Valittajat

Kolumni

Heippa te sirkushuvien turruttamat veronmaksajat, yhteiskunnan pikku muurahaiset! Nostakaapa päänne hetkiseksi Katson kannesta ja havahtukaa huomaamaan, että maassamme on ollut lähiviikkoina meneillään jotain muutakin kuin Karin lyöminen Suuri Seikkailu-ritariksi. Siis mitenkään hänen saavutustaan väheksymättä – vain lujimmat meistä kestäisivät 24/7 sitä valittamisen määrää, mikä syntyy kun kymmenkunta suomalaista “aikuista” joutuu olemaan pari viikkoa Hämeenlinnassa ilman pizzaa.

Myös Ilkka Kanervan, eduskunnan väsyneen koticlintonin, tekstiviestejä vastaanottaneet nk. mallit ja juontajat ovat täyttäneet mielemme valituksillaan. Heistä tuntuu pahalta ja oudolta. He eivät olisi halunneet tehdä Kanervan känniviesteistä mitään numeroa, mutta hups, kännykkä meni vahingossa päälle juuri kun Anne-Mari Berg oli kertomassa tätä juttua kaverilleen, ja sitten Seiskassa kuultiin se ja painettiin lehteen. Voihan vitsi.

Raskaimman sarjan valittajia ovat duunareitten aateliset, paperityöläiset. He valittavat ja kitisevät siitä, että he saisivat joulu- ja juhannuksenpyhistä 1 600 euron korvauksen, siis vain naurettavan sairaanhoitajan kuukausipalkan verran.

Mutta sitten ei saisi viettää perheen kanssa jouluna laatuaikaa. Pitäisi matkustaa jonain muuna ajankohtana Pietariin toimittajia hakkaamaan, kun työelämän paineet ottavat taas raatajasta ylivallan.

Paperikoneita päälle ja pois räpsyttelevät paperityöläiset ansaitsevat nyt 40 000 eukkaa vuodessa, mutta eihän se riitä kuin pariin Thaimaan-lomaan tai auton vaihtoon. Lisäksi Paperiliiton tiedotus haluaa vielä muistuttaa loukkaantuneella äänensävyllä, että alan pomoille maksetaan vielä paljon enemmän! On se niin väärin!

En tiedä teistä, mutta itse en koe kovinkaan patrioottisia tunteita wc-paperin käyttötilanteissa. En pohdi, kuka paprun on otsa hiessä rullaan uurastanut. Veronmaksajana olen kuitenkin kiinnostunut siitä, että rettelö maksaa meille 30 000 000 euroa päivässä.

Sillä rahalla tehtäisiin jo mukavat investoinnit Kiinaan. Weirdoa, että globalisaatiota voimakkaimmin saatanan juonena pitävät vauhdittavat sitä parhaillaan kiivaamin kuin kukaan muu.

Suomi elää metsästä, mutta ei enää kovin kauaa. Joku roti.

Kirjoittaja on hevoshullu blondi

15 kommenttia

plaahplaah

21.6.2005 16:17

Paperimiehet on erimiehiä, kaikki erilaisia kaikki eriarvoisia. Työsulku ei maksa kenellekään 30miljoonaa päivässä, se minkä kansa menettää on lähinnä verotuloja. Hyvätuloiset maksaa muuten paljon veroja, joilla maksetaan sairaanhoitajien ym. palkan, ja joutuu itse käymään yksityisessä sairaanhoidossa, kun köyhät sairaat on kuormittaneet sosiaalitoimen vituilleen.

Suurin osa noista prosessiteollisuuden aatelisista on kohtuullisen tyhmää porukkaa, mutta työkin on ankeaa ja vittumaista. Ei se ole puukengissä kävelyä ja monitorien seuraamista.

Eikä ne tosimiesten/naisten palkoista riitele, liiton johtohahmoja pelottaa ulkoisen työvoiman käyttö. Työnantajat haluaisi alkaa käyttää ulkoista työvoimaa siivouksissa, huolloissa, korjauksissa paljon enemmän, sen heille myös soisi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

alltradesjack

21.6.2005 16:44

Olipa kerran aika jolloin suomalaisten ulkomaankauppa kulki suomalaisilla rahtilaivoilla, laivoilla joiden perään oli nimen alle kirjoitettu kotipaikaksi suomalaisen satamakaupungin nimi ja perässä liehui siniristilippu. Niiden omistajat olivat suomalaisia ja miehistökin oli Suomesta. Ja kaikki maksoivat veronsa Suomeen.

Sitten merimiesunioni ryhtyi nostamaan profiiliaan...

Nyt laivat on rekisteröity mukavuuslippumaihin, omistajalla on postilaatikkofirma kaukaisilla veroparatiisisaarilla ja miehistö värvätään sieltä mistä halvimmalla saadaan.

Mutta mitäpä paperiliitto näistä. Eihän kukaan muista kymmeniä vuosia sitten tapahtuneita asioita.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sisusalla

22.6.2005 04:59

mahtava artikkeli, kerrassaan loistava!!! :D kukas malli tai missi nyt seiskalle mitään vapaaehtoisesti kertois, mutta eihän sille mitään voi jos se vaan tulee jostain... hups, oho. voivoi.
ja ihan totta, kyllähän ne paperityypit nyt huomattavasti paremman korvauksen juhannuksesta tai joulusta sietää saada.

t. tuleva sairaanhoitaja

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joikale

22.6.2005 09:10

Sietäisivät Cityn toimittajat paneutua hiukan paperin kiistaan ennen kuin alkavat juttuja kirjoittaa. Eivät esimerkiksi päiväsaikaan paperiteollisuudessa työskentelevät tienaa 40000 € vuodessa. Syyttäkää paperin työnantajia jotka tämän työsulun ovat aiheuttaneet pyrkimyksillään heikentää duunarin asemaa, ja muistakaa että jos nämä vaatimukset työvoiman ulkoistamisista, sairasloman karensseista ja lomien pilkkomisista menisivät läpi näinkin vahvalla liitolla niin kuinka helposti ne menisivät läpi heikommalla liitolla... Ja luultavasti siitäkin syyt saisi Paperiliitto... Vai olenko taas väärässä??

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

valivalivali

22.6.2005 09:40

Aina jaksetaan valittaa kuinka paperityöläiset tienaa niin hyvin ja kuinka esim sairaanhoitajat saavat naurettavan pientä palkkaa. Kateelliset ihmiset yrittävät väittää että jos paperityöläisen palkkoja pienennetää siitä hyötyy pienpalkkaiset?! miten tämä muka on mahdollista? se että paperityöläinen saisi muka vähemmän palkkaa ei tarkoita että pienpalkkaisten tulot nousisivat, päin vastoin, rahat menisivät pomojen taskuun. ja voin vaikka vannoa että kaikki paperityöläiset ovat sitä mieltä että mm sairaanhoitajat ovat ansainneet paljon isomman palkan, mutta eihän se ole paperityöläisen vika ettei heille sitä makseta.
Ja mitä työaikohin tulee, niin menkääpä ite kesällä juhannuksena töihin +45 asteiseen halliin... ei ole kivaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kyynikko

22.6.2005 12:38

Työntekijöiden oikeus kuulua ammattiliittoon ja työntekijöitä suojelevat lait ovat erinomaisia asioita täällä Suomessa. Paperiliitto edustaa kuitenkin AY-liikkeen huonoja puolia pahimmillaan: ollaan jumiuduttu pitämään kiinni 70 ja 80-luvuilla saavutetuista eduista, eikä suostuta näkemään maailman muuttuneen. Omien etujen hahmottaminen pitkällä tähtäimellä ei taida kuulua Paperiliiton (eikä AY-liikkeen ylipäätään) vahvimpiin puoliin. Jos nyt ymmärtäisivät antaa periksi tietyissä asioissa, työpaikat saattaisivat säilyä Suomessa vähän pidempään.

Suurin ongelma on Paperiliittoon kuulumattoman työvoiman käyttö tehtailla. Esim. metalliteollisuudessa ulkopuolisen työvoiman käyttö on ollut mahdollista jo pitkään. Miksi tämä ei onnistu paperiteollisuudessa?
Jos se sallitaan, Paperiliitto menettäisi pahimmassa tapauksessa 1/3 jäsenistään (n. 8000 henkilöä). Kyse on siis liiton vaikutusvallasta, ei pelkästään paperimiesten juhannus- ja jouluvapaista.

Paperi- ja terveydenhoitoalan palkoilla ei ole välitöntä keskinäistä riippuvuussuhdetta, mutta näiden alojen työntekijöiden vertailu on siinä mielessä oikeutettua, että molemmmat liitot kuuluvat SAK:hon. Jostain syystä kyseinen kattojärjestö on kiinnostuneempi ajamaan hyvätuloisten paperimiesten kuin naisvaltaisen pienipalkkaisen terveydenhoitoalan työntekijöiden etuja. Onko tämä solidaarisuutta, jota SAK mainostaa edustavansa?

Täydellisessä maailmassa kaikilla olisi yhtä paljon vaurautta ja hyvinvointia. Tämän toteutuminenhan ei muuta vaatisi kuin ihmisten ahneuden ja itsekkyyden poistumisen. Kertoisiko muuten joku minulle, mitä eroa on pääomalleen parasta mahdollista tuottoa hakevan sijoittajan ja epärealistisia palkka- ja työaikavaatimuksia esittävän työntekijän ahneudella?

Toivottavasti "kaikille hyvää tasapuolisesti -ideologia" alkaa leviämään mahdollisimman pian suurpääoman omistajien keskuudessa, jolloin he luopuvat itsekkäästä voitontavoittelusta ja meillä kaikilla on turvattu tulevaisuus. Jään toiveikkaana odottelemaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Yamma

22.6.2005 15:38

Joikale:
SAK:n tilaston mukaan paperiliittolainen tienaa keskimäärin n.40ke vuodessa. Varmasti joku jää allekin, mutta toisaalta saavat jotkut tuosta duunarihommasta vielä kympin enemmänkin. Ja duunarin asemaahan ei saa ikinä heikentää. Ainoastaan palkanmaksajan. Oli maailman talouden tilanne mikä tahansa? Hieman realiteetteja kehiin. Ja herää nyt vielä nykypäivään. ne sairaslomakarenssit on neuvotteluista poistettu jo kauan sitten. Ei niitä kukaan ole oikeasti edes halunnut.

valivalivali:
Paperin työtasitelu ei ole palkkakysymys. Ja paperimiehen korkeat palkat eivät laske sairaanhoitajien palkkoja. Tämä turha työtaistelu saattaa pitkällä tähtäimellä niin tehdä.

kyynikko:
Asiaa. Tosin "täydellinen maailmasi" on suoraan kommunistin päiväunista...

Ja lopulta. Sen sijaan, että kaikki uikuttavat tästä työriidasta tms. niin keskitytään siihen mikä saattoi olla kolumnin idea (tai ainkin minulle se oli). Eli miten joutavista asioista mekin saamme sisällön elämäämme. Paljon puhetta vähän villoja.

btw. en tiedä oliko A.P:n tarkoitus piikitellä Thaimaassa pedofiliasta kiinni jääneellä papermiehellä ("eihän se riitä kuin pariin Thaimaan-lomaan"). Toivottavasti ei niin mauttomuuksin olla menty...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

sivustakatsoja

22.6.2005 21:18

Ettekö te SAK:n lahopäät tajua, että jos paperin työnantajien vaatimukset esim. sairaslomakarenssista ja 12 tunnin työpäivistä sekä vuosiloman pilkkomisesta osiin ja lomapäivien sijoittamisesta vapaapäiville menevät läpi, sen jälkeen muista SAK:n ammattiliitoista on jäljellä enää tuhkat pesässä parin vuoden päästä!!!
Ei saavutetuista eduista pidä tinkiä. Eräät kai olisivat mielissään jos koko ammattiliittojärjestelmä lakkautettaisiin; sitten olisi varmaan mukavaa kitistä, kun työolot huononisivat kummasti. Paperiliitto ei halua taipua ulkoistamisvaatimusten edessä, koska se tietää siivoojien, kunnossapitomiesten ja vartijoiden palkkojen romahdusta! He ajattelevat siis muitakin, eivät vain itseään.

Niin, ja muuten eihän se ole paperiliiton vika, että menetetään joka päivä verotuloja, vaan TYÖANTAJIEN, jotka pitävät TYÖSULKUA! paperimiehet ja -naiset menisivät varmasti mielellään töihin, kaikilla on perheet elätettävänään!

Onneksi onneksi olen itse akateeminen ja voin sympata duunreita, kun ei ole eturistiriitaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kyynikko

23.6.2005 08:54

”Ei saavutetuista eduista pidä tinkiä”. Juuri tällä tavallahan sitä menestytään globalisoituvassa maailmassa! Silloin kun nämä edut on esim. Paperiliitolle neuvoteltu, on maailma ollut hyvin erilainen paikka kuin nyt vuonna 2005.

Paperiliitto ei halua taipua ulkoistamisvaatimusten edessä, koska se tietää jäsenmäärän ja sitä kautta liiton talouden ja vaikutusvallan romahtamista. Motiivi on juuri näin epäitsekäs. Edelleen ihmettelen, minkä vuoksi muilla teollisuuden aloilla toimintoja voidaan ulkoistaa

Työnantaja ostaa työntekijältä työpanoksen ja toivoo saavansa sijoittamalleen rahalle vastinetta. Faktahan on se, että ainakaan yksityisellä sektorilla ei olisi yhtään työpaikkaa, ellei työnantaja katsoisi saavansa lisäarvoa maksamalleen palkalle. Jos yrityksen tekisi saman tuloksen ilman ihmistyövoimaa, yrityksellä ei olisi työntekijöitä. Ottaen tämän huomioon, voi miettiä mitä tapahtuu kun työvoima ja sen saavutetut edut ovat yritykselle liian kalliita.

Kukahan tällaiset kiistat lopulta voittaa? Pääoma vai SAK? Siinä vaiheessa kun kansainväliset metsäyhtiöt eivät saa sijoittamalleen pääomalle omasta mielestään riittävää tuottoa Suomesta, se tuotto haetaan jostain muualta. Paperityöläisten lisäksi häviäjä on Suomen kansantalous, eli me kaikki.

Koko ammattiliittojärjestelmää ei tarvitse lakkauttaa, mutta AY-liike voisi herätä ja myöntää realiteetit. Seuraavien vuosikymmenten aikana länsi-Euroopan talous taantuu ja AY-liikkeen valta murenee. Sad but true.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

my_two_cents

5.7.2005 16:17

Huoh. Rasittavia juntteja kaikki tyynni. Tälläisen pääkaupunkilaisen juristinplantuksi opiskelevan mielestä palkat pitäisi suhteuttaa puhtaasti työn vaativuuteen ja siihen vaadittuun koulutukseen nähden.

Pääosa ns. tehdasduuneista hoituu koulutetulta apinaltakin, joten kun maa on tyhmiä täynnä ja kilpailu siis kovaa, niin miksi ihmeessä pitäisi parantaa etuja. Potkitaan märisijät pellolle. Varmasti moni olisi valmis tekemään työtä vanhoillakin ehdoilla.

Jos rahaa halajaa pitää myös hieman panostaa. Eli toisinsanoen hakeutua hommiin, joista tietää, että rahaa irtoaa. Ei sitten tarvitse lakkoilla ja valittaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

luokkajaoton

17.7.2005 13:17

my_two_cents: Ei sitä paskaduunia kukaan sen takia tee, että se on mielekästä. Kun muuta motivaatiota (esim. työn kiinnostavuus) ei löydy, raha on se joka motivoi.

Nämä 'koulutetut apinasi' eivät välttämättä ole tyhmiä, sillä eivät kaikki 'älykkäät' halua opiskella, ja joillekin juuri raha voi toimia motivaattorina hankkiutua juuri tietyntapaiseen duuniin. Lisäksi jotkut kansalaisista eivät halua panostaa uraansa ja tuhlata koko elämäänsä uransa ajatteluun, vaan haluavat tienata paalit simppelillä työllä ja satsata elämän muihin osa-alueisiin (perhe, harrastukset, ym).

Sinä puhut noin, kun et paremmasta vielä ymmärrä. Voihan olla, että jotkut paperityöläiset ovat forrestgumppeja, mutta uskaltaisin väittää, että joukkoon mahtuu sinuakin älykkäämpiä yksilöitä. Ainakin mielipiteestäsi päätellen.

Havuillako haluat herrasperseesi pyyhkiä?

P.S. Oma koulutukseni KTM, mieheni asentaja - ja hyvin menee!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

AS_

19.7.2005 13:57

Uskomaton logiikka, etta paperimiehille ei pitaisi maksaa enempaa koska kellekaan muullekaan ei makseta.

Paperitehtaat tekevat paperilla miljoonia, silti sen paperin tekijoille ei pitaisi maksaa tuottoon suhtautettua korvausta koska muut Suomen duunarit tulevat kateellisiksi.

Paperimiehen tyo on tuottavampaa kuin sairaanhoitajan. Se ei ole reilua eika kivaa, mutta niin se vain on. Sairaanhoitaja ei siita rikastu vaikka paperimiehen palkka pudotettaisiin ihan samalle tasolle. Mutta paperitehtaan omistaja kylla rikastuu, jos paperimiehen palkkaa pudotetaan.

Olisiko sitten hyva, kun ne jotka eivat tee rikastuisivat viela lisaa niiden tekijoiden kustannuksella? Vai voitaisiinko olla onnellisia siita, etta edes yhdella alalla ne tyon tekijat ja tavaran tuottajat saavat puljun omistajille tuottamaansa voittoon suhteutettua korvausta menetetysta vapaa-ajastaan?

Ja sitten viela itketaan tuloerojen tasaamisen peraan ja kadehditaan osake- ym miljonaareja. Logiikka on niin hukassa itkettaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

IhminenEnsin

21.7.2005 12:13

Vauhko pääoma rynnistää voittojen perässä ympäri maailmaa seurauksista välittämättä. Siksi sen liikkeitä pitää suitsia. Tobinin vero voimaan! Toimintansa kehitysmaihin ulkoistaville länsimaisille yrityksille haittaveroja siirrolla saavutetun tulon verran.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Chinaman

23.7.2005 10:43

Tobinin vero ei hyödyttäisi ketään. Globalisaatiota on turha itkeä, Suomi on Kiinailmiöstä hyötynyt enemmän kun hävinnyt. Se että tavarat tuotetaan halvimmalla hyödyttää kaikkia, myös suomalaisia. Globalisaatio hyödyttää köyhiä maita, Kiina on tästä paras esimerkki. Eu:n sen sijaan pitäisi tukea maataloutta vähemmän ja tehostaa byrokratiaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

abservasattori

9.8.2005 22:32

Vittu kun kaikki valittaa...valittaa hevoshullu blondi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi