Kultá Kitchen & Bar tuo lappilaisen lähiruoan Helsinkiin – ja tekee sen tyylillä

Lapland Hotels Bulevardin ravintola Kultá tarjoaa aitoja lappilaisia makuja tyylikkäässä ja modernissa ympäristössä.

Mika Heiskanen (vas.) ja Tero Mäntykangas ovat suunnitelleet Kultá Kitchen & Barin menun.
Mika Heiskanen (vas.) ja Tero Mäntykangas ovat suunnitelleet Kultá Kitchen & Barin menun. Kuva: Kaisa Paavilainen

Helsingin Bulevardille saapuu tiistaina pala Lappia, kun Lapland Hotels Bulevardi avaa ovensa yleisölle. Samalla avautuu myös hotellin ravintola Kultá Kitchen & Bar, jonka tarjonta keskittyy luonnollisesti lappilaiseen ruokaan.

Kultá Kitchen & Barin menun takana on Lapland Hotels -ravintoloiden keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas, jolla on takanaan jo 20 vuoden ura Lapland Hotelsilla. Mäntykangas asuu itse Rovaniemellä, joten Helsingin päässä keittiötä johtaa Mika Heiskanen.

Menu nojaa aitoihin lappilaisiin raaka-aineisiin. Turisteille tarjolla on lappilaista eksotiikkaa, suomalaisille luonnonmarjat, poro ja kotimaiset kalat edustavat pohjoista lähiruokaa.

“Tämän hetken ruokatrendi, missä raaka-aineen alkuperä on avainasemassa, vastaa hyvin ajatteluamme. Me lappilaiset syömme sitä, mitä näemme, kun katsomme ikkunasta ulos. On mahtavaa tarjota asiakkaillemme ruokaa, jonka alkuperän tiedämme tarkalleen”, Tero Mäntykangas sanoo.

Kultá Kitchenissä käytetään aitoja lappilaisia raaka-aineita.
Kultá Kitchenissä käytetään aitoja lappilaisia raaka-aineita. Kuva: Lapland Hotels

Lounasaikaan ravintola Kultá tarjoaa kolmen ruokalajin lounasmenua 32 euron hintaan, iltaisin tarjolla on á la carte -lista sekä keittiömestarin viiden ruokalajin yllätysmenu. Yllätysmenun saa pyydettäessä myös vegaanisena, jolloin menussa maistuvat näin talviaikaankin kotimaiset kasvikset: maa-artisokka, mukulaselleri sekä sienet.

A lá carte -listalla pääosassa ovat lappilaiset maut ja raaka-aineet: alkuruoista löytyy siikaa, Meri-Lapin karitsaa ja kaskinaurista, pääruoista kuhaa, riekkoa ja tietenkin poroa. Marjaisien jälkiruokien lisäksi metsäisiä makuja listalle tuo kuusenkerkkä.

Ylellinen lappilainen aamiainen

Koska hotellissa ollaan, päivittäin tarjoillaan myös runsas lappilainen aamiainen. Aamiaiselle voi tulla myös, vaikkei hotellissa yöpyisikään. Pöytävaraus kannattaa tosin tehdä silloin etukäteen. 29 euron hintakaan ei tunnu kohtuuttomalta, ottaen huomioon mitä kaikkea sillä saa.

Leipäpöytä notkuu Malmgårdin luomujauhoista leivottua tuoretta hapanjuurileipää, rieskaa ja rapeakuorisia sämpylöitä, jogurtin saa maustaa muoniolaisilla mustikoilla, marjajauheilla ja Sodankylän hilloilla.

Aamiaispöydässä on tarjolla hillaa Sodankylästä ja mustikkaa Muoniosta.
Aamiaispöydässä on tarjolla hillaa Sodankylästä ja mustikkaa Muoniosta. Kuva: Kaisa Paavilainen

Luomukananmunia saa keitettyinä, kokkelina tai vasta paistettuna munakkaana, jonka täytteeksi saa valita poroa, kasviksia tai kahvinporoissa kasvatettuja osterivinokkaita. Ja harvoin hotelliaamiaisella puuro houkuttelee yhtä paljon kuin Kultá Kitchenin kokonaisista kauraryyneistä pehmeän täyteläiseksi haudutettu kaurapuuro.

Jääkellarin lohi ja hiilisiika ovat muistakin Lapland Hotels ravintoloista tuttuja makuja.
Jääkellarin lohi ja hiilisiika ovat muistakin Lapland Hotels ravintoloista tuttuja makuja. Kuva: Kaisa Paavilainen

Leikkelepöydässä Kuusamon savujuuston ja kinkkuviipaleiden rinnalla on tarjolla laaja valikoima erilaisia kaloja aina savustetusta lohesta hiilisiikaan. Hiilisiika, jääkellarin lohi ja kylmäsavustettu hauki ovat Lapland Hotelseissa aiemmin vierailleille jo tuttuja makuja, sillä niitä löytyy kaikista yhtiön 18 hotellista.

Inarilaista poro-mustamakkaraa

Lämpimässä pöydässä pekonia kiinnostavampi tuttavuus on poro-mustamakkara, joka on Lapland Hotelsin oma tuote. Ajatus omasta mustamakkarasta syntyi, kun Lapland Hotels rantautui muutama vuosi sitten Tampereelle.

Aluksi poro-mustamakkaran tuotannosta neuvoteltiin Tapolan makkaratehtaan kanssa, mutta liian pienet tilausmäärät eivät Tapolaa kiinnostaneet. Makkarat päätettiin tehdä itse Inarissa, ja lopputulos oli niin onnistunut, että Aamulehden katugallupissa poro-mustamakkara voitti maullaan perinteisen Tapolan – ja syystä.

Poro-mustamakkara on Lapland Hotelsin oma erikoisuus, joka valmistetaan Inarissa.
Poro-mustamakkara on Lapland Hotelsin oma erikoisuus, joka valmistetaan Inarissa. Kuva: Kaisa Paavilainen

Smoothieita on tarjolla montaa sorttia, ja makeita herkkujakin korvapuustista mustikkapiirakoihin ja puolukkapaistokseen – suklaakakkusia unohtamatta.

Ravintolassa on aamiaisellakin hämärä ja tunnelmallinen valaistus, kuten koko hotellissakin. Sisustuksessa on hyödynnetty poronsarvia ja taljoja, ja taustalta kuuluu Lapin joikuja. Kliseistä, mutta yllättävän toimivaa. Kontrasti Bulevardin vilinään on huomattava, ja sitä hotellin suunnittelussa on haettukin.

“Satsaamme paljon miljööseen ja sen henkimään rauhallisuuteen”, sanoo ravintolapäällikkö Riikka Tenhunen.

Mitäpä olisi lappilaishotelli ilman poronsarvia ja taljoja. Anu Pentikin taideteokset antavat sisustukseen viimeisen silauksen.
Mitäpä olisi lappilaishotelli ilman poronsarvia ja taljoja. Anu Pentikin taideteokset antavat sisustukseen viimeisen silauksen. Kuva: Kaisa Paavilainen

Kokonaisuus on tyylillä toteutettu, ja viimeisen silauksen hotellin yleisilmeeseen sekä omilla saunoilla varustettuihin huoneisiin tuovat Anu Pentikin upeat taideteokset, jotka hän on suunnitellut ja toteuttanut tilaustyönä hotellia varten.

Kultá Kitchen & Bar, Lapland Hotels Bulevardi, Bulevardi 28

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi