoita, jotka pitävät paikkansa”, Glorian päätoimittaja Riitta Lindegren perustelee. Uskotko itse niihin?

“No en!”, Lindegren puuskahtaa.

Päätoimittajan on kuunneltava lukijaa. Arvostetut naistenlehdet käyttävät astrologia tuomaan lisää uskottavuutta ennusteisiin. Lehdet kierrättävät samaa tekstimössöä vuodesta toiseen: “Intohimoa riittää oikeassa seurassa”. Joko ohjeet ovat niin ylimalkaisia, että ne sopisivat kenelle tahansa: ”älä anna pikkuasioiden mennä tärkeän päätöksen edelle” tai niin mullistavia, että vakituisessä työssä ja parisuhteessa oleva ihminen pyörittelee silmiään, kun ”loppukuussa tapaat suuren rakkauden” tai ”työasiasi menevät kokonaan uusiksi” useamman kerran vuodessa. Horoskoopeista poimitaan itseä miellyttävät asiat ja toivotaan, että ensi viikolla ennuste on kivempi.

Glorian horoskoopin kaksosen merkki päättyy päivää ennen Me Naisten tai Kotivinkin ajanjaksoa. Glorian kaksosilla menevät sukset ristiin esimiesten kanssa samaan aikaan kun Me Naisten kaksoset joutuvat kahnauksiin työtovereiden kanssa. Kaksosparoilla ei ole muutenkaan helppo toukokuu, sillä Annan horoskoopin mukaan intiimit ihmissuhteet saavat uutta tulta, mutta Kotivinkki kehottaa kaksosta irrottelemaan ja löytämään elämään uusia suuntia. Me Naiset taas tokaisee, että”Joskus on pakko olla aivan itsekseen, jotta huomaisi suhteen todellisen arvon”.

Lehtien horoskooppien ristiriitaisuuksien väitetään johtuvan siitä, etteivät ne ole aitoa astrologiaa. Oikeasti kuuluisi laatia tarkan syntymähetken ja -paikan mukaisia karttoja nousevine ja laskevine merkkeineen. Suomen Astrologinen Seura järjestää kursseja, joilla tutustutaan omaan syntymäkarttaan ja ihmissuhteisiin astrologisesti, sekä tutkaillaan erilaisia tapoja tarkastella tulevia.

Tieteellisesti ajatellen nekin horoskoopit ovat pelkkää viihdettä.

Tähdistä ennustaminen on keksitty tuhansia vuosia sitten Babyloniassa ja pari tuhatta vuotta sitten Ptolemaios kirjoitti Kreikassa kattavan teoksen astrologiasta. Tähtitieteen mukaan tähtitaivaan asento on muuttunut. Maapallon akselin vaivihkaisen kieppuvan liikkeen, eli prekession, vuoksi eläinradan tähdistöt ovat siirtyneet taivaalla lähes kokonaisen tähdistön verran ajanlaskumme alkuun verrattuna. Nelikymppisen kalan tähtimerkki on muuttunut oinaaksi. Tämä ei astrologeja haittaa. Eikä sekään, että todellisen tähtitaivaan eläinradalla on kolmetoista tähdistöä, eikä kaksitoista niin kuin horos-koopeissa. Tähtitieteilijöiden näkökulmasta asialla ei ole väliä, sillä tähdistä ei voi mitään ennustaa.

Tutkijat ovat löytäneet horoskoopeille herkän ryhmän: taikauskoiset ihmiset, joita kriisit ovat kolhineet tavallista enemmän. He yrittävät saada elämään tolkkua astrologian avulla. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat ovat harvoin taikauskoisia. Alun perin taikauskoiset säilyttävät silti uskomusperäisen käsitejärjestelmän tieteellisen rinnalla. Tutkija Marjaana Lindemanin mukaan osa ihmisistä lukee horoskooppeja viihteen vuoksi, samalla tavalla kuin katsomme elokuvia, vaikka emme usko niiden olevan totta.

“Osa ihmisistä uskoo horoskooppeihin intuitiivisesti. Vaikka järki sanoo, että ne eivät ole totta, ne voivat tuntua vetoavalta. Hyvin koulutetulla älykkäällä ihmisellä voi olla tiedostamattomia vääriä käsityksiä”, Lindeman kuvailee.

“Taikauskoisilla ihmisillä on paljon väärinkäsityksiä siitä, mitä ovat elottomat, elolliset ja psyykkiset ilmiöt tai millaiset tapahtumat ovat tietoisesti suunniteltuja. Heistä tuntuu intuitiivisesti uskottavalta, että henki (psyykkinen ilmiö) voi elää ilman biologista kehoa, että ajatus voi rikkoa esineitä (psykokinesia) tai että maailmankaikkeus tai yksilön elämä on suunniteltu tietynlaiseksi”, kertoo Lindeman.

Lukijoilta

“Vihaan naistenlehtien horoskooppeja. Minusta ne antavat naisista tyhmän kanamaisen kuvan. Pahempia kuin bikinimallit. Luin 15-vuotiaana luonnehoroskooppeja, ja yritin miettiä sovinko ihastukseni kanssa yhteen. Sekin hävettää.”

Nainen, 30

“Ihmiset ajattelevat yleensä, että on humpuukkia uskoa horos-kooppeihin, silti useimmat niitä lukevat ja salaa uskovat ja toivovat niiden olevan totta... Itsekin syyllistyn tähän. Ei se määrää elämää, mutta joskus sortuu toivomaan, että jospa se sittenkin pitäsi paikkansa...”

Nainen, 31

“Sen avulla päästään helpommin tutustumaan vastakkaiseen sukupuoleen, esittämään romantikkoa.”

Mies, 21

“En usko horoskooppeihin, enkä ole seurustellut sellaisen kanssa joka uskoisi. Kumminkin yksi nainen selitti eroa sillä, ettei kaksi sarvipäätä (oinas ja kauris) mahdu samaan talouteen, ja toinen ihmetteli aina, että mulla pitää olla joku tosi vahva nouseva merkki koska en ole sellainen kuin mun pitäisi horoskoopin mukaan olla. Jokaisen horoskooppimerkin kuvaus sisältää samoja elementtejä, ja jokaisen merkin “perusominaisuuksista” löytyy jotain joka osuu kohdalle.”

Nainen, 40

“Horoskoopit on ihmisten huijausta/rahastusta. Ihmiset uskovat kaiken kunhan on tarpeeksi vakuttava.”

Mies, 35

”Jotkut pitävät astrologiaa vastineena uskonnolle ja jumalalle.”

Nainen, 25

“Astrologia ei määrää elämäämme. Se on potaskaa. Minä sanon kysyttäessä horoskooppimerkikseni ‘Hanhi’. Jokainen saa sen tulkita miten haluaa.”

Nainen, 43

Tunnustan

Cityn rippituolissa ihmiset paljastavat itsestään sen nurjemman puolen.

“Mua ottaa päähän kaikki valittajat, jotka väittävät rakastavansa poika-/tyttöystäväänsä ja silti pettävät ja potevat sitten huonoa omaatuntoa. Jos ei ole varma, että pystyy olemaan uskollinen parisuhteessa, kannattaa tehdä sopimus mielitiettynsä kanssa siitä, että saa vapaasti nusauttaa muita. Vaatii itsevarmuutta, mutta toimii, jos molemmat osapuolet ovat valmiita sopimukseen.”

Nainen, 32

“Harrastan todella paljon yhden yön juttuja. Kavereille selitän, et nautin sinkkuna olemisesta, vaikka oikeesti haluan seurustella.. En tiiä miks.. siis miks mä niin sanon.”

Nainen, 24

“Olen jo vuosia elänyt täysin kuolleessa parisuhteessa, koska en voi olla näkemättä lastani joka päivä. “Hän” tuli raskaaksi juuri sillä hetkellä kun suhde oli lopettamista vaille valmis. Ei ole hetkeäkään, etten ajattelisi pois lähtöä ja “sen oikean” löytämistä...En vain pysty.”

Mies, 31

“Tykkään salaa euroviisut voittaneesta kipaleesta ja sen esittäjästä.”

Nainen, 24

6 kommenttia

mitäs helvettiä

16.6.2008 18:51

Mitäköhän helvettiä tuo rippituolijuttu liittyi noihin horoskooppeihin?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ja kuinkahan monta kertaa...

17.6.2008 08:06

...pitää tämäkin selittää. Se on painetussa kappaleessa samalla sivulla ja siksi päätyy myös tässä nettiversiossa samalle sivulle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mitäs helvettiä

17.6.2008 11:05

Ja se on sitten vai niin jumalattoman vaikea editoida pois tästä nettiversiosta? Jeesus...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

spede2009

18.6.2008 14:24

Naurettavaa porukkaa nää cityn neropatit. Asioille voi oikeasti tehdä jotain jos se ei oo niin kuin sä haluat. Kuka näitä oikein tekee ? Onko nää cityläiset jotain turvatyöpaikan saaneita kehareita ? ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

häh?

19.6.2008 04:20

Siis voi tehdä mille asialle mitä? Editoida itse näitä Cityn sivuja vai? Vai mitä helvettiä yritit oikein tarkoittaa? Kokeilepa Spede2009(siinä on muuten nimi miestä myöten ilmeisesti, vitun spede) kirjoittaa vähän fiksummin. Käy ärsyttämään tuollaiset helvetin wanna-be-neropatit.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ohukainen

30.6.2008 13:40

Cityn kyselyssäni (2006) 45 % naisista ja 23 % miehistä ilmoitti uskovansa; otos tosin aika rajallinen ...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi