Meteoriitteja osuu maapalloon koko ajan, mutta suurin osa niistä on mitättömän pieniä

Lapissa havaittu valoilmiö on harvinainen maailmanlaajuisesti.

Lapin taivaalla nähtiin suuri valoilmiö viime viikolla. Havaintoja valoilmiöstä ja äänistä saatiin satojen kilometrien alueelta. Valoilmiön jälkeen ihmiset kertovat kuulleensa kovaa ääntä tai pamauksen ja talojen kerrotaan tärisseen.

“Oletettavasti kyse on meteoriitista tai vastaavasta. Tarkasta sijaintipaikasta ei ole tietoa, ääni- ja valohavaintoja on saatu niin laajalta alueelta, ettei niiden perusteella sijaintia voida määrittää”, kertoo Inarin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Mauri Saniola Ylelle.

Tapausta lähdettiin tutkimaan ensin lento-onnettomuutena, mutta yhtään konetta ei ollut kateissa. Valoilmiön aiheuttajaksi epäillään meteoria, josta ei kuitenkaan tiedetä, osuiko se maahan tai räjähtikö se ilmassa.

Englantilainen, Inarissa asuva Tony Bateman tallensi valoilmiön sattumalta revontulien tallentamiseen tarkoitetuilla kameroillaan. Kuvassa näkyy kuinka pimeä maisema valaistuu yhtäkkiä ja kuvan oikeassa yläkulmassa vilahtaa ohi kirkas valopallo. Batemanin ilta oli ikimuistoinen.

“Istuessani mökissäni kuului valtava pamaus ja mökki tärisi voimakkaasti. Luulin sen olevan maanjäristys, mutta eihän Lapissa ole sellaisia?” Bateman kirjoittaa Youtube-videon kuvauksessa.

“Kaikki näytti olevan kunnossa. Olin täysin ihmeissäni mikä oli aiheuttanut ilmiön.”

“Puoli tuntia myöhemmin puolisoni Piritta otti meihin yhteyttä ja kysyi olemmeko kunnossa, sillä hänen mukaansa meteori oli osunut lähelle Inaria. Karvat selässäni nousivat pystyyn. Se selitti talon tärinän ja kovan pamauksen aiemmin.”

“Meillä on live videostreami, joka tallentaa öisen taivaan revontulia, joten ajattelin heti sen mahdollisesti jääneen kuvaan. Kelasin videon takaisin ja kyllä, siellä se oli. Valtavat kylmät väreet.”

Maapalloon osuu silloin tällöin meteori eli ilmakehässä palava kivi. Tavallisesti ne kestävät vain sekunnin kymmenyksiä tai korkeintaan muutaman sekuntin. Meteorista eli meteoroidista tulee meteoriitti, jos se osuu maapallon pintaan.

Maahan osuu yhdessä päivässä peräti 10-100 tonnia meteoriittiainesta. 75 prosenttia siitä on kuitenkin alle millimetrin läpimitaltaan. Mikrometrin läpimittaisia kappaleita osuu 30 mikrosekunnin välein, noin millin kappaleita 30 sekunnin välein ja metrin kokoinen noin kerran vuodessa.

Ihmisille vaaralliset meteorit ovat harvinaisia, mutta sellaisiakin osuu maapalloon. 2016 tammikuussa Yle kertoi, kuinka intialaisesta bussikuskista tuli tiettävästi ensimmäinen ihminen, joka on menehtynyt meteoriitin iskeytyessä maahan. Vuonna 2013 Venäjän Ural-vuoristossa osui maahan meteoriitti, jonka osumasta loukkaantui peräti 950 ihmistä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi