Kaupungin Paras 2008

Uusi kaupunginosa? Goottikampaamo? Drinkkilista? Klubi? Malli? Arjen sankarit esittäytyvä

Goottiskenessä vuosia viihtyneet Julius, Mareena ja Laura tietävät, mitä gootit haluavat. Kampaamossa soi Sisters of Mercy.
Goottiskenessä vuosia viihtyneet Julius, Mareena ja Laura tietävät, mitä gootit haluavat. Kampaamossa soi Sisters of Mercy.

Taikuri, joka on esiintynyt Kim Il-sungin syntymäpäivillä. Asunto meren päällä. Malli suoraan Venäjän Voguesta. Paikka, jossa näkee julkkuja ilman vaatteita. Ja 46 muuta kaupungin parasta!

LIVE = tämän kaupungin parhaan näet juhlissamme keskiviikkona 8.10. kello 21 ravintola Schönes Fräuleinissa.

LIVE Gootti-kampaamo

Kampaamo Villi Vaniljaan voi astella taviksena ja tulla ulos kohtalokkaana goottina.

Asiakas saa päähänsä hiuspidennykset, värin ja näyttävän kampauksen. Väreistä kuluu eniten mustaa, punaista ja violettia. Meikkaaja-maskeeraaja Julius Sepponen on erikoistunut vahvoihin show-meikkeihin. Tämän syksyn juttu ovat cyber-gootit. Villi Vaniljassa se tarkoittaa uv-valossa hohtavia hiuslisäkkeitä, meikkejä ja kuiturastoja. Pakettiin kuuluu myös synkkä stailaus. Pukuompelija ja kampaaja Laura Latvala antaa gooteille sopivia pukeutumis- ompelu- ja ostosideoita.

Villi Vanilja, Lapinlahdenkatu 27

Drinkkilista

Kuusenkerkkäsiirappia ja wasabia. Tuttuja ruoanlaitossa, mutta American Barissa ne kuuluvat drinkkilistalle. American Barissa lista vaihtuu kolme kertaa vuodessa ja jokainen noin 25 drinkistä on pieteetillä suunniteltu.

”Välillä cocktail osuu kerralla, joskus tekeminen vaatii kolme viikkoa ja 40 eri variaatiota. Haemme inspiraatiota Tornin keittiöstä”, kertoo pääbaarimestari Mika Vitikka.

Lisäpotkua tuovat lähes kuukausittaiset teemaviikot. Helsinki Design Weekin ajaksi American Bar tekee erikoiscocktaileja yhteistyössä Iittalan ja A21:n kanssa.

”Meille tulee kolme Iittalan klassikkolasia, Tsaikka, Aarne ja Ultima Thule, joihin disainaamme cocktailit kotimaisista raaka-aineista”, Vitikka kertoo.

Disainauksesta voi todellakin puhua. Esimerkiksi Ultima Thule -cocktailissa myös lasin reunoihin suihkutetaan suoesanssia.

”Se on tehty rosmariinista, sokerista ja suopursusta.”

Jos nämäkin kyllästyttävät, baarimestarien päistä irtoaa vielä yhteensä 300 juomareseptiä.

American Bar, Kalevankatu 5

Taikuri

Tatu Tyni, 34, on taikonut ammatikseen 17-vuotiaasta lähtien. Kaupungin parhaan taikurin esityksissä on samaa mystiikkaa ja glamouria kuin 20-luvun Berliinin lavoilla.

Tyni hallitsee kaikki taikuuden lajit: lähitaikuuden kuten korttitemput, näyttämötaikuuden ja suuret illuusiot. Hän on opettanut taikuutta ammattikorkeakoulussa, perustanut sirkusryhmiä ja kirjoittanut taikuuden oppikirjan.

Tyni on esiintynyt ympäri maailmaa Las Vegasista Pohjois-Koreaan, jossa hän taikoi Kim Il-sungin syntymäpäivillä. Hän on ravistellut konservatiivista taika-alaa.

”90-luvulla katsottiin pahalla sitä, kun käärin frakista hihat. Sitten päätin esiintyä pelkissä tangoissa.”

Tynin ohjelmisto on suunnattu pääasiassa aikuisille.

”Euroopassa on selvää, että taikuus ja uusi sirkus eivät ole vain lasten juttuja.”

Tyni yhdistelee taikuutta muihin taiteen lajeihin kuten teatteriin ja tanssiin.

”Genrerunkkaus on perseestä. Kulttuurikenttä on yhteinen.”

Tällä hetkellä Tyni työstää itse kirjoittamaansa ja ohjaamaansa näytelmää Lappeenrannan kaupunginteatteriin. Ihmissusiaiheisessa näytelmässä illuusioita loihtii Tynin johdolla neljän taikurin ryhmä. Näytelmä saa ensi-iltansa maaliskuussa.

Tyni järjestää myös taikomiskursseja, lisätietoa: www.tatutyni.com. Tynin taikuutta Svenska Teaternin näytelmässä Kungen i Mumindalen.

Autopesu

Forumin parkkihallin P1-tason Auto Likavex pesee käsin autosi 20 eurolla ja puunaa sisätilatkin 30 euron lisähinnalla. Menopeli on putipuhdas kahdessa tunnissa. Siinä ajassa ennättää käydä Forumissa, Stockalla, Kampissa tai Sokoksella ilman, että tarvitsee edes ulkotakkia päälleen laittaa. Kaikkiin näihin ostoskeitaisiin on parkkihallista kävely-yhteys.

Auto Likavex avoinna ark. 8–18, la 10–15.

Yrtit

Kauppatorilla ja -hallissa on useita yrttikauppiaita, mutta vain yksi Putlin. Madame avuliaine apulaisineen löytyy hallin eteläpäästä. Vuosia sitten Maria kysyi, haluanko yrttini luomuna. Ei ole tarvinnut toiste tiedustella!

Niin mukava kun on ollut havaita yrttien lisääntyminen marketissa, Putlinilta saa sen verran tai niin vähän kuin pieni talous tarvitsee. Vaikka joka päivä, sillä yrtit eivät parane kuivassa jääkaapissa.

Basilikaa tietysti, oreganoa, tilliä, korianteria...

Maria Putlin, Wanha Kauppahalli.

Tempaus

“Roskaaminen on kallis ongelma”, kertoo Elina Nummi Helsingin rakennusvirastosta.

Sitä ratkomaan lähetettiin elokuussa kaupungin puistoihin neljä puhuvaa roskista. Kyseessä on Public Side Oy:n idea, jolla kaupunkilaisia houkutellaan huolehtimaan roskansa jäteastiaan asti. Roskisten ohi kulkevia hätistelevät esimerkiksi Jussi Pajusen, Pekka Saurin, Mikko Kivisen ja André Wikströmin äänet.

“Näyttelijät olivat ilmaisia, L&T teki veloituksetta muutokset roskiksiin ja Clear Channel antoi ilmaista mainostilaa”, Nummi hihkuu. Kaupungin varoja kului vain 20 000 euroa. Mutta tempaus on kerännyt goodwilliä, kuten julkisuutta.

“Roskis on yksi kuuluisimmista helsinkiläisistä. Siitä uutisoitiin Vietnamissa, Australiassa ja Haitissa.”

Lontoo haluaisi vastaavanlaiset roskikset ja Tukholma harkitsee niitä.

Roskikset ovat siirtyneet talviteloille, mutta saapuvat taas keväällä.

“Ehkä rokkiroskiksina”, Nummi paljastaa.

www.puhuvaroskis.fi

Meteli

“bändi sai alkunsa 2002 tammikuussa, kun minä ja Timo Vuorensola puhuttiin, että pitäisi avata vaikka kuvatiedosto ikään kuin se olisi ääntä, ja laittaa laulua päälle”, Älymystönoisebändin nokkamies Ilmari Haapanen kertoo.

“Mekkalaa siitä seuraa.”

Star Wreck -elokuvan ohjaaja Vuorensola on bändin laulaja.

Venäjällä ja Baltiassa noise on arvossaan, ja keikkoja on ollut Riikasta Pietariin. Itä näkyy bändin tuotannossa: ensimmäisen levyn Atomgrad teemana on kylmän sodan atomipommiuho.

www.alymysto.com

Paikka nähdä julkkis vaatteitta

Ville Peltonen. Henkka Hyppönen. Anna Tulusto. Aleksi Bardy. Ilkka Alanko. Juha Itkonen. Jani Sievinen.

He kaikki käyvät Mäkelänrinteen uimahallissa. Utelias väijyy lasten altaassa, kuten myös lapsellinen julkkis...hetkinen, eikös tuo ole se A-studion toimittaja.

Mäkelänrinteen uintikeskus, Mäkelänk. 49

Hammaslääkäri

“Ja saa tulla myös krapulassa ja hampaat pesemättä”
“Ja saa tulla myös krapulassa ja hampaat pesemättä”

Hammaslääkärissä odottaa kuulevansa kauhun kiljahduksia, mutta Laura Waltimon huoneessa raikuu nauru. Kauhusta jäykkänä toljottava potilas saa porauksen sijasta kasvohierontaa.

”Pelkäävää potilasta arvostetaan, rentoutetaan ja eritoten kuunnellaan.”

Waltimo selittää ymmärrettävästi ja kärsivällisesti, mitä potilaan suussa tapahtuu. Käsittelyn jäljiltä hammaslääkäripelko on kaikonnut.

Waltimoa kiinnostaa ihminen paikattavan hampaan ympärillä:

”Mietin asiakkaiden särkyjä vielä kotonakin.”

Potilas saa aina positiivista palautetta:

”Voi miten kaunis ja ihana pieni tappihammas! Ja hyvin olet hoitanut!”

Waltimoa on kosiskeltu yksityiselle, mutta työ YTHS:llä on palkitsevaa.

”Meillä on ihanat potilaat! Ja saa tulla myös krapulassa ja hampaat pesemättä.”

Levy-yhtiö

Lapko, Disco Ensemble, Rubik, Sister Flo. Kaikilla näillä bändeillä on kaksi yhtäläisyyttä. Ensiksi, ne ovat kovassa nosteessa tai jo breikanneet. Toiseksi, ne ovat kaikki Fullsteam Recordsin tallissa. Kalasataman kupeessa, vanhalla tukkutorilla päämajaansa pitävä levy-yhtiö on noussut lähes huomaamatta Suomen musiikkiviennin vetureiksi povattujen yhtyeiden kotipaikaksi. Eikä kotimaassakaan hassummin mene; tänä vuonna Fullsteam Records kaappasi Pokolta Suomi-rockikoni Ismo Alangon.

www.fullsteamrecords.fi

Sarjakuvakauppa

Juha Aarnisalon isän sarjakuvakauppa Kulkukatti sijaitsi 70-luvulla Viipurinkadulla. Nuorempi Aarnisalo peri isän innostuksen ja perusti 23 vuotta sitten Kulkukatin pojan.

Hyllyissä on edustettuna suomenkielisen sarjakuvan koko kirjo Aku Ankan taskukirjoista kotimaisiin omakustanteisiin ja kymppitonnin keräilyharvinaisuuksiin.

Tarjolla on sekä uutta että divaritavaraa. Uusien albumien hinnat ovat noin 10% kirjakauppahintoja halvempia. Asiakkaat kehuvat laajaa valikoimaa, omistajan ystävällisyyttä ja asiantuntevuutta sekä vanhojen lehtien hyvää kuntoa.

Kulkukatin poika, Läntinen Brahenkatu 12

Ravintolan nimi

Kebabistan. Sehän voi olla myös kebab i stan, kebab kaupungissa.

Ravintoloitsija Efe Mermer onko kaksoimerkitys tahallinen?

”Ei. Kebabistan on turkkia ja tarkoittaa kebabmaata. Kukaan ei ole aikaisemmin huomauttanut nimen tarkoittavan ruotsiksi jotain.”

Viime vuonna perustetussa ravintolassa tarjoillaan kebabien lisäksi myös falafeleja ja mezejä.

Muuten, ravintolalla on Kööpenhaminassa kaima. Siellä kaksoismerkityksen voisi melkein luulla olevan tahallinen.

Kebabistan, Fredrikinkatu 47

Infopiste

Kaupunkisuunnitteluviraston näyttely- ja infotilassa voi keskustella ja antaa palautetta kaupunkisuunnittelusta. Laiturissa esitellään lähitulevaisuuden projekteja Helsingissä. Infopiste avattiin 12.6.2008.

”Tarkoituksena oli antaa kaupunkilaisille paremmat vaikutusmahdollisuudet ympäristöönsä. Monelle on kynnys mennä virastoon, mutta tänne on helppo tulla”, kertoo KSV:n vuorovaikutussuunnittelija Anu Hämäläinen.

Marraskuussa Laiturissa pääsee tutustumaan Vuosaaren sataman suunnitelmiin ja ensi vuonna keskustelua herättää Koivusaaren suunnitelmat.

”Meillä on myös käynyt paljon ulkomaisia arkkitehtiryhmiä tutustumassa Helsingin tulevaisuuteen”, sanoo Anu Hämäläinen.

Laituri Narinkkatorin laidalla. http://laituri.hel.fi

Hintamerkintä

Katsos, Fisushotti maksaa tuon verran. Kolikot riittävät juuri GT:hen. Hotelli GLO:n baarissa ei ainakaan laskun loppusumma tule yllätyksenä. Keskellä baaritiskin seinää on 15 vaihtuvan drinkin liitutaululista hintoineen. Tätä toki harrastetaan muissakin baareissa, mutta drinkkilistan lisäksi baarin seinustalla on pullohylly, jossa 30 pullon alapuolelle, pieneen liitutauluun, on rustattu nimen lisäksi joko pullon tai lasillisen hinta.

”Asiakas näkee pullon, nimen ja hinnan samalla”, kertoo GLO:n hotellijohtaja Petri Alanko.

Liitutauluilla esitellyt tuotteet vaihtuvat päivittäin, joten enää ei tarvitse tilata aina sitä pelkkää keskaria.

Cocina bar, Hotelli GLO, Kluuvikatu 4

LIVE Freestyle-futari

Daniel Antman. Suomen mestari vuosimallia 2004, 2005 ja 2006 sekä syyskuisen Red Bull Street Style -Suomen osakilpailun voittaja. Antman nappasi energiajuomakisan voitollaan myös paikan marraskuussa Brasiliassa järjestettävään finaaliin, jossa 40 maan voittajat kilpailevat maailman parhaan freestyle-futarin tittelistä.

Ihan mallikas suoritus, etenkin kun Antmanilla on ikää vasta 15 vuotta.

”Olen pelannut jalkapalloa 6-vuotiaasta asti, freestylestä innostuin 10-vuotiaana jalkapallokoulussa. Ensimmäisten vuosien aikana treenasin pallotemppuja ainakin tunnin joka päivä.”

Tulosta syntyi nopeasti. 12-vuotiaana Antman pomputteli palloa 6 000 kertaa.

”Siinä meni puoli tuntia, jonka jälkeen kyllästyin.”

Freestyle-futiksessa temppuillaan tuomariston edessä normaalin jalkapallon kanssa noin kolme minuuttia. SM-kisoissa tuomareita on neljä, jotka arvioivat esimerkiksi temppujen vaikeutta sekä esityksen näyttävyyttä.

”SM-kisoissa kilpailija valitsee esityksensä musiikin. Olen käyttänyt Bomfunk MC’siä ja Ricky Martinia, nopeatempoisia biisejä.”

Tärkeintä on kuitenkin show. 170-senttinen ja 63-kiloinen Antman pystyy pomputtelemaan palloa loputtoman tuntuisesti niin otsalla kuin ohimollakin. Lisäksi hän hallitsee yli 50 pallotemppua. Esimerkiksi sellaisen, jossa pallo pysyy pään päällä paikallaan. Pallon päälle Antman asettaa vielä nappulakengän.

”Se on bravuurini.”

Toinen Antmanin suosikkitrikki on pallon pomputtelu jalkapohjilla selällään maaten.

”Potkin paljon jalkapohjilla. Jotta pallotuntuma säilyy, en käytä nappiksia, vaan tasapohjaisia Adidaksen AdiPURE-sneakereita.”

Freestyle-futailun lisäksi Antmanin pehmeää pallokosketusta voi ihailla HIFK B-junioreiden otteluissa.

“Vielä kun saisi katseen pois pallosta, niin näkisi kentän paremmin.”

Kalastustarvikeliike

Virvelikalastuksen ykköspuodissa Wobblerissa saat huippupalvelua. Aktiivisesti kalastavat myyjät opastavat välineiden hankinnassa ja kertovat miten kuuluu kalastaa ja missä. Loistava jerkkivalikoima (sinä, joka juuri olet pääsemässä kalastuksen ihmeelliseen maailmaan: jerkki on turpalevytön käsialavaappu, joka tarkoittaa sitä että uistimen liike täytyy tehdä itse, joko vavalla nykimällä tai kelalla epäsäännöllisesti kelaamalla), muun muassa värejä, joita et muualta saa. Wobblerin Timo Mitro suunnittelee kaloja erityisesti houkuttelevia väriyhdistelmiä. Hyvä sijainti Punavuoressa, vältät automarketit. Wobblerissa kuulee parhaat kalajutut. Siellä tarinoivat paikalliset kalastusoppaat ja muut tunnetut alan kunkut. Erikoisuutena hauska ja havainnollinen, 30 senttiä syvä uistinten koeuittoallas.

Kalastustarvikeliike Wobbleri, Pursimiehenkatu 9

Verho

Union fiven myymäläpäällikkö Tuukka Helminen verhon takana.
Union fiven myymäläpäällikkö Tuukka Helminen verhon takana.

Dude you’re naked, naureskelee sovituskopin verhon panda sovittajalle. Kaksi vuotta sitten Kampin ostoskeskukseen muuttaneen skeittikauppa Union Fiven poikien puolen kaksi sovituskoppia saavat ainakin hyvälle tuulelle. Kiitoksen lisäksi valitus: miksi tytöille on vain tylsä farkkuverho?

Jos kaipaat oranssia ilahduttajaa kotiisi, vinkkinä: verhot ovat Enjoyn. Kuka estää vaikka suihkuttelemasta sen takana?

Union Five, Kampin ostoskeskus 5. kerros

Pieni eläinteko

Vesiastiassa kelluu laudankappale. Siinä lukee: oravan pelastuslautta. Veteen pudonnut orava voi turvautua lauttaan, josta se pääsee hyppäämään saavin reunalle. Vuosituhannen vaihteessa Malmin hautausmaan lähes sataan vesipisteeseen tulleet turvavälineet ovat herättäneet hilpeyttä.

Malmin hautausmaa, Malmin kalmistotie

Pikkukahvila

Punamultainen vaja Helsingin Taivallahden rannassa on yksi Helsingin kehutuimmista pikkukahviloista. Ystävällinen palvelu kerää ihmisiä jonoksi asti, jopa talvipäivinä. Jos käteistä ei satu olemaan mukana, ostokset saa piikkiin.

”Helsinkiläiset ovat umpirehellisiä. Takaisinmaksussa liikutaan 99 prosentin luokassa”, kertoo kahvilaisäntä Raine Korpela.

Maalaisromanttisessa kahvilassa asiakkaan ei santsikupista tarvitse maksaa, vaan kassalta saa takaisin viisi senttiä. Kahvila on auki säävarauksella vuoden ympäri. Myös jouluaattona.

”Ennätys on kuusi santsikuppia. Viikonlopuksi pitää varata aina kilo kolikoita kassalle.”

Kahvila Regatta, Kesäkatu 8

Kanta-asiakasjärjestelmä

Kutsu kotiin alennuspäiville kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Asikasrekisteri, joka muistaa mitä sitä on tullut ostetuksi viimeisen puolen vuoden aikana ja alennus tulee automaattisesti, kun tietty summa ylittyy. Eikä ole väliä mistä Gantin liikkeestä tuotteen ostaa. Esimerkki kesän alesta: 30 prosentilla alennettu neule maksoi ostohyvityksen jälkeen puolet alkuperäishinnasta.

Gant, Kamppi, Kämp Galleria

Kierrätysruoka

Päivän vanha leipä, oliiviöljyä, valkosipulia ja timjamia, pyöritetään leivänpaloja mausteissa. Annetaan kuivua uunissa. Siinä Société du Cochonin valkosipulikrutonkien salaisuus.

“Pidän uunissa valmistetuista enemmän. Niissä on vähemmän rasvaa kuin paistetuissa”, toteaa Possukerhon omistaja Hans Välimäki.

Société du Cochon, Mansku 14, valkosipulitikut 5,50 e/kg

LIVE Kesäkahvila

Kesäkahvila on ulko-oveton, kaupan on lähiruokaa ja pöydät on tehty metalliromusta. Kuvassa kahvittaja Outi Lehto.
Kesäkahvila on ulko-oveton, kaupan on lähiruokaa ja pöydät on tehty metalliromusta. Kuvassa kahvittaja Outi Lehto.

“Perustimme kahvilan, koska halusimme kivan kesäjutun. Vaikka minulla on vauva, niin aikaa oli. Suvilahdessa ei ollut kahviloita, vaikka ympäristö on mieletön”, kertoo kaupungin parhaan kesäkahvilan toinen pitäjä Outi Lehto.

Flow-festivaalilla monet eksyivät kotoiseen Kahvila Aaltopeltiin nauttimaan pullasta ja kahvista. Kahvila toimi heinäkuun alusta elokuun loppuun suojellussa aaltopeltimökissä ja jatkoa on luvassa. Keskustelut kahvilan avaamisesta Oranssin järjestämällä karaokeklubilla, viereisessä autotallissa, on käynnissä. Suvilahden alue remontoidaan kokonaan ensi vuonna, joten kesän kohtalo on vielä auki.

”Parasta kesäkahvilan pidossa olivat uudet ystävät. Se, kun heinäkuun alussa istuimme ulkona auringossa asiakkaiden kanssa ja nautimme rauhasta.”

Kahvila Aaltopelti Kaasutehtaankatu 1

Tossupalvelu

Sneaker-entusiastit hihkuvat huhtikuussa avatussa tossukauppa Kill City Sports Co:ssa. Liikkeessä on nimittäin Kill City Sneaker Exchange -vitriini, jonne tossukeräilijät tuovat myyntiin keräilyharvinaisuuksia.

”Välitämme kenkiä, joita ei enää valmisteta tai joita on mahdotonta saada Suomesta”, kertoo KCSC:n omistaja Pete Koivurinne.

Tällä hetkellä vitriinissä on noin 20 paria käyttämättömiä spesiaalitossuja. Arvokkaimmat ovat 500 euron Niken Air Max 1 -sneakerit. Niitä on tehty vain noin sata paria.

Tähän mennessä viidet tossut ovat vaihtaneet omistajaa. Seuraavaksi KCSC lisää valikoimaa ja hommaa spessutossuille toisen vitriinin.

KCSC Store, Ateneuminkuja 2

Galleria

Taidehistorioitsijat Pilvi ja Mikko Kalhama ja teollisuusjohtaja Antti Piippo toteuttivat unelmansa 11.1.2008. He avasivat Kaivopihalle 500 neliömetrin gallerian, jonka teosseinä on kuusi metriä korkea. Teollisuustilamainen galleria on näin kaupungin, ellei jopa Suomen, suurin.

”Haave oli hyvin realistinen ja huolella suunniteltu. Nyt lunastamme niitä lupauksia, joita avatessa teimme. Kuten kansainvälistä vaihtoa”, sanoo Pilvi Kalhama.

Näyttelyt ovat avoinna aina viisi viikkoa kerrallaan ja tavoitetaso on korkealla. Esimerkiksi marraskuun seitsemäs päivä galleriassa avautuu lupaavan 28-vuotiaan suomalaistaiteilijan näyttely, jolle voisi antaa ikärajaksi 15.

Robert Lucander 2.11. asti, Ville Löppönen 7.11.–7.12., Galleria Kalhama & Piippo. Mannerheimintie 3 B. 5 kerros.

Feissari

Atte Aholainen, 24, päivystää Asematunnelissa. Hän on Greenpeacen koko maan paras feissari ja hankkii järjestölle yhden kuukausitukijan tunnissa.

”Greenpeace ei ota rahaa yrityksiltä tai valtioilta. Siksi tavallisten ihmisten lahjoitukset ovat meille poikkeuksellisen tärkeitä.”

Feissaus on järjestön tärkein varainhankintametodi: 80 prosenttia tuloista tulee feissaamalla.

Mutta mikä on Aten salaisuus?

”Lähden siitä, että kuka tahansa voi lahjoittaa. Se ei riipu ulkonäöstä.”

Mutta yleisimmin lahjoittaja on kolmekymppinen nainen.

”Useimmiten lahjoittajalla on meistä hyvä käsitys. Feissarin on vaikea muuttaa vahvoja mielipiteitä.” Paitsi silloin tällöin. Atte arvioi että puoli prosenttia hänen rekrytoimistaan lahjoittajista ajatteli aiemmin järjestöstä kielteisesti.

Unelmakämppä

Lähes 230 asuntoa, 90 prosentissa merinäköala! Osa asunnoista meren päällä. Poikkeuksellista on myös se, että seitsemän taloyhtiön kohteessa on korkeintaan neljä identtistä asuntoa yhtiötä kohden. Edellisistä johtuen rakentaminen on kolme kertaa kalliimpaa kuin normikerrostalon.

Kaupungin vuonna 2002 järjestämän arkkitehtuurikilpailun tuloksena Lauttasaaren eteläosaan nousee pohjoismaiden ensimmäinen osittain meren päälle rakennettu talo. Vastaavia on San Franciscossa ja Hollannissa.

YIT Merenkulkijanranta

Kanta-asiakaspalvelu

Stockan kanta-asiakasta ei haittaa, vaikka kuitit ovat kadoksissa. Jos ostohetkellä on näyttänyt kanta-asiakaskorttia, löydetään kuitti asiakastiedoista. Kuitista näkyy myös takuuaika. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa palauttamisen ilman kuittia.

Stockmann, 7. krs

Kokki

Suomalais-japanilainen Masato Ikeda opiskeli juniorina Ravintolakoulu Perhossa, mutta kokin tutkinnon hän on suorittanut maailman kuumimmissa japsikeittiöissä eli Nobuissa. Lontoon, Tel Avivin ja New Yorkin Nobujen vaikuttimia imeneet Ikeda chefin annokset ovat nyt helsinkiläisten nautittavina Etelärannan Raku Yassa. Masato tuo stadin japanilaisravintoloiden joukkoon nykkiläistuulahduksen: terveelliset Edamame-soijapavut ja korealaisen kaalisalaatin Kimchin.  

Masato Ikedan ateriointifilosofiana on pienten annosten jakaminen pöytäseurueen kesken.

”Bravuurini on Raku Ya Sashimi.”

Herkku ilmestyy Rakun seuraavalle listalle, mutta kotikokit voivat testata sen jo nyt. Cityn nettisivuilla on herkun resepti.

Raku Ya, Eteläranta 14

Uusi kaupunginosa

Entisen VR:n konepajan paikalle, Vallilan ja Alppilan väliin, nousee uusi kaupunginosa. Kilometrin pituisen korttelin länsipuolelle Aleksis Kiven kadun puolelle nousee kymmenen kerrostaloa. Joidenkin kerrostalojen välissä on pientaloja. Itäpuolelle, Vallilaan taas katsoo kohta käärmetalo. Sitä aletaan rakentaa vielä tänä vuonna. Yli 100-vuotiaat veturitallit eteläpäässä kunnostetaan palveluille. Tyyliä on otettu Lontoon Docksidesta. Konepajan arvioidaan olevan tulevaisuudessa noin 3000 helsinkiläisen koti.

Konepaja, raitiovaunulla 9.

Ovimies

Matti Kurunsaari, 41, aloitti vuonna 1987 Olutpörssissä. Sen jälkeen hän on partioinut muun muassa Hesarin, Hype Clubin, Helmen, 10th Floorin (nykyinen Loiste) ja President Clubin ovella.

Nyt Kurunsaari viihdyttää Apollo Clubin jonoja. Hänellä on nimittäin tapana viihdyttää ravintolaan sisäänpääsyä odottavia asiakkaita kertomalla heille tarinoita vaimostaan, itsestään, asiakkaista...

Tuhannen ja yhden yön tarinoija katsoo jokaista asiakasta silmiin toivottaessaan hänet tervetulleeksi tai huikatessaan hyvät yöt.

Ja sen tehdessään hän on kuulemma aina vain oma itsensä.

Apollo Live Club, Mannerheimintie 16

Opas

“Design district, Hakaniemen halli, Suomenlinna on aivan ihana! Luontokohteista Haltiala, Nuuksio ja Pihlajasaari”, suosittelee opas Sofia Gustafsson, 33, kohteita helsinkiläisille ja lisää:

”Helsinkiläiset tuntevat yllättävän huonosti kotikaupunkiaan.”

Ehkä siksi Helsingin kaupungin parhaaksi oppaaksikin nimetty Gustafsson on espoolainen. Hän aloitti oppaana vuonna 2001, 25-vuotiaana, päätettyään historian opinnot yliopistolla.

”Se oli puhdas vahinko. Perhetuttu oli päättäväinen ja jankkasi, että minun pitää ryhtyä oppaaksi.”

Gustafsson oli aloittaessaan Helsinki Expertin oppaana yrityksen toiseksi nuorin opas. Lyhyessä ajassa hänestä tuli suosituin.

”Asiantunteva.” ”Excellent.”, ovat sanoja, joilla asiakkaat ovat häntä kuvanneet.

”Minulla on aina kivaa töissä. Tuntuu kuin aina olisi lomalla”, toteaa puolestaan Sofia.

Ei ihme, että Gustafsson opastaa myös kaupungin arvovieraita.

Ja tällä viikolla koiria: Agilityn MM-kisojen johdosta Gustafsson vie 14 koiraa ja heidän isäntänsä ja emäntänsä opastetulle luontoretkelle Nuuksioon. Ehkä hän nyt saa ensimmäiset haukut.

Hyväntekijä

Porkkanamafia kerää kuluttajat yhteen. Se käyttää neuvotteluvalttina näiden ostovoimaa, jolla kilpailutetaan yrityksiä. Mafia järjestää ostotempauksia niihin lafkoihin, jotka lupaavat käyttää tempauksen tuomasta lisämyynnistä eniten rahaa energiatehokkuutensa parantamiseen.

Uuden ajan kansalaisliikettä pyörittää monitaitoinen ydinporukka. Siihen kuuluvat muiden muassa WWF:n metsänhoitaja Sampsa Kiianmaa, entinen Reilun kaupan tiedottaja Heidi Korva sekä Olli Alanen. Ensimmäinen ostotempaus järjestettiin syyskuussa ravintola Juttutuvassa.

www.porkkanamafia.fi

Klubi

Klasariklubi on Suomen ainoa klassisen musiikin klubi. Se on tammikuusta asti vetänyt ravintola Bellyn kerran kuussa täyteen. Klubi tarjoaa vaihtoehtoisen tavan nauttia klassisesta musiikista. Tila on intiimi ja kuuntelun ohessa voi nauttia vaikka juomaa.

Vinkin Klasariklubista jätti Cityn nettisivuille kapellimestari Jaakko Kuusisto. Hänen mukaansa esitykset ovat “korkeatasoisia ja sisällöltään vaihtelevia”. Jaakkoa ei tosin ole klubilla näkynyt, toisin kuin velipoikansa Pekka, jolta vinkki varmaan onkin lähtöisin.

Klubin on ideoinut ja sitä luotsaa viulisti Minna Pensola.

www.klasariklubi.fi

LIVE Vaatemerkki

CTRL:sta kerrotaan lisää 31.10. ilmestyvässä City StyleGuidessa.
CTRL:sta kerrotaan lisää 31.10. ilmestyvässä City StyleGuidessa.

CTRL:n ikkunassa Kruununhaassa merkin nimi on taiteiltu ikkunaan Lego-palikoilla. 33 maahan vaatteita myyvän CTRL:n suurimmat markkinat ovat Yhdysvalloissa, Japanissa ja Saksassa. Elokuussa CRTL näkyi viidessä Japanin johtavassa muotilehdessä. Omistajat Freeman ja Esa Hytönen tekevät myyntiä hoitavan Timothy Kühnin kanssa paljon työtä alan messuilla.

”Olimme viimeksi Las Vegasissa elokuun lopulla ainoana suomalaisena merkkinä. Messuilla tapaamme maahantuojat, kauppiaat, löydämme uusia kauppiaita, verkostoidumme, saamme medianäkyvyyttä ja tietenkin esittelemme uutta mallistoa”, kertoo pääsuunnittelija ja toinen omistaja Freeman.

CTRL:a myy Union Five, Kamppi 5. kerros.

Terassikatos

Sudenkorento, kalanpyrstö, lohikäärmeenpää ja tähti. Kaikki tehty mustista, ohuista metalliputkista. Kyse ei kuitenkaan ole taidenäyttelystä, vaan 84-vuotiaan ravintola Kosmoksen uudesta reilun 50 neliön terassista. Kaupunkikuvaa virkistävän terassitaideteoksen on suunnitellut Stefan Lindfors, jonka käsialaa on myös Kosmoksen terassin markiisi ja tuolit, ravintolan eteinen sekä kanta-asiakkaille jaettavat rintanapit.

Kosmos, Kalevankatu 3

Ovipalvelu

Jo sisään astuessaan Pohjoisespan Louis Vuitton -liikkeeseen tietää todella tulevansa palvelluksi. Liikkeen ovella seisova ovimies toivottaa tervetulleeksi, avaa ripeästi oven, nostaa lastenrattaatkin pyytämättä sisään ja toistaa lähtiessäkin samat tahdikkaasti, vaikkei kaupasta olisi mitään mukaan tarttunutkaan. Viime huhtikuussa avatun laukkuliikkeen ovipalvelusta huolehtii FBS Security.

”Liikkeen asiakkaat ovat tottuneet vaatimaan laadukasta palvelua, joten se pitää huomioida työntekijöidemme käyttäytymissäännöissä”, kertoo FBS Securityn Ilkka Jaakkola.

Ja myös siinä, kenet päästetään työvuoroon.

”Ovelle pääsevät vain henkilöt, joilla on kunnollista asiakaspalvelukokemusta sekä erinomainen kielitaito.”

Louis Vuitton, Pohjoisesplanadi 35

Jumppaohjaaja

“Ota tiukka ilme!”, käskee aerobic-ope Thomas Ingman, 45, kun pyöritämme käsiämme koomisessa kaaressa. Taas löytyi uusi lihas.

”Älä nosta kättä yläkautta, muuten joku luulee että heilutat käsveskaa.” Lihastyön tuska purkautuu nauruun. Miksi naiset tulevat jopa naapurikaupungista hänen tunneilleen?

”Olen oma itseni. En ole tähti, vaan osa porukkaa. Jätin pois ylisporttisen pingottamisen, liikunnan ei tarvitse olla vakavaa”, Thomas kertoo. Hän on tanssinut kaikkea tanhusta balettiin, hankkinut opepahvit, vetänyt uimakoulua ja saanut lätkänpelaajat bickaamaan. Yhdeksän opetuspaikkaa ja 34 viikkotuntia on aika paljon.

”Tää on elämäntapa. Mua ei väsytä, koska mun ei tarvitse esittää mitään”, Thomas sanoo.

Uralla on sattunut hassuja juttuja.

“Kerran pienessä Eira Gymissä tuli tiukat paikat. Vedin aamutunnilla koreografiaa, eli tosi liikkuvaa tuntia. Paikalle porhalsi kaksitoista liettualaista saliohjaajaa, joilla ei ollut hajuakaan kuvioista”, Thomas muistelee. Joskus tulee riitaa paikoista.

“Kerran asiakkaat olivat kiinni toistensa tukassa ja jouduin erottamaan heidät.” Toisinaan asiakkaat ovat niin huonokuntoisia, että pyörtyvät salin nurkkaan.

“Jotkut ovat niin tiukalla laihdutuskuurilla, etteivät pysy koko tuntia pystyssä.”

Thomaksen tunnille pääsee Töölö Gymillä, Pohjoinen Hesperiankatu 15

Sisustaja

Hyvä Marko Paananen, olen jättänyt sinulle lukuisia soittopyyntöjä, joihin et ole koskaan vastannut. Ja miksipä olisitkaan? Olen jo ihastunut sinuun. Sinä toit munan suomalaiseen sisutukseen. Osaat yhdistää värejä tavalla, jota Artekista huonekaluja vakiokuljetuksena hankkivat kollegasi voivat vain kadehtia. Tajusin, että olet kaupungin paras sisustaja, kun yhdistit viime tv-ohjelmassasi kahta inhoamaani väriä, vedenvihreää ja hailakansinistä, keskenään ja kokonaisuus näytti upealta. Jos en näe ohjelmaasi televisiossa, tarkastan tekemäsi muutokset netistä.

Inno tiistaisin klo 20, Nelonen

Propellipää

34-vuotias Jani Halme nauraa kuullessaan, että hän on kaupungin paras propellipää. Innovaatiomonsteri tietää ansaitsevansa tittelin. Halmeen mediaura alkoi kuusivuotiaana, jolloin hän perusti Halmeen Sanomat. 12-vuotiaana hän osti kilpailevan naapurinpojan ulos bisneksestä jätskipuikolla.

Vuonna 2000 Jani Halme kavereineen toimi Riot Entertainmentissa, joka yritti räjäyttää pankin mobiilipeleillä. Firma ajautui näyttävästi konkurssiin vuonna 2002 ja kaksi vuotta myöhemmin siitä tehtiin dokumenttielokuva. Halme oli mukana elokuvan tuotannossa. Ja on Halme vaikuttanut leffamarkkinoinnissakin: viehkein mainostempaus oli Nousukausi-elokuvan innostama Invisible Hand Tours -matkatoimisto. Se kauppasi turistimatkoja Helsingin lähiöihin.

Viimeksi Halme oli esillä, kun häntä alkoivat sapettaa fillarivarkaudet. Pari tsygää varustettiin GPS-paikantimilla ja jätettiin odottamaan varkaita. Myöhemmin pyörät käytiin hakemassa uusilta omistajiltaan videokamera olalla ja videot laitettiin nettiin.

Ei ole siis yllättävää, että Halme on ollut taannoin myös Cityn avustaja.

Sisustus

My o My, niin hohtavan valkoista. Heti sisääntullessa vierailijaa odottaa ulkona tuoli. Sitten korkeaa tilaa. Tuotevitriini. Portaat. “Parveke”, josta näkee alakertaan. Suuret sovituskopit. Lasten leikkipaikka on kuin luola.

Elokuussa avanneen vaate-/sisustusliikkeen sisustuksen ovat suunnitelleet Anna Katriina Tilli ja Mikko Vesanen (tuttu tv:stä). Paikalla oli aiemmin galleria.

Äh, turhaan tässä selitän, menkää katsomaan itse.

My o My, Erottajankatu 9 B

Bloggaaja

City.fi:n aktiivisin ja kommentoidun bloggaaja suojelusprkl on pitänyt blogiaan kaksi ja puoli vuotta. Sen aikana nainen on kirjoittanut yli 1170 viestiä, eli puolitoista päivässä. Kirjoittajan lähes jokaista merkintää on kommentoitu, välillä jopa kymmeniä kertoja, kun normaalisti blogisivuistoilla ei merkintöjä kommentoida aina ollenkaan.

”Blogini on kuin päiväkirja. Kirjoitan sinne ajatuksia, joita tulee päivän mittaan. Tekstini on ajatuksenvirtaa. Se on minulle terapeuttista. Haluan myös saada keskustelua aikaiseksi”, kertoo suojelusprkl.

Ja niin hän saakin. Kuukaudessa blogia kommentoidaan noin 250 kertaa. Päivässä hän käyttää aikaa blogin ylläpitoon noin tunnin.

”Luen kommentteja aktiivisesti ja keskustelen kirjoittajien kanssa. On hienoa että saa uusia näkökulmia asioihin, joita itse pohtii.”

Julkkis

Olli Saarela on vastaus lööpintekijän rukoukseen. Ja juuri saamamme tiedon mukaan, tätä juttua kirjoittaessa, Olli Saarela on joutunut moottoripyöräonnettomuuteen. Sääriluukin oli törröttänyt inhottavasti. Se kyllä kiinnostaa lukijaa.

Sitä ennen olemme saaneet lukea pähkinäepisodista Tapsan tahdeilla, kättelystä tai jostain yhtä intiimistä Anne Hedmanin kanssa, uudesta rakkaasta ja soutamisesta ja huopaamisesta Tanjan kanssa. Pitkävihaisimmat muistavat varmaan myös lööpit päiväpeitoista, bensoista ja salalapsesta. Älkääkä unohtako rakkaustatuointeja, tuota parisuhteen musteista farssia.

Kun Olli Saarelalle aikaa ennen Tanjaa, eli eTk., tapahtui, se ei vaan ollut kenestäkään kiinnostavaa. Kiitos Tanjan brändäyksen, vilkasliikkeisestä elokuvaohjaajasta, Olli Saarelasta tuli meille kelpo julkkis, koko kansan Olli.

Amen.

www.city.fi/yhteisot/blogi/suojelusprkl/

Pokeritulokas

Ehkä sinä? Cityn kaupungin paras -juhlissa ratkotaan pelaamalla, kuka on vuoden pokeritulokas. Kisaamassa ovat kymmenen esikilpailuista selvinnyttä finalistia. Taistelu alkaa kello 19. Tuolloin käynnissä on vielä vip-tilaisuus, mutta Unibet arpoo juhlien vip-osuuteen lippuja. Cityn ja Unibetin järjestämässä kilpailussa pääpalkintona on Unibetin pokerisalkku, pokerikoulu-DVD ja 300 euroa pelirahaa.

Kaupungin paras -juhlat 8.10., Schönes Fräulein, Simonkatu 8.

LIVE Malli

Mia on 179 senttimetriä pitkä. Painoaan hän ei tiedä. Valtteja ovat hyvä iho ja kulmakarvat. Kuvan perusteella niitä on muitakin. Kuva on testi Pariisista.
Mia on 179 senttimetriä pitkä. Painoaan hän ei tiedä. Valtteja ovat hyvä iho ja kulmakarvat. Kuvan perusteella niitä on muitakin. Kuva on testi Pariisista.

Mia Frilander, 20, on Pariisissa ruokatauolla. Takana kahdeksan castingia, muun muassa Comme des Garçonsilla ja Martin Margielalla (Balenciagan Nicolas Chesquieren ihailema).

Viime vuoden elokuussa Mia vasta esittäytyi mallitoimisto Paparazzissa.

”Kysyin head buukkaaja Pirjolta, että olisikohan minusta malliksi. Pirjo otti mittoja, pyysi täyttämään lapun ja totesi: tervetuloa.”Mia soitti heti poikaystävälle ja äidille ja totesi:

”Olen nyt malli.” Tai jotain.

”En kuvitellut pääseväni näin pitkälle. Ajattelin, että teen mallin töitä saadakseni vähän rahaa.” Uransa huippuhetkenä Mia pitää Venäjän Voguen kuvauksia. Mainittakoon, että työlistalla ovat myös Dazed&Confused ja Jalouse.

Mia kirjoitti yo-kirjoituksissa kaksi ällää, kaksi eximiaa ja ceen. Osaat varmaan vastata, miksi niin moni malli on suomenruotsalainen?

”Olemme miettineet tuota. En osaa.”

Mia F., Paparazzi

Kansanmusiikkiyhtye

Kansanmusiikkibändi Kerkän musiikki yhdistelee suomalais-ugrilaisia riffejä poppiin ja vienankarjalaista joikua Stingiin. Neljän hengen Kerkkä soittaa rytmikästä, kokeilevaa, ennakkoluulotonta ja tuoretta kansanmusiikkia.

”Kansanmusassa kaikki on sallittua!”

Energiaa pursuavilla keikoilla kappaleet elävät koko ajan.

”Me innostutaan meidän musasta ja tehdään vanhoista biiseistä joka kerta jännempiä.”

Sanoitukset kumpuavat kansanrunoudesta.

”Me tulkitaan runoja eri tavalla kuin niiden alkuperäiset esittäjät. Me tehdään runoista uudella tavalla koskettavia ja arvokkaita.”

www.kerkka.net

Mediamyyjä?

Hän tuntee kaupungin ravintolatarjonnan. Hän haluaa tarjota kestäviä ja innovatiivisia markkinointiratkaisuja ravintola-asiakkaille City-lehdessä ja City.fi-verkkopalvelussa. Hän haluaa olla mukana luomassa uusia ravintolatapahtumia, jotta Helsinki svengaisi taas piirun verran enemmän. Hänellä on virtaa ja ajatuksia, mutta kykyä myös järjestelmälliseen työntekoon. Hänelle yöelämä on myös työelämää.

Vaikuttaako työpaikalta, joka on Sinulle valettu? Ota City-lehden ravintola-asiakkuudet haltuun ja tule töihin Suomen johtavaan nuorten aikuisten mediaan!

Kerro kuitenkin ensin itsestäsi 10.10. mennessä sähköpostilla tuomas.suihkonen@citypress.fi

Kaupungin parhaat mallit - Mitä he ovat nyt?

Angelika Kallio 1991

Asuu New Yorkissa. Ei tee enää mallintöitä. Kallio julkaisi kolme vuotta sitten muistelmansa Mallin päiväkirja. City haastatteli tuolloin Angelikaa. Jutun voi lukea osoitteessa: www.city.fi/474.

Katja Halme 1995

Asuu Oulussa ja opiskelee siellä kosmetologiksi. Tekee satunnaisia mallintöitä, kuten editorial-kuvia ja näytöksiä. Paparazzi edustaa Halmetta edelleen.

Micki Olin 2004

Marie-Louise Olin asuu New Yorkissa Manhattanilla. Hän ei tee tällä hetkellä mallintöitä. Olin on naimisissa ja hänellä on kaksi pientä lasta.

Suvi Koponen 2006

Suomen menestynein malli. Asuu New Yorkissa. On tehnyt Dolce&Gabbanan, Marc Jacobsin, Donna Karanin ja Calvin Kleinin näytökset. Tällä hetkellä Calvin Kleinin kampanjakasvo. Paparazzi edustaa Koposta.

Näe heidät elävinä ja juhli kanssamme

Kaupungin parhaat esittäytyvät City-lehden Kaupungin paras -juhlissa Schönes Fräulein -ravintolassa (Simonkatu 8) keskiviikkona 8.10. kello 21 alkaen. Hulabaloon juontaa Tuomas Enbuske ja musisoimassa ovat Chisu ja Reino and the Rhinos. Vapaa pääsy, K-18.

7 kommenttia

pigen

4.10.2008 01:35

sanaa "stan" ei ole tanskan kielessä. käännös ruotsista tanskaksi olisi "kebab i byen"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kari_Juhani

4.10.2008 17:08

Juuri näin... Tanskalaiselle Kebab i Stan ei merkitse mitään. Tämän kirjoittajan ei kannata pyytää Kööpenhaminassa aamiaistakaan, ainakaan ruotsiksi (frukost), sitä kun tarjoillaan vasta silloin kuin lounasta yleensäkin.

Hiukan kannattaisi miettiä, ennen kuin kirjoittaa mielestään hyvän herjan - miksei kukaan ole sitä aiemmin keksinyt? Tässä tapauksessa varmaankin kun se ei ole totta. Siinä meni hyvä juttu piloille, nyt se on täysin Almasta eli nykysuomella perseestä.

Niin, se aamiainen... morronmat. Ja paljon muuta. Tanska on hieno paikka, ja Suomessa pitäisi opettaa pakkoruotsin sijaan pakkoskandinaavia. Sillä pärjää paremmin kaikkien nynorskaa, tanskaa, islantia tai riikinruotsia vääntävien skandinaavien seurassa.

med venlig hilsen,
Kari

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mites muun suomen parhaat?!

7.10.2008 16:18

ja verkossako esitellään ainoastaan pääkaupunkiseudun kaupungin parhaat?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

-ytic-

8.10.2008 12:38

Ajattelitte sitten että maaseudulla ei ole sitä intternnettiä kun vain helsingin parhaat on verkossa. Jotenkin nurinkurisesti globaalissa mediassa on suppeampi tarjonta kuin paperilehdissänne..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jewelery

14.10.2008 20:31

niin, olihan näitä parhaita vaikka mitä muitakin, itse olin yksi niistä.
olisi kiva lukea netistä. voisitte laittaa joka kaupungin parhaille omat valikot. seinäjoki, jyväskylä, vaasa...pettymys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pid

15.10.2008 21:32

Ilmeisesti ei muissa kaupungeissa ole mitään "parasta" kun ei verkossa voi julkaista muista cityjä... Eikä se hesa nyt niin kovin erikoinen ole. pah!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

awdwer

30.1.2009 08:02

Miten Villi Vanilja on valittu parhaaksi, sehän perustettiin alle vuosi sitten??
Pieni ja aika peruspaikka. Värjäytin tukkani, väriä oli otsassa komea kerros (oli muuten ensimmäinen kerta että kampaajalla näin käy). :(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi