Kohta paketit kulkevat droneilla Helsingin seudulla – Wing on testannut lennokkisysteemiään jo puolitoista vuotta käytännössä

Slushissa eurooppalaisille esittäytyvä Wing haluaa viedä kotiinkuljetukset maasta ilmaan.

Tavaroiden kotiinkuljetus on jo tänä päivänä yleistä, mutta tulevaisuudessa siitä tulee vielä isompi osa ihmisten kulutuskäyttäytymistä. Nykyisin tavara liikkuu perinteisiä reittejä, kun rahtilaivat kulkevat maailman vesillä ja paketti-, rekka- ja henkilöautokuljetukset vievät kuljetukset perille lyhyemmillä matkoilla. Perinteisille keinoille löytyy kuitenkin vaihtoehtoja.

Yksi usein kuultu ennustus on, että pian pienet paketit liikkuvat ilmatilassamme drone-lennokkien avulla. Slushissa tänä vuonna Euroopalle esittäytyvä Wing on tekemässä noista tulevaisuuskuvista todellisuutta.

"Kerroimme juuri, että aiomme aloittaa kokeilut pääkaupunkiseudulla ensi keväänä ensimmäisenä paikkana Euroopassa", Googlen tytäryhtiöihin kuuluvan Wing-projektin toimitusjohtaja James Burgess sanoo Slushissa. 

"Teemme täällä mittavaa työtä Trafin kanssa varmistaaksemme, että meillä on tarvittavat luvat. Olemme testanneet konettamme 16 000 kertaa käytännössä. Sen perusteella olemme voineet osoittaa Trafille ja muille, että tämä on autoilua turvallisempaa."

Wing haluaa, että pakettien kuljetukset olisivat edullisempia ja ympäristöystävällisempiä kuin nykyisin. Yhtiö hakee parhaillaan Suomesta ideoita siihen, millaista tavaraa ihmiset haluavat dronekuljetuksilla vastaanottaa ja ketkä voisivat olla kiinnostuneita myymään sitä kautta. Ensi keväänä alkavat testikuljetukset ainakin ensin kantakaupungin ulkopuolella.

Dronekuljetukset sopivat erinomaisesti esimerkiksi ruoan kotiinkuljetukseen, sillä ne tarjoavat pienille yrityksille kevyen vaihtoehdon saada paketit liikkeelle. Siksipä esimerkiksi Suomen suosituimpien ruoan kotiinkuljetuspalveluiden Foodoran ja Woltin johto on puhunut dronejen ja muun automaation olevan osa yritysten tulevaisuuden kasvua.

Wing on peräisin Googlen yrityshautomosta The X - Moonshot Factorysta, joten sillä on sekä uskottavat lähtökohdat että varteenotettavat taustavoimat. Wingiä on pidetty Moonshot Factoryn maailman muuttamiseen tähtäävistä projekteista yhtenä lupaavimpana. Viimeiset 18 kuukautta Wing on testannut Australiassa asiakkaiden kokemuksia dronekuljetuksiin. Australiassa yritys on jo vienyt perille tuhansia kuljetuksia niin ruokaa ja juomaa kuin lääkkeitä ja rautakauppatavaraa.

Helsingissä vastakaikua on tarjonnut muun muassa pormestari Jan Vapaavuori, joka oli Yhdysvaltojen matkallaan viime tammikuussa tutustunut teknologiaan Piilaaksossa.

"Piilaaksossa tuli kyllä selväksi, että tavaroita kuljettavat lennokit ovat se seuraava iso juttu", Vapaavuori sanoi Hesarille.

Reilun metrin pituinen drone on varustettu 14 propellilla, joiden ansiosta se pystyy paitsi etenemään nopeasti, leijumaan paikoillaan toimitusta hakiessa ja jättäessä. Dronesta löytyy myös tukiasema luotettavaan yhteydenpitoon, valojärjestelmä, jolla varoitetaan lentokoneita sekä koukku ja vinssi -systeemi, jonka kautta pakkaukset kiinnitetään droneen. 

Tältä näyttää Wingin kotiinkuljetusdrone.
Tältä näyttää Wingin kotiinkuljetusdrone.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi