Rion olympialaisten vastoinkäymiset jatkuvat

Surkuhupaisan epäonninen tapahtuma on todellinen PR-painajainen jo ennen alkamistaan.

Riossa ikävöidään aikoja, kun kaupunki vielä tunnettiin bikineistä, futiksesta ja biitseistä.
Riossa ikävöidään aikoja, kun kaupunki vielä tunnettiin bikineistä, futiksesta ja biitseistä. Kuva: Fotolia/filipefoto

Elokuussa järjestettäviin Rion olympialaisiin on enää reilu kuukausi aikaa. Perinteisesti olympialaisten jännitysnäytelmät on säästetty itse kisoihin, ja edeltävässä uutisoinnissa on jouduttu tyytymään lähinnä rakennusurakan päivittelyyn. Brasiliassa tilanne on kuitenkin aivan vastakkainen. Skandaalista toiseen ryvettynyt Rion olympialaisorganisaatio on epäonnessaan jo lähes raamatullisen traaginen hahmo. Kultareunuksena voi toki ajatella, että ainakin mediatiimin kriisiviestinnän kokemus on karttunut. Kaikkea ei kuitenkaan voi kääntää voitoksi. Epämuodostuneina syntyvistä lapsista aina maajoukkueen maskotin ampumiseen – tässä muutama Rion valituista vitsauksista.

Zika-virus

Hyttysestä ihmiseen tarttuva Zika-virus on vuodesta 2014 lähtien levinnyt vauhdilla Brasiliassa ja sen lähivaltioissa. Zikan komplikaatiot ovat virusta vakavampi riski – itse virusinfektio on lähes oireeton ja muistuttaa lähinnä lievää flunssaa. Raskaana olevilla naisilla Zika-virus voi kuitenkin vaikuttaa sikiön kehitykseen. Erityisesti sen epäillään aiheuttavan keskushermoston kehityshäiriöitä ja mikrokefaliaa, eli pienipäisyyttä, jossa pään ja aivojen koko jää pieneksi. Brasiliassa tästä kehityshäiriöstä kärsiviä vauvoja on syntynyt BBC:n mukaan jo yli 1500. Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa odottavien äitien välttävän matkustamasta virusalueelle. Koska joissain tapauksissa Zika-viruksen on todettu tarttuneen ihmisestä toiseen sukupuoliteitse, järjestö myös suosittaa kaikkien alueella matkustavien välttävän perheenlisäystä kahdeksan viikon ajan infektiosta toipumisesta. Vaikka tartunnan riskin on myös järjestön toimesta painotettu olevan elokuussa erittäin vähäinen, isoista urheilutähdistä golf-pelaaja Rory McIlroy ilmoitti tällä viikolla vetäytyvänsä kilpailuista Zika-viruksen takia. 

Ryöstely

Rioon matkaavien olympialaisvieraiden kannattanee sijoittaa jykeviin vyölaukkuihin, tai ainakin välttää rahatukkujen heiluttelua julkisilla paikoilla. Tämäkään ei ehkä riitä, koska Riossa taskuvarkaiden lisäksi kävijöitä uhkaa myös perinteinen ryöstely. Viimeisin tapaus oli tällä viikolla, kun useita mitaleja paralympialaisissa voittanut Australian Liesl Tesch ryöstettiin aseella uhaten tämän ollessa Riossa harjoitusmatkalla. Toukokuussa samoin kävi kolmelle Espanjan joukkueen purjehtijalle. Joillekin on käynyt vielä huonommin – viime viikonloppuna riolaisessa turisteille suositellussa sairaalassa kuoli potilas, kun viisi aseistautunutta miestä hyökkäsi sairaalaan tarkoituksenaan vapauttaa siellä hoidossa ollut huumeiden salakuljetuksesta epäilty toverinsa. Hallitus on määrännyt 85 000 aseistettua sotilasta ja poliisia pitämään järjestystä Riossa kisojen ajan. Brasilian politiikkaa jo kuukausia riepotellut kriisi tekee tilanteesta kuitenkin yhä huonommin hallittavan. Vasta viime viikolla turismista vastaava ministeri joutui eroamaan epäillyn veronkierron ja rahanpesun vuoksi.

Maskotin kuolema

Kaiken huippuna tällä viikolla Brasiliassa ammuttiin olympiasoihdun matkaa juhlistamaan tuotu jaguaari. Juma-niminen koko elämänsä eläintarhassa viettänyt jaguaari osallistui olympiasoihdun vaihtoseremoniaan, jonka jälkeen se karkasi hoitajiltaan. Jaguaariin osuneista tainnutusnuolista vakuuttumatta yksi läsnäolleista sotilaista ampui Juman tämän lähestyessä häntä. Jaguaari on paitsi lähes uhanalainen laji, myös Brasilian olympiajoukkueen maskotti. Pahaenteisen tapahtuman jälkeen Rion olympialaisten järjestäjät kiirehtivät vakuuttamaan, ettei kahlitun villieläimen esittäminen osana seremoniaa kuulu olympialaisten arvoihin, eikä vastaavaa tultaisi näkemään itse kisoissa. Hyvä kuulla!

Vaikka kaikki ei siis Brasiliassa ole mennyt putkeen, kuten sanottu on kisoihin vielä yli kuukausi aikaa. Reilusti siis tilanteen korjaamiseen! Toivottavasti elokuun alussa saadaan Riossa nauttia maailmanluokan urheilusta rennossa kesäisessä tunnelmassa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi