Sara Fabel: tatuoivasta mallista kuoriutui näyttelijä

Suomalaisnaisen sadattuhannet seuraajat odottavat seuraavaksi päivityksiä leffan kuvauksista.

Kello on kolme iltapäivällä, Sara Fabel on herännyt puoli tuntia aikaisemmin. Tatuoitu kaunotar hörppii teetä silmät sirrillään, valittelee päivärytmin ja ajantajun puuttumista ja alkaa selvittämään, kuka on.

”Mun tarinaa ei voi tiivistää oikein mihinkään. Musta tuntuu, että mä lähdin täältä joskus 18-19-vuotiaana”, nyt 26-vuotias Fabel sanoo. On vaikea päätellä, onko kyse suomen kielen unohtumisesta vai elämänfilosofisesta hällä väliä -asenteesta.

Pian käy ilmi, että tarina ei tosiaan tiivisty helposti. Fabelin ”matka” alkoi, kun hän lähti kahdeksan vuotta sitten vaihtoon Australiaan. Reissu venähti ja jatkuu edelleen.

”Mulla on ollut tosi paljon huonoa onnea ja sen huonon onnen kautta on tullut hyviä kontakteja.”

”Esimerkiksi Australiassa poikakaveri varasti multa totaalisesti kaikki rahat ja multa loppui samalla viisumi ja oli kaksi viikkoa mennä maasta pois. Päädyin Uuteen Seelantiin yksin ja mulla oli varmaan 200 dollaria rahaa”, Sara sanoo puhetavalla, jossa kuuluu vahvasti Australia. Hän selkeästi kääntää sanat päässään englannista suomeksi ja mukaan päätyy hassuja sanoja, kuten ”totaalisesti” (totally).

Välillä on helpompi käyttää englantia, joka tulee paksulla australialaisaksentilla.

”Olin siis ihan täysin broke.”

”En tuntenut ketään, eikä mulla ollut edes puhelinta. Aloin tylsistyttyäni ottamaan yhteyttä graafikoihin ja valokuvaajiin, ehdotin yhteistyötä ja sitä kautta päädyin tälle alalla.”

Siinä päästään jutun seuraavaan ongelmakohtaan. Mille alalle? Olisi helppoa, jos ihmiset tippuisivat selkeästi ymmärrettäviin lokeroihin. Sara Fabel on esimerkki siitä, että näin ei ole.

Sara Fabelin kuvaa näkyy muun muassa tatuointeina.
Sara Fabelin kuvaa näkyy muun muassa tatuointeina.

Toimenkuva

Fabel on instafamous, Instagramin kautta oman visuaalisen elämäntapansa esille saanut tähti, jolla on Instagramissa yli 400 000 seuraajaa ja Facebookissa lähes 300 000 tykkääjää.

”Australiassa tein enimmäkseen töitä mallitoimistolle. Sit mä tatuoin, teen graafista suunnittelua ja mua sponsoroidaan tosi paljon vaatteilla ja tavaroilla”, Sara luettelee.

”Nyt oon sit ehkä jossain elokuva-alallakin”, hän jatkaa.

Hän on malli/kuvittaja/tatuoija/näyttelijä. Eri toten hän osaa tehdä kavereita, kuten vuosia sitten Uudessa Seelannissa hankkiessaan yhteistyökumppaneita amerikkalaisten elokuvaryhmien työntekijöistä.

”Ne oli siellä tavallaan kanssa yksin ja niitä kiinnosti enemmän social interaction kuin paikallisia.”

Missä sä asut?

Uuden Seelannin jälkeen Sara palasi Australiaan ja on sittemmin reissannut ympäri maailmaa. Suomessa hän on piipahtanut, mutta tuskin tulee enää jäädäkseen.

”Tulin Australiasta Suomeen, jonka jälkeen pyörin Lähi-idässä jonkin aikaa kaverin kavereiden kanssa. Tulin takaisin Suomeen, muutin takaisin Australiaan. Meninköhän mä Hongkongiin ja Kiinaan jossain vaiheessa? Sit takaisin Australiaan. Uuteen Seelantiin. Sit menin joksikin aikaa Amerikkaan. Muutin takaisin Australiaan. Nyt Liettua, sit Suomeen ja sit Australiaan, eiku Amerikkaan”, Sara luettelee ja nauraa.

Missä sä asut?

”En missään. Tällä hetkellä hotellissa. Yleensä otan jonkun kolmen kuukauden vuokrasopimuksen ja sit yleensä vaihtuu maa. Työ ja viisumit pitävät liikkeessä.”

Viime aikoina Fabel on halunnut painottaa olevansa suomalainen, vaikka suomalainen identiteetti onkin jo osaltaan karissut.

”Kukaan ei ole ajatellut, että mä olen suomalainen. Mua alkoi ärsyttämään, kun australialaiset adoptoivat mut itselleen. Mä olen mennyt siellä aina käymään, mutta ei se musta australialaista tee.”

Leffatähti

Seuraava etappi Saran uralla on ensimmäinen leffarooli. Jutun julkaisuhetkellä hän on matkannut Liettuaan kuvaamaan Parlor-jenkkikauhuleffaa, jossa hän näyttelee toista naispääosaa, pahistatuoijaa yhdessä pitkän linjan kovanaamanäyttelijä Robert LaSardon kanssa. Tuotantoyhtiö oli halunnut rooliin nimenomaan Saran, joka ei ollut aluksi noteerannut yhteydenottopyyntöjä.

”Aloin saada yhteydenottoja vuoden vaihteessa. Ainahan mulle tulee sähköposteja. Hirveän usein halutaan mukaan, mutta ei haluta maksaa siitä tai sit on tosi epämääräistä tai pienen budjetin systeemejä.”

”Tosi monesti joutuu täysin sivuuttamaan yhteydenotot ja pistämään roskapostiin sähköpostit.”

Yhteys syntyi pitkän yrittämisen jälkeen Saran mallitoimiston välityksellä, kun sieltä vakuutettiin, että kyseessä on tsekkaamisen arvoinen diili.

”Vastasin sähköpostiin ja viikkoa myöhemmin lensin Hollywoodiin.”

Leffassa jenkkinuoret päätyvät Liettuassa tatuointiliikkeeseen, jonka meininki ei ole aivan kohdallaan.

”Me ollaan Robertin kanssa kaksi paikallista tatuoijaa, pahista. Sinne tulee jenkkinuoria, hieman Hostel-tyylillä.”

”Puhun siinä englantia, mutta kiroilen paljon suomeksi.”

Leffan on tarkoitus päästä teatterilevitykseen jenkeissä ensi keväänä.

Pinnalla pysymisestä

Sara nimeää sosiaalisen median seuraajajoukon suurimmaksi saavutuksekseen. Hän on onnistunut muuttamaan fanit kiinnostaviksi työmahdollisuuksiksi.

”Se on saavutus, että menee mihin tahansa, niin sieltä löytyy seuraajia.”

Tilastot kertovat Saralle, että suurimmat fanijoukot ovat Yhdysvalloissa, Australiassa, Saksassa ja Briteissä.

”Olen työnarkomaani. 24/7 täytyy pitää huolta siitä, että pysyy pinnalla. Viihdemediassa vaihtuvuus on niin nopeata, että tosi pian haihtuu johonkin taka-alalle.”

”Nyt, kun en ole kuukauteen ehtinyt tatuoimaan tai piirtämään, tuntuu, että se osa mun seuraajista, joka seuraa mua taiteen takia, alkaa vähän katoamaan.”

Sara sanoo, että pitää olla nöyrä, jotta yhteistyökumppanit pysyvät tyytyväisinä. Toisaalta pitää osata myös tuoda asiaansa rohkeasti esille. Kukaan ei tule hakemaan sinua himasta, ehkä siksi Sarakin lähti reissuun.

Lue Vivaksesta Saran tatuoinneista.

Facebook.com/sarafabel
Instagram: @sarafabel

Sarafabel.com


Tutustu Saran taiteeseen

Saran t-paitamallisto Hell Has No Fury

5 kommenttia

Tero__

20.9.2013 15:43

En tietty kyseistä henkilöä tunne, mutta muutamasta haastattelusta on syntynyt kuva erittäin itserakkaasta ja narsistisesta ihmisestä. "Ah, mun elämä on niin erikoista, ei sitä suomalainen voi käsittääkään. Mua sponsoroidaan ja pyydellään elokuviin." Johanna Tukiainen, osa 2, tällä kertaa vain hieman siedettävämmällä ulkokuorella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Arti

28.9.2013 15:14

Mitä teet työksesi? Jos on tuotteistanut itsensä, on mainostettava itseään. Se ei tee kenestäkään itserakasta. Miksi olet leimaamassa ihmistä muutaman haastattelun perusteella? Oletko huomannut kuinka paljon kyseinen ihminen tekee töitä? Tässä on nainen, joka ei ratsasta kenenkään muun ansioilla kuin omillaan; vertauksesi menee pahasti metsään.

tietäjä

22.4.2014 15:45

porukoittensa rahoilla elää

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

yks työntekijä

23.6.2014 20:23

Taitaa tietäjä tietää, itse olen oppinut että tekemällä töitä ammattitaidolla niin elättää itsensä alasta riippumatta. Kokeile tietäjä joskus tehdä itse töitä niin tiedät paremmin.. Täytyy nostaa tytölle hattua että pärjää ja uskaltaa.

Pappadaaaa

2.9.2014 01:30

Heh, Sara puolustelemassa itseään täällä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi