Oreckin Vallilan Konepaja-hanke kaatumassa VR:n viime hetken suunnanmuutokseen

“VR teki jotain todella ei-suomalaista”, kirjoittaa Oreck päivityksessään.

Bruce Oreck oli nimennyt oman projektinsa The Train Factoryksi.
Bruce Oreck oli nimennyt oman projektinsa The Train Factoryksi. Kuva: Bruce Oreck / Facebook

Monet helsinkiläiset ovat odottaneet kieli pitkällä, milloin entisen Suomen Yhdysvaltain suurlähettilään Bruce Oreckin ostotarjous Vallilan konepajan alueesta menee läpi VR:lle ja Oreckin tiimi pääsee suunnitelmiensa mukaan rakentamaan alueesta vireää kaupunkikulttuurin keskusta. Kaupan piti olla varma, mutta koska kyseessä on VR, ei minkäänlainen perseily ole mahdotonta.

Tänä aamun Oreckilla oli ikävä viesti hanketta odottaville. Yksinkertaistetusti Oreck kirjoitti, kuinka VR on ilmoittanut myyvänsä Vallilan konepajat jollekin muulle lyhyellä varoitusajalla, jos Oreck ei lähde mukaan huutokauppaan korottamaan tarjousta, joka on hänen mukaansa VR:n puolella jo aiemmin hyväksytty.

Oreck antaa Facebook-päivityksessään suoraa palautetta VR:n suuntaan.

“Löydän itseni tilanteesta, missä kauppa on loppumetreillä kokonaan valtion omistaman VR:n kanssa ja heidän johtokuntansa tekee jotain, mikä on todella ei-suomalaista. Alun perin he asettivat kaupan ehdot ja hinnan, sitten sallivat meidän investoida kaiken työn ja ajan projektiin lupauksen perusteella ja sen jälkeen peruvat lupauksensa.”

VR:n tulisi antaa uskottava selitys omalle perseilylleen ja harkittava vakavasti päätöksensä pyörtämistä. Ainakaan tehdyn päätöksen peruminen ei näytä olevan VR:lle ongelma. VR ei ainakaan pelaa mediapeliä ja osoittaa jälleen kerran, että vaikka putiikki olisi kuinka valtio-omisteinen, ei sen johdossa ole mitään tarvetta miellyttää suomalaisia.

Lyhyessä ajassa aiheen ympärille syntyi adressi vaatimaan Oreckin The Train Factory -hanketta koskevien neuvottelujen loppuunviemistä. 

"Me vaadimme VR:tä noudattamaan oikeudenmukaisen ja terveen liiketoiminnan periaatteita ja saattamaan kauppaneuvottelut päätökseen Bruce Oreckin kanssa jo sovittujen ehtojen pohjalta. Vasta tämän jälkeen voidaan käynnistää neuvottelut uuden ostajaehdokkaan kanssa", adressissa kirjoitetaan.

Kaupunkiaktiivi Jaakko Blombergin alulle pistämä adressi lainaa myös pätkän Helsingin kaupunkistrategiasta:

“Toimivaa kaupunkia rakennetaan luottamuksen varaan. Turvallisuus ja kaupunkilaisten keskinäinen luottamus ja yhteenkuuluvuuden tunne on kaupungin kilpailuvaltti. Kaupunki on kaikkia varten. Kaupunkia rakennetaan yhdessä.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi