Nuoret konservatiivit

He ovat ensimmäinen sukupolvi, joka on konservatiivisempi kuin edelliset polvet.

Simonin isä on pastori ja äiti kuvaamataidon opettaja, vieressä vaimo Mia.
Simonin isä on pastori ja äiti kuvaamataidon opettaja, vieressä vaimo Mia.

He ovat nuoria, mutta he haikailevat menneisyyteen. Aikaan, jolloin uskotiin vielä kotiin, uskontoon ja isänmaahan. Ensimmäistä kertaa Suomessa on sukupolvi, joka on konservatiivisempi kuin edellinen polvi. Ovatko oikeassa vai vain oikealla?

Eläkeläisten ja vähän koulutettujen juttu. Niinhän konservatismista on perinteisesti ajateltu.

Mutta Suomen konservatiivisin sukupolvi näyttääkin olevan 15–29-vuotiaat. Samalla se on myös Suomen koulutetuin sukupolvi. Ja ryhmän joukkoliike on viimeisen kahden vuoden ajan suunnannut arvobarometreissä koko ajan enemmän oikealle.

Tämä näkyy suhteessa isänmaallisuuteen, puolueisiin ja tasa-arvoon.

1. Otetaan ensin isänmaallisuus.

Simo Myllyniemen tutkimuksessa kolme neljästä osallistuneesta ilmoitti asepalveluksen suorittamisen kunnianosoitukseksi veteraanipolvea kohtaan. Maanpuolustusmyönteisyyden taustalla on myös kiinnostus oman suvun historiaan. City-lehden Taloustutkimuksen tekemässä arvobarometrissa 15–34-vuotiaiden suurin sankari oli Mannerheim.

2. Sitten on se poliittinen kääntyminen oikealle.

Kaksi vuotta sitten 5,3 prosenttia 18–34-vuotiaista kannatti perussuomalaisia. Nyt perussuomalaisten kannatus samassa ryhmässä on 11,9 prosenttia. Kannatus on Taloustutkimuksen mukaan prosenttiyksikön suurempi kuin väestössä keskimäärin.

"Perussuomalaisilla on huomattavaa kasvupotentiaalia, mitä tulee nuoriin aikuisiin. Uusista, 18 vuotta täyttävistä äänestäjistä 15 prosenttia sanoo aikovansa äänestää perussuomalaisia", Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen kertoo. Kaksi kolmesta nuoresta perussuomalaisten kannattajasta on miehiä.

3. Ja kolmas konservatismin merkki: kulutuskulttuurin ja feminismin liitto.

"Keskiluokkaiset naiset kokevat shoppailun emansipatorisena", toteaa nuorten naisten kulutuskäyttäytymistä tutkinut sosiologian professori Terhi-Anna Wilska. Shoppailu on siis eräänlaista uutta feminismiä.

Tutkijoiden mukaan nuorten naisten kulutuskulttuuri on yhteydessä arvokonservatismiin.

"Mitä nuorempi, sitä konservatiivisempi", tiivistää Wilska.

Rakennekynnet, French Diamondit ja hiustenpidennykset; Wilskan mukaan tarkoitus on kapinoida 1970-luvun tasa-arvo-ideaaleja vastaan.

"Shoppailu on hömpötystä, jota ei enää tarvitse hävetä. Näiden nuorten naisten äidit häpesivät."

In God we trust

Kristillisdemokraattien 28-vuotiaan viestintäpäällikön Asmo Maanselän mielestä armeija tekee nuorille miehille hyvää. 1950-luvulla kaikki oli paremmin. Illuusioon menneestä kulta-ajasta perustuu KD:n uusi perhekampanja jossa hahmot ovat suoraan sodanjälkeisestä Tukholmasta lähetetystä postikortista.

Asmon mielestä suomalainen ja yhdysvaltalainen konservatismi eroavat siinä, että meillä korostetaan heikoimmista huolehtimista.
Asmon mielestä suomalainen ja yhdysvaltalainen konservatismi eroavat siinä, että meillä korostetaan heikoimmista huolehtimista.

Maanselän mielestä suomalainen konservatismi ei ole enää sitä, mikä takavuosina yhdistettiin Kokoomukseen.

"Uusi konservatismi pitää ihmiset liberalismin aallokoissa tolkuissaan. Terveille nuorille miehille asepalvelus on suomalaisen kulttuurin korkeakoulu. Silloin tietää, mistä veteraanit puhuu, ja pääsee suomalaisuuteen mukaan täysivaltaisena puolustajana."

Gay Pride -kulkue sai hänet uskomaan, että liberalismi on mennyt liian pitkälle. Maanselän mukaan marginaalin olisi aika jättää valtakulttuuri rauhaan. Mutta on tietenkin hiukan epäselvää, edustaako 28-vuotias Maanselkä Suomen enemmistöä. Hänellä ei ole yhtään homoa kaveripiirissä. Suostuisiko hän ottamaan gay-kämppiksen?

"Pitäisin turvallisuusriskinä asua saman katon alla ison rotevan homon kanssa", Asmo sanoo ja muistuttaa, ettei hän suinkaan homoja pelkää.

Työhuoneen seinällä on kehystetty kuva Ronald Reaganista. Asmo omistaa asunnon. Hänen autonsa on BMW. Hänellä on maisteritutkinto sekä kauppa- että yhteiskuntatieteestä. Hän opiskelee parhaillaan kolmatta tutkintoa.

Asmo tuli konservatiiviseen herätykseen lukiessaan filosofiaa yliopistossa.

"Liberaaleina itseään pitävät ihmiset ovat tietämättään konservatiiveja, vaikka muuta puheissaan väittäisivätkin", paljastaa Asmo. Meissä kaikissa asuu tiukan paikan tullen pieni konservatiivi.

Asmon isä oli mukana Helluntaiherätyksessä. Kotona opetettiin, että maailma on korruptoitunut ja paha paikka. Myös kirkko. Sen vuoksi kirkkoon liittyminen ja yhteiskunnallinen aktiivisuus, sotaväki, valtionkirkko vapaakirkon sijaan sekä politiikka merkitsivät Asmolle kapinaa yrittäjä-isän opetuksia vastaan. Siitä huolimatta Asmo on yhä helluntaiseurakunnan jäsen.

"Liityin kirkkoon nimenomaan sen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi, ja armeijassa minusta tuli varusmiespappi ja reservin vänrikki."

Kristillisdemokraattinen Suomiperhe on sliipattu Hollywood-versio.

"Raamatussa on monenlaista aineistoa. Raamattua voidaan käyttää politiikan perusteoksena. Mutta yhtä jaetta ei voi suoraan käyttää politiikan teossa."

Sosiologien mukaan uuskonservatiivien traditionaalisessa perhepolitiikassa on kyse utopiasta, paluusta menneeseen kulta-aikaan, jota ei ole koskaan ollut. Kun nykyhetki näyttää kaoottiselta, tarvitaan terapeuttisia kuvitelmia.

Asmo on tietoinen, että puolueen perhekäsitys ei vastaa todellisuutta. Se perustuu kollektiiviseen fantasiaan. Asmon ja kumppaneiden luomassa kuvaromaanissa seikkailee naisia pillerihatuissa ja eno ajaa pappiksella.

"1950-luvulla oli oikeanlaiset periaatteet. Mennään naimisiin ja hankitaan lapsia. Tehdään töitä, jotta saadaan sotakorvaukset maksettua. Hienoja juttuja, joita pitäisi tähänkin aikaan saada."

Kossupullo ladon nurkalla on deletoitu postikortista. Liberaaliin elämäntapaan liittyvät arvot, kuten bilettäminen, eivät miellytä. Uuskonservatismi edistää ihmisten fyysistä terveyttä.

"Alkoholin suhteen olen ollut tosi tiukka aina. Olen lähipiirissäni nähnyt väärinkäyttöä. Parempi pysyä viinasta erossa, kun se ei meikäläiselle käy. Se ei ole mikään uskonnollinen dogmi."

Minimalistisen kuluttamisen sinivalkoista mallia Maanselkä kutsuu isänmaallinen ylpeys äänessään "laihialaiseksi konservatismiksi". Rahat pistetään osakkeisiin ja suomalaiseen teollisuuteen.

"Tämä malli voi pelastaa maailman. Liberalismi lisää tarpeita ja halua tyydyttää niitä. Se on kestämätöntä", sanoo Maanselkä juhlallisesti.

Tukka suorana Australiaan

Suomi on edelleen maailman paras paikka, tietyin varauksin. "Muutama vuosi sitten olisin ensimmäisenä kiljunut Leijona-paita päällä, mutta tällä hetkellä olen kyyninen suomalaista kulttuuria ja suomalaisia ihmisiä kohtaan. Siksi olenkin lähdössä ulkomaille vuodeksi, löytämään sitä intohimoista isänmaallisuutta, joka mussa on ennen palanut. Kyllä Suomi edelleen on aika hemmetin hyvä paikka elää", kertoo helsinkiläinen oikeustieteen opiskelija Anna Vanhanen.

Äkkiseltään näyttää, että valkoisesta tukastaan tarkkaa huolta pitävä Vanhanen vastaa tarkalleen analyysia yksiulotteisesta naisesta, jolle shoppailu ja ulkonäöstä huolehtiminen yhdistyy perinteisiin perhearvoihin. Mutta Vanhanen ei piittaa nyrpistelijöistä. Hän on innoissaan uudesta hiustensuoristajasta: GHD-raudasta.

"Niille, jotka pitää mua pinnallisena, niin pitäkööt. Olen ulkoisesti pinnallinen, pidän huolta ulkonäöstäni. Arvomaailmani kuitenkin koostuu monesta asiasta, eikä ulkokuori ole lähelläkään tärkeintä. Pidän siitä, että voin pitää itseäni viehättävänä, ja arvostan ihmisiä, jotka huolehtivat ulkonäöstään."

Anna syntyi helsinkiläis-vantaalaiseen perheeseen 1980-luvun lopulla. "Vanhemmillani on hyvin terve arvomaailma", Anna julistaa ylpeänä. Ja tämä ylpeys on hieroutunut myös Vanhasen perinteiseen käsitykseen tulevasta onnesta.

"Haluan ydinperheen, jossa on äiti, isä ja pari lasta. Lompakon paksuus on viimeinen mittari miestä valitessani. Mun mielestä on vaan romanttista ja kaunista, kun perheessä on vahva mies, joka on perheen pää, ja nainen, joka saa olla hieman heikompi fyysisesti ja turvautua tukeen ja kallioon, jonka mies tarjoaa."

Annan aika kuluu opiskellessa, lentopalloa pelatessa ja lifestyle-blogia kirjoitellessa. Mutta on eräs asia joka ottaa pannuun.

"Pitkäaikaistyöttömien ihmisten jatkuva paapominen suoraan sanottuna vituttaa."

Anna Vanhasen mukaan opiskelijat ovat Suomen köyhintä kansaa. Samalla, kun vuosia alkoholilla eläviä omaa laiskuuttaan työttömänä olevia ruokitaan kovilla tuilla, opiskelijoilta katkotaan tukia, jos nämä tekevät töitä.

"Onko tää ihan järkevää?", kysyy kipakka blondi määrätietoisella äänellä. Tammikuussa Vanhanen ottaa etäisyyttä Suomeen muuttamalla Australiaan. Ulkomaalainen aviomies ei ole poissuljettu vaihtoehto.

Perusespoolainen

Espoon Kilonkalliossa asuva Simon Elo, 24, ei ehdi vastata puhelimeen.

"Se on Espoon seurakuntavaalien ehdokas", hän sanoo ja tuijottaa koivupuisella keittiönpöydällä lepäävää kännykkää. Vaimo Mia tuo itsetehtyä marjamehua pöytään. Sen lisäksi, että Simon on ehdolla kotikaupunkinsa seurakuntavaaleissa, hän on myös ehdolla Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajaksi sekä eduskuntavaaliehdokkaana.

Hänen vaalisloganinsa on: 24-vuotias aviomies ja poliittisesti epäkorrekti valtiotieteiden kandidaatti Espoon keskuksesta.

Simon on juuri aloittanut gradun valmistelun valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Aiheena on Israelin valtion historiankirjoituksen variaatiot.

Pari kuukautta sitten espoolainen Elo puolusti Israelia mielenosoituksessa.

"Israel on ainoa Lähi-Idän demokratia", Simon sanoo.

Selailemme Elon kirjahyllyä: hän suosittelee lämpimästi Timo Vihavaista. Jussi Halla-Ahon blogeista kootun monikulttuurisuutta arvostelevan kirjan sivut on alleviivattu tiheään oranssilla.

"Ystäväpiiriini kuuluu muslimeja ja venäläisiä. En ole silti kulttuurirelativisti. Länsimaalainen kulttuuri on paras. Vaikka olen kristitty, en halua kristittyä teokratiaa."

Simonin pahimmat vastustajat ovat Vasemmistoliitto, Vihreät ja Rkp. Ja islamisaatio.

"Jos muslimit haluaa opettaa toisilleen kotona arabiaa, ei se ole keneltäkään pois. Päinvastoin se on hyödyllistä. Silti se on heikon itsetunnon merkki, ettei vaadita maahanmuuttajilta suomen kielen käyttöä. Se ei mene mun tajuntaan, miksi Suomessa on niin heikosti edistetty suomen kielen asiaa", Simon pohtii.

"Ihmisistä tehdään Amerikassa amerikkalaisia. Se pelaa erittäin hyvin. Siellä on hyvin vahva kansallistunto. Sitä ei varmaan kukaan kiellä. Mun mielestä sen pitäisi mennä täälläkin niin. Populismissa ei ole mitään pahaa. Populismi on elitismiä vastaan"

Elon mukaan nainen voi olla työelämässä.

"Kaikkialla on joku johtaja. Voi olla, että jossakin perheessä nainen on johtaja. Monet naisetkin ajattelee sen hyvänä, että miehet ottaa vastuuta. "

Elon mukaan miehen lyhyempi elinkikä liittyy vastuunpakoiluun. Jos miehellä olisi vanha patriarkaalinen rooli, hän olisi terveempi.

"Mulla on suurempi vastuu että perhe menestyy."

Vaimo Mia istuu viereisessä huoneessa. Ikkunasta näkyy puiden latvoja ja parkkipaikka. Onko uuskonservatiiviperheen vaimolla tunne, että hän ei ole tasa-arvoinen?

"Ei", vaimo sanoo ja asettelee kirjoituspöydälle ompelukoneensa. Keskustelu jää lyhyeen, kun perheen pää ottaa nopeasti puheenvuoron takaisin.

"Mun henkistä hyvää oloani parantaa, kun tiedän, että mulla on tehtävä tässä yhteiskunnassa", lisää Simon.

Elon mukaan miehen tehtävä perheen päänä on ensisijaisesti rahallinen. Mutta tehtäviin kuuluu myös viihdyttäminen.

"Jos Mialla on vaikka ollut pitkä päivä töissä tai huono mieli, niin yritän parantaa asian. Kyse on vastuun kantamisesta."